Global KOBİ Kayseri'nin nabzını tuttu

Global KOBİ Platformu dördüncü buluşmasını Kayseri'de gerçekleştirdi.

17.07.2015 20:48:230
Paylaş Tweet Paylaş
Global KOBİ Kayseri'nin nabzını tuttu
Capital ve Ekonomist dergilerinin TTNET İşyerim katkısıyla düzenlediği “Global KOBİ Platformu” toplantılarının dördüncü durağı Kayseri oldu. KOBİ’leri inovasyon ve internet teknolojileri konusunda bilinçlendirmek amacıyla Anadolu’da toplantılar düzenleyen platform, aynı zamanda ekonominin omurgasını oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin sorunlarına çözüm üretmeyi hedefliyor. Gittiği her ilde iş dünyasının önde gelen liderleriyle bir araya gelerek KOBİ’lere daha derin bir bakış açısı sunmaya çalışıyor.
Aralık ayında Kayseri’de düzenlenen ve Kayseri Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen dördüncü toplantıya iş dünyası yoğun ilgi gösterdi.
HSBC Türkiye CEO’su Piraye Antika, TTNET Genel Müdür Yardımcısı Haktan Kılıç ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak’ın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda, KOBİ’lerin internet kullanım performansının yanı sıra Türkiye ekonomisinin krizden nasıl çıkacağına ilişkin konulara da değinildi.
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, ekonomideki gelişmelerle ilgili bilgi verirken KOBİ’lerin ekonomik iyileşmedeki rolünden söz etti. Boydak, “Kayseri Sanayi Odası olarak biliyoruz ki Türkiye ekonomisinin gelişmesi, KOBİ’lerin güçlendirilmesinden geçiyor. KOBİ’lere gerekli desteği biz sanayi odası olarak veriyoruz. Ancak KOBİ’ler kendilerine sağlanan kaynaklardan yeterince faydalanamıyor” dedi.

E-TİCARET HACMİ YÜKSELİYOR
“Global KOBİ Platformu”nun ana sponsoru TTNET’in genel müdür yardımcısı Haktan Kılıç, şirketlere internet kullanımı ve e-ticaret konusunda önemli mesajlar verdi. Çalışan sayısı 10 ve üzeri olan KOBİ’ler arasında bilgisayar sahipliğinin yüzde 91’e yaklaştığına dikkat çeken Kılıç, şirketlerin web sitesi sahiplik oranının ise yüzde 58,7 seviyesinde kaldığını vurguladı. “Bugün tüm dünyada farklı tedarikçilere ve tüketicilere ulaşmanın yolu internet erişiminden geçiyor” diyen Kılıç, Türkiye’de de e-ticaret hacminin her geçen gün yükseldiğini ifade etti. Toplantının ana konuşmacısı HSBC Türkiye CEO’su Piraye Antika’nın Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve geleceği üzerine yaptığı konuşma da oldukça ilgili topladı.
“Global Krizin Neresindeyiz” ve “Türkiye’nin Ekonomi Geleceği” başlıklarını kapsayan sunumunda Antika, ‘feci’ bir deprem olarak nitelediği küresel ekonomik krizin etkilerinin bir süre daha devam edeceğini belirtti. “Kriz dengeleri alt üst etti. Dünyanın ekonomik gücünde batıdan doğuya doğru bir kayma gözleniyor” diye konuştu.
~
YAPISAL DÖNÜŞÜM GEREKİYOR
Hem hisse senedi piyasalarında hem dünya ticaretinde 1929’dan daha keskin bir düşüş olduğunun altını çizen Antika, birçok banka ve büyük şirketin yönünü gelişmekte olan ülkelere doğru çevirdiğini söyledi. Türkiye’nin tüketmeyi sevdiğini ancak tasarrufunun olmadığını da vurgulayan Antika, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu, Türkiye için çok yeni bir kriz. Ben, bunca yıllık bankacılık hayatımda böyle bir kriz görmedim. Ancak Türkiye bu krizi doğru yönetti. Çok büyük bir çöküş yaşanmadan kontrollü bir küçülme yaşandı. Türkiye dış finansmana bağlı olarak büyüyor. İç tasarruf eksikliğimiz var. İşimiz bundan sonraki süreçte iki kat daha zor. Gelirleri yükseltmek, harcamaları kısmak ve yapısal dönüşüm sağlamak zorundayız.”
Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş de Global KOBİ Platformu ile birlikte, Türkiye’nin dört bir yanında toplantılar düzenlediklerini, KOBİ’lerin önünü açacak anket ve araştırmalar yaptıklarını söyledi. Portföylerinde 5 bin şirketin bulunduğunu, şu ana kadar Konya, Denizli, Gaziantep ve Kayseri’de iş dünyasıyla buluştuklarını belirten Ateş, Global KOBİ Platformu’nun bir sonraki durağının Erzincan olacağını açıkladı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz