Otomotiv işçilerinin eylemi sürüyor!

Otomotiv sektöründe sözleşme koşullarının iyileştirilmesi için işçilerin Bursa'da başlattığı eylemler devam ediyor.

18.05.2015 10:10:580
Paylaş Tweet Paylaş
Otomotiv işçilerinin eylemi sürüyor!
Oyak Renault'da çalışan işçilerin daha önce kabul edilen 2014-2017 dönemine ait sözleşme koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Cuma günü başlattığı eylem Tofaş işçilerinin de katılımıyla devam ediyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Reuters'a dün açıklama yapan Oyak Renault yetkilisi, "15 Mayıs'ta Oyak-Renault otomobil fabrikalarında başlayan önceden öngörülmeyen bir duruş devam ediyor" dedi ve içeride ve dışarıda eyleme katılan 2,500 işçinin olduğunu söyledi. Yetkili, bu eylemlerin sektör için tehlike oluşturduğunu belirterek; işveren temsilcisi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve sektörün diğer üreticileri ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Tofaş'tan bu sabah yapılan açıklamada da şöyle denildi. "Bursa ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, fabrikamızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur. Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, fabrikamızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için sözkonusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır."

Açıklamada, gelişmelerin bu aşamada şirket satışları üzerinde bir etkisinin beklenmediği belirtildi. Türk Metal ile MESS arasında 2014-2017 dönemine ait sözleşmesi sekiz ay önce kabul edilmişti; ancak işçiler yine Türk Metal'in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarının daha iyi olduğu gerekçesiyle kendi sözleşmelerinin koşullarında iyileşme talep ediyorlar. Oyak Renault yetkilisi, devam eden eylemlerin iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına dikkat çekti ve Oyak Renault yönetiminin şirketi ve çalışanları korumak, normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planlarını uygulamaya aldığını söyledi.

Sözleşmenin imzalandığı işveren sendikası MESS de internet sitesinde yaptığı açıklamada, eylemlerin yasadışı, sözleşme şartlarına yönelik taleplerin ise haksız olduğunu vurgulayarak eylemelere son verme çağrısında bulunmuştu.

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile 1969 yılında kurulan Oyak-Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştiriyor. Verilere göre, Oyak Renault 2014 sonu itibariyle yıllık 360,000 otomobil, 450,000 motor üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip endüstriyel tesisi konumunda olup; Clio, Megane HB, Fluence model üretimi yapılıyor. 2014 sonu itibariyle çalışan sayısı 5,704 olan şirket ayrıca Türkiye'de en yüksek pazar payına sahip ilk üç otomobil markasından biri. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ise, şu aşamada bir açıklama yapmayacağını belirtti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz