Kurdaki değişim ve yatırımlar

İş ve ekonomi gündeminde kurlardaki hareket ilk sırada. 117 Aralık 2013’ten bu yana yaşanan artışta rüşvet ve yolsuzluk soruşturması nedeniyle ortaya çıkan siyasi krizin etkisi ağır basıyor.

26.05.2014 21:19:090
Paylaş Tweet Paylaş
Kurdaki değişim ve yatırımlar
Yazarımız Orhan Karaca, Konjonktür sayfalarındaki analizinde son 1 ayda dolar kurundaki günlük ortalama artışın yüzde 0,28’e çıktığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Bu süreci durdurmak Merkez Bankası’nın çok da elinde değil.

Çünkü ekonomik nedenlerle başlayan kur artışında bir süre sonra siyasi nedenler işin içine karıştı. Böyle bir ortamda MB kurları yükseltse bile bunun sonuç vermesi çok zor. Kur artışını durdurmak için siyasette yumuşamanın sağlanması gerekiyor."

“Döviz Kuru ve Ekonomi” başlıklı yazı, 1994, 2001, 2006, 2008-2009 yıllarında yaşanan hızlı kur artışı dönemlerinin ekonomiye etkilerini analiz ediyor. Gelecek rotasını çizmeye çalışan her yöneticinin Orhan’ın analizini okumasını öneriyorum.

Kurdaki hızlı artış, inanın dergiyi hazırlama sürecini de zorlaştırdı. Nerede ise derginin son baskı gününe dek pek çok yazıyı güncellemek durumunda kaldık. Tüm iş dünyası da yeni koşullara ayak uydurmakta zorlanıyor.

139 CEO Club üyesinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz anketten çıkan sonuçlar, CEO’ların yüzde 61,2’sinin “2014’te ertelemeyi/durdurmayı düşündüğünüz yatırımınız var mı” sorusuna “Evet” yanıtı verdiğini ortaya koyuyor. Anketimize katılan CEO’ların sadece yüzde 38,8’i “Durmak yok, yola devam” diyor... Kapağımıza “Büyük Mola” başlığıyla taşıdığımız Özlem Aydın Ayvacı’nın yazısını sayfa 78’de okuyabilirsiniz.

ULUDAĞ EKONOMİ ZİRVESİ İÇİN DAVET
Bu yıl 21-22 Mart tarihlerinde düzenleyeceğimiz Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılmak istiyorsanız www.uludagekonomizirvesi.org adresine girerek, sayfanın altındaki başvuru formunu doldurabilirsiniz veya 0 (212) 347 45 27, 0 (549) 320 41 01 ve 02 nolu telefonları arayarak şimdiden kaydınızı yaptırabilirsiniz. Erken davranmanızı öneriyorum, çünkü geçen yıl son iki hafta içinde gelen talepleri yerlerimiz dolduğu için karşılayamamıştık.

İyi okumalar diliyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz