Bilişimde yetenek az

“Yeni mezunları satış, pazarlama ve teknik roller için işe alacağız ” diyor. Bilişim sektöründe yeteneklerin az olduğuna dikkat çeken yönetici, adayları genel müdürün de katıldığı 8 mülakattan geçirdiklerini anlatıyor.

23.04.2014 22:50:150
Paylaş Tweet Paylaş
Bilişimde yetenek az
Microsoft, dünyada en çok çalışılmak istenen şirketler arasında ön sıralarda yer alıyor. 2014’te Türkiye’de ciddi bir işe alım planlarının olduğunu söyleyen Microsoft Türkiye İK Direktörü Vlad Bog, “Yeni mezunları satış, pazarlama ve teknik roller için işe alacağız ” diyor. Bilişim sektöründe yeteneklerin az olduğuna dikkat çeken yönetici, adayları genel müdürün de katıldığı 8 mülakattan geçirdiklerini anlatıyor.

Vlad Bog, Microsoft Türkiye’nin yeni insan kaynakları direktörü. İki ay önce yeni görevine başlayan Bog, Microsoft Romanya’dan Türkiye’ye transfer oldu. Bir önceki pozisyonunda Microsoft Romanya’nın İK yönetiminden sorumlu olan Bog'un en önemli özelliklerinden biri de Microsoft’ta çalışmaya başlamadan önce Coca-Cola’dan    Vodafone’a,

DHL’den JTI’a kadar dünyanın en büyük global şirketlerinde yöneticilik yapması. Bu nedenle çok uluslu şirketlerin işe alım süreçleriyle yetenek yetiştirme programları konusunda ciddi tecrübesi var. Bog, 43 ülkeden sorumlu olarak Coca-Cola Üniver-sitesi’nin direktörlüğü yürüttüğünü, bu nedenle Türkiye'ye de yabancı olmadığını söylüyor.

Bog, “1997-2009 yılları arasında 12 yıl Coca-Cola Avrasya’nın yetenek ve örgütsel gelişim direktörlüğünü yaptım. Bu sırada birçok defa Türkiye’ye hem iş hem de turistik amaçla geldim” diyor.

Farklı sektörlerde İK yöneticiliği yapan Bog’un bilişim sektöründe üzerinde durduğu en önemli konu ise yeteneklerin kısıtlı olması. Bog, “Bilişim sektörünün ihtiyacı olan uzman kişilerin yetişmesinin zorluğu sektördeki sıkıntıların başında geliyor” diyor.

Teknolojinin çok hızlı gelişmesinden dolayı aranan yeteneklerin de değiştiğini söyleyen Bog, Microsoft’un bu sorunun üzerinden gelmek için Türkiye'de de global yeni mezun programı MACH’i (Microsoft Academy for College Hires) devreye soktuğunu söylüyor.~
Bog, “2014’te Türkiye’deki MACH programı çerçevesinde ciddi bir işe alım süreci yürütmeyi planladık. Yeni mezunları satış, pazarlama ve teknik roller için alacağız” diyor.

Vlad Bog ile dünyanın en çok çalışılmak istenilen şirketlerinin başında gelen Microsoft’taki yeni iş fırsatlarını, bilişim sektöründe yaşanan yetenek sıkıntısını konuştuk:
Türkiye’de yeni görevinize ne zaman başladınız?

Microsoft Türkiye’de, geçtiğimiz aralık ayında insan kaynakları direktörü olarak çalışmaya başladım. Bu benim, Türkiye’deki ilk görevim. Daha önce Microsoft Romanya’da İK direktörü olarak görev yapıyordum.

Microsoft’a katılmadan önce Coca-Cola ve Vodafone gibi global şirketlerde çalıştım. Aslında Türkiye benim için yeni bir yer sayılmaz, çünkü Coca-Cola’daki görevimde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrasya ve Ortadoğu bölgesinden sorumluydum. Bu nedenle birçok defa Türkiye’ye hem iş hem de turistik amaçla geldim.

Türkiye’ye İK direktörü olarak gelme konusunda en önemli motivasyonunuz ne oldu?
Türkiye, dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden biri, çok genç bir nüfusa sahip. Yapılabilecekler ve başarılabilecekler açısından büyük bir potansiyel sunuyor. Türkiye’nin kültürel anlamda da büyük bir çeşitliliğe sahip olması da benim için oldukça motive edici oldu. Aynı zamanda Microsoft Türkiye’nin Microsoft içinde son 4 yılda 3 defa ‘En İyi Ülke’ seçilmesi de Türkiye’yi tercih etmemi sağladı.

Microsoft Türkiye’de İK alanında öncelikleriniz neler olacak? Hedefiniz nedir?
Microsoft Türkiye olarak, ‘En İyi İşveren Markası Olma’ misyonumuzdan yola çıkarak çalışanlarımıza en yüksek çalışan memnuniyetini sağlamaya devam edeceğiz. Şirket hedef ve stratejileri doğrultusunda en önemli hedeflerimizden biri de şirketimize en iyi ve doğru yetenekleri kazandırmak.  Mevcut ve potansiyel çalışanlarımızın hem şirket hedeflerini hem de kendi hedeflerini gerçekleştirecekleri ortamı yaratmak istiyoruz.~
Bilişim sektörünün insan kaynağı ve yetenek konusundaki en büyük problemi nedir?
Bilişim sektörünün ihtiyacı olan alanında uzman kişilerin yetişmesinin zorluğu, sektördeki sıkıntıların başında geliyor. Teknolojinin çok hızlı gelişmesinden dolayı aranan yetenek özellikleri sürekli değişiyor. Yeni teknolojileri bilen profillere ihtiyaç artıyor.

Bu konuda şirket dışından ulaşabileceğimiz kaynaklar da gün geçtikçe azalıyor. Dolayısıyla pazardaki kişilere baktığınızda, kişiler kendilerini teknolojiyle aynı hızda geliştirememiş olabiliyor. Sektörün diğer bir sorunu da erkek ağırlıklı olması. Maalesef BTsektöründe yetişmiş kadın çalışan sayısı oldukça az. Biz de bu noktada farklılıklara önem veren bir firma olarak sektörde yetişmiş güçlü kadın profillere rastlamakta zorlanabiliyoruz.

Siz bilişimde kıt olan yetenekleri bulmak için nasıl bir yol izliyorsunuz ?
Aradığımız yetenekleri şirkete kazandırma konusunda sürekli yaratıcı ve yenilikçi stratejiler geliştiriyoruz. Geleceğin liderlerini, özellikle kendi içimizdeki yeteneklerden yetiştirmeye çalışıyoruz. Dışarıdan şirkete yetenek kazandırma konusunda özellikle son birkaç yıldır MACH (Microsoft Academy for College Hires) programını uyguluyoruz. Bu program sayesinde yeni ve genç yetenekleri bünyemize katıyoruz. Onları geleceğin yöneticileri olarak yetiştiriyoruz.

Microsoft Türkiye olarak yeni istihdam yapacak mısınız? 2014’te kaç kişiyi işe almayı planlıyorsunuz ?
2014 yılında da şirket büyüme stratejilerimize ııyıımhı bir şekilde işe alım faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ağırlıklı olarak satış, pazarlama ve teknik danışmanlık rolleri başta olmak üzere kritik rollerde işe alımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

2014 yılında kaç yeni mezun alacaksınız?
Microsoft’un global yeni mezun programı olan MACH (Microsoft Academy for College Hires), yerelde de oldukça önem verdiğimiz bir program. 2014 yılında da Türkiye’deki MACH programı çerçevesinde, ciddi bir işe alım süreci yürütmeyi planladık ve uygulamaya başladık.~
Yeni mezunları satış, pazarlama ve teknik roller için işe alacağız. Bu yıl aramıza yeni katılacak olan yeni mezun arkadaşlarımız yaklaşık 2 yıllık global eğitimlerin ve rotasyon programlarının ardından şirketimizdeki farklı görevlerde işe başlayacak.

Yeni mezunlan nasıl seçiyorsunuz? Bunun için nasıl bir süreç izliyorsunuz?
Şirketimizde doğru yeteneği işe almak ve Microsoft kültürüne, iş yapış biçimine hızlı adaptasyonunu sağlamak bizim için çok önemli. Yeni mezun istihdam ederken öncelikle öğrenmeye açık, başarma azmi olan ve sorumluluk sahibi kişileri arıyoruz.

Bu nedenle kişinin yetkinlikleri, deneyimini ve bizim beklentilerimizi ne derece karşıladığını detaylı mülakatlar, vaka çalışma-Adayları İK uzmanları, bağlı olacağı yöneticiler ve şirket genel müdürü de dahil olmak üzere 8 aşamalı bir mülakat sürecinden geçiriyoruz. Ayrıca işle ilgili bir vaka verip sunum yapmasını istiyoruz.

Yeteneklerinizi nasıl yetiştiriyorsunuz ?
Gelecekte ihtiyaç duyacağımız yetenekler için şimdiden genç yetenek havuzu oluşturmak üzere ciddi çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilere yönelik Talent Explorer programımız dahilinde staja alacağımız öğrenciler, çeşitli sınavlar ve değerlendirilme merkezi uygulamalarından geçiyor ve en başarılı olan adayları stajyer olarak bünyemize katıyoruz.

Stajyerler için başvuru şartlarınız nedir?
Staj politikamız gereği staj için adayları üniversitelerin üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri arasından seçiyoruz. Buradaki amacımız, akademik dünyayla Microsoft arasında var olan güçlü ilişkileri daha da sağlamlaştırmak. En önemlisi de gelecekteki istihdamımıza potansiyel oluşturmak.~
Bu nedenle şirket kültürümüze en kısa zamanda adapte olabilecek, sorumluluk sahibi ve çalışkan öğrencileri seçmeyi arzu ediyoruz. Başarılı bir performansa sahip olabilmek için gerekli kişilik özelliklerini, davranış biçimlerini, hal ve hareketlerini ve bilgi düzeyini ölçümlemeye yarayan temel kriterlerimiz var.

Bunlara Microsoft yetkinlikleri adını veriyoruz. Temel yetkinliklerimiz rollere göre farklılık göstermiyor. Bilgi ve birikimiyle kendine güveni yüksek, kişiler arası etkileşimi güçlü, teknolojiye tutkun, birikimi ve iletişimiyle etki oluşturabilen kişileri kadromuzda görmek istiyoruz.

Son olarak Microsoft Yaz Okulu programımızdan da kısaca bahsetmek isterim. Microsoft Yaz Okulu programına katılan öğrenciler, 4 haftalık süreç boyunca mesleki ve profesyonel yeteneklerini geliştirirken yeni projeleri de hayata geçiriyorlar. Böylece Microsoft eğitmenleri tarafından verilen eğitimler eşliğinde teknik becerilerini geliştirmenin yanı sıra iş odaklı becerilerini ve sosyal yeteneklerini de güçlendirme fırsatı yakalıyorlar.

Adaylarda mutlaka hangi yetkinliklerin, özelliklerin olmasına dikkat ediyorsunuz?
Adayların öğrenmeye açık, başarma azmi olan ve sorumluluk sahibi olma gibi özelliklerin yanı sıra tutarlı, dürüst, kazanma tutkusu olan, teknolojiye meraklı, enerjisi yüksek, zorlayıcı hedeflerin üzerinden gelebilecek potansiyeli yüksek kişiler olmasına özen gösteriyoruz.

Yeteneklerinizi nasıl elinizde tutuyorsunuz?
‘MS Poll’ Çalışan Bağlılığı Anketi, Microsoft Türkiye’nin en önem verdiği uygulamalardan biri. Bu anket kapsamında alınan geri bildirimler ve gelişim fırsatları, tüm şirketin katıldığı toplantılarda ve ekip toplantılarında konuşuluyor. Böylece tüm çalışanlar gelişim alanlarını geliştirme konusunda aktif rol oynuyor.~
Ücret ve yan haklar konusundaki stratejiniz nedir?
Şirketimizde çalışanlarımıza hayat ve sağlık sigortası, bireysel emeklilik, şirket check-up planı, hisse senedi ödülleri gibi olanakların yanı sıra fitness yardımı da sağlıyoruz. Rolden bağımsız olarak her çalışana Windows Phone ve şirket aracı veriyoruz.

Microsoft Türkiye çalışanları işe başladıkları andan itibaren, 16 iş günü yıllık izin hakkına sahip oluyor. Şirketimizde çalışan babalar da doğum izninden yararlanabiliyor. Ayrıca gönüllü sosyal sorumluluk projelerine katılan çalışanlarımız 3 gün izin alabiliyor. Çalışanlarımız esnek çalışma saatleri, şirket içindeki sosyal faaliyetler, spor yapma gibi imkanlardan da yararlanabiliyor.

“OFİSE GELME ZORUNLULUĞU YOK"
Y’LER DAHA HIZLI

Y kuşağına mensup çalışanlar oldukça hızlı, dinamik düşünen ve dünyadaki tüm gelişmeleri takip eden kişiler. Aynı zamanda bu yaş grubundaki kişiler, belli bir otonomilerinin olmasını ve bağımsız çalışabilmeyi arzu ediyor.

SEVDİĞİN İŞİ YAP!
Microsoft’ un Y kuşağı için ne kadar uygun bir çalışma ortamı sunduğunu, “Olduğun gibi gel, sevdiğin şeyi yap” sloganımız özetliyor. Microsoft çalışanları tam olarak işlerinin patronu olarak çalışıyor. Bu nedenle de kendi günlük, haftalık ya da aylık programlarını kendileri yapabiliyor.

EVDEN ÇALIŞMA
Ayrıca ofise gelmek gibi bir zorunluluk ve mesai saati kavramımız da bulunmuyor. Bundan dolayı da çalışanlarımız istedikleri yerden, evden veya ofis dışında herhangi bir yerden toplantılara şirketimizin sağlamış olduğu Lync ve Skype gibi teknolojik imkanlarla katılabiliyor.~
Y’LER İÇİN İDEAL MICROSOFT
Bu da aslında Y kuşağının tam olarak aradığı şey. Bu nedenle Y kuşağının mutlu ve motive bir şekilde çalışılacağı en iyi yerlerden biri Microsoft diye düşünüyorum.

‘FARKLI KÜLTÜRLERİ BİZDE TANIYABİLİRLER"
GLOBAL PROGRAM

Microsoft her düzeyde çalışan için kariyer fırsatlarının tam anlamıyla sonsuz olduğu bir şirket. Genç yetenekler için yürüttüğümüz MACH programının global bir program olması nedeniyle bu kapsamda işe alınan yeni mezunlar, sadece Türkiye’de değil özellikle bizim de içinde bulunduğumuz Ortadoğu ve Afrika Bölgesi içerisinde diğer ülkelerde de çalışabilir.

FARKLI KÜLTÜRLER
Bir örnek vermek gerekirse MACH programı kapsamında Microsoft’ta çalışmaya başlayan bir kişi, ilk 3 ayını Türkiye’de, sonraki 3 ayını Güney Afrika’da ve sonraki 3 ayını da Dubai’de geçirebilir. Böylece çok farklı kültürler, pazarlar ve insanlar tanıyabilir.

YAZILIMCILARA ÖZEL
Ayrıca Amerika’daki genel merkezimiz tarafından yönetilen ve özellikle bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olmuş olan ve yazılım geliştirme konusunda başarılı kişilere odaklanılan bir programımız da mevcut.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ PROGRAM
Microsoft Türkiye olarak gençler arasında başarılı olmak için gereken beceri ve fırsatlara sahip olanlar ve olmayanlar arasındaki farkları ortadan kaldırmak amacıyla şirket genelinde uygulanan yeni bir küresel program başlattık. Bu programımızın ismi “YouthSpark”.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz