Ücret liderleri

Yeni gelişen sektörlerde az sayıdaki yeteneği cezbetmeye çalışanlar da kesenin ağzını açmak zorunda kalıyor. En önemlisi, yoğun rekabette fark yaratmak isteyenler ücrette de fark yaratmak zorunda.

6.06.2014 21:43:520
Paylaş Tweet Paylaş
Ücret liderleri
Eskiden sektörün en yüksek ücretlerini yabancı şirketler verirdi. Bu trend ağırlığını korusa bile bankacılık, ilaç gibi alanlarda yerliler öne çıkmaya başladı. Kârlı, hızlı ve pazar lideri olan şirketlerin yüksek ücret verdiği bir gerçek.

Pazara yeni giren ve yönetici transfer ederek hızla büyümeyi hedefleyenler de oldukça cömert. Yeni gelişen sektörlerde az sayıdaki yeteneği cezbetmeye çalışanlar da kesenin ağzını açmak zorunda kalıyor. En önemlisi, yoğun rekabette fark yaratmak isteyenler ücrette de fark yaratmak zorunda.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Yöneticilerimiz, şirket ne kadar başarılı olursa ve ne kadar yüksek piyasa değeri elde ederse normal maaşının kat ve kat fazlasını kazanıyor.” Bu sözler, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin’e ait. Özyeğin, grup içinde üst düzey yöneticileri şirkete ortak ederek veya kârdan pay vererek ortalamanın üzerinde ücret ödediklerini söylüyor.

Özyeğin, çalışanlara ortalamanın üzerinde ücret paketi sunmanın bağlılığı artırıp uzun vadeli bakış açısı sağladığını belirtiyor. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer de perakende ve sigortada, sektör ortalamasının yüzde 20 üzerinde ücret ödediklerini söylüyor. Dinçer, bu sayede en iyi yetenekleri grup içinde tuttuklarını aktarıyor.

Benzer durum Acıbadem’de de yaşanıyor. Özel sağlıkta sektörün lideri olan Acıbadem Grubu, çalışanlarına ortalamanın üzerinde ücret paketi sunuyor. Acıbadem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye’de sağlık sektöründeki ücretler değerlendirildiğinde en iyi ücretleri kendilerinin verdiğini söylüyor.~
Peki diğer sektörlerde en yüksek ücretleri hangi şirketler ödüyor? Perakendeden GSM’e, otomotivden inşaata kadar Türkiye’nin önde gelen 20 sektöründe en yüksek ücreti ödeyen şirketleri araştırdık. İlk sıralarda uluslararası büyük gruplar ile pazar payı, kârlılığı yüksek, hızlı büyüyen şirketler var.

NEDEN YÜKSEK ÜCRET?
Ortalamanın üzerinde ücret ödeyen şirketlerin bu politikayı izlemesinin iki önemli nedeni var. Birincisi, kısıtlı sayıdaki yetenekleri kazanmak. İkincisi de bunları elde tutmak. KPMG Türkiye İK Direktörü Seden Kundakçıoğlu, yüksek ücret ödeyen şirketlerin en iyi yetenekleri çekmek için bu yöntemi izlediğini söylüyor.

Kundakçıoğlu, “Çalışan bağlılığını artırmaya ve en iyi yetenekleri çekmeye çalışan şirketler, diğerlerine göre daha zengin ücret paketleri sunuyor” diyor. Kundakçıoğlu, özellikle kârlı, hızlı büyüyen ve cirosu yüksek şirketlerin daha tatmin edici ücret paketleri sunduğu görüşünde.

Mercedes-Benz Türk İK Müdürü Salih Ertör de mükemmel performans sergileyen, yetkin ve adanmış çalışanlara sahip olma stratejilerinin bir gereği olarak ortalamanın üzerinde ücret paketi ve yan haklar sunduklarını aktarıyor. Ertör, “Şirket olarak sunduğumuz ücret, yan haklar, eğitim fırsatları ve yurtdışı kariyer olanaklarıyla çalışanların gözünde cazip hale geliyoruz” diye konuşuyor.

Odgers Berndtson Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar da Türkiye’de değer yaratabilen, girişimci, üretken, inovasyon yapabilen, yüksek profilli yetenekleri cezbetmek ve ellerinde tutmak isteyen şirketlerin daha yüksek ücret paketi ödediğini anlatıyor.

EY Türkiye İK Direktörü Emre Çavuşoğulları da rekabetin yoğun olduğu sektörlerde yetenekleri elde tutabilmek için bazı şirketlerin piyasanın üzerinde ücret politikası izlediğine dikkat çekiyor. Çavuşoğulları, “Sektöründe lider şirketler, bu izlenimlerini pekiştirmek, lider olmak isteyen şirketler de rakiplerinin arasından sıyrılarak çalışan gözünde farklı bir lige oturmak için yüksek ücret paketleri sunuyor” diyor.~
SEKTÖRE GÖRE DEĞİŞİYOR
Türkiye’de çalışanlarına en iyi ücreti enerji, bankacılık, finans, telekom ve bilişim şirketleri ödüyor. HRM Yönetici Ortağı Elif Ejdar Özel, enerjinin limitli insan kaynağı, hızlı büyüme ve kârlı bir alan olmasından dolayı ücretlerin yüksek olduğunu söylüyor.

Grant Thornton Türkiye’den Sezer Bozkuş Kahyaoğlu da Türkiye’de en yüksek ücretlerin, enerji şirketleri tarafından verildiğini belirtiyor. Kahyaoğlu, “Enerjide yetişmiş insan gücü sektörün büyüme oranını karşılayabilecek düzeyde değil. Transferler kaçınılmaz olarak ücretleri yükseltiyor” diyor.

Eskiye göre ücret lideri şirketler arasında en büyük değişim ise bankacılıkta. Eskiden Türkiye’de HSBC, Citibank gibi yabancı gruplar en iyi ücretleri öderken bugün bu trend değişmiş durumda. Bankacılıkta orta ve üst kademe ücretlerde Garanti Bankası öne çıkıyor.

Son dönemde sektörde ING ve Odeabank da en iyiler arasında yerini alıyor. Türkiye operasyonunu sıfırdan kuran Odeabank, rakiplerinden yaptığı transferle ücret seviyesini önemli ölçüde yükseltti. Amrop Yönetici Ortağı Yeşim Toduk, yatırım ve kurumsal bankacılıkta ücretlerin yüksek olduğunu aktarıyor.

GSM ile bilişimde ise pazar lideri olan şirketler, en iyi ücreti ödemeyi sürdürüyor. GSM’de pazar lideri olan Turkcell rakipleri Vodafone ve Avea’ya göre çalışanlarına sektör ortalamasının üzerinde ücret paketi sunuyor. Türkcell’de giriş seviyesiyle baz ücretler de yüksek.

Çalışanlara yılda diğer şirketlerde olduğu gibi 12 üzerinden değil, 16 ay üzerinden ücret ödeniyor. Egon Zehn-der Danışmanı Ayşe Güçlü Onur, “Bankacılık sektöründe Garanti Bankası, telekomda ise Turkcell en yüksek ücret veren şirketler arasında yer alıyor” diyor.

PERAKENDEDE REKABET FAZLA
Bilişim ve teknoloji sektörlerinde yer alan büyük uluslararası şirketlerde de ücretler yüksek. Bu sektörlerdeki nitelikli eleman azlığından dolayı Microsoft, IBM, HP, SAP, Oracle gibi büyük yabancı oyuncular, çalışanlarına ortalamanın üzerinde ücret paketi sunuyor.~
Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Bilişimde yabancı şirketlerde ücretler daha yüksek” diyor. Vestel Elektronik de sektörde yüksek ücret ödeyen şirketler arasında. Perakende, ilaç ve hızlı tüketimde de yoğun rekabetten dolayı ciddi ücret savaşları yaşanıyor.

Gıda perakendeciliğinde Migros ve CarrefourSA arasında ücret savaşı had safhada. Migros’un Koç Topluluğu tarafından BC Partners fonuna satılmasından sonra ücretlerde önemli bir artış dikkat çekiyor. Satın almadan sonra Migros’un, önemli oranda personel çıkarıp kalanlarda ise ücret artışı yaparak verimliliği artırmaya odaklandığı görülüyor.

CarrefourSA’da ise Fransız ortağın ayrılması sonucu ücret seviyelerinde düşüş yaşanıyor. Tesco Kipa’nın da ücret seviyelerinde CarrefourSA’ya yaklaştığı görülüyor. Ancak uzmanlara göre perakende sektöründe en iyi ücreti hala Migros ödüyor.

Perakendenin hazır giyim tarafında da ücret konusunda liderlik İspanyol Inditex Group’a ait. Inditex’i Boyner ve Demsa olmak üzere iki büyük Türk grubu izliyor. Tütüncü, “Perakendede sektördeki liderlik iddiası ücretlerde önemli rol oynuyor” diyor.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, perakendede yaşanan nitelikli yönetici sıkıntısından dolayı yönetici kadrolarında ücretlerin yüksek olduğunu söylüyor, Küçük, “Sektörde deneyimli yöneticiyi elde tutmak için ortalamadan daha iyi ücret ödemek gerekiyor” diyor. LC Waikiki’de yüksek performans gösterenler 4-5 maaş arasında ücretle ödüllendiriliyor.

YERLİLER ÖNE ÇIKTI
İlaç sektöründe de güçlü rekabet ortamı, şirketleri yüksek ücret ödemeye yöneltiyor, İlaçta GSK, Merck, Pfizer, Roche gibi yabancılar, yüksek ücret paketleri ödüyor. Türkiye’de genelde ilaçta olduğu gibi yabancı şirketler ücret liderleri olarak ortaya çıksa da son dönemde bu trend de değişiyor.~
Strakom Genel Müdürü Melih Yalçın, Türkiye’de yerli ve yabancı kurumlar arasındaki ücret farklılıklarının normalize olduğunu söylüyor. Yalçın, “Artık yerli işverenler de ücret politikasını taktiksel şekilde kullanmayı öğrendi ve çalışanı motive edebilecek kurguları devreye almaya başladı” diyor.

Human Group Genel Müdürü Gaye Özcan da “Türkiye’de en yüksek ücretler, en iyi emeklilik planları genellikle çok uluslu şirketler tarafından veriliyordu. Artık bu fark kapanmak üzere” diyor. Özcan’a göre bu değişimde sayısı giderek artan ve global olma yolunda ilerleyen Türk şirketlerinin önemli payı bulunuyor.

Türkiye’de özellikle taahhüt, gayrimenkul ve tekstilde yerli gruplar yabancı rakiplerine göre daha yüksek ücret ödüyor, İnşaat sektöründe Enka, Limak, Rönesans, Ant Yapı, Tekfen, Gama gibi büyük projeleri hayata geçiren kurumsal şirketler sektör ortalamalarının üstünde ücretler ödüyor.

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay da yöneticilerine piyasanın üzerinde sundukları prim ve ödül sistemleriyle istikrarı sağladıklarını söylüyor. Nef Yönetim Kurulu Üyesi
Erden Timur, bağlılığı artırmak için ortalamanın yüzde 20-30 üzerinde ücret ödediklerini söylüyor.

Datassist Genel Müdürü Ayşe Nazmiye Uca da “Türkiye’de inşaatta Enka, gıdada ise Ülker çalışanlarına yüksek ücret paketi sunan şirketler arasında yer alıyor “diyor. Uca, kârlı ve stratejik olarak iyi konumda olan şirketlerde ücretlerin yüksek olduğunu söylüyor.

ORTALAMANIN ÇOK ÜSTÜNDE
Yüksek ücret ödeyen şirketlerin piyasa ortalamasının ne kadar üzerine çıktığı konusunda kesin bir rakam yok, HRM Yönetici Ortağı Elif Ejdar Özel, bir çalışanın iş değiştirmek için ortalama yüzde 20 seviyelerindeki maaş artışını beklediğini belirtiyor ve “Yüksek ücret ödeyen şirketlerde oran piyasanın yüzde 20-30 üstüne kadar çıkabiliyor” diyor.

Sektöründe lider ve kârlı şirketlerin çalışanlarına daha fazla ücret ödediğini söyleyen Russell Reynolds  Associates Türkiye Ülke Müdürü Orhan Kemal Alver, “Bu şirketler kendi sektörlerindeki ortalama firmalara göre yüzde 50’ye kadar daha fazla ücret paketi sunabiliyor” diyor.~
Çavuşoğulları da şirketlerin sektör dinamiklerine, hedeflerine ve kültürlerine bağlı olarak kritik pozisyonlarını belirleyip bu roller için piyasa değerlerine göre daha rekabetçi ücret paketi sunduklarını belirtiyor. Çavuşoğulları’na göre yüksek ücret paketleri sunan şirketler, genellikle piyasanın yüzde 20-25 üzerinde ücret ödüyor.

Yalçın da yüksek ücret ödeyen şirketlerin ortalamanın yüzde 15-22 üzerine çıktığını belirtiyor. Yüksek ücret veren şirketlerle diğerleri arasında fark zam döneminde de yaşanıyor. Datassist Genel Müdürü Ayşe Nazmiye Uça, ortalamanın üzerinde ücret ödeyen şirketlerin zam döneminde yüzde 30-40 arasında ücret artışı yaptığını söylüyor.

Buna karşın normal ücret düzeyini benimseyen şirketlerde, zam oranları en yüksek yüzde 10 düzeyinde gerçekleşiyor. Onur da birçok şirkette genç yetenekleri çekmek için özellikle giriş seviyesinde ücretlerin yüksek tutulduğunu söylüyor. Onur, “Birçok şirket, ilk işe alım sırasında mevcut ücretin biraz üzerine çıkarak yeteneği çekiyor” diyor.

DÜNYADA TEKNOLOJİ ÖNDE
Dünyada da son dönemde yüksek ücret ödeyen şirketlerde önemli değişim söz konusu, 2008 krizinden önce dünyada en yüksek ücreti bankalar öderken son dönemde teknoloji şirketleri öne çıktı.

Egon Zehnder İstanbul Ofisi Finansal Hizmetler Lideri Ayşe Güçlü Onur’a göre bu durum, ABD’de 2008 krizinden sonra bankacılıkta CEO ve üst düzey yönetici ücretlerinin mercek altına alınıp kısıtlanmasından kaynaklandı. MCT Genel Müdürü Tanyer Sönmezer de bugün ABD’de en yüksek ücretleri ağırlıklı olarak teknoloji şirketlerinin ödediğini söylüyor.

Sönmezer, Amerika ve Avrupa’da yüksek imkanlar sağlayan şirketlerin yüksek teknolojide yeni gelişen, kâr marjları ve EBIT-DA’ları yüksek olan şirketlerde olduğunu görüyoruz” diyor. Modus Turkey Yönetici Ortağı Itır Volkan da dünyada ortalamada en yüksek ücretleri Microsoft, Cisco, Google, Chevron, Bingham McCutchen LLP, Cooley LLP, PerkinsCoie, Hilcorp Energy, Devon Energy, EOG Resources ve Boston Consulting Group’un ödediğini söylüyor.~
Volkan, “Bu şirketlerden de anlaşıldığı gibi dünyada teknoloji, enerji, mühendislik şirketleriyle yatırım bankacılığı, kurumsal avukatlık ve danışmanlık firmaları çalışanlarına yüksek ücret paketleri sunuyor” diyor.

ABD ve Avrupa’da sağlık ekipmanları, havacılık ve uzay sanayinde faaliyet gösteren ve yüksek teknolojik parça imalatı yapan mühendislik şirketleri de çalışanlarına yüksek ücret paketleri sunuyor.

Strakom Genel Müdürü Melih Yalçın, ABD’de en yüksek ücretleri Siemens’in rüzgar türbini imalatı yapan şirketi Siemens Energy ile uçak üreticisi Airbus’ın ödediğini söylüyor. Havacılık sanayine katma değerli parça imalatı yapan Premium Aerotech de yüksek ücret ödeyen şirketler arasında ilk sırada.

ÜCRETLERİMİZ SEKTÖRÜN ÜZERİNDE"
OSMAN TÜZÜN
GARANTİ BANKASI İK KOORDİNATÖRÜ
ÇALIŞANLAR ON PLANDA

Finansal ve teknolojik yeniliklerimizle bankacılık sektörünün öncü bankası konumundayız. Bu başarımızda en önemli payın çalışanlarımıza ait olduğuna inanıyoruz ve onlara uluslararası standartlarda olanaklar sunmayı amaçlıyoruz.

Bankacılık sektöründe en çok tercih edilen işveren olma hedefine paralel olarak adil, rekabetçi, piyasaya duyarlı ve çalışanın hayat kalitesini geliştirmeyi öngören ücretlendirme politikası uyguluyoruz.

NELER VERİYORUZ?
Çalışanlarımızın ücretleri, sektördeki benzer görevlerdekilere kıyasla ortalamanın belirgin bir oranda üzerinde. Yüksek performanslı çalışanlarımızda ise sektörle aradaki ücret farkı daha da artıyor.~
Ücret paketimiz maaş, yılda 4 ikramiye, 2 prim ödemesi, yemek fişi, yabancı dil tazminatı ve diğer yan ödemelerden oluşuyor. Yılda 2 defa da ücret artışı yapıyoruz ve tüm çalışanlarımız minimum enflasyon oranında artış alıyor. Enflasyon artışının yanı sıra çalışanlarımız yıl içerisinde terfi ve uzmanlık artışları da alıyor.

NEIL EDWARDS
NESTLÉ TÜRKİYE İK DİREKTÖRÜ
PAKETİNİ HERKES KENDİSİ OLUŞTURUYOR"
50 YAN HAK VAR

Çalışanlarımızın motivasyonlarını yükseltebilmek ve kuruma bağlılıklarını daha fazla artırmak için toplam kazanç paketi kapsamımızda farklı alternatifler sunuyoruz. 4 yıldan beri uyguladığımız esnek yan haklar programımız sayesinde çalışanlarımız ihtiyaçlarına göre farklı kategorilerdeki 50'ye yakın yan hak alternatifinden yararlanıyor. Bu sayede çalışanlarımız iş, yaşam dengelerinden vazgeçmek zorunda kalmadan kendi kazanç paketlerini oluşturabiliyor.

TOPLAM ÜCRET PAKETİ
Ücrete bütün bir paket olarak bakıyoruz. Çalışanın kazancı sadece alınan maaş, prim ya da birtakım temel yan haklardan oluşmuyor. Çalışanların ofis içindeki yaşamı, gelişim olanakları, iş yaşam dengesi gibi unsurlar da ücret paketinin çok önemli enstrümanları arasında yer alıyor.

İŞ YAŞAM DENGESİ
En önemli stratejimiz, çalışanın kazancı kadar yaşam kalitesini de yükselten değerleri kazandığı bir ortamda çalışmasını sağlamak. Açıkçası trafiğe göre yapılan bir çalışma saati düzenlemesi bile bir kazanç olabilir.~
Çünkü çalışanlar için de zaman kazanımı en değerli faydalardan biri. Performans, ücret belirlemesinde önemli bir kriter. Yüksek performanslı çalışanlarımızın toplam ücret paketlerinin farklılaştırıyoruz. Bu farklılaştırma yalnızca ücret paketine değil aynı zamanda kişisel gelişim gibi paketin diğer elementlerinde de farklılaşma sağlıyor.

VLAD BOG / MICROSOFT TÜRKİYE İK DİREKTÖRÜ
“PİYASA ARAŞTIRMASI YAPIYORUZ"
EN FAZLA KİM KAZANIYOR?

Microsoft olarak başarıyı ve yüksek performansı ödüllendiren bir ücret politikamız var. Rutin ücret artışlarımızın yanı sıra yıllık performans ve satış primleri uygulamalarımız da aynı şekilde performansa bağlı olarak değişiyor. Daha yüksek performans gösteren çalışanlarımız çok daha fazla ücret ve prim kazanıyor.

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ
Her yıl Türkiye çapında ücret konusunda piyasa araştırmaları gerçekleştiriyoruz. Yeni mezunlara sağladığımız baz maaşı ve diğer yan haklarımızı bu araştırmaların sonucuna göre belirliyoruz. Çalışanlarımıza verdiğimiz maaşın ve ek menfaatlerin onları memnun edecek seviyede olmasına özen gösteriyoruz.

YAN HAKLAR ÖNEMLİ
Çalışanlarımıza hayat, sağlık sigortası, bireysel emeklilik gibi olanakların yanı sıra fitness yardımı da sağlıyoruz, Rolden bağımsız olarak her çalışanımıza Windows Phone ve şirket aracı veriyoruz. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projelerine katılan çalışanlarımız 3 gün izin alabiliyor.

MELTEM KALENDER ÖZTÜRK TURKCELL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
"EK MENFAATLER BAĞLILIĞI ARTIRIYOR"
FLEX MENU
Turkcell'de çalışanlarımız için oluşturduğumuz ücret paketini uyguladığımız ek menfaat uygulamalarıyla zenginleştiriyoruz. Özellikle sunduğumuz ek menfaatleri yenilikçi ve inovatif bir bakış açısıyla geliştiriyoruz. Çalışanlarımızın yaşam tarzlarına ve farklı bireysel ihtiyaçlarına göre ek menfaatlerini kendilerinin oluşturmasına imkan sağlayan Flex Menü uygulamamız bulunuyor.~
HERKES İÇİN STANDART
Ücret paketimizin yanı sıra zengin Flex Menü imkanlarımız bizi en çok beğenilen ve çalışılan şirketler arasına sokuyor, En önemli özelliğimiz, temel ek menfaatlerimizi tüm çalışanlarımıza standart olarak sunmamız.

Hayat sigortası, bireysel emeklilik, servis, hat ve telefon, yasal süreye ek olarak verilen yıllık izin, kredi, doğum günü izni ve kreş yardımı temel ek menfaatlerimiz arasında yer alıyor. Bununla birlikte Flex Menü uygulamamızda, çalışanlarımıza verilen bütçe doğrultusunda kendi ihtiyaçlarına özel 17 farklı ek menfaat alanında seçim yapabilme imkanı tanıyoruz. Yüzde 99'a varan memnuniyet oranıyla Flex Menü çalışan bağlılığına önemli katkı sağlıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz