Gelecek teknolojileri

Siemens, yeşil bina monitöründen enerji sağlık taramasına, rüzgâr enerjisinden su teknolojilerine kadar pek çok alanda geleceğin teknolojilerini anlattı.

1.05.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Gelecek teknolojileri

Amerika, 1977-1988 yılları arasında artan enerji gereksinimini, mevcut altyapısına ilave bir yatırım yapmadan karşılamayı başardı. Burada en büyük rolü şüphesiz enerji verimliliğine yönelik bilinçlendirme politikaları oynadı. Enerji verimliliği bugün sadece Amerika'da değil dünyanın her yerinde giderek daha önemli hale gelmiş durumda. Azalan kaynaklara rağmen hızla artan enerji ihtiyacı, gelecekte bu önemin daha da artacağını gösteriyor. Dünyanın en çok takip edilen endüstri fuarlarından biri olan WIN (World of Industry), geçtiğimiz mart ayında İstanbul'da gerçekleşti. Türkiye ve Avrasya bölgesinin üreticilerini bir araya getiren fuarın bu yılki ana teması enerji verimliliğiydi. WIN 2011 'e enerji verimliliği odaklı geniş çevreci ürün ve çözüm portföyüyle katılan Siemens, geleceğin teknolojilerini anlattı. Siemens, WIN 2011 kapsamında her biri devrim niteliğinde çok sayıda ürün ve çözümünü tanıttı. NXAIR hava izoleli orta gerilim dağıtım panosu, mühendisliği yeniden tanımlayan bir otomasyon platformu olan TIA portal ve Siemens Türkiye tarafından Türk mühendislerince geliştirilen SimoHyd hidrolik sistemleri, fuarda Türkiye lansmanı yapılan ürünler arasında yer aldı. Alanında dünyanın en büyüklerinden olan İnegöl Biyolojik Arıtma Tesisi, su teknolojileri, sanayide enerji sağlık taraması, yeşil bina monitörü, hibrid araçlar, yüksek verimli motorlar, elektrikli araçlar, akıllı şebekeler ve yenilenebilir enerji sistemlerinden rüzgâr enerjisi sistemleri de fuar kapsamında tanıtılan diğer Siemens çözüm ve uygulamaları oldu.

Türkiye'nin ilk hibrid otobüsü. Ulaşımda enerji verimliliği sağlayan ve karbondioksit emisyonunda düşüş sağlayan Siemens elektrik tahrik sistemleri, otobüslerden vapurlara geniş kullanım alanlarıyla hayatın her alanına katkıda bulunuyor. ELFA hibrid tahrik sistemleriyle ilgili çalışmalarını hızlandırarak sürdüren ve Türkiye'deki ekibiyle ilerleyen dönemde bölgedeki ülkelerin çözümlerine destek vermeyi amaçlayan Siemens'in bu alana yönelik çözümleri elektrik motorları, in-vertörler, alternatörler gibi farklı güçlerde modüler ürünlerden oluşuyor. Çeşitli yapılandırmalarla birleştirilerek her otobüs üreticisine birbirinden farklı tahrik sistemi oluşturma imkanı veren bu modüler çözüm, bu sayede her üreticinin kendi araç tasarımını kendisinin yapmasını sağlıyor. Elektrikli otomobil konseptiyle ilgili her türlü çözüm üreten Siemens, hibrid uygulamalarına dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla devam ediyor. TEMSA tarafından üretilen Türkiye'nin ilk hibrid otobüsü Hybrid Avenue'da, Siemens'in tüm dünyada beğeniyle karşılanan ELFA Hibrid Sistemleri kullanılıyor. Siemens hibrid araçlardaki gibi gemilerde de dizel hibrid sistemi kullanıyor. Sie-mens'in bu alandaki çözümleri, gemilerdeki pervanelerin elektrik motorları ile çevrilmesi sistemine dayanıyor. Siemens Türkiye'de bu sistemi baz alarak İDO'ya ait 9 geminin elektrikli tahrik sistemini gerçekleştirdi. Geminin daha hızlı çalışmasına, çevreye saldığı emisyon oranlarını azaltmasına, bakım ve onarım maliyetlerini düşürmesine hizmet eden bu sistem, gemide kullanılan malzemenin ömrünü de uzatıyor.~

Üst düzey çözümler. Dünyanın daha yaşanabilir olması önceliği ile hareket eden Siemens Bina Teknolojileri Bölümü, enerji tasarrufu, doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamı hedefleyen tüm işletmeler için bu noktadan hareketle "yeşil bina monitörü" çözümünü sunuyor. Yeşil bina uygulamalarını benimseyen tüm işletmelerin faydalanacağı bu çözüm, binanın enerji performansıyla ilgili elektrik tüketimi, ısıtma, havalandırma, su ve hatta sera gazları emisyonunun azaltılması gibi verileri anlık olarak raporlayabiliyor. Binalarda enerji tasarrufu gerçekleştirme amacıyla kurulan bu sistem, güncel ve güvenilir istatistikler sunarak binanın enerji profilini şeffaflaştırıyor. Monitör, enerji kullanımına yönelik verilerin yanında hava durumu bilgileri, enerji tasarruf ipuçları, şirketin çevre sorumluluğu beyanları, iklimle ilgili gerçekler gibi bilgileri de kullanıcılarla paylaşıyor. Siemens WIN 2011 kapsamında, Siemens Su Teknolojileri tarafından hazırlanan ve dünyanın en büyük biyolojik su arıtma tesisi projelerinden biri olan İnegöl Arıtma Tesisi projesini de tanıttı. Gerek biyolojik arıtma teknolojilerinde gelinen nokta, gerek çamur azaltım oranlarında elde edilen başarıyla bu çalışma, dünyanın sayılı projeleri arasında yer aldı. Projede kullanılan SimoHyd, servo motorların hidrolik bir pompayla birleştirildiği yapısıyla dikkat çekiyor. Hidroliğin gücünü ve servo sisteminin dinamikliğini bir araya getirerek çevreye duyarlı, kontrol kabiliyeti yüksek ürünler ortaya çıkmasına aracılık eden ürün, klasik hidrolik sistemlerde kullanımı zorunlu olan, ancak karakteristiği sebebiyle sistemin çalışmasına direnç gösteren parçaların kullanımına gerek bırakmıyor. SimoHyd, bu ekipmanların ihtiyaç duyduğu enerjiye artık gereksinim duyulmaması sayesinde yüzde 70'e varan oranlarda enerji kazanımı sağlarken hidrolik akışkan miktarında da yüzde 85'in üzerinde tasarruf sağlıyor.

5 kıtada 80 ülkeye ihracat. Siemens, SimoHyd dışında WIN 2011'de son teknoloji iki farklı ürününün lansmanını daha gerçekleştirdi. Bunlardan biri NX AIR hava izoleli orta gerilim dağıtım panosu. Türk mühendislerinin katkılarıyla geliştirilen, Türkiye'de üretilip 5 kıtada 80 ülkeye ihraç edilen ve sunduğu üstün özelliklerle dikkat çeken NX AIR, sadece günümüzde kullanılanlarla değil, görüşmeleri sürdürülen yeni IEC normlarına şimdiden hazır olmasıyla da öne çıkıyor. TIA Portal ise Siemens'in otomasyona yönelik tüm ürün ve çözümlerini birleştirici bir platform olarak, mühendislik açısından devrim yaratacak bir özelliğe sahip. Modern otomasyon ve sürücü teknolojisi için bir yapı taşı niteliği taşıyan yeni yazılım mühendisliği uygulaması TIA Portal, kullanıcıların otomasyon sistemlerini hızlı ve sezgisel bir biçimde tayin etmesini ve geliştirmesini sağlıyor. Diğer yandan, yazılım paketlerinin entegrasyonu için harcanan zamandan ve maliyetten tasarruf imkanı veriyor. ~

KAYA TÜTENGİL / SIEMENS ENDÜSTRİ SEKTÖRÜ DİREKTÖRÜ
'TÜRKİYE'NİN GELECEGİ ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA BAĞLI'
NEDEN ÖNEMLİ? Enerji verimliliğinin artırılması ve çevreye verilen zararın azaltılması konusuna odaklanan Siemens portföyü, sadece küresel iklim değişikliği politikalarına uyum için değil, aynı zamanda ülkenin birincil enerji kaynaklarında yüzde 75'e ulaşan dışa bağımlılığının azaltılması, istihdam katkısı, hava kirliliğine bağlı sağlık problemlerinin azalması gibi çok yönlü faydalar yaratıyor. Bugün ne yazık ki Türkiye'nin artan enerji verimliliğini karşılayacak ölçüde yatırım yok. Bir santralin inşaatı 3-5 yıl sürüyor. En kısa süren doğalgaz santral inşaatı bile 2-2,5 yılı buluyor. Enerji üretiminde yüzde 45'e yakın enerji ihtiyacımızı doğalgazdan sağlıyoruz. Dünyada bir örneği daha yok. Doğalgazı ithal ediyorsanız bu oranlarda olmaması gerekiyor. Doğalgazın evlerde ısıtma amaçlı kullanılması ideal. Çevre kirliliğini büyük ölçüde azaltıyor. Santrallerde kullanılması ise belli bir ölçüye kadar uygun. Türkiye ölçülerin üzerine çıkmış durumda. Tek imkanımız enerji verimliliği.

YOLUMUZ UZUN Bu konuda gidecek çok yolumuz var. Bin dolarlık bir katma değer yaratmak için Japonya'nın 4 misli, Avrupa topluluğunun 2 misli enerji harcıyoruz. Enerji yoğunluğumuz çok fazla. Böyle olmasına rağmen geçtiğimiz 10 yılda CO2 salınımı anlamında aynı seviyede kaldık. Artırmadığımız için seviniyoruz. Üretim yaparken enerjiyi diğer ülkeler bir harcıyor, biz iki harcıyoruz. Artan enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerjiye geçmemiz lazım. Rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir kaynakları kullanmamız gerekiyor. İspanya'dan sonra güneş enerjisi potansiyelinde ikinci sıradayız. Almanya'nın güneş bakımından en iyi yeri, Türkiye'nin en kötü yerinden daha az güneşli. Buna rağmen 20 GW kurulu güce sahipler. Türkiye'nin toplam kurulu gücü ise 48 GW.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz