İnsanlar

Kiğılı’yı Yıldız Yapan StratejiErkek giyim perakendeciliğinde liderlik son 3 yıldır Kiğılı’nın elinde. Giyim sektörünün duayenlerinden olan Abdullah Kiğılı, 48’inci yılında geldiği bu konumu tam an...

1.03.2008 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Kiğılı’yı Yıldız Yapan Strateji
Erkek giyim perakendeciliğinde liderlik son 3 yıldır Kiğılı’nın elinde. Giyim sektörünün duayenlerinden olan Abdullah Kiğılı, 48’inci yılında geldiği bu konumu tam anlamıyla hak ettiğini düşünüyor. “Makine gibi çalışırım. Her gün aynı heyecanla işime gelirim. Sabah 8’de işe başlarım akşamın 6’sına kadar durmam. Bugünün işini yarına bırakmam” diye konuşuyor. Bugünlerde bu temposuna hız kesmeden devam ederken, bir taraftan mağaza sayısını artırma, diğer taraftan da dünya markası olma planları yapıyor. Kendisine vizyon katacak stratejik ortaklıklar kurmak da öncelikli hedefleri arasında.

Abdullah Kiğılı ile Gebze Şekerpınar’daki lojistik merkezinde bir araya geldik. Keyfi yerindeydi. Bulunduğu noktayı hayal bile edemediğini söyleyerek söze başladı.

Ardından da son dönem büyüme hikayesini anlattı.
Aslında 48 yıllık Kiğılı’nın büyümesi 2001 krizinden sonra başladı. 2001’de 15 mağaza ve 217 çalışanı olan Abdullah Kiğılı, kriz döneminde borçlu olmamanın avantajını yaşadı. Öz sermayesi ile hareket edebildiği için kâr marjını düşürdü. Üretimini ve mağaza sayısını da hızla artırdı. Kiğılı 7 yıl içinde yaşadığı büyümenin boyutunu şöyle açıklıyor: “Mağaza sayısını 15’ten 130’a, çalışan sayısını 217’den bin 300’e çıkardık.”

Kiğılı’nın tüketiciye ulaşmadaki bu başarısı alışveriş merkezlerinin yükseliş döneminde AVM’lerin yıldız markalarından biri olmasını sağladı. Abdullah Kiğılı’ya, markanızın gücü AVM’lere girişte size bir takım ayrıcalıklar sunuyor mu diye sordum. İşte aldığım yanıt: “Olmaz olur mu? Bugün Kiğılı’nın tuttuğu yerle, verdiği fiyatla herhangi birinin aynı olabilir mi? 12 yıl önce Kiğılı dendiğinde dudak büküyorlardı. Başkalarının yardımlarıyla, birilerini aracı koyarak AVM’lere girdik. Ama her şey sırayla oluyor.”

Kiğılı büyümede mola vermek niyetinde değil. 2008 ve 2009’da toplam 70 mağaza açmayı planlıyor. 2010’da dünya markası olma hedefi var. Bu hedefe de stratejik ortaklarla ulaşmak istiyor.  Şu sıralar çok sayıda ortaklık teklifi aldığını belirten Abdullah Kiğılı, bu tekliflere ilişkin olarak, “Özellikle birçok fon şirketi yüzde 49’a varan oranlarda ortaklık teklifinde bulunuyor. Fon şirketlerine sıcak bakmıyorum. Çünkü onlar sadece finansman desteği sağlıyor. Bizim ihtiyacımız olan bizi dünyaya taşıyacak markalar ile işbirlikleri yapmak. Böyle teklifler gelirse reddetmem” diye konuşuyor.

“Julio Iglesias Beni Sakinleştiriyor”
Abdullah Kiğılı,“Her yerde sosyal diyalogu olan bir kişiliğim var, ömrümün yarısı da böyle geçti” diyor. Bu yoğunluk içinde Kiğılı uykuya minimum zaman ayırmaya çalışıyor. Yıllardır sadece 5 saat uyuyor. “Yaşlandıkça bu süre daha fazla yetmeye başladı. Dinamik ve sıcak bir insanım. Kiloma rağmen oldukça hareketliyim” diye konuşuyor. İş ve sosyal yaşamda yoğun bir koşuşturmaca içinde olan Abdullah Kiğılı, kendi kendine kaldığı zamanları kitap ve müziğe ayırıyor. Sektörle ve ekonomi ile ilgili kitapları takip ediyor. Hangi tür müzikleri dinlediğini de şöyle anlatıyor: “Klasikten arabeske her türü dinlerim. Julio Iglesias’a bayılırım. Iglesias’ı yarım saat dinlemek beni sakinleştirir ve tekrar enerji kazandırır.”

Türkiye’nin En Büyük Etçisi Yatırım Atağında
Tarık Kayar/Kayarlar Grup Başkan Yardımcısı

Kayar ailesi neredeyse bir asırdır et ve et ürünleri sektöründe. Dört nesil önce bir aile işletmesi olarak faaliyete geçen Kayarlar Grup, 1950 yılında kolektif şirkete dönüştü. Hayvan yetiştiriciliğinden, etin işlenmesine geniş bir alanda faaliyet gösterdi. Bugün ise Türkiye’de taze et tedariki konusunda lider konumda. Şarküteri ürünleri üreten şirketlerden, yemek fabrikalarına ve turizm tesislerine kadar pek çok sektöre et tedarik ediyor. 2005 yılında Namet’i bünyesine katarak şarküteri pazarına giren Kayarlar, günde 50 ton üretim ve 10 ton ileri işleme kapasitesine sahip. Ayrıca kendi çiftliklerinde modern besicilik yapıyor. Adapazarı’nda kurulu iki ayrı çiftlikten oluşan Kayarlar Et Besi Çiftlikleri’nde yılda 5 bin büyükbaş hayvan yetiştiriliyor. Tam otomatik makinelerle saatte 10 ton yem üretiliyor.

Ancak Kayarlar sektördeki konumuyla yetinmek niyetinde değil. Dördüncü nesilden Kayarlar Grup Başkan Yardımcısı Tarık Kayar, bu yıl da lider konumlarını sürdürürken daha büyük bir atılım yapmaya hazırlandıklarını söylüyor. Bu yıla dair planlarını şöyle paylaşıyor: “2008 yılı için en önemli gündem maddemizi, Namet’in Çayırova’da faaliyete geçecek olan yeni üretim tesisi oluşturuyor. Namet’in Gebze Çayırova’da 30 milyon Euro’luk bir yatırımla gerçekleştirdiği, Namet Entegre Et ve Et Ürünleri Tesisi bu yıl içinde faaliyete geçecek. Ayrıca Konya’da 28 bin metrekarelik bir tesis daha kurmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni projeler ve yenilikçi ürünlerle pazardaki konumumuzu daha da güçlendireceğiz.”

Et ve et ürünleri alanında faaliyet gösteren Kayarlar Grup, yeni alanlara da girmeyi düşünüyor. Tarık Kayar bu konuyla ilgili olarak, “Başarılı olmamızın en önemli nedeni en iyi bildiğimiz iş kolu üzerinde çalışmamız. Yeni alanlar tespit ederken bu tecrübeyi göz önünde bulunduracağız” diye konuşuyor. Kayarlar ortaklık ve satın almalara da sıcak bakıyor. “Şimdilik yoğun şekilde yeni yatırımlar üzerinde çalışmaktayız” diyen Tarık Kayar, yakın gelecekte olabilecek yeni gelişmelere açık ve hazırlıklı olduklarını da sözlerine ekliyor.

Çocuklarla Seyahat Keyfi
Tarık Kayar’ın hayatta en çok keyif aldığı şey çocuklarıyla birlikte seyahat etmek. Bunun yanı sıra sahilde yürümekten ve film seyretmekten de çok hoşlandığını belirtiyor. İş yaşamının yoğun koşuşturmacası içinde soluklanmak istediğinde ise müzik dinliyor. “Fiziki olarak çok yorulduğumda dinlenmek için hafif bir müzik eşliğinde balkonda veya cam kenarında oturup dışarıdaki manzarayı seyretmek beni dinlendirir” diye konuşuyor.

Borusan Mannesmann Boru Rakipleri Alarak Büyüyecek
Tayfun İşeri/Borusan Mannesmann Boru Genel Müdürü

Borusan Mannesmann Boru son dönemde yurtdışında atağa geçti. İtalya’da otomotiv segmentine yönelik üretim yapan şirket, 2007 yılında bu tesiste üretim kapasitesinin tamamını kullandı. Bu yıl da kapasitesini artırmayı planlıyor. Bunun yanında İspanya’da altyapı segmentine yönelik spiral boru fabrikası kurmak üzere yatırıma başladı. Fabrika ile İspanya’da gelişmeye başlayan doğalgaz dağıtım ve su dağıtım hatlarına hizmet verecek.

Borusan Mannesmann Boru, toplam satışlarının yüzde 30’dan fazlasını ihraç ediyor. Satışlarını ağırlıklı olarak gerçekleştirdiği Avrupa ve Amerika’ya son birkaç yılda, spiral boru sunduğu Kuzey Afrika ülkeleri de eklendi. Borusan Mannesmann Boru Genel Müdürü Tayfun İşeri, Avrupa’da otomotiv segmetine yönelik verdikleri hizmetin, Avrupalı üreticiler arasında bilinirliklerini artırdığını ifade ediyor. “Altyapı segmentinde spiral borularımız ile petrol ve doğalgaz iletim hatlarında Cezayir ve Macaristan ihalelerini kazandık. Buna ek olarak, Amerika’da Elba Express firması ile imzaladığımız 170 milyon dolar tutarındaki kontrat, bu konudaki gücümüzü ortaya koyuyor” diye konuşuyor. Şirketin standart boruda yıllardır oluşturduğu satış kanalları, Çin rekabetine rağmen hedeflerine ulaşmalarını sağlamış. Borusan Mannesmann Boru’nun bundan sonraki hedefi farklı lokasyonlarda üretim birimlerinin sayısını artırmak ve toplam iş hacminin yüzde 50’sini yurtdışında gerçekleştirmek. Bu yıl için de satış tonajını yüzde 15 civarında artırmak.

İşeri, yurtdışında rakip şirketleri satın alarak büyümek istediklerini de belirtiyor. “Bu konuda hem Kuzey Afrika hem Avrupa’da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Altyapı ve otomotiv gibi katma değeri yüksek olan ürünlere ihtiyaç duyan alanlarla ilgileniyoruz” diyor.

“Hafta Sonunda Kızlarıma Şoförlük Yapmaktan Keyif Alırım”
Tayfun İşeri, her sabah saat 8’den önce işe gidiyor, akşam saat 6-7 den önce de işten çıkmıyor. Günde kaç saat çalıştığını hiç takip etmediğini söylüyor. “İş sonrasında da günün gelişmelerini, sorunlarını, gelecek planlarını düşünmeye devam ediyorum” diyor.  İşeri’nin iş dışında farklı konulara odaklanmasını sağlayan ciddi bir hobisi yok. Ama futbol ve basketbol maçlarına kızlarıyla gitmekten keyif alıyor. “Hafta sonlarında kızlarıma ve arkadaşlarına şoförlük yapmanın keyfini çıkarırım, haftada 3 gün spor merkezine giderim. 1.600 kalorilik programımı uygularım ve yılda iki defa toplamı 3 hafta yıllık iznimi deniz ortamında geçiririm” diye konuşuyor.

“Dedeman Turizm Ve Madenciliğe  Odaklanarak Büyüyecek”
Murat Eroğlu/Dedeman Holding İcra Kurulu Başkanı

Dedeman Holding, geçtiğimiz yıl yönetim ve liderlik uygulamalarında önemli adımlar attı. Yönetim ve yürütme kurulu fonksiyonlarını birbirinden ayırdı. Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, görevini Dedeman Holding Başkan Yardımcısı Murat Eroğlu’na devretti. Böylece holdingde yönetim kurulu-profesyonel ilişkileri yeniden tanımlandı ve iştiraklerin yönetim kurulları güçlendirildi. Yönetimi devralmasının üzerinden 7 ay geçen Eroğlu, “2007 yılı, grubumuz genelinde ‘yatırım, yeniden yapılanma ve eğitim yılı’ oldu diyebiliriz. Yönetim sisteminin iyileştirilmesi, yönetici ve personel kalitesinin artırılması yönünde çalışmalara 2008’de devam edeceğiz” diyor. Murat Eroğlu grubun hedefleri arasında, eğitimlerin sürdürülmesi ve çalışan memnuniyetinin artırılmasını ilk sırada sayıyor. Bu nedenle, 2008 yılında mevcut performans değerlendirme ve prim sisteminde bazı yenilikler yapılacağını söylüyor. “Bir yönetici olarak, çalışan memnuniyeti olmadan müşteri memnuniyetinin asla elde edilemeyeceği düşüncesindeyim” diye konuşuyor.

Kurumsallaşma yönünde ciddi adımlar atan holding, bu yönde çalışmalarını aksatmadan sürdürmeye ve hatta daha da güçlendirmeye kararlı. Bu yönde çeşitli programlar uyguluyor. Bu programlarla ilgili olarak Murat Eroğlu şöyle konuşuyor: “Şirket yöneticilerimizin uyumlu bir ekip performansı göstermelerini sağlamak için çeşitli programlar uyguluyoruz. Bu çalışmalarımız 2008 yılında da sürecek. Ayrıca insan kaynakları ve organizasyon yatırımlarımız da artarak devam edecek.”

2008 yılında Dedeman Holding’in ana hedefi turizm ve madencilik alanlarına odaklanarak, büyümesini hızla sürdürmek. Bunun yanında grubun tüm gayrimenkullerini bir çatı altında toplayarak bir gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulması planlanıyor. Holdingin yatırım planları arasında madencilikte çinko metal ve ferro krom tesisleri kurmak da var. Grubun artacak elektrik ihtiyacını karşılamak üzere bir termik santral yatırımı yapmak ve Decar’ın araç kiralama filosunu binin üzerine çıkarmak bulunuyor.  Dedeman Holding otelcilik alanında da ciddi bir atak yapmayı planlıyor. Bu atakla ilgili olarak Eroğlu şu bilgileri veriyor: “Otelcilik alanında önümüzdeki 3 yıllık dönemde, yönetim ve isim hakkı anlaşmaları ile 6 yeni oteli Dedeman Otelcilik bünyesine kazandırmayı amaçlıyoruz. 2008’e dönük somut planlarımız arasında, mevcut otellerimizi yenilemek var. 2008’de ağırlıklı olarak otel yenileme yatırımlarını tamamlamayacağız.”

Demrad’dan Vazgeçen Fatinoğlu, Yeni Alımlara Sıcak Bakıyor
Ali Fatinoğlu/ Fatinoğlu Holding Başkan Yardımcısı

Ali Fatinoğlu Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden. Bugüne kadar birkaç kez çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından en başarılı girişimci olarak ödüllendirildi.

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Fatinoğlu, 1987 yılında yılında ağabeyi mimar Hüseyin Nesimi Fatinoğlu ile birlikte Pano Seramik şirketini kurarak iş hayatına adım attı. Düz beyaz seramikleri boyayarak fark yaratmaya çalışan bu şirketin başarısı üzerine farklı alanlara girdi. Küvet üretimine başladı. Ardından polyester su deposu, banyo dolapları, fiberden imal edilen hidromasaj sistemleri ile ürün gamını geliştirdi. 1997 yılında Sanica markasını yarattı. Banyo küveti, cam duşakabin, gömme rezervuar ve radyatör alanlarında faaliyet gösteren şirketlerini de Fatinoğlu Holding çatısı altında birleştirdi.

Bugün bine yakın çalışanı ile 100 milyon dolarlık bir ciroya sahip olan Fatinoğlu, üretim yaptığı her alanda Türkiye’de sektör lideri, dünya pazarlarında ise önemli bir konuma sahip.

Örneğin Türkiye’de ilk jakuzi üretimini gerçekleştiren, ilk gömme rezervuarı yapan şirket Sanica. Toplam üretiminin yüzde 60’ını 48 ülkeye kendi markasıyla satıyor.

Bulunduğu her kategoride pazar lideri olan ve sektörde sağlam adımlar atmaya özen gösteren Fatinoğlu Holding, geçtiğimiz aylarda Koç Holding’in Demrad Döküm’deki hisselerini alma girişiminde bulundu. Bu alım haberiyle de dikkatleri üzerine çekti. Ancak Ali Fatinoğlu ile yaptığım görüşmede alım kararından son anda vazgeçildiğini öğrendim.

Fatinoğlu, alımın neden gerçekleşmediğini açıklamaktan kaçındı. “Demrad’dan vazgeçmemizin nedeni özel. Her iki taraf da belirtmiyor. Borsaya açık bir şirket olduğumuz için açıklama yapmamız çok sağlıklı olmaz. Bu konuda konuşmuyoruz” demekle yetindi.

Şu sıralar üretim kapasitesini artırmaya ve 2008 yılını 150 milyon dolarlık ciroyla kapatmaya odaklanan Fatinoğlu, yeni ortaklık ve satın almalara soğuk bakmıyor. Özellikle yurtdışında fabrika alımıyla ilgilendiklerini belirten Ali Fatinoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Yurtdışından ortak olmak isteyen ya da şirketi komple satın almak isteyen çok sayıda şirket var. Bu yönde ciddi teklifler alıyoruz. Fakat şirketi komple satmayı düşünmüyoruz. Yeni ürünler getirecek şirketlerle ortaklıklar olabilir.”

Fatinoğlu Holding önümüzdeki birkaç yılda yeni alanlara girmeyi de planlıyor. Ali Fatinoğlu, tüm alt sektörlere üretim yapacak bir plastik grubu oluşturabileceklerini ve enerji sektörüne girebileceklerini ifade ediyor.

“Çocuklar Duymasın”nda Figüranlık Yaptı
Ali Fatinoğlu, öğrencilik yıllarında tiyatroya ciddi bir ilgi duymuş. Hatta bu ilgisini bir dönem mesleğe dönüştürmeyi de düşünmüş. İki yıl Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda oyunculuk eğitimi almış. O döneme ilişkin olarak Fatinoğlu şöyle konuşuyor: “Tiyatroda öğrenci grubunun da başkanıydım. “Çocuklar Duymasın” dizisinde iki ayrı bölümde figüran olarak rol aldım. Şimdi yapmıyorum. Ama zaman bulursam Avrupa Yakası’nda oynamak isterim.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz