Siemens’in fabrikası nasıl yeşil sertifika aldı?

Türkiye’nin ilk “altın” sınıfı LEED sertifikasına sahip yeşil binası Siemens Gebze Yerleşkesi bir yılını doldurdu.

1.05.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Siemens’in fabrikası nasıl yeşil sertifika aldı?
Halihazırda yaşadığımız ya da çalıştığımız binaların, dünyadaki suyun yüzde 17’sini, ormanların yüzde 25’ini tükettiğini, atmosfere salınan karbondioksitin (CO2) yüzde 33’ünden sorumlu olduğunu biliyor musunuz? Peki, yanlış malzeme seçimi ve enerjinin doğru kullanılmaması nedeniyle cebinizden ortalama yüzde 40 daha fazla para çıktığının farkında mısınız?
Oysa çevre dostu bir yeşil binada yaşasa veya çalışsaydınız enerjide yüzde 25, su kullanımında yüzde 50’lere varan oranda tasarruf sağlıyor olacaktınız. ABD kaynaklı rakamlara göre işletme maliyetleriniz yüzde 8-10 arasında azalacak ve bina ömrü boyunca yüzde 40’a yaklaşan bir enerji tasarrufu sağlamış olacaktınız. Üstelik bütün bunları iyi kalitede bir yapının inşa maliyetinin sadece yüzde 1-2 arasında daha fazlasına elde etmiş olacaktınız.
Dün­ya­da bu du­ru­mun far­kın­da olan ABD, İn­gil­te­re, Avus­tral­ya, Ja­pon­ya gi­bi ül­ke­ler, çe­şit­li coğraf­ya­la­ra uy­gun ve uyar­la­na­bi­lir bi­çim­de bi­na­la­rda en az ma­li­yet­le en faz­la ta­sar­ruf sağla­ya­cak kri­ter­ler ge­liştir­di ve bun­la­rı ser­ti­fi­ka­lan­dır­ma­ya başla­dı. Dün­ya­da ha­len en po­pü­ler ye­şil bi­na ser­ti­fi­ka­la­rı BE­ES, BREE­AM, CAS­BE­E, ECO-QU­AN­TUM, ECOP­RO­FI­LE, GBC, GRE­ENS­TAR, LCA­id, LE­ED ve Sbto­ol ola­rak ad­lan­dırılıyor. Bu ser­ti­fi­ka­lar, Ku­zey Ame­ri­ka'nın so­ğuk böl­ge­le­rin­den dört mev­si­mi bir ara­da ya­şa­yan Ak­de­niz ül­ke­le­ri­ne ka­dar yay­gın bir kul­la­nım ağına sa­hip.
Son 20 yIl­dIr ar­tan çev­re dos­tu ve ener­ji ta­sar­ru­fu sağ­la­yan bu uy­gu­la­ma­lar, son yıl­lar­da Tür­ki­ye’de de yay­gın­laşma­ya başla­dı. Bu ko­nu­da ön­cü ro­lü­nü üst­le­nen ku­ru­luş ise Sie­mens Tür­ki­ye ol­du. Fir­manın 2 Ni­san 2009’da fa­ali­ye­te ge­çen Geb­ze yer­leşke­si, ABD kö­ken­li bir ye­şil bi­na ser­ti­fi­ka­sı olan LE­ED’in Gold sınıfı ser­ti­fi­ka­sını al­dı. Üs­te­lik bu­nun için nor­mal ya­pı ma­li­ye­tin­den or­ta­la­ma yüz­de 1 da­ha faz­la har­ca­ma yap­tı. Sie­mens’in Geb­ze te­sis­le­ri bu sa­ye­de Tür­ki­ye’nin ilk ‘al­tın’ ye­şil bi­na ser­ti­fi­ka­lı (LE­ED Gold) te­si­si ol­du. Fir­ma­nın ye­şil öy­kü­sü­nü Sie­mens İn­şa­at Ya­tırım Mü­dü­rü, LE­ED AP, ve ay­nı za­man­da Sie­mens­ LE­ED pro­je li­de­ri olan Ce­mil Ya­man’la ko­nuştuk.
Siemens Türkiye yeşil bina yapmaya nasıl karar verdi?
Fir­ma ola­rak ener­ji ta­sar­ru­fu­na hep dik­kat et­tik. Kal­dı ki şir­ket stra­te­ji­si ge­re­ği ener­ji ta­sar­ruf­lu ürün­ler ön plan­da ve Ar-Ge ça­lışma­la­rı da bu yön­de yü­rü­tü­lü­yor. Hal böy­le olun­ca Geb­ze Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si’nde in­şa edi­le­cek yer­leşke­nin ha­zır­lık­la­rı sıra­sın­da ye­şil bi­na kri­ter­le­ri­ni dik­ka­te al­ma­ya ka­rar ver­dik. An­cak doğru­su­nu söy­le­mek ge­re­kir­se başlan­gıç­ta bi­na­mız için ye­şil bir ser­ti­fi­ka al­ma­yı dü­şün­me­dik. Ama­cımız bi­na in­şa eder­ken sos­yal ve çev­re­sel so­rum­lu­luk­la­rımızı tam ola­rak ye­ri­ne ge­tir­mek­ti. Do­la­yısıy­la su ve ener­ji ta­sar­ru­fu­nu öne çıka­ran bir in­şa­at için kol­la­rı sıva­mıştık. Plan­lar in­ce­len­di­ğin­de Al­man mes­lek­taşla­rımız­dan bi­na­nın ser­ti­fi­ka­lan­dırıl­ma­sı yö­nün­de bir öne­ri ge­lin­ce pro­je­yi bu şek­liy­le ele al­ma­ya ka­rar ver­dik. Ya­ni LE­ED al­ma­say­dık da ne­ti­ce­de yi­ne ye­şil bir bi­na yap­mış ola­cak­tık. Bel­ge bu­nun te­yi­di ol­du. Bu ser­ti­fi­ka­yı ala­bil­mek için 7 ta­ne ön ko­şu­lu ye­ri­ne ge­tir­mek ve en az 39 pu­an al­mak ge­re­ki­yor. Biz, 42 gi­bi yük­sek bir pu­an­la ser­ti­fi­ka­yı al­ma­ya hak ka­zan­dık.
LEED hedefi doğrultusunda projede fazla oynama yaptınız mı?
Ser­ti­fi­ka­yı al­mak için top­lam 6 ana ka­te­go­ri al­tın­da kri­ter­ler dik­ka­te alınır: Sür­dü­rü­le­bi­lir alan­lar, su ve­rim­li­li­ği, ener­ji ve at­mos­fer, mal­ze­me ve kay­nak­lar, iç me­kan ka­li­te­si ve ta­sa­rım­da ino­vas­yon… Biz za­ten pro­je­nin ba­şın­dan be­ri ener­ji ve su ta­sar­ru­fu­nu dik­ka­te ala­rak ça­lışma­la­rımızı ya­pıyor­duk. Di­ğer ko­nu­la­rı ise şir­ket po­li­ti­ka­mız ge­re­ği; “Çev­re­miz­den so­rum­lu­yuz” bi­lin­ciy­le ça­lışa­rak müm­kün ol­du­ğu ka­dar en iyi şe­kil­de yap­ma­ya ça­lıştık.
Maliyet ne kadar arttı?
Bu ta­ma­men plan­la­mayla or­ta­ya çık­tı. Mua­dil bir bi­na yok­tu… Ma­li­yet­le­ri bil­mi­yor­duk. An­cak dün­ya­da­ki uy­gu­la­ma­lar or­ta­la­ma­da yüz­de 2 ci­va­rı bir ar­tışı işa­ret edi­yor­du. Biz yi­ne de ye­şil bi­na uy­gu­la­ma­la­rının çok ma­li­yet ge­tir­me­ye­ce­ği­ni bi­li­yor­duk. So­nuç­ta yüz­de 1’i bi­raz ge­çen bir ma­li­yet ar­tışı or­ta­ya çık­tı. ~
Binanın inşa sürecinde neler yaptınız?
Ön­ce­lik­le, ha­va ve su kir­li­li­ği­ni or­ta­dan kal­dır­mak için ha­zır­la­nan Erez­yon ve Se­di­men­tas­yon Kon­trol Pla­nı doğrul­tu­sun­da ça­lışma­lar sa­ha­da ti­tiz­lik­le ger­çek­leşti­ril­di. Or­ta­ya çıkan in­şa­at atık­la­rı ay­rı ay­rı de­po­lan­dı ve bu atık­la­rın bir kıs­mı sa­ha­da de­ğer­len­di­ril­di, bir kıs­mı sa­ha dışın­da­ki te­sis­le­re de­ğer­len­di­ril­mek üze­re gön­de­ril­di, de­ğer­len­di­ri­le­me­yen az mik­tar­da­ki atık ise be­le­di­ye atık ala­nına gön­de­ril­di. Bu ça­lışma­lar ne­ti­ce­sin­de or­ta­ya çıkan in­şa­at atığının yüz­de 75’i de­ğer­len­di­ril­miş ol­du. Ya­pıştırıcılar, su izo­las­yon mal­ze­me­le­ri, bo­ya­lar ve özel­lik­le ha­lılar dü­şük VOC (Uçu­cu Or­ga­nik Bi­le­şik­ler) de­ğer­li ola­rak sa­tın alın­dı. Böy­le­ce sağlık­lı bi­na kri­ter­le­rin­den en önem­li ola­nı ye­ri­ne ge­ti­ril­miş ol­du. Tüm bu in­şa­at ak­ti­vi­te­le­rinin so­nun­da, ta­şın­ma ger­çek­leşme­den ön­ce 15 gün bo­yun­ca bi­na ha­va­lan­dırıl­dı. Trans­port­tan kay­nak­la­nan CO2 ora­nı ve fo­sil ta­ban­lı ya­kıt­la­rı dü­şür­mek için müm­kün ol­du­ğu ka­dar ya­kın me­sa­fe­den mal­ze­me­ler te­da­rik edil­di. Özel­lik­le, mev­cut kay­nak­la­rın tü­ke­ti­mi­ni azalt­mak için dö­nüştü­rül­müş mal­ze­me ter­cih edil­di.
Hedeflere ulaşabildiniz mi?
LE­ED de­ğer­len­dir­me sü­re­cin­de ener­ji tü­ke­ti­mi As­hra­e 90.1.2004 Stan­dar­dı, su tü­ke­ti­mi ise Ulus­la­ra­ra­sı Te­si­sat Stan­dar­dı (IPC) ve­ya Ame­ri­kan Te­si­sat Stan­dar­dı ile or­ta­ya ko­nu­lu­yor. Bu stan­dart­la­ra gö­re he­def­le­ri­mi­zi ya­ka­la­dık, an­cak ger­çek tü­ke­tim de­ğer­le­ri ile stan­dart de­ğer­le­ri kar­şılaştır­mak ve bir yo­rum yap­mak için en az bir yıl­lık tü­ke­tim de­ğer­le­ri­ne ih­ti­yaç var. LE­ED ye­şil bi­na kri­ter­le­ri­nin ta­kip edil­me­siyle yüz­de 20-40 ara­sı ener­ji, yüz­de 20-70 ara­sı su ta­sar­ru­fu el­de et­mek müm­kün. Bu ara­da ne ka­dar ener­ji ta­sar­ru­fu ya­par­sa­nız, do­ğa­ya sa­lınan CO2 de o ka­dar azal­mış ola­cak­tır.
İnsanı konuşmadık. Yeşil binalardaki insanların durumu nedir?
Her şey­den ön­ce ça­lışan­lar ve zi­ya­ret­çi­ler için sağlık­lı bir bi­na or­ta­ya koy­duk. Dü­şük VOC de­ğer­li mal­ze­me kul­la­nımı, ta­ze ha­va mik­ta­rının yüz­de 30 ar­tırıl­ma­sı, gün ışığı ve man­za­ra­dan fay­da­la­nıl­ma­sı ile bi­na kul­la­nıcıla­rı için sağlık­lı or­tam­lar yap­mış ol­duk. Za­ten ye­şil bi­na­la­rın üç te­mel özel­li­ği var­dır: Çev­re­ye say­gılı, eko­no­mik ve sağlık­lı ol­ma­sı.
Sağlıklı bina ne demek?
Bir bi­na­nın sağlıklı ol­ma­sı için kul­la­nılan mal­ze­me­nin sağlık­lı ol­ma­sı ve içe­ri­ye ve­ri­len ta­ze ha­va mik­ta­rının da­ha faz­la ol­ma­sı la­zım. Ay­rıca ki­şi sa­yısı ve me­kan or­ta­mıy­la oran­tılı bir ışık­lan­dır­ma da sağlık­lı bi­na­nın ol­maz­sa ol­ma­zı. Ör­ne­ğin ça­lışma or­tam­la­rının en az yüz­de 75’i gün ışığı al­ma­lı ve bu de­ğer en az 250 lux gün ışığı ol­ma­lıdır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz