Alsancak Limanı ihaleye çıktı

Alsancak Limanı'nın özelleştirmesiyle ilgili ihale 2016'nın ilk yarısında yapılacak.

18.11.2015 14:51:270
Paylaş Tweet Paylaş
Alsancak Limanı ihaleye çıktı
Alsancak Limanı'nın özelleştirmesiyle ilgili ihalenin 2016'nın ilk yarısında yapılacağı bildirildi.

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre, Alsancak Limanı'na ilişkin, Resmi Gazete'de yayımlanan ve bazı değişiklikler yapılan yeni imar planları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesinde bir ay süresince askıya çıkarılacak.

İzmir Kruvaziyer Limanı ve İzmir Yük Limanı olmak üzere ikiye ayrılan Alsancak Limanı'nın özelleştirme ihalesinin, 2016 yılının ilk yarısında yapılması öngörülüyor.

Yeni imar planında Kruvaziyer Limanı’nda emsal değeri 1,25’ten 0,50’ye düşürüldü, böylece inşaat alanı yaklaşık 50 bin metrekare azaltılarak 125-130 bin metrekareye indirildi. Yeni plana göre kruvaziyer limanına iki yeni parmak iskele eklenecek. Eski plandaki AVM projesi yerine turistlerin ihtiyacını karşılayacak küçük çaplı alışveriş mağazaları ve oteller yer alacak.

Yük limanında ise sınır, Meles Deltası belirlendi. Limanda öngörülen dolgu alanları ve rıhtım ötelemeleri plana işlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’nın imar planlarının hazırlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

İzmir’in, tarihin en eski çağlarından bu yana liman kenti olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"İzmir’in varoluş nedeni limanıdır. Bu nedenle İzmir Alsancak Limanı’nın geleceğine yönelik belirsizliği ortadan kaldıracak her adımı destekliyoruz. Alsancak Limanı bugüne kadar zoru başardı. Baş döndüren rekabet koşullarına rağmen yatırım yapıp, hizmet vermeye devam etti ama artık rekabet koşulları daha da sertleşti. Dünyada verimli çalışan ve sürekli yatırım yapan limanlar ayakta kalıyor. İzmir Alsancak Limanı, dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmelerin dışında kalamaz. Biz limanların devlet kontrolünde olmasını doğru bulmuyoruz. Dolayısıyla limanlar ya özelleştirilmeli ya da otonom yapılarda yönetilmeli."

"Kruvaziyerde yeniden yükselişe geçebiliriz"

Öztürk, özellikle Kruvaziyer Limanı’nın yeni imar planında yer alan iki parmak iskelenin, yolcu gemilerinin yanaşma sorununu çözeceğini kaydederek, "Son yıllarda İzmir, kruvaziyer turizminde hedeflerinin uzağında. Yeni projeyle kruvaziyer turizminde yeniden yükselişe geçebiliriz. Bunun yolu altyapı olarak hazır olmaktan geçiyor. İzmir’e ayak basan turistin İzmir ile ilgili ilk izlenimi olumlu olmalı. Modern bir yolcu salonu ve yeni iskeleler ile daha fazla gemi ve yolcuya ev sahipliği yapıp, kruvaziyerde Akdeniz’de yeniden cazibe merkezi oluruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz