Finans Hattı

Pamukbank’ta Sonera’ya Hazırlık   Haziran ayında Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Pamukbank, hızlı bir şekilde özelleştirme sürecine girdi. Bankaya talip olanlar, i...

1.08.2002 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Pamukbank’ta Sonera’ya Hazırlık

 

Haziran ayında Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Pamukbank, hızlı bir şekilde özelleştirme sürecine girdi. Bankaya talip olanlar, inceleme izni için tekliflerini 19 Temmuz’da BDDK’ya verdi. İş Bankası ve Dışbank, bankayla ilgilendiklerini açıkladılar. Diğer isimler ise bilinmiyor. Ancak, sektörde çeşitli isimlerden söz ediliyor.

 

Bunlar arasında ise Koç’la ortaklık anlaşmasına imza atma arifesindeki UniCredito, Bank Intesa, Citibank, JP Morgan Chase, Societe Generale ve Sonera’nın isimleri geçiyor... Biz de bu söylentilerin doğruluk derecelerini, yerli/yabancı bankaların yöneticileriyle tartıştık. Ortaya çıkan son tablo şöyle:

 

UniCredito: Koç Finansal Hizmetler’e ortaklık için İtalya Merkez Bankası’na (Bank of  Italy) başvurdu. İznin bu ay sonuna kadar alınacağı tahmin ediliyor. Gündemde Pamukbank’ın olmadığı, ancak grubun Yapı Kredi Bankası ile ilgileneceği belirtiliyor. 

 

Bank Intesa: Garanti Bankası’yla ortaklık görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanan bankanın Türkiye’ye ilgi duymasına şüpheyle yaklaşılıyor.

 

Citibank: Resmi açıklamalarda Türkiye’ye ilgi duyduğunu ifade ediyor. Ancak, özel sohbetlerde, “Bu ortamda neden yatırım yapalım” havası veriliyor.

 

JP Morgan Chase: Kurumsal bankacılık, fon yönetimi ve proje finansmanı gibi alanlarda etkin olan bir banka. Bu nedenle, bireysel bankacılık ağırlıklı yapıda olan  Pamukbank’a teklif vermesi beklenmiyor.

 

Societe Generale: Vakıfbank’a ihale katıldı, ancak şartnameye aykırı teklif verdiği için kapsam dışında bırakıldı. Ancak,  Fransız kökenli bankanın, Pamukbank’a ilgi göstermesine, uzak bir olasılık olarak bakılmıyor.

 

Sonera: Türkcell’in Finlandiyalı ortağının, bankaya ilgi duyduğu ve teklif verdiği söyleniyor. Ancak, kimse, bu ilgi için mantıklı bir açıklama yapamıyor.

 

Pamukbank’ın satış takviminin nasıl işleyeceğini de anımsatalım. Başvuruda bulunanlar arasında gerekli koşulları taşıyan adaylar, 2 Ağustos 2002 Cuma günü BDDK tarafından belirlenecek. Bu adaylarla gizlilik anlaşması yapılacak ve 27 Eylül tarihine kadar bankada inceleme yapılabilecek. Nihai teklifler ise 4 Ekim’de alınacak...

 

Vakıfbank’a Sermaye Desteği

 

Özelleştirme sürecinin ilk ayağını olumsuz bir sonuçla kapatan Vakıfbank, sermaye artırarak mali yapısını güçlendirdi. Geçtiğimiz ay içerisinde yapılan genel kurulda, bankanın sermayesi 470 trilyon liraya yükseltildi.

 

Genel kurul sonucunda bankanın yönetimi değişmezken, 160 trilyon liralık sermaye artışı, BDDK tarafından üstlenildi. Böylece, BDDK, bankacılık sistemine ilk kez sermaye desteği sağlamış oldu.

 

Pamukbank’ın satışa çıkarılmasıyla bilgi ilgi odağı olmaktan çıkan Vakıfbank, sermaye desteği dışında, mali yapısını güçlendirmek için çeşitli önlemler almaya başladığı öğrenildi. Bu doğrultuda, banka bazı iştirak ve gayrimenkulleri satmak için hazırlık yapıyor. Banka yönetiminin beklentisi, Pamukbank’ın satışından sonra Vakıfbank’ın cazibesinin artacağı yönünde.

 

Citibank’a Yeni Genel Müdür

 

Citibank Türkiye’nin genel müdürü Sebastian Parades, bankanın Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki operasyonların başına getirildi.

 

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen atama kararı, banka personeli arasında sürpriz olarak karşılandı. Personele yapılan açıklamada, Parades’in deneyimlerinden yararlanılmak üzere, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne atandığına yer verildi. Sebastian Parades’ten boşalan genel müdürlüğe ise Citibank’ın Macaristan’ın başındaki Yeni Zellanda asıllı Mark T. Robinson getirildi.

 

Abank-Credit Agricole Ortaklığı

 

Fransız kökenli Credit Agricole’un Abank ile ortaklık görüşmeleri devam ediyor. Kimilerine göre, ortaklık görüşmeleri başarısızla sonuçlandı, kimilerine göre ise ağustos ayı başında anlaşma şekillenecek.

 

Abank tarafından edindiğimiz bilgilere göre, şu anda bankanın master planı hazırlanıyor. Sermaye artırımına giden ve 65 milyon dolarlık sermaye desteği alan bankanın satılacak hisseleri karşılığında alınan para da, yine bankaya sermaye olarak konulacak.

 

Banka ne yapacak? Fransızların stratejisi doğrultusunda, Abank kurumsal bankacılık ağırlıklı bir yapıya kavuşacak. Bu doğrultuda bireysel bankacılıktan çekilecek. Hatta, ilk adımlar atıldı ve bazı şubeler de kapatıldı.

 

Korsan Factoring!

 

Factoring sektöründe çok sayıda şirket olduğu, bir enflasyon yaşandığı biliniyor. Gerçi piyasada aktif olan şirket sayısı bir hayli az ama irili ufaklı birçok şirket, var olma mücadelesine devam ediyor. Bu kadar şirkete rağmen, bir de korsan çalışanlar ortaya çıktı.

 

DC Konsept adlı factoring şirketinden söz ediyoruz. Bu şirketin yetkilileri, rakiplerin mali polise yaptıkları şikayet üzerine, merkezlerini Almanya’ya taşımaya karar verdiler. Ancak, verdikleri ilanlarla, “İhracat factoringi” alanında hizmet vermeye devam ediyor. Yerli factoring şirketleri de, hiçbir yasal denetim sürecine tabii olmayan, Hazine Müsteşarlığı’ndan izin almadan çalışan bu şirketten rahatsız ama bir şey yapamıyor.

 

Danışmanlık adı altında hizmet veren bir başka factoring şirketi de, sektör yetkililerini rahatsız ediyor. Fakat, şirket yönetimi, “Danışmanlık hizmeti veriyoruz, factoring değil” diyerek yasal sürecin dışında kalmaya çalışıyor.

 

Sigorta Sektöründe Yeni Birleşme

 

Geçmiş sayılarımızda, yabancı bir şirketin, yerli bir büyük grupla görüşmeleriyle ilgili bilgiler aktarmıştık. Şubat ayından bu yana duraklayan görüşme süreci, geçtiğimiz aydan itibaren yeniden hızlandı.

 

Bize ulaşan bilgilere göre, iki grubun tepe yöneticilerinin hazırladıkları rapor, yönetime sunuldu ve artık karar verme aşamasına gelindi. 1 Ağustos 2002 tarihinde gerçekleştirilecek toplantı ile ortaklık anlaşmasının olup olmayacağı kesinleşecek.

 

Hazırlanan rapora göre, grupların iki elementer şirketi birleşecek. Hisse oranları ve yönetim kurulunda sandalye sayıları eşit olacak. Ama şirketin profesyonel yönetimini yabancılar üstlenecek.

 

Hayat şirketlerinde ise yabancı grubun hisse ağırlığı biraz daha fazla olacak. Çünkü, bugünkü yapıda yabancı grubun gerek sermaye yapısı, gerek poliçe adedi ve prim üretimi, yerli gruba göre daha yüksek. Ayrıca, yerli grup, emeklilik şirketi için gereken 25 trilyon liralık ödenmiş sermayeyi koymak istemiyor ve bu yüzden yüzde 50’den daha az hisseye razı olacak.

 

Axa Oyak’a Yeni Genel Müdür

 

Oyak Holding’in sigorta grubunu 17 Mayıs tarihine kadar yöneten Bülent Bora’dan koltuk, 23 Temmuz tarihi itibariyle nihayet dolduruldu.

 

Fransız kökenli ve dünyanın en büyük sigorta grubunu oluşturan Axa yönetimiyle yapılan görüşmeler sonucunda tercihler ... yana kullanıldı. .... da, 1 Ağustos tarihi itibariyle yeni görevine başladı.

 

Bu göreve atanma maratonu da bir hayli uzun sürdü. Bülent Bora’nın ayrılmasından sonra birçok adayla görüşmeler yapıldı ve üç aday Fransızlarla görüştürüldü. Bu adaylardan biri, Fransızlar tarafından elendi. Genel müdürü atama hakkı, Fransızların olduğu halde, iki yönetici arasında tercih yapması için son karar, Oyak Holding’in genel müdürü Coşkun Ulusoy’a bırakıldı. Ulusoy da, tercihini ... yana kullandı.

 

Derviş’in Arkadaşı Bankasını Değiştirdi

 

Herkes, O’nu Kemal Derviş’in arkadaşı olarak tanıyor. Bankacı olduğu biliniyor ama hangi banka adına çalıştığı ne yaptığı pek bilinmiyor. İlhan Nebioğlu’ndan bahsediyoruz.

 

Nebioğlu, bir ay öncesine kadar dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan Alman kökenli Dresdner Bank’ta çalışıyordu.

 

Zengin müşterilere yönelik olarak sunulan “private banking” (özel bankacılık) bölümündeydi ve Türkiye’deki müşterilerden sorumluydu. Konuşmayı sevmemesi da bu görevin bir gereğiydi.

 

Ancak, Nebioğlu bu işten ayrıldı ve özel bankacılık serüvenine nokta koydu. Nebioğlu, kısa bir süre önce İngiliz Standard Bank’a danışman olarak başladı. Nebioğlu, bankanın Türkiye operasyonlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti verecek.

 

Kaybolan Markalar

 

Dikkatinizi çekti mi, bilmiyorum. Bankacılıkta üç marka kaybolmak üzere... Üç kredi kartı markasından söz ediyorum. Birincisi, Yapı Kredi’nin Taksit Card... Banka, kendisinin yarattığı bu kartı, “Word” markasıyla değiştirdi. İkinci uygulama ise Garanti Bankası’dan... Garanti, düşük gelirli kitleye yönelik çıkardığı “Açık Kart”ı, Bonus ile değiştiriyor ve bu markayı ortadan kaldırıyor. Son sırada ise Galaxy Card’ı, Card Finans’la değiştiren Finansbank var.

 

Bu kartlar içerisinde değişim süreci biten ilk kart “Açık” oldu. Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, “Açık kart kalmadı ve 310 bin Bonus Açık kartımız oldu” diyor. 

 

Galaxy markasını 2 yıl önce 118 üye şirketle yaratan Finansbank da, bu markasını Card Finans ile değiştirme kararı verdi. Finansbank’ın genel müdürü Onur Umut, Card Finans için “Bu yeniden konumlandırma değil, kart müşterilerimize yönelik dizayn edilen, daha iyi koşullar sunan yeni bir kart. Böylece, hem marka dağınıklığını önlemiş olacağız, hem de ismimizle bütünleşen, first class yaklaşımımıza uyan yeni bir kart oldu” diyor.

 

Onur Umut’un verdiği bilgiye göre, bir yıllık süre zarfında 500 binin üzerindeki Galaxy Card, Card Finans ile değiştirilecek.

 

Yapı Kredi Bankası da, bir süre önce başlattığı “Word” projesiyle 2.5 milyonu aşan kredi kartlarını tek bir marka altında birleştirerek, Taksit Card markasını ortadan kaldırıyor.

 

25 Bin Özel Müşteri

 

Atatürk Havaalanı’nın dış hatlar terminali, modern yapısıyla büyük bir beğeniye sahip. Bu terminalde, yolcuları için özel salonlara sahip, sadece 4 kuruluş var: THY, British Airways, Advantage ve İş Bankası... Bu salonlarda, uçağın kalkış saatine kadar, bir şeyler içmek, atıştırmak, televizyon seyretmek, internete bağlanmak gibi aktiviteler gerçekleştirilebiliyor.

 

İş Bankası’nın bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı Aykut Demiray, özel salonlarında yılda 25 bin kredi kartı sahibini ağırladıklarını söylüyor. Demiray, “Müşterileri memnuniyetinin, bankaya dönüşünün ne olduğunu bilemiyorum ama bol bol teşekkür mektubu alıyoruz” diyor.

 

İş Bankası’nın salonunda yaptıkları ikramların, havaalanı işletmecisi TAV tarafından karşılandığını söyleyen Demiray, salon için ödenen yıllık bedel için ise rakam vermek istemedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz