Babam gibi Sultanhamam mezunuyum

Zorlu Center projesinin her aşamasıyla ilgileniyor, bu işi eşsiz bir öğrenme fırsatı, çok değerli ve "lüks" bir deneyim olarak görüyor.

1.05.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Babam gibi Sultanhamam mezunuyum

Ahmet Zorlu, şüphesiz başarılı ve iddialı bir işadamı. Onun henüz 26 yaşında olan oğlu Emre Zorlu ile tanıştığımda ise Ahmet Bey'in bir baba olarak da iddialı ve şanslı olduğunu düşündüm. Neden mi? Emre Zorlu, gerçekten mütevazı, nazik ve etkileyici bir karakter... Babasına benzeyenlerden değil, kendine özgü bir tarzı var. Zeki bir genç iş insanı olduğu her halinden belli... Kendine güveni tam; kendini ve zekasını ispat etmenin değil, onları deneyimle zenginleştirmenin peşinde. "Ben yaşımın haddini biliyorum" diyebilecek kadar olgun. Elektronik mühendisliği tahsili görmüş olan Emre Zorlu, Vestel'de ve Zorlu Gayrimenkul'de yönetim kurulu üyesi. Lise ve üniversite yıllarında yaz tatillerini Vestel'de çalışarak geçirmiş. Sonra yurtdışında yenilikçilik ve teknoloji yönetimi konusunda yüksek lisans yapmış. Ardından hemen askere gidip gelmiş ve evlenmiş. Emre Zorlu, "Askerdeyken döndüğümde neler yapacağımı düşündüm" diyor. Bir sonraki adımını önceden planlayıp atmayı tercih ettiğini, bu sayede hızlı davranabildiğini söylüyor. Önümüzdeki yıllarda ismini sık sık duyacağımız bu yaman genç iş insanı ilk söyleşisini Capital'e verdi. Kendini, yapmak istediklerini, Zorlu Center ve gayrimenkul işine yaklaşımlarını, babasına ilişkin görüşlerini paylaştı:

Capital: Vestel'in yönetim kurulunda çok değerli isimler var. Yönetim kurulu toplantıları nasıl geçiyor? Siz orada hangi isimlerden ne gibi konularda faydalanıyorsunuz?
- Genç yaşımda böyle bir kademede olmak büyük bir avantaj... Yönetim kurulu toplantıları benim için büyük bir deneyim oluyor. Birçok insan, Vestel yönetim kurulu üyesi olan bu değerli isimlerle birkaç saat geçirebilmek için varını yoğunu ortaya koyar. Onların dediklerini bir kenara yazıp daha sonra tekrar düşünüyorum. Hem zekaları hem tecrübeleriyle çok değerli insanlar. Onların söylediği bir kelimenin, bir cümlenin çok değeri var. Yönetim kurulunda bir tartışma olduğunda ben tartışmanın önünde değil, biraz arkasında dururum. Yaşımın haddini bilip dinlemeyi tercih ediyorum. Ben ise yönetim kurulunda biraz gençliğimi kullanıyorum. Yeni teknolojileri daha yakın ve hızlı takip edip bu teknolojilere karşı gençlerin verdiği tepkileri izliyorum. Çevremde gözlemlediğim, takip ettiğim bu gelişmeleri yönetim kurulunda paylaşıyorum. Bilgisayar ve elektronik mühendisi çok arkadaşım var. Onlarla konuştuğumuz, tartıştığımız konuları yönetim kurulunda paylaşıyorum.

Capital: Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Eğitim ve iş hayatınızın bugüne dek nasıl geçtiğinden bahsedebilir miyiz?
- Ahmet Bey, eğitime çok önem verir ama kendisinin de alaylı olmasından çok gurur duyar. Kendisi 15 yaşından itibaren çalışma hayatına atılmış bir insan ve benim de en kısa zamanda işlerin içine girmemi isterdi. Bu nedenle ben de benzer bir yaşta şirketlerin içine girdim. Ortaokul son sınıfa geçtiğim yılın yazında başladım. Ahmet Bey'in teşvikiyle Sultanhamam'da sipariş alma ve hesap kapama gibi işler yaptım. O yaşlarda ticaret insanlarıyla tanıştım, onların arasına karıştım. Lise yıllarımda ise yaz stajlarımı ağırlıklı olarak Vestel'de yapmaya başladım, üniversite ve yüksek lisans yıllarımda da devam ettim. ~
Hem elektronik hem beyaz eşya tarafında satış, servis ve pazarlama departmanlarında bilfiil çalıştım. Daha sonra Vestel'e girdim. Vestel'de çalışmaya başladığımda orada çalışan birçok insanı 7-8 yıldır tanıyordum.

Capital: Eğitim hayatınız hangi okullarda geçti?
-  Ben ortaokul ve liseyi Robert Kolej'de okudum. Daha sonra Koç Üniversitesi'nden elektrik ve elektronik mühendisi olarak mezun oldum. Ardından İngiltere'de Essex Üniversitesi Yenilik ve Teknoloji Yönetimi Programı'nda master yaptım. Sonra hemen askere gittim. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra Vestel'de ürün müdürü olarak çalışmaya başladım. Orada 2 yıl kadar televizyondan sorumlu ürün müdürü olarak görev yaptım.

Capital: Koç Üniversitesi'nde elektrik elektronik mühendisliği eğitimi aldınız. Ardından yenilik ve teknoloji yönetimi üzerine yüksek lisan yaptınız. Bu tercihleri, kendinizi Vestel'e hazırlamak için mi yaptınız?
- Küçük yaşlardan beri matematik ve fizik derslerine ilgim vardı. Bu konuları cidden seviyordum... O nedenle mühendislik eğitimi almak istedim. Dört yılı çok zevk alarak okudum. Ahmet Bey de önceleri bana işletme veya ekonomi eğitimi almamı tavsiye etmişti. Ancak ben kendisiyle konuştum ve istediğim alanda eğitime devam etme konusunda onu ikna ettim. Yenilik ve teknoloji yüksek lisansı yaptığımı duyan pek çok kişi bunun mühendislik ile ilgili bir alan olduğunu düşünüyor. Oysa bu program sadece mühendislikle ilgili değil. Yenilik her yerde olabiliyor. Bir organizasyonun yenilenmesinden tutun da yeni bir iş dalına kadar pek çok şeyi kapsıyor. Bu yüksek lisans programı mühendislik değil, iktisadi ve idari bilimler fakültesinin çatısının altındaydı.

Capital: Zorlu Gayrimenkul ve Zorlu Center ile nasıl ilgilenmeye başladınız?
- Vestel'de televizyondan sorumlu ürün müdürü olarak 2 yıl kadar çalıştım. Bir gün Ahmet Bey, "Zorlu Gayrimenkul ve inşaat tarafına geçmek senin için çok faydalı olabilir. Orada kıymetli deneyimler kazanabilirsin.
Böyle bir sorumluluk üstlenmek ister misin" diye sordu. Aslına bakarsanız, o zamanlar Zorlu Center'da yapılan haftalık toplantılara katılıyordum. O toplantılarda ben de fikirlerimi söylüyordum. Bu konuya olan ilgim ve toplantılarda paylaştığım düşüncelerim nedeniyle olsa gerek bana böyle bir teklif getirdi. Ben de bu işin benim için önemli bir yer olacağını düşünüyorum. Böyle büyük bir projenin içinde, böyle kıymetli bir deneyimi kazanmak benim için büyük bir lüks.

Capital: Mezun olup hemen yurtdışına yüksek lisansa arkasından da askere gitmişsiniz, hemen evlenmişsiniz. Hızlı bir insan mısınız?
- Aslına bakarsanız, bir şey yaparken başka bir şeyi de düşünebiliyorsunuz. Örneğin askerlik sırasında 6 ay boyunca ne iş yapacağımı düşündüm. Staj yaparken de iş yaşamımın ileriki yıllarında neler yapmam gerektiğini düşündüm.

Capital: Yani sonraki adımı hep önceden planlıyorsunuz?
- Öyle yapmak gerekiyor. Çünkü hayat çok hızlı. Geri dönüşleri olmuyor. Her şeyi düzgün planlamak gerekiyor. Genellikle hızlı yapıyormuşum gibi görünüyor ama arkasında uzun bir süreç var. Bir işe başlamadan önce iyi planlamazsanız, hızlı ilerleyemezsiniz.~

Capital:  Sizin genç yaşta böyle büyük bir deneyim kazanmanız Zorlu Grubu için de uzun vadede çok faydalı olacaktır.
- Zorlu Holding olarak hiçbir şeye kısa vadeli bakmıyoruz. Bir sektöre girdiğimiz zaman Türkiye ve çevre ülkelerde o sektördeki en büyük oyunculardan biri olmaya çalışıyoruz. Tekstil sektöründe böyle oldu. Vestel ve enerjide de aynı yoldan gidiyoruz. Gayrimenkulde de büyük bir adımla başladık. Böyle büyük bir projede deneyim sahibi değiliz ama bu nedenle çok iyi danışman ve mimarlarla çalışıyoruz. Herkes bu projenin değerini biliyor ve hayatının projesi olarak bakıyor. Gayrimenkul işine böyle büyük bir projeyle başlamamızın bazı artıları da var. Bu konuyla ilgili nereye gitsek, herkes Zorlu Center Projesi'ni ve bu projenin arazi ihalesini hatırlıyor. Projenin büyüklüğü güçlü bir PR (Public Relations - Halkla İlişkiler) etkisi de yaratıyor. Yurtdışında projeyi tanıttığımız pek çok yönetici bu projenin benzerinin olmadığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Marsh Sigorta'nın yurtdışından gelen, 25 yılın üzerinde sigortacılık deneyimi olan üst düzey bir yetkilisine projemizi anlattık. Bugüne dek birçok büyük proje görmüş, İngiltere'deki yaklaşık 5 milyar Sterlin büyüklüğünde bir proje olan Canary Wharf'ın tamamını sigortalamış. Bize projemize hayran olduğunu belirtti. Benzer tepkileri çok sayıda ziyaretçimizden alıyoruz.

Capital: Vaktinizin ne kadarını Zorlu Center projesine ayırıyorsunuz?
- Zamanımın yüzde 80'ini alıyor diyebilirim. Çok büyük ve detaylı bir proje. Ben de olabildiğince tüm detayları öğrenip buradan tecrübe kazanmaya çalışıyorum. Ben Vestel ve Zorlu Gayrimenkul'e ağırlık vermiş durumdayım. Vestel'in yönetim kurulu üyesiyim. Ayrıca Vestel'in üst düzey yöneticilerinin 15 günde 1 yaptıkları icra kurulu toplantılarına da katılıyorum. Oradaki gelişmeleri de takip etmeye çalışıyorum. Uzun yıllar orada staj yaptım ve 2 yıl boyunca orada çalıştım. Vestel'de bulunmakta beni mutlu ediyor.

Capital: Zorlu Center projesinden biraz bahsedelim isterseniz.
- Zorlu Gayrimenkul olarak şu anda 73 kişiyiz. Ancak mimarlar ve danışmanlar da göz önüne alınırsa üst düzey beyaz yakalı yaklaşık 400 kişi bu proje için düşünüyor. İnşaatta tüm çalışanların sayısı ise 3 bin 500 kişi civarında. Aslına bakarsanız, bu rakamın daha fazla olduğunu düşünüyorum. Emre Arolat'ın ekibi 100 kişi. Onların altında çok sayıda firma daha çalışıyor. Zorlu Center ile ilgili bir şey yapan insan sayısının 7 bine kadar çıktığını tahmin ediyorum.

Capital:  Peki satışlar ile ilgili şu an ne aşamadasınız? Rezidans bölümünde, ofiste ne kadarlık satış yapıldı?
- Satışlar son derece iyi gidiyor. Projenin güzelliğinin ve değerinin herkes farkında diyebilirim. Yüzde 30'a yakın bir satış gerçekleştirdik rezidans bölümleri için. Ofislerin satışına henüz karar vermedik. Ancak residans almaya gelenler ofis de almak için ısrarcı oluyor, ciddi bir talep var. O bakımdan ofisin satışı da gündeme gelebilir gibi görünüyor.

Capital:  Zorlu Holding'in veya çatısı altındaki bazı şirketlerin Zorlu Center'daki ofislere taşınması söz konusu mu?
- Hayır. Şu an için böyle bir şey söz konusu değil.~

Capital: AVM'de sanırım kiralama olacak, satış olmayacak?
- Evet, kiralama olacak. Tesisin genel yönetimi yine Zorlu'nun kurduğu yapı içerisinde, bazı çözüm ortaklarını da işin içine katarak oluşacak bir yönetim sistemi kuracağız. Fiyatlar çeşitli bütçelere hitap ediyor. Farklı bölümlerde metrekare başına 10 bin dolardan 18 bin dolara kadar değişen geniş bir yelpaze var. Fiyatını, projenin benzersiz özelliklerini incelediğinizde rakipsiz olduğunu söyleyebiliriz. Zorlu Center'da yaşam başladığında herkesin bu farkı daha iyi anlayacağını, İstanbul için çok önemli ve değerli bir yapı olacağını düşünüyoruz.

Capital: Projeyi çevreleyen yeşil alan nasıl değerlendirilecek?
- "Bütün bu alan rezidans kullanımlarına açık olacak. Bu alanda İstanbul'da yaşayan, İstanbul'un doğal, kendi bitki örtüsünde olan 60 çeşit ağaç ve bitki var. Erguvan, Çınar gibi ağaçların güzelleştirdiği bir alan burası. Bu alanın sulanması için kullanılacak su, geri dönüşümden kazanılacak.

Capital: Zorlu Center Projesi ne zaman tamamlanacak?
- Alışveriş merkezi 2012'nin ikinci yarısında açılacak. Projenin diğer bölümleri ise 2012 yılı sonunda tamamlanmış olacak.

Capital: Ahmet Bey de çok önemli satışlarda geliyor mu Zorlu Center'a?
- Benim gördüğüm kadarıyla önemli veya önemsiz satış diye gelmiyor. Satışın kendisi için de gelmiyor. Burada bulunmayı seviyor.

Capital: Her hafta sonu gelir mi?
- Kesin gelir. Hafta sonu bir de bizlerin Ahmet Bey ile konuşması için daha sakin bir ortam oluyor ve onu değerlendiriyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz