Yeni hedefimiz Avrupa liderliği

Orhan Akbulut'la dünyada ve Türkiye’de bulut bilişim pazarındaki gelişmelerle Atos’un bu konudaki plan ve yatırımlarını konuştuk.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni hedefimiz Avrupa liderliği
Geçen yılın son çeyreğinde Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri ile birleşerek yola devam kararı alan Atos, Avrupa’nın en büyük BT şirketleri arasında yer alıyor. Şirket, 30 yıllık tecrübesiyle, yönetilen servislerden, danışmanlık, sistem entegrasyonu ve işlem bazlı uygulama hizmetlerine kadar birçok alanda yenilikçi ve sürdürülebilir BT çözümleri sunmayı sürdürüyor. Şirketin sunduğu hizmetler arasında bulut bilişim çözümleri de başta geliyor. Türkiye’de bu alanda geniş bir ürün ve çözüm portföyüyle finans, kamu, enerji, telekom ve endüstri sektörleri başta olmak üzere, farklı sektörlerden müşterilere hizmet veren şirket, bu konuda stratejik iş ortaklıklarına da imza atmayı sürdürüyor. Son olarak pazarın diğer iki büyük firması, EMC ve VMware ile kurdukları stratejik ortaklığın bu vizyonun önemli bir göstergesi olduğunu vurgulayan Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut, bu stratejik ortaklık sonucunda kurulan Canopy adlı şirketle bulut bilişim hizmetlerini müşterilere tek elden sunmayı amaçladıklarını söylüyor. Akbulut’la dünyada ve Türkiye’de bulut bilişim pazarındaki gelişmelerle Atos’un bu konudaki plan ve yatırımlarını konuştuk.

Bulut bilişim dünyada ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştı? Gelecekte büyüme hızı ne olacak?

- Dünyanın en bilinen araştırma şirketlerinden Forrester’ın 2011 raporuna göre, bulut bilişim pazarı dünyada yaklaşık 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Ancak bu sistemlerin daha çok kullanılması ve günlük hayatın parçası haline gelmesiyle 2020’de bu rakamın 267 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Araştırmaların sonuçları bununla da sınırlı değil. Önümüzdeki 5 yıl içinde şirketlerin büyük çoğunluğunun BT altyapılarını bulut tabanına taşıyacakları ve aldıkları geleneksel dış kaynak hizmetlerini bulut bazlı modellere çevirmeye başlayacakları öngörülüyor. Sırf bu veriler ve sonuçlar bile bizlere oluşacak pazarın potansiyelini gösteriyor.

Türkiye’de bulut bilişimin mevcut durumu hakkında bilgi verir misiniz ? Bu alanının geleceğine ilişkin tahminleriniz neler?
- Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işletmeler artan BT maliyetlerini düşürmek, kullanıcıların hız, kolay kullanım, esneklik ve yenilikçilik beklentilerini karşılamak adına daha sık bulut bilişim çözümlerine başvuruyor. Bulut bilişim çözümleri, tüm bu gereksinimleri karşılarken, aslında BT dünyasını da köklü bir şekilde değiştiriyor. Türkiye’de özellikle KOBİ tarafında bulut bilişime hızlı bir kayış söz konusu... Küçük ve orta ölçekli şirketlerin bu teknolojiye daha kolay ve hızlı adapte olduğunu söyleyebiliriz. Öte yanda büyük şirketler de bulut hizmet sağlayıcıların artması ve uzmanlaşması sonucunda bu alana yatırımlarını her geçen gün artırıyor. Genellikle büyük şirketlerin güvenlik, bilgi gizliliği ve mevcut altyapı yatırımlarını değerlendirmek için daha çok "özel bulut" modeline yöneldiğini gözlemliyoruz.~

Türkiye’de bulut bilişim istenilen seviyede mi?

- 2012 itibarıyla Türkiye’de bulut bilişim pazarı henüz istenildiği seviyeye ulaşmış değil. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu adaptasyonun çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Özellikle ilk yatırım maliyetlerinden bunalan firmalar için bulut bilişim bir fırsat olarak adlandırılacak. Diğer taraftan telekom şirketlerinin de mevcut veri merkezi ve iletişim altyapılarıyla bulut bilişim pazarına yönelmeleri, Türkiye'de bulut bilişim pazarını hareketlendirecek.

Atos, ne kadar süredir bulut bilişim hizmeti veriyor?
- Bildiğiniz gibi tüm dünyada 4 Temmuz 2011’de, Türkiye’de ise 3 Ekim 2011’de Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri ile birleşerek yola devam kararı alan Atos, Avrupa’nın en büyük BT firmaları arasında yer alıyor. Müşterilerimize sunduğumuz hizmet yelpazesinin önemli bir kolunu bulut bilişim ürün ve çözümleri oluşturuyor. Bu bağlamda Atos'un bulut bilişim konusunda pazardaki en eski oyunculardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Atos, bulut bilişime neden yatırım yapma karan aldı?

- Atos, her zaman müşterilerinin ihtiyacı olan çözümleri, en verimli şekilde ve en son teknolojiyi kullanarak sağlamaya çalışan bir şirket. Bulut bilişim çözümlerimizle müşterilerimizin BT maliyetlerinde tasarruf etmesini sağlamak, daha hızlı ve kullanıcı dostu hizmet alma ihtiyaçlarını karşılamak ve yenilikçi teknolojileri iş süreçlerine taşımalarında katkıda bulunmak için bu alana yatırım yapıyoruz.

Bulut bilişim konusundaki iş ortaklarınız kimler? Kimlere hizmet veriyorsunuz?
- Güçlü iş ortaklıklarıyla büyümek ve yatırım yapmak, Atos’un bulut bilişim stratejisinin önemli bir parçası. Bu bağlamda, bulut bilişim pazarının iki önemli ismi EMC ve VMware ile kurduğumuz Canopy ve Çinli ERP & CRM yazılım üreticisi UFIDA ile kurduğumuz YUNANO firmaları en somut örnekler olarak gösterilebilir. Ayrıca Microsoft, SAP ve Oracle gibi küresel firmalarla da bulut konusunda iş ortaklıklarımız bulunuyor. Dünya çapında birçok yerel firmayla da iş ortaklığı yaptığımızın altını çizmek isterim.

Bu alanda şirket olarak hedefleriniz, planlarınız neler?
- Atos olarak hedefimiz bulut bilişim pazarında Avrupa lideri olmak. Bu bağlamda hem insan kaynağı ve altyapı hem de iş ortaklıklan anlamında yatırımlarımız sürecek. Amacımız sistem entegratörü ve hizmet sağlayıcı kimliklerimizle müşterilerimizin tüm bulut bilişim ihtiyaçlarına tek bir noktadan cevap veren bir şirket olmak.~

“İŞ TEKNOLOJİSTİ ŞİRKETİYİZ”
ALTYAPI GÜÇLÜ

Atos, kendisini bir BT şirketinden ziyade, bir “iş teknolojisti” şirketi olarak tanımlıyor. Atos, bu bağlamda dünyanın bu konudaki seçkin markaları EMC ve VMware’in de desteğini alarak Canopy isimli bir firma kurdu. Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut, “Ayrıca dünyada birçok noktada bulunan büyük veri merkezlerimizle birlikte güçlü bir altyapıya da sahip olduğumuzu eklemem gerekiyor. Bulut üzerinden hem SaaS, hem PaaS hem de laaS seviyesinde hizmet verebiliyoruz. Özellikle Olimpiyat oyunları BT partneri olarak edindiğimiz güvenlik tecrübemiz, farklı sektörlerin ihtiyaçlarına hakim yetkin işgücümüz ve global/lokal üretim kabiliyetlerimizle bu alanda rakiplerimizin bir adım önünde olduğumuza inanıyoruz” diyor.
CİDDİ YATIRIM YAPIYOR
Atos’un bulut bilişimin gelişmesi konusunda da ciddi yatırımları var. Bu konudaki en iyi örnekler arasında, "Helix - Nebula bilim bulutu" çalışması gösterilebilir. CERN, EMBL ve ESA gibi önde gelen araştırma merkezlerinin yer aldığı Avrupa tabanlı bu inisiyatifin amacı, bilim adamlarının bilişim teknolojisi gereksinimlerini karşılamak ve Avrupa’da kamu sektöründe bulut bilişim pazarı yaratmak olarak özetlenebilir. Akbulut, “Atos olarak biz de bu inisiyatifin destekleyicileri ve altyapı sağlayıcıları arasındayız” diyor.

Özge Yavuz / [email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz