Akenerji rüzgar ve doğalgazla büyüyecek

Ahmet Ümit Danışman sorularımızı yanıtladı.

1.01.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Akenerji rüzgar ve doğalgazla büyüyecek
Akkök Şirketler Grubu bünyesinde 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren Akenerji Elektrik Üretim, Türkiye'nin otoprodüktör grubu statüsündeki ilk elektrik üreticisi. Türkiye'deki en büyük özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji, serbest tüketici belgesi olan müşteriler ile sanayi kuruluşları, ticarethaneler, organize sanayi bölgelerine enerji tedarik ediyor. 2003 yılından itibaren hidroelektrik santral ihalelerine katılan Akenerji, 2005 yılında Çınarcık HES, Uluabat Kuvvet Tüneli, Akocak regülatörleri ve Akocak HES ihalelerini kazanarak üretim çeşitliliği alanındaki çalışmalarına hız verdi. 301 megavat yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim kapasitesi ile toplamda 659 megavatlık aktif kurulu güce ulaştı. Şirket buna ek olarak, 2012 yılında kademeli olarak devreye alacağı 87 megavat kapasiteli 3 hidroelektrik santrali, yaklaşık 900 megavat kapasiteli Egemer Doğalgaz Santrali ve 160 megavat kurulu gücündeki Kemah HES projeleri tamamlandığında, Türkiye'deki enerji üretiminin önemli bir bölümünü tek başına gerçekleştiriyor hale gelecek. Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, 2014 yılına kadar planlarına aldıkları projeleri tamamlayacaklarını ve sektördeki etkin güçlerini daha da artıracaklarını söylüyor. 2014'ün üçüncü çeyreğinde devreye alınması planlanan Egemer Doğalgaz Santrali'nden sonra yeni enerji yatırımlarını gündemlerine alacaklarını ifade eden Ahmet Ümit Danışman sorularımızı yanıtladı:

Egemer projesinden bahsedebilir misiniz? Proje tamamlandığında ne kadar elektrik üretilecek?
- Akenerji, bir seferde yaptığı en büyük yatırım projesi olma özelliği taşıyan Hatay'ın Erzin ilçesinde kuracağı 900 megavat kapasiteli Egemer Doğalgaz Çevrim Santrali için 12 yıl vadeli 651 milyon dolarlık proje finansmanı sağladı. Santral için proje finansmanı açan Bankalar Komisyonu'nun içinde Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Vakıfbank yer aldı. ING Bank da bu süreçte Akenerji ve Egemer'in finansal danışmanlığını yürüttü. Toplam maliyeti 930 milyon dolar olan proje, ülkemizin halihazırda 48 bin 591 megavatlık kurulu üretim kapasitesinde yüzde 1,7'lik bir artış sağlayacak. Finansman, santralin Türk doğalgaz ve elektrik şebekelerine bağlantılarıyla ilgili ikincil çalışmaları da kapsıyor. Proje, yabancı yükleniciler olarak GE Energy Products France SNC, Gama şirketleri ve bu şirketlerin yerel iştirakleriyle birlikte, Gama Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt ile, General Elektrik Ticaret ve Servis'in oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından inşa edilecek.

Akenerji olarak elektrik dağıtımıyla ilgileniyordunuz ancak daha sonra üretime daha fazla finansman ayırdınız. Bunun nedenini bizimle paylaşır mısınız?

- Kamu özelleştirmelerinde öncelikle ilk etapta dağıtım bölgeleri satışa çıktı. 2008'de yapılan özelleştirmede Bolu, Düzce, Adapazarı ve Gebze'nin elektrik dağıtım kurumu olan Sedaş'ı 600 milyon dolar bedelle aldık. Aynı dönemde Başkent Bölgesi ihalesi yapıldı. Dağıtım bölgelerinde ihaleye çıkan her kurumda birim fiyatı biraz daha yükseldi. Başlangıçta bir bölge daha almak gibi bir planımız vardı. Artan fiyatlar bizi vazgeçirdi. Ekonomik olarak hesaplarımıza uymayan rakamlar oluştu. Bu nedenle üretim faaliyetine öncelik verdik.~

2012'de yeni enerji yatırımlarınız olacak mı? Enerji üretim yatırımlarının önündeki en büyük engel nedir?

- Enerji sektöründeki yatırımların hepsi ciddi finansman ihtiyacı gerektiriyor. Küçük bir santral 100
milyon dolara mal oluyor. Bu yatırımlar öz sermaye ile yapılamayacak kadar büyük. Fakat yatırım yapmaya karar veren şirketler, maliyetin en az yüzde 30'unu kendileri finanse etmeli. Yabancı bankaların sorunları var, bu nedenle geriye sadece yerli bankalardan kredi olanağı kalıyor. Yerel bankalarımızın öz kaynak beklentileri çoğaldı. İlave kefaletler istenmeye başlandı. Bu nedenle 2012'de önceden finansman sorunları halledilmiş projelerin devam edeceğini söyleyebiliriz ancak yeni projelerin kapital sorunu yaşayacağı ortada.

Akenerji'nin satış süreci neden sonlandırıldı?
- Akenerji'nin satışı 1 yıl önce gündeme geldi. Hem üretim hem dağıtım kapsamında bir değerlendirme yapılması istendi. Akabinde daha detaylı inceleme yapıldı. Özellikle 2011 başındaki dünya ve Türkiye konumu değerlendirildi. Bizim için doğru olan, mevcut programın devam etmesi yönünde oldu. Çok ciddi şirketlerden teklifler geldi. Hissedarlarımız satılmaması, mevcut yatırımlara devam edilmesi konusunda karar verdi. Zaten satışın gündeme gelmesinden önce 1 milyar dolarlık yatırım kararı alınmıştı. Ancak hisselerin el değiştirmesinin Akenerji için bir götürüsü yoktu. Şirket yatırımlarına el değiştirse de devam edecekti.   

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN KAPİTALE İHTİYACI VAR
AKENERJİ GENEL MÜDÜRÜ Ahmet Ümit Danışman

Piyasa koşullarından etkilenmeyiz
Yatırım programında öngörülen kaynaklarımızı elimizde tutuyoruz. Şirketimiz piyasalardan etkilenmeden bunu yapabilecek konumda. Zaten şirketin kuvvetli bir bilançosu var. 2014'e kadar hiçbir sıkıntı olmadan yatırımlarımızı hayata geçireceğiz. Akenerji daha sonrasında 5 yıllık yeni bir program yapacak.

Egemer mükemmel bir örnek oluşturdu

Projenin finansmanı, dünyanın dört bir yanındaki finansal dalgalanmaların ve global gerileme potansiyeli gibi pek çok endişenin yer aldığı bir süreçte sağlandı. Finansal kaynak ve likidite açısından hem ulusal hem de global çapta böylesine sıkıntılı bir dönemde, dönüm noktası niteliğindeki bu projeyi hayata geçirmek için Türk bankalarıyla birlikte çalışarak mükemmel bir örnek oluşturduk. Bu finansman Akenerji'ye ve enerji sektörüne duyulan güvenin bir simgesidir. Akenerji olarak kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz.~

Finansal yapısı kötü olanlar enerjiye girmesin
Enerji sektöründe çalkantılara ve krizlere dayanıp devam edecek şirketlere ihtiyaç var. Çünkü enerjide yatırdığınız parayı 10 yıl sonra almaya başlıyorsunuz. Üretim tarafında yatırımın geri dönüşü uzun sürüyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz