Yeşil üretim zamanı

Enerji verimliliğine yatırım yapan şirketleri, bu şirketlerin ne tür projeler hayata geçirerek ne tür kazanımlar elde ettiklerini araştırdık.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeşil üretim zamanı
Akçansa, BASF, Borusan Mannesman, Yeşim Tekstil ve Ford Otosan... Bu şirketlerin her biri enerji verimliliğini gündemlerinin ana maddesi yapmış durumda. Üretimin tüm süreçlerinde kaynakları nasıl etkin kullanacaklarını inceleyerek işe başlıyorlar. Enerji kullanımını minimuma indirmek için fabrikalarında önemli projelere imza atıyorlar. Üretim cephesinde yapılan bu yatırımların karşılığı da kısa sürede alınıyor. Enerji verimliliğine duyarlı şirketler, atık enerji ya da suyu geri kullanarak çevreye daha duyarlı bir yaklaşım sergiliyor. En önemlisi maliyetlerini de ciddi oranda düşürüp kazançlarını katlamayı başarıyorlar. İş dünyası son dönemde sürdürülebilirliği sadece sosyal sorumluluk projelerinin bir parçası olarak görmüyor. İş yapmanın önemli bir aracı olarak kullanıyor. Örneğin çimento sektörünün güçlü oyuncusu Akçansa, Çanakkale fabrikasında atık ısıdan enerji geri kazanım tesisi kurdu. 42,8 milyon TL yatırım yapılarak devreye alınan bu tesisle şirket, ısıdan yılda 314 bin GJ enerjiyi geri kazanıyor. Bu oran da fabrikanın elektrik tüketiminin yüzde 30’una karşılık geliyor. Sadece Akçansa değil, üretimin çeşitli kollarında birçok şirket artık üretirken kazanma peşinde... Sürdürülebilirliğin yanında enerji verimliliğini gündemlerinin ana maddeleri yapan şirketler, üretimin tüm süreçlerinde kaynakları nasıl etkin kullanacaklarını inceliyor. Enerji kullanımını minimuma düşürmek ve çevreye bıraktıkları karbon ayak izini azaltmak için önemli projelere imza atıyorlar. Green Business enerji verimliliğine yatırım yapan şirketleri, bu şirketlerin ne tür projeler hayata geçirerek ne tür kazanımlar elde ettiklerini araştırdı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
3 KAT BUHAR TASARRUFU

Dünyanın lider kimya şirketi BASF, dünya genelindeki enerji verimliliğini artırmak için sürekli olarak çalışıyor. Türkiye’de de şirket bu konuda oldukça aktif. 2011 yılında, BASF Türk Çayırova üretim tesisinde, bir enerji takımı oluşturdu. Farklı mühendislik formasyonlarında çalışanların oluşturduğu bu ekip, süreçten ısı geri kazanımı ile buhar tasarrufu, inverter yardımı ile elektrik motorlarının verimli kullanımı gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor. BASF Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Aksoy, çalışmaların sonucundan memnun olduklarını söylüyor. Bu sonuçlara ilişkin olarak, “Bu çalışmalar sayesinde tesisteki buhar ihtiyacının önemli bir bölümü doğalgaz kullanmadan karşılanıyor. Isı geri kazanımı projesi sayesinde, yaptığımız yatırımın 3 katı değerinde buhar tasarrufu sağlamayı başardık.~
BASF 2011 yılında üretim süreçlerindeki enerji verimliliğini 2002 yılına oranla yüzde 26 artırmış bulunuyor” diye konuşuyor. BASF dünya genelinde 2020 yılı itibarıyla üretim süreçlerinin enerji verimliliğini yüzde 35 artırmayı amaçlıyor. Aksoy, “Ayrıca, üretimimizdeki ve tüm değer zinciri içindeki sera gazı emisyonlarını daha da azaltmayı planlıyoruz” diyor.

TÜKETİM YÜZDE 25 AZALACAK

Brisa, “sürdürülebilir büyüme” misyonu kapsamında, üretim süreçlerinin her aşamasında enerji tasarrufu sağlamaya büyük önem veriyor. Bu doğrultuda Kocaeli’de bulunan fabrikasında üretim süreçlerinde enerji verimliliği iyileştirme çalışmalarını düzenli olarak gerçekleştiriyor. Üretim tesislerinde temel enerji girdileri olarak elektrik ve buhar enerjisi kullandıklarını belirten Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, “Bunun yanı sıra birçok alanda ‘elektrik enerji verimlilik’ ve ‘buhar ısı enerji verimlilik’ artırma projelerimiz mevcut. Fabrikamızdaki üretim süreçlerinin neredeyse tüm aşamalarında geliştirdiğimiz bu çevreci uygulamalar doğrultusunda daha az miktarda su ve elektrik kullanıyoruz. Bu enerji kaynaklarını geri kazanarak yeniden kullanıyor ve dengeli ısı kullanımı sağlıyoruz” diyor. Brisa, 2009 - 2012 dönemini kapsayan 3 yıllık süre içinde enerji verimlilik iyileştirme projelerine 1,5  milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımın karşılığında da şirket elektrik tüketiminde 20 bin megavat saat, buhar ısı enerji tüketiminde 50 bin megavat saat tasarruf ile karbon salımlarında 20 bin ton karbon azaltmayı başardı. Hakan Bayman, şirketin 2020 yılında enerji tüketim kaynaklı karbon salimini 2005 yılına göre yüzde 25 azaltmayı hedeflediğini belirtiyor. “Bu ana hedef doğrultusunda enerji verimliliğimizi her yıl en az yüzde 2 iyileştirmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.

2 PROJE KAZANDIRDI
Borusan Mannesmann Boru (BMB), son yıllarda tüm tesislerinde enerji verimliliği konusuna hassasiyetle yaklaşıyor. Bu bağlamda şirket, ilk olarak geçtiğimiz yılın ocak ayında Gemlik fabrikasında 20 bin TL’lik yatırımla “Endüstriyel Soğutma Sisteminde Enerji Tasarrufu Projesi”ni hayata geçirdi. Bu projeden önce fabrikadaki üretim hatlarının soğutulma ihtiyacının yılın 12 ayı boyunca chiller cihazı yardımıyla karşılandığını belirten Borusan Mannesmann Boru Kurumsal Gelişim Müdürü Fırat Akkemik Sakaryalı, “Soğutma sistemimizde gerçekleştirdiğimiz iyileştirme projemiz sonucunda yılda 2 gWs’lık elektrik enerjisi tasarrufu elde ettik. 2 gWs fabrikamızın toplam elektrik tüketiminin yüzde 2’sine ve 370 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine karşılık geliyor. Proje ile beraber karbon salımı yıllık 860 ton oranında azaltıldı” diyor. Borusan Mannesmann Boru buhar sistemlerinde de enerji tasarrufu projesi gerçekleştirdi. Buhar enerjisi elde etmek için tüketilen doğalgaz miktarının toplam fabrika tüketiminin 4’te 1’ine yakınını oluşturduğunu görünce bu yönde bir iyileştirme projesi hazırlamaya karar verdiklerini belirten Sakaryalı, bu projeyi ve sonuçlarını şöyle paylaşıyor: “Bu projede yaklaşık 10 bin TL’lik bir iyileştirme yatırımıyla buhar üretim sistemlerimizin verimliliğini artırdık. Yaptığımız revizyonlar sayesinde 400 haneli bir yerleşim yerinin 1 yıllık tüketimine eşit olan 325 bin Sm doğalgaz tasarrufu sağladık. Bu miktar yıllık 863 ağacın karşılayabileceği 630 ton karbon salımına eşit.”~

YÜZDE 22 DAHA VERİMLİ FABRİKA
Schneider Electric de üretimin her alanında enerji verimliliğini göz önünde bulunduruyor. Tesislerinde bu konuya özel birçok proje gerçekleştiriyor. Schneider Electric Ortadoğu Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü Turhan Turhangil, şirketin Gebze’de bulunan Çayırova Transformatör Fabrikası’nın enerji verimliliği alanındaki çalışmalarını tamamlar nitelikte tasarlanıp inşa edildiğini belirtiyor. Yüzde 22 daha verimli olması tasarlanan binada yaklaşık bin noktadan kontrol sağlayan gelişmiş otomasyon sistemi var.

MEHMET GÜNEL   
FORD OTOSAN KOCAELİ FABRİKA MÜDÜRÜ   
YÜZDE 30'LUK TASARRUF

Enerji tasarrufu konusu, yeni tesislerimiz daha projelendirme aşamasındayken göz önüne alındı ve uygulamada hayata geçirilen bina otomasyonu sistemiyle yüzde 30'a varan enerji tasarrufu elde edildi.
YÜZDE 50 DAHA AZ ENERJİ
Kaynak atölyesinde yüzde 50 daha az enerji harcayan entegre transformatörlü punto kaynak tabancası kullanımı, boyahane fırın çıkışlarındaki insineratörlerden elde edilen enerjinin tekrar fırının ısıtılmasında kullanılması ve hava perdesi uygulaması ile enerji tasarrufunu maksimuma çıkardık. ilave olarak çevre aydınlatma sisteminde enerji tasarrufu sağlayan fotosel ve "reduction" sistemi kullanıyoruz.
KARBON SALIMI
Enerji verimliliğinin artırılmasını içeren sadece geçtiğimiz yıl ve bu yıl gerçekleştirdiğimiz projelerle yıllık toplam 16,7 milyon kilovat saatlik enerji tasarrufu sağlandı. Böylece 5,5 milyon kilograma eşdeğer karbon salımı engellendi. Ayrıca mali olarak da yıllık toplam 1,7 milyon TL'lik kazanç elde edildi.

HASAN ALEMDAR
TÜRK HENKEL YÜRÜTME KURULU BAŞKANI
3 YILLIK PERFORMANS

Sürdürülebilirlik stratejimize paralel olarak 2007 yılıyla 2011 yılı enerji tüketimi karşılaştırıldığında yüzde 29 oranında bir tasarruf sağladık. Bu noktada bir yandan enerji tasarrufu sağlarken diğer yandan üretimimizi de artırma başarısını gösterdik. Bu süreçte toplam üretim hacmimiz yüzde 2 arttı.
DAHA ÇOK DEĞER
Henkel, sürdürülebilirlikteki liderliğini, birincisi daha çok değer yaratarak, ikincisi gezegenimizde bıraktığı ayak izini azaltarak sağlamayı önüne hedef olarak koydu. Bunun için 2015 ve 2030 yıllarına dönük uzun ve kısa vadeli somut hedefler belirledi.~
DÜZENLİ KONTROL
Ayrıca yenilenmesi mümkün enerji kaynaklarının ekolojik ve ekonomik açıdan uygun olup olmadığını belirlemek için fabrikalarımızda düzenli aralıklarla kontroller yapıyoruz. Üniversitelerle ürünlerimizin yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak üretilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Tesislerimizi ve yapılarımızı daha az enerji tüketimi gerçekleştirecek şekilde sürekli yeniliyoruz.

MUSTAFA DEMİRALAY
YEŞİM TEKSTİL ÜRETİM DİREKTÖRÜ
”500 BİN TL YATIRIM YAPTIK"
DOĞAYA SAYGI

Üretirken doğaya saygılı üretimi prensip ediniyoruz. Bu konuda hem maliyetleri düşürmek hem çevreye zararı minimuma indirmek için projeler üzerine sistemli ve programlı bir şekilde çalışmalar yapıyoruz.
YAKITTA YAPILANLAR
Örneğin tekstil atık suyu ısı geri kazanım sistemi oluşturduk. Ayrıca atık havadan faydalanarak ısı geri kazanım sistemi ile yakıt tasarrufuna gittik. Bu proje ile günlük yüzde 35 oranında doğalgaz tasarrufu sağladık. Atık buhar ısısından faydalanarak saatte 300 bin kilo kalori saat enerji tasarruf elde ettik. Böylece emisyon değerleri de düşürüldü. Su arıtma sistemimiz ve enerji tasarruf çalışmalarımız için 2011 yılında yaklaşık 500 bin TL yatırım gerçekleştirdik.
MALİYETLER DÜŞTÜ
Attığımız suyun çevreye zarar vermemesi ve enerji tasarrufu çalışmalarımızın hem şirketimize hem topluma büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz. Son yıllarda yaptığımız çalışmalarla doğalgazda yüzde 20, elektrikte yüzde 10, suda yüzde 25 tasarruf sağladık.

HIDETO YAMASAKI
HONDA TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
"3 MİLYON KİLOVAT SAAT TASARRUF SAĞLADIK"
NELER YAPILDI?

Honda Türkiye, operasyona başladığı ilk günden itibaren enerji verimliliği konusunda çalışmalar yapıyor. Fanlarda ve pompalarda invertör kullanılması, ayarlanabilir hızlı hava kompresörü kullanılması, dış aydınlatmaların sodyum tipi aydınlatmalara çevrilmesi, manyetik balastların elektronik balastlara çevrilmesi bu çalışmalardan bazıları...~
YARIM MİLYON TL'LİK YATIRIM
Enerji verimliliği konusuna bugüne kadar yarım milyon TL'den fazla yatırım yaptık. Bu yatırımlarla toplamda 3 milyon kilovat saat elektrik enerjisinden tasarruf sağladık.
HEDEFTE NELER VAR?
Gelecek için yeni projelerimiz var. Güneş enerjisi projesi, yeşil enerji kazanılması için analiz ediliyor. Büyük ölçüde devreye alınmadan önce deneme amaçlı küçük panellerin 2012 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca Boyahane Fırın Gazı Yakma Ünitesi'nden Isı Kazanım Sistemi de inceleniyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz