Verimliliğin getirisi 60 milyar dolar

Turhan Turhangil, enerji sektöründeki gündem ve enerji çözümleri pazarında ne tür gelişmelerin yaşandığına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

1.01.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Verimliliğin getirisi 60 milyar dolar
Schneider Electric'in Türkiye'deki geçmişi 160 yıl öncesine dayanıyor. İlk ticari faaliyeti Osmanlı Donanması'na sağladığı ağır sanayi ürünleri ile başlamış. 1987 yılından itibaren elektriği odak noktası haline getiren şirket, dünyanın en büyük elektrik dağıtım, endüstriyel kontrol ve otomasyon üreticilerinden biri. Konut uygulamalarındaki geniş faaliyet alanının yanı sıra, tüm dünyada 100'den fazla ülkede, enerji alt yapı, endüstri, bina otomasyonu ve data merkezleri pazarlarına entegre çözümler sunuyor. Şirket son dönemde ise enerji verimliliğine odaklanmış durumda. Enerji verimliliği pazarının, tüm dünyada yeni ve gelişmesini sürdüren bir pazar olmasına rağmen kısa zaman içerisinde hızla büyüyeceğini belirten Schneider Electric Balkanlar ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü Turhan Turhangil, "Yeşil bir şirket olma misyonu taşıyan Schneider Electric olarak, tüm iş süreçlerimize yeşil bir şirket olmanın gerekliliklerini entegre ediyor, stratejilerimizi bu yönde belirtiyoruz. Bir taraftan bireylere ve kurumlara enerjileriyle daha fazlasını gerçekleştirmeleri için verimlilik çözümleri sunarken, diğer yandan kendimizi çevreye ve geleceğe adayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyor. Schneider Electric'in Balkanlar ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü Turhan Turhangil, enerji sektöründeki gündem ve enerji çözümleri pazarında ne tür gelişmelerin yaşandığına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Schneider Electric dünyada bulunduğu sektörlerde nasıl bir güce, pazar payına sahip?
- Enerji yönetimi konusunda uzman kimliğimizle tüm dünyada 120 bin şirket çalışanımızla faaliyet göstermekteyiz. Türkiye'de ise 4 üretim merkezimiz, 2 bin çalışanımız ve 200'e yakın yerel iş ortağımız bulunuyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki satış ofislerimizle birçok sektöre hizmet eden çalışmalarımıza devam ederken, ülke ekonomimize ve istihdama katkı sağlamaktayız. Schneider Electric olarak 2010 yılında global olarak 20 milyar Euro'yu aşan bir ciro yakaladık. Manisa ve Çiğli'deki fabrikalarımızla elektrik dağıtım ve otomasyon sektörlerinde pazara en yenilikçi ürünleri sunuyoruz. Üretim ve ihracat üssü haline getirdiğimiz bu fabrikalarımızla birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Kuzey Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar uzanan çok geniş bir coğrafyaya ihracat yapıyoruz. Başta istanbul, Ankara ve izmir olmak üzere toplam 16 hizmet noktasıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Türkiye pazarına ne zaman giriş yaptınız? Türkiye pazarında nasıl bir gelişim gösterdiniz?

- Türkiye'de Schneider Electric'in temelleri, 1975 yılında bir bayi ile Telemecanique satışlarına başlanarak atıldı. 1978 yılında Merlin Gerin Orta Gerilim kesicileri, Emek şirketine verilen lisansla Türkiye'de üretilmeye başladı. 1987 yılında Telemecanique'in Türkiye'de faaliyete geçmesinin ardından, 1988'de Merlin Gerin, Emek'i satın aldı ve alçak gerilim ürünlerini satmak üzere bayilik ağını kurdu. 1997 yılında genişletilen Kemalpaşa İzmir Fabrikası, 1999 yılında ise orta gerilim için dünya üretim merkezi konumuna yükseldi.~
2000'li yıllarda ise Metesan şirketinin Lexel tarafından alınmasının ardından başlayan süreçte, öncelikle şirket Schneider Electric Türkiye'ye bağlanarak, Türkiye'ye entegrasyonu gerçekleştirildi. Ardından kablo kanalı üreticisi PKS şirketini satın aldık ve 2009 yılında orta gerilim ürünleri ve kesicileri üretimi yaptığımız 73 bin metrekarelik fabrikamızın yatırımlarına başladık. Schneider Electric'in Türkiye'deki başarısı, globalde yeni roller üstlenmemizi sağladı. Türkiye genel müdürlüğümüz Balkanlar ve Orta Doğu'da Türkiye dahil 27 ülkenin sorumluluğunu üstlendi.

Hangi hizmet ve çözümleri sunuyorsunuz? Enerji sektörü için nasıl bir katma değer yaratıyorsunuz?
- Enerji, çözülmesi kolay gibi gözüken, ancak bir o kadar da karmaşık dinamikleri beraberinde taşıyan bir denklem haline geldi. Elektrik ve diğer kaynakları da içine alarak ifade ettiğimizde, dünyada enerji tüketimi gelecek 40 yıl içerisinde 2 katına çıkacak. 2025 yılında dünya nüfusuna 1 milyar kişi daha eklenecek ve bu kişilerin çoğu daha az gelişmiş ülkelerde yaşıyor olacak. Bu toplumların her geçen gün artan daha iyiye ulaşma arzusu, onları bugün temsil ettiklerinden çok daha büyük bir ekonomiyi temsil etmeye götürecek. Daha fazla talep edecekler, daha fazla üretecekler ve daha fazla tüketecekler. Bu durumda her geçen gün daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağız. Diğer yandan iklim uzmanları, küresel iklim değişikliklerinin başlıca sebebi olarak bilinen karbon emisyonunun yarı yarıya düşürülmesinin sürdürülebilir bir dünya için ilk temel koşul olduğunu belirtiyor. Bütün bu belirttiklerimiz çerçevesinde gördüğümüz tek bir gerçek var; enerjiyi daha verimli kullanmak.

Türkiye'de enerji ve enerji çözümleri alanında pazarın büyüme ve gelişim hızı nedir?
- Gezegenimizde tüketimi en hızlı artan enerji türü elektrik. Endüstride harcanan enerjinin yüzde 17'sini ticari binalar, yüzde 50'sini konutlar, yüzde 38'sini ise elektrik harcamaları oluşturuyor. Örneğin orta ölçekteki bir ticari binada enerji verimliliği çözümleri uygulanarak 16,5 milyon kilovat enerji kullanımı azaltılabilir. Yine aynı binada uygulanan veri merkezleri çözümleri ile yılda 7 milyon dolar değerinde enerjiden tasarruf edilebilir. Ülkemizde enerji tüketimini yüzde 20 azaltmanın parasal karşılığı 60 milyar dolar. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi, 2020 yılı itibariyle 390 milyon ton petrol tasarrufuna eşdeğer. Ayrıca bu azaltım, 780 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlayacak. Enerji Verimliliği Kanunu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen hedef, Türkiye'nin enerji yoğunluğunu 2020 yılına kadar yüzde 15 oranında azaltmak. Bu hedef, aynı enerji ile daha fazla üretimin önünü açacak, enerji yatırım ihtiyaçlarımızı ve ithalat bağımlılığımızı azaltacak, ayrıca temiz çevrenin korunmasına önemli katkılarda bulunacak. Enerjinin daha verimli kullanımı, ev ve okulların, devlet dairelerinin, iş ve endüstriyel çevrelerin enerji kaynaklarına daha az para ödemesi demek. Harcanan fazla paralar, tüketici ihtiyaçlarına, üretime, eğitim ve diğer hizmetlere harcanabilir. Hem bireyler hem ülke ekonomisi önemli kazanımlar elde edebilir. Aynı zamanda gelecek nesiller için daha yaşanır bir çevre bırakabiliriz. Ayrıca bir bütçe oluşmasını beklemeden sadece pasif ve aktif enerji verimliliği ile bir bütçe yaratabiliriz. Kazanılan enerji sayesinde yaratılan bütçelerle, ülkeye ve insanlara katkı sağlayacak birçok projeye imza atılabilir.~

Önümüzdeki dönemde pazarı büyütecek ürünler ve çözümler neler olacak?

- Kuşkusuz bunun başında Akıllı Şebeke uygulamaları geliyor. Akıllı Şebeke verimli, sürekli, ekonomik ve güvenli elektrik sağlamak amacıyla kendisine bağlı tüm kullanıcıların işlemlerini akıllıca entegre eden bir elektrik şebekesi. Farklı büyüklük ve teknolojilerdeki üreticilerin birbirine bağlanmasını ve işletilmesini kolaylaştırmak, şebekelerin optimizasyonunda tüketicilere daha çok rol vermek amacıyla kullanılan Akıllı Şebeke sistemi, tüketicilere daha çok bilgi ve enformasyon vererek elektrik enerjisinin daha üst seviyede güvenli ve güvenilir olarak tüketilmesini mümkün hale getiriyor. Verimli, sürekli, ekonomik ve güvenli elektrik sağlamak amacıyla kendisine bağlıjeneratör ve tüketiciler gibi tüm kullanıcıların işlemlerini akıllıca entegre eden akıllı şebeke haberleşme sistemleri üzerinden görüntüleme ve kontrol uygulamaları için kullanılıyor. Elektrik şebekesini bir IT ağı üzerinden birleştiren Akıllı Şebekeler elektrik üretiminin çevresel etkisini önemli ölçüde azaltarak, daha konforlu, rekabetçi ve sürekli enerji kaynağı sunuyor.

Enerji verimliliği konusunda hedefleriniz neler?

- 2030 yılında enerji ihtiyacı tam 2 katına çıkarken, karbon emisyonunu yarı yarıya düşürmeyi hedefliyoruz. Elektrik, elektronik ve haberleşme endüstrisinin sağladığı Akıllı Şebeke çözümlerinin bu zorlukları aşabilecek kapasitede olduğunu düşünüyoruz. Akıllı Şebeke sistemi ile tüketilmeyen her megavat/saat güç için karbon emisyonu azalmakta ve üretilmeyen her megavat/saat için atmosfere 1 ton daha az karbon salınmakta. Telvent şirketini satın alarak bu konudaki konumumuzu daha da güçlendirdik. Akıllı şebeke kapsamında verimli, esnek ve güvenli operasyonlar için eksiksiz bir hizmet ve çözüm portföyü sunuyoruz. Diğer yandan enerji ve çevre ile ilgili hedeflerin merkezindeki elektrikli taşıtlar, taşımacılığın ekolojik karbon ayak izini azaltmaya yönelik etkili ve somut bir çözüm. Gaz emisyonu ve parçacık boşaltımı olmadan sessiz bir şekilde çalışan elektrikli taşıtlar, taşımacılığın karbon ayak izini küçültmek için etkili bir çözüm sunuyor. Bir elektrikli taşıtın düzenli bir şekilde kullanılması için güvenli ve kullanımı kolay şarj donanımları gerekli. Hatta bu şarj altyapıları ile kullanıcıların sadece şarj için durmalarını önleyecek çözümler sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü elektrikli taşıt şarjı kavramı, şarj etmek için durmak değil, durulduğu zaman şarj etmeye dayanır. Kullanıcıların taşıtlarını park ettiklerinde, ev, işyeri, alışveriş merkezleri ve otopark gibi alanlarda şarj edebilmeleri gerekir. Enerji yönetiminde global bir uzman olarak, elektrikli taşıtların hızlı bir şekilde benimsenmesinde önemli bir rol oynamak istiyoruz ve tüm uzmanlık birikimimizi güvenli, kullanımı kolay, ekonomik ve verimli elektrikli araç şarj çözümleri sunmak için yoğunlaştırıyoruz.

"YATIRIMLARI TÜRKİYE'YE KAYDIRIYORUZ"
Büyüme hedefimiz
Enerji verimliliği ve temiz enerji yatırımlarımızı ülkemize kaydırıyoruz. Diğer yandan Türkiye'de yaptığımız satın almalarla büyümeyi hedefliyoruz. Manisa'daki yeni fabrika yatırımımızın hemen ardından Areva orta gerilim dağıtım faaliyetlerini devralarak Schneider Electric'in beşinci global iş alanı olan enerji bölümünü oluşturduk.

Çevre dostu çözümler

Böylelikle enerji yönetimi ve verimliliğinin yanı sıra akıllı şebeke sistemleri ve network yönetim sistemlerinin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacak yüksek katma değerli çevre dostu çözümler sunabiliyoruz. Temelleri 2009 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde atılan ve 73 bin metrekare alan üzerine kurulan yeni fabrikamız benzerlerine oranla yüzde 30 daha az enerji tüketiyor. ~

En önemli referansımız
Global bir üretim merkezi ve ihracat üssü olan Manisa fabrikamız, sunduğumuz çözümlerin birebir uygulandığı en önemli referansımız. Fabrikamızın tüm yatırım aşamaları tamamlandığında şu andakinin 2 katı iş hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Güneş panelleri ile enerjisini güneşten alan fabrikamıza yapılan yatırım ve bu sayede yaratılacak istihdam ile Türkiye ekonomisine değer katmayı amaçladık.

Türkiye'nin geleceğine inanç
Ayrıca sürdürülebilir yaşam ve yeşil çevreye sağlayacağımız olumlu katkılardan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'nin geleceğine olan inancımız ile yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

"ENERJİ YÖNETİMİNDE ÖNDERLİK YAPIYORUZ"
Son yıllarda özellikle hangi hizmet ve çözümleriniz ön plana çıkıyor? Bunun nedeni nedir?
Aktif enerji verimliliği
'Enerji Verimliliği Danışmanlığı' yetki belgemizle bina ve sanayi sektörleri için enerji etüdü, enerji verimliliği danışmanlık hizmetleri ve enerji verimliliğini artırıcı projelerin geliştirilmesi ve uygulaması hizmetlerini sunuyoruz. Enerji ve altyapı, endüstri, bina ve veri merkezleri pazarlarında aktif enerji verimliliği çözümlerini etkin bir şekilde uyguluyoruz.

Çok önemli projeler
Diğer yandan, yenilenebilir enerji konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güneş, rüzgar ve hidroelektrik alanında sunduğumuz enerji yönetimi ve alt yapı çözümleriyle yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimi içinde pay alması için çalışıyoruz. Bugün Türkiye'de yenilenebilir alanda pek çok önemli projeye imza attık ve atmaya da devam edeceğiz.

Enerjİ üniversitesi
Schneider Electric olarak, hizmet verdiğimiz tüm sektörlere enerji yönetimi konusunda önderlik yapıyoruz. Enerji yönetimi hakkında farkındalığı artırmak ve eğitim vermek amacıyla Enerji Üniversitesi online eğitim uygulamasını başlattık. İnternet kullanan herkesin kolayca ulaşabileceği online kursların sonunda kişiler, enerji verimliliği sorunlarının çözümüne belirli bir uzmanlık düzeyi ile yaklaşabilecek seviyeye geliyor.

Ücretsiz kurslar
Kurslara dahil olabilen katılımcılar aldıkları dersler sonunda sertifika almaya hak kazanıyor. Enerjiyle ilgili herkes, enerji yatırımcıları, üst düzey yöneticiler, fabrika bakım uzmanları, enerji verimliliği danışmanları kısacası herkes bu kurslara ücretsiz katılabilir.~

"YENİ HEDEFİMİZ BİNALAR"

Daha az enerji
Verimlilik aynı işi daha az enerjiyle yapmak anlamına geliyor. Bizler Schneider Electric olarak enerjinin yüzde 72'sinin tüketildiği pazarlara odaklanıyoruz.

Ticari binalar

Yani ofis, otel, hastane, AVM, residanslar ve üretim tesisleri gibi ticari ve endüstriyel binalar.

Optimum düzey
Şirketlerin tükettikleri enerjiyi izleyerek ne kadar ve nerelerde enerji tükettiklerini anlamalarını, ardından enerjiyi doğru kullanmaya, ölçümlemeye ve yönetmeye imkan tanıyan düzenlemelerle tesisatlarını geliştirerek optimum düzeye getirmelerini sağlayan enerji verimliliği üzerine odaklanıyoruz.

Tasarrufun oranı
Yapılan tüm uygulamalar bir tesiste yüzde 30'a varan düzeyde enerji verimliliği sağlayabiliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz