Türkiye'de liderliğe hazırlanıyoruz

Wu Congcheng ile 2012 yılına ilişkin hedefleri ve sektörle ilgili beklentilerini konuştuk.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye'de liderliğe hazırlanıyoruz
Huawei, 24 yıldır faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi. Dünya genelinde 140 ülkede 120 binden fazla çalışanı bulunan şirket, 2002 yılında Türkiye pazarına girdi. Daha çok sabit ve mobil telekom operatörlerine sağladığı altyapı çözümleri ve cihaz tedariki faaliyetleriyle bilinen Huawei, geçen yıl kurumsal çözümler alanında da faaliyet göstermek için adım attı. Bugün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de cihaz, kurumsal çözümler ve telekom olmak üzere üç iş koluna odaklandıklarını anlatan Huawei Türkiye Genel Müdürü Wu Congcheng, 440 milyon dolar cirosu olan Huawei Türkiye'de bugün 850 kişinin çalışmakta olduğunu belirtiyor. Huawei Türkiye'nin Orta Asya ve Kafkaslar'da bulunan 10 ülkenin dahil olduğu merkez ofis olarak faaliyet gösterdiğine vurgu yapan Congcheng ile 2012 yılına ilişkin hedefleri ve sektörle ilgili beklentilerini konuştuk.

Huawei dünyada 24 yıldır, Türkiye'de ise 10 yıldır faaliyet gösteren bir şirket. Kurulduğu gün ve bugünkü durumunu karşılaştırdığınızda nasıl bir şirket profili çiziyorsunuz?

- Huawei çok genç bir şirket. Ancak hem telekom hem de bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren tek şirket. Telekom altyapı hizmetleri vererek faaliyetine başlayan şirket, operatörlere yönelik cihazlar sağlamaya başladı. Ek olarak 2011 yılında da kendi markamızla cihaz üretmeye ve sunmaya başladık. Yakın zamanda kurumsal çözümleri de faaliyet alanlarımıza dahil ettik. Bugün dünya çapındaki en büyük 50 operatörden 45'ine hizmet veren bir konumdayız. Telekom çözümleri sağlayıcılığı tarafında yüzde 14,2 pazar payıyla globalde ikinci sırada yer alıyoruz. İşlerin yüzde 60'ı cihaz kısmını, kalanı ise telekom hizmetlerini kapsıyor. Huawei, şimdi kurumsal çözümleri de yeni bir iş alanı olarak belirledi ve burada faaliyetlerini artırmayı planlıyor.

Türkiye'deki konumunuzla ilgili de bilgi verir misiniz?
- Türkiye'deki faaliyetlerimize 2002 yılında Ankara'da başladık. 2007 yılında İstanbul'a geldik ve merkez ofisimiz burası oldu. İlk çalıştığımız şirket Türk Telekom'du. Sonrasında tüm mobil operatörlere hizmet vermeye başladık. 2009 yılında altyapıda farklılaşma söz konusu oldu ve 3G hayatımıza girdi. Bütün operatörlerin bu anlamda yatırımları oldu. Bu süreçte tüm operatörlerin tercih ettiği şirket olduk. 2009 yılında dünyada bugün sayısı 20'yi bulan Ar-Ge merkezlerimizden birini açtık. 350 kişinin çalıştığı bu merkez, kuruluşundan itibaren üç yıllık süreçte 50 milyon dolarlık yatırım yapılmış olacak. Türkiye'de Telekom sektöründe de ilk üniversite işbirliğimizi de 2008 yılında İTÜ ile gerçekleştirdik.

Peki Huawei Türkiye olarak 2011 yılını nasıl geçirdiniz?
- Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de faaliyet alanlarımıza kurumsal çözümleri kattık. Kurumsal çözümler tarafında tümleşik iletişim, bilgi teknolojileri, sektörel çözümler ve servisler başlıkları altında faaliyetlerini yürütecek olan şirket, çağrı merkezi, bulut bilişim, depolama çözümleri, görüntülü izleme sistemleri, veri merkezi, sistem entegrasyonu ve uygulaması gibi alanlarda hizmet sunmaya başladı. Sektör olarak ise eğitim, finans, ulaştırma ve enerjiye odaklanıyoruz. Huawei olarak yeni giriş yaptığımız kurumsal çözümler pazarında hedefimiz 2015 yılına kadar 15 milyar dolarlık ciroya ulaşmak. Türkiye'de ise hedefimiz ilk etapta cirodan ziyade bilinirliğimizin artırılması. Zira, Türkiye kurumsal segmentte de önemli pazarımız. Bu ülkede liderlik hedefimiz var. Halihazırda ulaştırma, finans ve eğitim projeleriyle ilgileniyoruz. Eğitimde Fatih Projesi'ne talibiz.~

Türkiye'de kurumsal çözümler dışında diğer pazarlardaki gelecek hedefiniz nedir?
- Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün önemli olduğunu biliyoruz. Cihaz pazarında 2015 yılında pazardaki ilk 3 marka arasında yer almayı planlıyoruz. Kurumsal çözümlerde distribütör ve sistem entegratörlerinden oluşan kanal tarafına önem veriyoruz. Bu alana yatırımı sürdüreceğiz. Özellikle kanal tarafında teşvik programıyla büyüme hedefimiz var. Cihaz tarafında operatör işbirlikleri ile operatör markalı ürünlerimiz çok kısa sürede geniş kitlelere ulaştı. Türkiye'deki iş ortaklarımız Huawei markalı ürünleri de Türkiye pazarına sunarak, operatör markalı ürünlerin yanı sıra farklı ihtiyaç ve talepleri olan tüketicilere de ulaştılar ve Huawei adına pazarı büyütmek istediklerini ilettiler. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl kendi markamızla deneme amaçlı ilk kez piyasaya sürdüğümüz akıllı telefonlar büyük ilgi topladı. İlerleyen dönemde cihaz alanında hem operatörlerle işbirliğimizi sürdürecek hem de tüketicilere kendi markamızla yenilikçi ve fiyat-performans açısından üstün akıllı telefon ve tabletler sunacağız. Uzun zamandır faaliyet gösterdiğimiz telekom alanında önümüzdeki dönemdeki önceliğimiz ise uzun vadeli ve sürdürülebilir ilişkilerimizi, müşterilerimizin memnuniyetini daha da üst düzeye çıkararak devam ettirme doğrultusunda olacak.

Dünyadaki 20 Ar-Ge merkezinizden birinin Türkiye'de olduğunu biliyoruz? Şirket olarak Ar-Ge'ye ne kadar yatırım yapıyorsunuz?

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin önümüzdeki dönemde daha çok akıllı şebekeler, e-sağlık, e-trafik, e-devlet gibi sektörlere uygulanacağı beklentisiyle bu yönde ürünler geliştiriyoruz. Yıllık gelirimizin yüzde 10'u ile Ar-Ge yatırımı yapıyoruz.

Türkiye'deki Ar-Ge merkezinde geliştirilmiş ya da gelişimine katkıda bulunulmuş ürün veya hizmetler var mı?
- Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi, şirketin Çin dışında tüm dünyaya yayılan 20 Ar-Ge merkezi arasında Hindistan'dan sonraki ikinci en büyük uluslararası Ar-Ge yatırımı olma niteliğinde. Bu merkezde geliştirilen yazılım çözümleri ile Türkiye'nin ilk beş yazılım ihracatçısından biri olmayı hedefliyoruz. Özellikle Katma Değerli Hizmetler (VAS) ve İş Destek Sistemleri (BSS) alanında yenilikçi ürünler geliştirmek, mevcut ürünleri müşterilerimizin istekleri doğrultusunda iyileştirmek temel çalışmalarımız arasında. Bunların dışında sosyal ağlar ve akıllı arama gibi yeni nesil internet teknolojileri konusunda da ürün öncesi araştırma çalışmalarımız var. Bu bağlamda Huawei'nin Çin, Hindistan ve ABD gibi diğer ülkelerdeki Ar-Ge merkezleriyle de ortak çalışmalarımız devam ediyor. Telekom operatörlerine yönelik yeni nesil yazılım geliştirme ve araştırma çalışmaları yapan Ar-Ge merkezindeki 350 Türk mühendis bugün Huawei'nin dünya üzerindeki tüm müşterilerine destek verirken, özellikle Avrupa, BDT, Ortadoğu ve Afrika bölgesine yoğunlaşıyor.

Sizce bilgi ve iletişim teknolojileri önümüzdeki 5 yıl nasıl gelişmelere gebe. Siz bu gelişmelere nasıl hazırlanıyorsunuz?
- Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bulut bilişim, ultra geniş bant ve internet üzerinden birbirine bağlı her türlü cihaz üzerinden bilgiye erişilebilen yeni nesil ağ kavramı daha da öne çıkacak. Huawei de bu alanların tümünde ürün ve çözümler sunan bir kurum olarak gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek. ~

"Yeni ürünlerle portföyümüz büyüyecek"
2012'de yenİ cihazlar yolda
Bugüne kadar operatör işbirlikleri ile operatör markalı satılan cihazlarda büyük başarı elde eden Huawei, artı k kendi markasıyla da pazarda olacağını ve ürün portföyünü genişleteceğini haziran ayında Türkiye pazarına sunduğu iki telefonla bildirmişti. 15 bin satış rakamına ulaşan bu portföyden sonra yenileri de gelecek.
Kendi markasıyla da iddialı
Türkiye'de operatör markalı akıllı telefonlar ile pazarı büyüten Huawei, kendi markasıyla çıkaracağı farklı seviyelerdeki akıllı telefonlarla da iddialı. Cihaz tarafında 4,5 milyar dolar ciro elde eden şirketin yıl sonu beklentisi 6 milyar dolar.
Tablet de geliyor
Huawei, tablet pazarına da girme hazırlığında. Huawei Genel Müdürü Wu Congcheng, tablet bilgisayarlarını lanse ettiklerini ancak bu yıl içinde pazara sunacaklarını söylüyor. Yeni telefon modelleri Vision ve Honor'un 2012'de Türkiye'ye geleceğini belirten Congcheng uygulama mağazaları HiSpace'i de Türkiye pazarında açacaklarını anlatıyor.

Fatoş Bozkuş / fbozkus@ekonomıst. com.tr

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz