7 bin öğrenci staj yapacak

Dev şirketler stajerlerini bekliyor

1.05.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
7 bin öğrenci staj yapacak


Stajyerimizi, pazarlamadan şarap seminerlerine, bağlardan satışa kadar birbirinden heyecanlı görevler bekliyor." Bu sözler, "En Kral Staj" programını uygulayan Mey Içki'nin ürün müdürü Ahmet Yüce'ye ait. Geçen yıl başlayan ve gençlerden yoğun ilgi gören programda stajyerin, staj tecrübesini anlattığı özel blogu bile bulunuyor. Sadece Mey içki değil, hemen hemen büyük şirketlerin hemen hepsi farklı ve özel staj programları uyguluyor. JTI'ın Yeni Mezun, Vo-dafone'un Discover All Stars Genç Yetenek, Eczacıbaşı'nm ise Kariyer Test Sürüşü adında staj programları var. Hepsinin ortak amacı da en iyi genç yetenekleri belirleyip mezun olduktan sonra kendi bünyelerinde çalışmalarını sağlamak. Kıyasıya rekabetin yaşandığı özel staj programlarına seçilmek ise işe girmek kadar zor. En az iki yazılı ve bir sözlü mülakatı geçtikten sonra binlerce adayın arasından sıyrılmak gerekiyor. Yılda sadece 35 stajyer alan Vodafone, bir senede 9 bin staj başvurusu alıyor. Turkcell'de de staj başvuruları 12 bini geçiyor.

7 bin stajyer alacak 39 şirketi görmek için görsele tıklayın


UZUN SEÇİM SÜRECİ

Stajyerlere gelecek yönetici adayları olarak bakıldığından seçim süreci de normal işe alım süreçleri gibi yürütülüyor. İş başvurusunda olduğu gibi stajyer olabilmek için de iyi bir CV hazırlamak çok önemli. Çok sayıda staj başvurusu arasından adayların kendilerini farklılaştırabilmeleri önem kazanıyor. "Bir CV, kişiyi tanıtan en önemli dokümandır. Hafife alınmamalı" diyen Vestel İK ve Eğitim Müdürü Ebru Sunal, adaylara göze çarpan, ilk bakışta kişinin hangi konuda istekli ve yetenekli olduğunu anlatan CV'ler yollamalarını öneriyor. CV ile birlikte insan kaynakları yöneticilerinin en uygun adayı belirlemek için en çok dikkat ettiği özelliklerin başında, adayın eğitim aldığı okul ve bölüm bulunuyor. PwC Türkiye İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Cristina Monterrey, adayın eğitim durumuna baktıktan sonra kurumun web sitesi üzerinde yer alan formu nasıl doldurduğunu
kontrol ettiklerini söylüyor. Monterrey, "Daha sonraki aşamada ise adayların grup görüşmesi performanslarını değerlendiriyoruz" diyor ve ekliyor: "Bu görüşmeler süresince adayın istekliliği, takım çalışmasına uyumu, özgüveni, iletişim ve farkındalık yönlerine dikkat ediyoruz."

SINAVA HAZIRLIKLI OLUN!
Stajyer olarak kabul edilmek için iyi bir CV, yüksek not ortalaması ve başvuru formunu dikkatli doldurmanın dışında adayların yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olması gerekiyor. Bazı şirketler yazılı ve sözlü olmak üzere 2, diğerleri ise sadece sözlü olmak üzere bir sınav yapıyor. En zorlu staj sınavını yapanlar ise en çok başvuru alan şirketler oluyor. Örneğin Teknosa'da CV değerlendirmesinden sonra yüz yüze yapılan değerlendirmeler neticesinde stajyerler belirlenirken Microsoft'ta stajyer adaylarını seçmek için bile biri ingilizce diğeri de genel yetenek testi olmak üzere 2 sınav yapılıyor. ~

Turkcell'de ise adaylar, İngilizce dil testi, genel yetenek sınavı ve yetkinlik bazlı mülakat aşamalarından sonra staj olanağına kavuşuyor. Bu yıl 500 stajyer istihdam edecek BSH de stajyerleri belirlerken önce normal işe alım prosedürünü uyguluyor. CV ve transkriptleri inceleyerek bir ön eleme yaptıklarını söyleyen BSH İnsan Kaynakları Müdürü Ahmet Aksoy, "Uygun bulduğumuz adayları mülakat ve bazı testlere tabi tutuyoruz" diyor. Danone'de de stajyerlerin belirlenmesi için adaylar arasında mülakat yapılıyor. Danone İK Direktörü Yılmaz Öztürk, "Mülakatlarda adayın üniversite başarısının dışında spor ve sanatsal başarılarına da dikkate ediyoruz" diyor. Bayraktar Grubu'nda da stajyer olarak kabul edildikten sonra bile sınav bitmiyor. Bayraktar İK Grup Başkanı Gamze Türker, öğrenmeyi pekiştirmek için her cuma sınav yaptıklarını söylüyor.

EN DOĞRU ZAMAN
Staj yapmak isteyen öğrencilerin genellikle başvurularını mart ve mayıs aylarında yapması gerekiyor. Turkcell, Tofaş, Bosch gibi şirketlerde ise staj için başvurular şubat ayında başlıyor. Bazı şirketlerde ise kışın da talebe göre stajyer istihdam ediliyor. Bunlarda ise yıl boyunca staj başvurusu yapılabiliyor. Meslek liselerinde okuyanların ise kış dönemi için staj başvurularını okul dönemi başlamadan bir ay önce yapmaları gerekiyor. Uzmanlar ise yaz tatilinde stajyer olarak geçirmek isteyen öğrencilere, ilgilendikleri şirketlerin başvuru dönemlerini titizlikle takip etmelerini ve başvuru yaparken hangi birimlerde staj yapmak istediklerini belirtmelerini tavsiye ediyor. Şirketlerin internet sitelerinin dışında kariyer günleri ve üniversitelere yapılan duyurularını da yakından takip etmek gerekiyor. Staj başvuruları ise hemen hemen bütün büyük şirketlerde kurumun internet sitesi ile iş bulma siteleri üzerinden kabul ediliyor. Staj yapmak isteyen öğrenciler, tercih ettikleri şirketin internet sitesinden insan kaynakları bölümünü seçerek özgeçmişlerini yollayabiliyor. Kariyer sitelerinden de boş pozisyonlar için bazı staj fırsatları bulmak mümkün. Ayrıca Schneider Electric gibi bazı şirketler facebook üzerindeki club fan sayfalarından da staj fırsatlarını duyuruyor.

KİMLER DAHA ŞANSLI?
Stajın üniversiteler tarafından zorunlu tutulması da şirketler tarafından dikkate alınan bir diğer önemli kriter. Seçim yapılırken ilktavsiye ediyor. Şirketlerin internet sitelerinin dışında kariyer günleri ve üniversitelere yapılan duyurularını da yakından takip etmek gerekiyor. Staj başvuruları ise hemen hemen bütün büyük şirketlerde kurumun internet sitesi ile iş bulma siteleri üzerinden kabul ediliyor. Staj yapmak isteyen öğrenciler, tercih ettikleri şirketin internet sitesinden insan kaynakları bölümünü seçerek özgeçmişlerini yollayabiliyor. Kariyer sitelerinden de boş pozisyonlar için bazı staj fırsatları bulmak mümkün. Ayrıca Schneider Electric gibi bazı şirketler facebook üzerindeki club fan sayfalarından da staj fırsatlarını duyuruyor.

KİMLER DAHA ŞANSLI?
Stajın üniversiteler tarafından zorunlu tutulması da şirketler tarafından dikkate alınan bir diğer önemli kriter. Seçim yapılırken ilk olarak staj yapması zorunlu adaylara öncelik tanınıyor. Bu adaylardan üniversite tarafından yazılan staj yazısı ve defteri talep ediliyor. Zorunlu stajlar üniversitelerin öğrenciler için öngördüğü zamana göre ayarlanıyor. Zorunlu olmayan stajlarda süre ve zaman departmanların ihtiyaçlarına göre değişiyor. Şirkete göre değişmekle birlikte stajyerler ağırlıklı olarak mühendislik ila iktisadi idari bilimler öğrencileri arasından seçiliyor. Yine ağırlıklı olarak üniversite 3 ila 4'üncü sınıflarla ve yüksek lisans öğrencileri kabul ediyor.Üniversite  konusunda sınırlama bulunmuyor. Özellikle YASED'in başlattığı Koza Projesi kapsamında Anadolu'nun az gelişmiş bölgelerinde okuyan öğrenciler, İstanbul'daki büyük şirketlerde staj yapma fırsatı bulabiliyor. Ancak mutlaka staj yapılacak bölümle adayın okuduğu bölümün uygunluğu karşılaştırılıyor. DHL Kurumsal İletişim Direktörü Nur Bircan, "Uluslararası lojistik bölümü öğrencilerinden gelen başvuruları, genellikle operasyon direktörlüğü altındaki gümrük hizmetleri bölümünde değerlendiriyoruz" diyor. ~
Satışta çalışacak stajyerler işletme fakültelerinden; satış sonrası hizmetler departmanı için ise makine mühendisliğinden stajyer istihdam ediliyor. Öğrencinin eğitim durumuna göre ise staj süreleri farklılaşıyor. Meslek liseleri için staj, 1 yıllık tam eğitim dönemini kapsıyor. Okulların açılmasıyla başlıyor ve tatil olmasına kadar devam ediyor. Staj dönemi boyunca öğrenciler haftanın 3 günü işyerinde staj eğitimi, haftanın 2 günü de okullarında eğitim görüyor. Üniversite öğrencilerinin staj dönemi ise okullarının tatil olması ile başlıyor. Staj süresi ise genellikle 30 ile 60 iş günü arasında değişiyor.

İSTEKLİ VE ENERJİK OLUN
İnsan kaynakları yöneticilerinin stajyer adaylarında aradığı ortak özelliklerin başında, staj yapmak konusunda istekli olmak, işi severek, inanarak ve öğrenerek yapmak bulunuyor. Yüksek motivasyon, öğrenmeye hevesli, meraklı ve girişken olmak gibi özellikler de aranan yetkinlikler arasında. Bunun dışında stajyerlerden takım çalışmasına yatkınlık, kurum kültürüne uyum, iyi derecede İngilizce bilmek, sosyal mecralara ve dünyadaki gelişmelere re ilgili olmak bekleniyor. Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, staj yapma konusunda gerçekten isteyen ve gayretli adayları bünyelerine katmaya çalıştıklarını söylüyor. Alp, "Stajyerlerimizin istekli, şirket kültürümüze ve yetkinliklerimize uygun olmaları çok önemli" diyor. Sestek Genel Müdür Yardımcısı Serdar Kara-dayı da "Stajı sadece tamamlanması gereken bir görev olarak değil, kariyerinizde belirleyici rol oynayan bir unsur olarak görün" diyor. Teknosa Genel Müdür Yardımcısı Asena Yalınız da stajyerlerden temel beklentilerinin sorumluluk almayı bilmek olduğunu söylüyor. JTI İK Direktörü Ece Sueren Ok ise stajyerlere kendilerine bir görev verilmediğinde bile merak ve ilgiyle yaklaşarak öğrenmeye hevesli olduklarını göstermelerini, staj süresini en verimli biçimde değerlendirmelerini öneriyor. Garanti Bankası İK Koordinatörü Osman Tüzün ise stajyer adaylarına kendilerini sosyal, kültürel ve akademik anlamda geliştirmelerini tavsiye ediyor. Vestel İK Müdürü Ebru Sunal da kültür, sanat, spor alanlarında özel başarıları olanlara okul ve not dikkate alınmadan staj yapma imkanı verdiklerini söylüyor.

EN İYİ PROGRAMLAR
Şirketlere özel geliştirilmiş staj programlarının sayısı artıyor. Başta bankalar olmak üzere Turkcell, Vodafone, Garanti, SAP, Eczacıbaşı, JTI ve Philip Morris gibi büyük şirketler de genç yetenekleri keşfetmek için bu programlardan faydalanıyor. JTI Yeni Mezun, Vodafone Discover All Stars Genç Yetenek, Eczacıbaşı Kariyer Test Sürüşü, Turkcell PAF, SAP Genç Yetenekler, Philip Morris Prep, Mey İçki ise En Kral Stajyer programını uyguluyor.
Bu programlara girmeyi hak kazananlara stajdan önce eğitim veriliyor. Gerçek iş deneyimi kazanmaları için vaka çalışması uygulanıyor. Ayrıca öğrenciler, staj sonunda projelerini yöneticilere sunuyor, performans değerlendirme sürecinden geçiyor ve tüm süreç hakkında geri bildirim alıyor. Osman Tüzün, "Staj programımıza katılan öğrenciler 6-10 haftalık dönemlerde gerçek projelerde çalışıyorlar" diyor. Şirkete özel hazırlanmış staj programlarının en önemli özelliklerinden biri de stajyerlerin koçlarının olması. İşe alım odaklı olan Eczacıbaşı Kariyer Test Sürüşü programında da seçilen stajyerler (pilotlar), mentorları eşliğinde en az 2 ay olmak üzere kendilerine verilen proje üzerinde çalışıyor. Philip Morris Sabancı'da da koç uygulaması bulunuyor. Prep programlarında stajyerlere birer koç atadıklarını söyleyen Philip Morris İK Direktörü Cliff Rumbold, "Prep'lerimizi her zaman destekleriz ve her birine bir koç atarız. Amacımız bu sayede tecrübe paylaşmak ve onları iş yaşantısına hazırlamaktır" diyor.~

ASGARİ ÜCRET ÖDENİYOR
Çoğu şirkette stajyerlere asgari ücret ödeniyor. Bunun yanında stajyerler, yemek ve servis gibi diğer çalışanlara sunulan imkanlardan da eşit düzeyde yararlanıyor. Stajyerlere iyi ücret ödeyen şirketlerden biri de Vodafone. Discover All Stars Genç Yetenek Programı kapsamında her yıl üniversitelerin 3'üncü sınıf öğrencileri arasından 35 öğrenciyi stajyer olarak aldıkların söyleyen Vodafone Türkiye'nin insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı Toygan Pulat, "Genç yeteneklerimiz için oldukça iyi bir paket hazırlıyoruz ve oldukça tatminkar ücret ödememiz oluyor" diyor. Vodafone'un stajyerleri ayrıca ulaşım ve yemek dışında kişiye özel dizüstü bilgisayar, telefon ve şirket aktiviteleri gibi kaynaklardan da faydalanabiliyor. Microsoft Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Esra Gaon da "Stajyerlerimize asgari ücret veriyoruz. Ayrıca yemek ve staj  süresince kullanmaları için notebook bilgisayar temin ediyoruz" diyor. Microsoft'ta stajyerlere yan hak olarak ise masaj ve spor salonundan yararlanma fırsatı sunuluyor. Ücret ödenmeyen şirketlerde ise staj sonunda başarı ile programı tamamlayan öğrencilere teşekkür yazısı ile birlikte sertifika veriliyor. Zorunlu staj kapsamındaki meslek lisesi öğrencilerine ise asgari ücretin yüzde 30'u-70'i arasında aylık ücret ödeniyor. Stajyerlerin SGK'ları eğitim gördükleri okul tarafından yapılıyor.

BAŞARILI OLAN İŞİ KAPIYOR
Stajyerler için en büyük kazanç ise bin bir zorlukla staj için kabul edilen şirkette, öncelikli çalışma fırsatı yakalamak oluyor. Şirketlerin hemen hepsi işe alım yapacakları zaman daha önce kendi bünyelerinde staj yapmış adayları işe almayı seçtiklerini söylüyor. Ancak bunlar da daha çok çalışma temposu ve ekibe uyumu ile dikkat çekenler stajyerler oluyor. Turkcell'de son 3 yılda şirkette staj yapma fırsatı bulan 500 kişinin 175'i, Finansbank'ta ise 158 stajyer mezun olduktan sonra işe başlamış. Stajyerlerin performanslarını yakından takip ettiklerini söyleyen Deloitte Türkiye İK Müdürü Seda Mete, "Bugün şirketimizde çalışan birçok arkadaşımız Deloitte ile ilk kez bu stajlar sırasında tanıştı" diyor ve ekliyor: "Staj adayın kendini göstermesi ve işe alım sürecinde diğer adaylar karşısında bir adım öne geçmelerini sağlayan önemli bir avantaj." Aygaz İnsan Kaynakları Müdürü Esra Akın da kendi bünyelerinde staj yapmış adayları istihdam ederken öncelikli tercih ettiklerini söylüyor. Eureko Sigorta'da da işe alımlarda başarılı stajyerlere öncelik veriliyor. Eureko Sigorta İnsan Kaynakları Bölüm Müdürü Oya Buyan, "Şirketimizde stajyer olarak çalışan arkadaşlarımız kurumsal kimliğimize ve şirket uygulamalarımıza aşinalık kazandıklarından işe alımlarda öne çıkabiliyor" diyor.





Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz