Yeni bir sektör oluşuyor

Yeni yasal düzenlemelerde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek için oluşturulan ticari kuruluşlar olarak tanımlandı.

26.05.2014 21:31:030
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni bir sektör oluşuyor
ANIL SUGETİREN /  ECZACIBAŞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ /ECZACIBAŞI ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ YENİ BİR SEKTÖR OLUŞUYOR
Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB), bundan 2 yıl önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tanımlanan “iş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği” ile hayatımıza girdi. 2012 yılında da yeniden tanımlanarak yasalaştı.

Yeni yasal düzenlemelerde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek için oluşturulan ticari kuruluşlar olarak tanımlandı.

Yasa, tüm işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği personeli bulundurma zorunluluğu getirirken, 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu 6 aydan fazla süreli işlerde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturma zorunluluğu, gerekli düzenlemeleri yapmayan kuruluşlara ise yüksek para cezaları getirdi.

İşte tüm bu gelişmeler çerçevesinde 2013 yılında Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri de Eczacıbaşı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi'ni hayata geçirdi.

Öncelikle Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarına hizmet vermeye başladıklarını belirten Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü ve Eczacıbaşı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Sugetiren, “Kuruluşumuza bağlı doktorlar, iş güvenliği uzmanları ve sağlık destek personeli, anlaşmalı olduğumuz iş yerlerini ziyaret ediyor.

Hizmetimiz, mevzuat güncelleme takibini, hizmet alıcıların önceliklerinin denetlenmesini, iş kazaları ve meslek hastalıklarının takibini ve eğitimlerin düzenlenmesini de içeriyor” diyor. Sugetiren, bu alanda hizmetlerin yaygınlaşmasıyla birlikte iş kazaları ve meslek hastalıkları için önlem alınarak risklerin azaltılacağı görüşünde.

Çalışan motivasyonunu da artacağını, bunun da hem işverene hem ülke ekonomisine olumlu katkıları olacağını ifade ediyor. Şu anda 10 bine yakın çalışanı olan 28 kuruluşla çalışan Eczacıbaşı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, 2014 yılı itibariyle topluluk dışı kuruluşlarla da çalışmaya başlıyor.

SEKTÖRE 900 YENİ ŞİRKET GELİYOR
İş güvenliği henüz çok yeni bir sektör olmasına rağmen çok hızlı büyüme vadediyor. Çünkü şu anda OSGB ruhsatı almış 900 kuruluş bulunuyor. Her ne kadar hızlı büyüme yaşanacak olsa da bu alanda özellikle iş güvenlik uzmanları ile ilgili eksiklikler olduğuna dikkat çeken Sugetiren.

“Piyasada deneyimli, A ve B grubu sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının sayısı oldukça az. Düzenlenen sınavların sayısını artırmak gerekiyor” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz