Bulutta ivme artıyor

Dünyada Bulut Bilişim üzerinden sağlanan veri trafiği hızla artıyor.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Bulutta ivme artıyor
Şirketlerin bu trafiği karşılayabilmek için bulut bilişim sunucularına olan yatırımları son sürat devam ediyor. Gartner’ın verilerine göre, bulut bilişimin bu yıl sonu itibarıyla 131 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Uzmanlar bu nedenle bulut bilişimden devasa bir sektör olarak bahsediyor. Bu alanda, istihdam rakamları da umut verici. Bulut Bilişim ekosistemine 2015’e kadar 13,8 milyon çalışanın katılacağı tahmin ediliyor. Yapılan çeşitli araştırmaların sonuçları da bulut bilişimin hızlı büyüdüğüne, bu büyümeyi önümüzdeki dönemlerde sürdüreceğine işaret ediyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Artık herkes bilincinde.... Bulut  bilişimle birlikte şirketler yeni bir döneme girmiş durumda. Sektör bağımsız pek çok şirket, artan veri yükünü yönetmek için bulut bilişim çözümlerine başvuruyor. Bu sayede daha verimli bilgi yönetimi gerçekleştiriyor, en önemlisi şirketler verilerine uzaktan ulaşabiliyorlar. Bulut bilişim; kuramların bütün bilişim altyapı ve uygulamalarını internet servisi gibi hizmet olarak almalarına dayanıyor. Bu sayede bünyelerinde veri merkezi barındırmalarına gerek kalmayan kurumlar, hizmet sağlayıcı şirketlere bu sistemleri kullandıkları kadar bedel ödüyor. Özellikle ABD ve Avrupa’da bu konuda ciddi bir hareketlilik söz konusu... Bunun yansımaları birkaç yıldır Türkiye pazarında da görülüyor.

HER YERDEN ULAŞIM
Dünyada son yıllarda neredeyse çoğu şirketin yatırımlarını yönlendirdiği bulut bilişim hizmetlerini aslında son kullanıcılar ve kurumlar MSN Hotmail, YahooMail ya da Gmail gibi e-posta ya da ajanda servisleriyle 10 yılı aşkın zamandır kullanıyor. Bulut bilişimi son dönemde bu kadar popüler yapan ise gelişen erişim ve geniş bant teknolojileri oldu. Artık gelişen geniş bant teknolojileri sayesinde bulut bilişim hizmetleriyle şirketler ve kişiler diledikleri yerden kurumsal bilgilerine, ofislerine ulaşabiliyor. İş yapış şekillerine hız katıyor ve bununla birlikte verimlilik sağlıyorlar.

Gartner’ın verilerine göre dünyada bulut bilişimden elde edilen gelirler bu yılın sonunda 131 milyar dolara ulaşacak. Araştırma, bulut bilişim hizmetleri iş hacminin ise 2016’da 207 milyar dolarlık bir pazar oluşturacağını gösteriyor. Buna karşılık toplam BT pazarındaki büyümenin aynı dönemde yüzde 3 gibi küçük bir oranda gerçekleşeceği düşünülüyor. Bu da BT pazarında istihdamı artıracak olan ana trendin bulut bilişim platformları olacağına işaret ediyor.~
11,3 MİLYON EK İSTİHDAM GELECEK
IDC’nin benzer bir araştırmasına göre bulut bilişimin sağladığı istihdamda da önemli bir artış söz konusu. Araştırma sonucuna göre bu yılın sonunda bulut bilişim sektörü 8,8 milyon kişilik ek istihdam sağlamış olacak. Bu rakam, 2014'te 11,3 milyona ulaşacak. Bulut bilişim sektörü, 2015 yılındaysa 13,8 milyon kişiye ek istihdam sağlayacak.

Bu rakamların sektör ayrımlarına bakıldığında, bulut bilişim sayesinde en fazla yeni iş pozisyonunun ortaya çıkacağı sektörlerin başında medyanın geldiği görülüyor. Bulut sayesinde söz konusu sektörlerde 2,4 milyon yeni iş olanağı ortaya çıkacak. Bunu 1,4 milyon yeni iş olanağıyla bankacılık sektörü izliyor. Sigortacılık alanında ise bulut bilişim sayesinde ortaya çıkacak yeni iş olanaklarının ikiye katlanması bekleniyor. Perakende sektöründe 2015 yılına kadar yüzde 81 oranında iş gücü artışı öngörülüyor.

Globalde bulut pazarı büyüklüklerine bakıldığında sırasıyla Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Uzakdoğu’nun daha ileride olduğu görülüyor. Bu durum tüm BT pazarında benzer bir seyir izliyor. Ancak, önümüzdeki dönemde bulut pazarındaki en hızlı büyümenin Güney Amerika, Ortadoğu, Afrika, Orta Avrupa ve Asya-Pasifik ülkelerinden geleceği öngörülüyor. Gelişen Türkiye BT pazarının ise global pazardan bulut bilişimle daha yüksek bir pay alması bekleniyor. Bu öngörüyü besleyen durum ise kurumsal şirketlerin, KOBI ve sektör topluluklarının bulut bilişime gittikçe artan bir ilgi göstermesi.

Tüm bunların Türkiye’deki bulut pazarı büyümesine katkıda bulunması bekleniyor. Global BT pazarına bakıldığında Türkiye’nin tersine servis ve yazılım payının donanıma göre çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bulut bilişimin de parçası olduğu yeni BT trendlerine paralel olarak Türkiye pazarının servis ve yazılımda ağırlığını artırması beklentiler arasında.

BULUTA YATIRIM ARTACAK
Dijital evrenin önümüzdeki yıl yüzde 50 oranında genişleyerek 4 zetabayt olması bekleniyor. Bu veriyi üreten bireysel ve kurumsal kullanıcıların yanına son dönemde cihaz ve makinelerin de eklenmesiyle üretilen verinin çok büyük boyutlara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu doğrultuda hem veri depolama hem de veriyi anlamlı şekilde analiz edecek iş zekası çözümlerine talep artacak. Bu anlamda önümüzdeki dönemde BT kaynakları merkezileşerek veri merkezleri ve servis sağlayıcılar tarafında toplanacak. Bulut bilişim ve sanallaştırma teknolojilerinin gelişmesi de bu eğilimi destekleyici bir rol oynayacak. Bu beklentiler doğrultusunda kurumlar yatırımlarını artıracak. IDC tarafından hazırlanan raporlar, şirketlerin yazılım ve donanım bütçelerinin sadece yüzde 10’unu ürün satın alma, kalan yüzde 90’ınını ise kullanım, yönetim ve güvenlik gideri olarak harcadığını gösteriyor. Bulut altyapısının kullanımı, ClO’lara bu yüzde 90’lık dilim üzerinden ciddi oranlarda tasarruf elde etme olanağı sunuyor.~
Bulut servisleriyle ClO’lar toplam sahip olma maliyetlerinde çarpıcı düşüşler sağlayabiliyor. Aynı şekilde sadece ihtiyaç duyulan kapasite ve kullanılan servisler kapsamında ödeme yapma olanağı ve servis kalite düzeyi anlaşmaları (SLA) sayesinde, kurumlar maliyetlerin yönetimi, iş sürekliliği ve verimlilik artışı açısından daha istikrarlı bir teknoloji platformuna kavuşabiliyor.

Bulut tabanlı web servisleri, büyük kurumsal uygulamaların işlevselliğini, güvenliğini ve sürdürülebilirliğini KOBI ölçeğine taşırken, bu tür şirketlerin benzer altyapıları kullanarak büyük şirketlerle rekabet edebilmesinin de yolunu açıyor. Bulut bilişimde uzmanlara göre KOBI’ler için ciddi bir fırsat söz konusu. Bulut bilişim, KOBI’lere maliyet kontrolü, hız ve kullanım kolaylığı açısından cazip geliyor. Bir KOBI’nin kendi BT altyapısını kurması, yönetmesi, işleri büyüdüğünde genişletmesi oldukça zahmetli ve maliyetli. Bunun alternatifi olarak BT hizmetlerini bir bulut sağlayıcıdan sağlaması, işleri büyüyünce buna paralel olarak aldığı kaynakların artması, kullandığı kadarını ödemesi ciddi bir esneklik sağlıyor.

TRENDLER NELER?
Bulut bilişime şirketlerin ilgisinin artması yeni trendlerin ortaya çıkmasına da neden oluyor. HP Türkiye Satış Öncesi Destek ve Bulut Bilişimden Sorumlu Müdür Mert Sarıkaya, “Kurumlar çevikliği artırmak, daha iyi hizmet kalitesi ve finansalların optimizasyonu için her geçen gün daha fazla uygulamayı buluta taşıma fırsatlarını araştırıyor ve kendilerine avantaj sağlayacak özel ya da genel bulut çözümlerine yöneliyor” diyor.

Sarıkaya, Coleman Parkes Research’ün HP adına Nisan 2013’de yaptığı araştırmayı işaret ederek, 2016 yılına kadar kurumsal BT hizmetlerinin yüzde 25’inin geleneksel BT üzerinde kalırken, yüzde 75’lik kısmının özel ya da genel bulut üzerinden sağlanacağının öngörüldüğünü ifade ediyor. Yine rapora göre yüzde 75’lik kısmın dağılımına bakıldığında ise yüzde 39 ile özel bulut en büyük paya sahip. Özel bulutu sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 15 ile yönetilen bulut ve genel bulut takip ediyor. Mert Sarıkaya’ya göre bulut bilişimin büyümesine yön veren trendlerden biri de hızla gelişen mobilite. Sarıkaya, “Yapısal ve yapısal olmayan veriye bir bütün olarak bakarak işleyebilmek ve değer sunmak, kurumsal mobilite, sosyal medya ve nesnelerin internetiyle hızla büyüyen veri miktarlarını da göz önüne aldığımızda bulut için ideal uygulama senaryoları ortaya çıkacak” diyor.

HİZMET OLARAK BULUT
Dış kaynak kullanımı yöntemiyle verilerini bulut servisi sağlayıcı şirketlerin veri merkezlerinde tutan kurumlar, istedikleri zaman istedikleri yerde bilgilerine ulaşma olanağı buluyor. Bulut bilişim; yazılım servisi (SaaS), platform servisi (PaaS) ve altyapı servisi (IaaS) gibi hizmetlerden oluşuyor. Yani şirketler yazılımlarını, uygulama platformlarını ve altyapı servislerini BT şirketlerinden hizmet olarak alıyor.

Şirketler nasıl e-posta ve web barındırma hizmetlerini servis sağlayıcılardan sağlayabiliyorsa; proje yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, çalışanları ve tedarikçileriyle içerik paylaşımı ve belge yönetimi, online ticaret uygulamalarını, finans ve muhasebe, stok yönetimi gibi en temel kurumsal çözümleri, büyük teknoloji yatırımları yapmadan bulut platformları üzerinden kullanabiliyorlar. Böylece kullanıcılar ofiste ayrı bir veri merkezi kurmalarına gerek kalmadan dış kaynak kullanımına yönelerek ofis dışındaki veri merkezlerinden ihtiyaçları oranında yararlanabiliyor. Şirketler için böyle bir sistemden yararlanmanın en büyük açmazı kuşkusuz güvenlik...~
Bunun için BT şirketleri kendi güvenlik sistemlerini de kurumlara sunuyor. Öte yandan kurumlar, servisin performans, süreklilik, güvenlik gibi özelliklerini sıkı anlaşmalar (SLA) ile güvence altına almayı tercih ediyor.

YENİ MODELLER GELİŞTİRİYOR
PRIVATE CLOUD. ÖZEL BULUT

Şirketin kendi oluşturduğu ya da kiraladığı buluttur. Bulut altyapısı yalnızca şirket için çalışır ve kendisi tarafından yönetilir.
COMMUNITY CLOUD - TOPLULUK BULUTU:
Belirli bir toplulukla paylaşılan buluttur. Bulut altyapısı birkaç organizasyon ya da şirket tarafından paylaşılır, böylece aynı amacı paylaşan, aynı güvenlik gereksinimleri olan, aynı tarzda idare edilen organizasyonlar, şirketler desteklenir. Organizasyon ya da şirket tarafından yönetilir.
PUBLIC CLOUD-KAMU BULUTU
Kamuya satılmış mega-ölçekte altyapıdır. Bulut altyapısı herkese ya da büyük endüstri grubuna açıktır ve bulut servisini veren bulutun sahibidir. Servisi veren yazılım ve saklama-storage gibi kaynakları sağlar ve internet üzerinden halkın erişimine açar. Windows Azure Servis Platformu buna örnek olarak verilebilir.
HYBRID CLOUD-KARMA BULUT
İki veya daha fazla bulut modelinin kompozisyonudur. Bulutlar kendi özelliklerini kaybetmeden yazılımın ve verinin taşınmasına izin verecek şekilde standardize edilmiş ya da özel teknoloji ile bağlanmıştır.

“BULUTTA 20 MİLYON İŞLETMEYİ DESTEKLEYEBİLİRİZ”
MICROSOFT TÜRKİYE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI Tolgar Elverici
HEDEF REKABETİ ARTIRMAK

“Microsoft olarak şu anda 1 milyar müşteriyi ve 20 milyon işletmeyi destekleyebilecek bulut hizmetleri altyapısına sahibiz. Hedefimiz ülkemizdeki kurumların bulut bilişim alanında sunduğumuz tüm çözümlere ulaşımını sağlayarak rekabet güçlerini artırabilmek. yenİ ürün sunduk Bu çerçevede yakın gelecekte Microsoft’un iletişim ve birlikte çalışma yazılımlarının çevrimiçi sürümlerini, tanıdık Office Web Apps ve Office Professional Paketi ile bulutta birleştiren Office 365’i Türkiye’de Türkçe olarak pazara sunduk.
HİZMETLER GENİŞLEYECEK
Kendi veri merkezlerimizden sunduğumuz hizmetler dışında, Microsoft Türkiye olarak iş ortaklarımız üzerinden sunmakta olduğumuz bulut hizmetlerimizi genişletmeye de devam edeceğiz. Yani Microsoft’un sunduğu çözümlerle uçtan uca, büyük şirketler, KOBİ’ler ve bireysel kullanıcılar bulut bilişimin avantajlarından yararlanabiliyor.”

“BU ALANA YATIRIMLARIMIZ KESİNTİSİZ DEVAM EDECEK”
VMWARE TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ
Mehmet Emrali “BT’nin karmaşıklığını ortadan kaldıran ve mevcut BT altyapılarından bulut ortamına geçiş için bir köprü sağlayan kapsamlı ürün yelpazemizle bulut bilişim için bir temel oluşturuyoruz. VMware bulut ürün ailemizle gerek kuruma özel gerekse kamuya açık bulutların kurulmasında en hızlı ve en esnek bulut altyapısının kurulmasını sağlıyoruz. Bunu artık hibrid bulut teknolojileri izliyor. VMware olarak ürünlerimizle bulut bilişimin sadece işletim sistemi olmakla sınırlı kalmamasını ve bulut oluşturulması için gereken tüm ürün segmentinin oluşturulmasını sağlıyoruz. Bulut bilişim için en temel katalizör kuşkusuz sanallaştırma. VMware olarak sanallaştırmada uzun yıllardır pazarı yönlendiren lider şirketiz. VMware olarak bulut bilişimin SaaS servislerinin sağlanmasında, sadece sunucu veya masaüstü sanallaştırma değil, veri merkezlerindeki tüm bileşenlerin sanallaştırması üzerinde yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz