Ödüllü girişimciler ilham kaynağı oluyor

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere’nin yarışmaya yönelik sorularımızı yanıtladı.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ödüllü girişimciler ilham kaynağı oluyor
Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, bu yıl 7’nci kez düzenlenecek. 2012’de 6 binden fazla başvurunun yapıldığı yarışmaya, bu yıl ilginin daha yüksek olması bekleniyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı NAFİZ KARADERE, kadın girişimcilerin başarısını paylaşacak özgüvenin geliştiğine dikkat çekiyor. Yarışmada dereceye girenlerin, diğer kadın girişimciler için ilham kaynağı olduğunu anlatan yönetici, “Bu yarışmada ortaya çıkan başarı hikayeleri, yolun başındaki kadın girişimcilere örnek oluyor” diye konuşuyor. Ekonomist dergisi, Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”, 2007 yılından beri düzenleniyor. Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilecek olan yarışmayla ülke ekonomisinin en önemli oyuncuları arasında yer alan kadın girişimcilerin cesaretlendirilmesi, başarılarının gündeme taşınması ve desteklenmesi amaçlanıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 2007’de yalnızca 113 olan başvuru sayısının, 2011’de 5 bin 600’e ulaştığını, 2012’de ise 6 bini aştığını söylüyor. Karadere, “Yarışmaya başvuran kadın girişimcilerin, her yıl çok daha bilinçli, farklı, başarılı ve bu başarısını paylaşacak özgüvene sahip olduğunu görüyoruz” diye konuşuyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere’nin yarışmaya yönelik sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Capital:
2007’den bugüne Kadın Girişimciler Yarışması’nı destekliyorsunuz. O yıldan bugüne kadın girişimci sayısında nasıl bir değişim oldu?
- 7 yıldır gelen tüm başvuruları titizlikle değerlendiriyor, projelerin geliştiğini, sektörlerin çeşitlendiğini, iş fikirlerinin farklılaştığını, hedeflerin büyüdüğünü yakından gözlemliyoruz. 2007’de yalnızca 113 olan başvuru sayısı, 2011’de 5 bin 600’e ulaştı. Geçen yıl ise 6 bini aştı, Yarışmaya başvuran kadın girişimcilerin, her yıl çok daha bilinçli, farklı, başarılı ve bu başarısını paylaşacak özgüvene sahip olduğunu görüyoruz. Başvurulardaki yükselen grafiğin Türkiye’deki kadın girişimciliğinin gelişimine dair sinyaller verdiğine inanıyoruz.~

Capital: 
Kadın girişimcilerin günümüzde en fazla zorlandığı konular neler?
- Garanti olarak bu konudaki araştırmalardan ve deneyimlerimizden hareketle girişimci ruhunun farkına varan ve iş hayatına atılan kadınların, en fazla eksiklik hissettikleri ve desteğe ihtiyaç duydukları alanların cesaret, bilgi ve finansman olduğunu görüyoruz.

Capital:  Başarılı olan kadın girişimcilerin ortak özellikleri neler size göre?
- Başarılı girişimcilerin en önemli ortak özelliklerinin cesaretine doğru yön verebilme, bilgi birikimini sürekli güncelleyip genişletme ve etkin finansman yönetimi yapabilme olduğuna düşünüyoruz.

Capital: 2007’den bu yana sizi en çok etkileyen birkaç kadın girişimci öyküsünden bahseder misiniz?
- Yarışma sayesinde her yıl, azim, emek ve başarı dolu öyküleriyle bizi etkileyen birbirinden değerli çok sayıda kadın girişimciyle tanışıyoruz. Son yıllardan örnek vermek gerekirse... 2011 yılındaki yarışmanın birincisi Zeynep Rüstemoğlu, kadın olarak alışılmadık bir sektörde varlık gösteren ve savunma sanayisinde yükselen bir girişimci. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçilen Nurcan Özdemir ise yalıtım malzemeleri satan küçük bir dükkanda çalışarak adım attığı iş hayatında, hızla yükselerek bugün alanında Türkiye’nin en büyükleri arasında olmaya aday bir şirketin yöneticisi...

Capital: Garanti Bankası’nın kadın girişimcilere yönelik yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?
- Garanti Bankası olarak özellikle Türkiye gibi gelişen ekonomiler için kadın iş gücünün, büyük önem taşıdığına ve bu potansiyel güçten mutlaka faydalanmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla 2006’da kadın girişimcileri farklı bir segment olarak ele alan ilk özel banka olarak yola çıktık.

Girişimci kadınların karşısına çıkan finansal engelleri kaldırmak için çıkardığımız Kadın Girişimci Destek Paketi’yle işini büyütmek isteyen kadın girişimcilerin ticari amaçlı finansal kaynaklara daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz. Altın Teminatlı Krediyle ise altın birikimlerini hem teminat olarak gösterme hem de banka hesabında değerlendirme fırsatı sunuyoruz, Kadın girişimcilerimize ayrıca, teminat sıkıntısı çeken KOBİ’ler için tasarladığımız İşimi Kuruyorum Destek Paketi’nden de faydalanma imkanı sunuyor, bu kapsamda özel kredi ve danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Yabancı fonlara aracılık etme konusundaki başarımızı da girişimci kadınlarımıza fayda sunmak üzere kullanıyor ve onlara özel finansman kaynakları sağlıyoruz. Çalışmalarımız kapsamında, Kasım 2012’de, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD), Türkiye’den sadece kadın girişimcilere finansman sunmak amacıyla sağlanan en yüksek krediyi aldık. EBRD’nin Türkiye’de kadın girişimcilere yönelik sunduğu tek fon olan, 60 milyon dolar tutarındaki 5 yıl vadeli bu krediyi, kadın girişimcilere yönelik yatırım ve işletme kredilerinin finansmanında kullanıyoruz. Desteğimizin finansmanla sınırlı kalmaması gerektiğine inanıyor, bilgi birikimlerini artıracak ve cesaret kazanmalarını sağlayacak farklı çalışmalar da hayata geçiriyoruz.~

Capital:
Türkiye'de kadın girişimciliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
- Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yapıcı çalışmaları sayesinde, kadın girişimciliğinin önü giderek açılıyor. Hızla gelişen internet teknolojileri, kadın girişimciler de dahil olmak üzere girişimciliği desteklemek ve girişimci sayısını artırmak için önemli bir kanal, Biz Garanti olarak, iş yapış modellerinin gitgide dijitalleşeceğine inanıyoruz. Bu değişime katkıda bulunmak ve Türkiye çapındaki tüm KOBİ’leri e-ticaret ile tanıştırmak amacıyla geçen yıl Google işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz “İşinizi internete taşıyın” platformunu çok önemsiyoruz. Bu platformla KOBİ’lerin e-dönüşüm sürecine rehberlik ederek, rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz, 2006 yılından bu yana sürdürdüğümüz finansman, eğitim ve cesaretlendirme desteğimizi, içinde bulunduğumuz koşullara ayak uydurarak güncelliyor ve geliştiriyoruz. Özellikle yaptığımız anket ve araştırmalarda gördük ki kadın girişimcilerimizin en önemli ihtiyaçlarından biri bilgiye doğru kanaldan ulaşmak, Bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2012 yılında başladığımız Kadın Girişimci Yönetici Okulu Eğitimleri’ni, iş sahibi kadınlarımızın girişimci ruhlarını daha da geliştirmesine, işlerini giderek büyütmesine ve uluslararası arenada rekabetçi güçlerini artırmasına destek olmak amacıyla Boğaziçi Üniversitesi’nin değerli akademisyenleriyle birlikte gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİ YARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ"
İLHAM KAYNAĞI

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın bu yıl 7’ncisini gerçekleştiriyoruz. Yarışma, kadın girişimcilerin kendilerine olan inançlarının pekişmesini sağlarken dereceye girenler diğer kadın girişimciler için ilham kaynağı oluyor. Bu yarışma, her şeyden önce girişimci kadınların kendi başarılarının farkına varmasını sağlıyor, ortaya çıkan başarı hikayeleri yolun başındaki kadın girişimcilere yol gösteriyor. Kadınlarımızın motivasyon kazanmasının yanı sıra farklı iş ilişkileri geliştirmesine de zemin oluşturuyor.
YENİ KATEGORİ
Yarışmada bu yıl, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”, “Gelecek Vadeden Kadın Girişimci” ve “Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci” kategorilerinin yanı sıra “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” de ödüllendirilecek. Yeni kategoriyle, bir sosyal sorunun veya ihtiyacın farkına vararak, girişimcilik anlayışıyla ürettiği çözümlerle, sosyal değişim yaratmayı hedefleyen adayların başarılarına ışık tutmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, çevre, insan hakları, sağlık gibi alanlarda fayda yaratmak amacıyla sürdürülebilir iş fikirleri geliştiren girişimcileri, ayrı bir çerçevede değerlendirilecek ve destekleyeceğiz.
BÜYÜK DAVET
Yarışmaya, Türkiye’de yaşayan ve hakim ortak olduğu işletmenin yıllık cirosu 40 milyon TL’nin altında kalan tüm kadın girişimciler, geçen yıllarda başvuru yapmış olanlar da dahil www.kadingirisimciyarismasi.com adresinden, 31 Mayıs 2013 tarihine kadar başvurulabiliyor ya da aday gösterilebiliyor. Biz girişimci kadınlarımızın giderek hem daha fazla başarı hem de başarılarını seslendirecek cesaret ve özgüveni kazandığına inanıyoruz. Buradan hareketle bu yıl da yüksek sayıda başvuru bekliyoruz. Kadın girişimcilerimizi, her şeyden önce kendilerine olan inançlarını daha da güçlendirmeleri için yarışmaya davet ediyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz