En cazip başlangıç noktası

Yeni mezunlar şu günlerde kişisel özelliklerine uygun pozisyonlara başvurmaya, şirketlerle görüşmeye çoktan başladı. Gençlerin birçoğu doğal olarak en alt kademedeki pozisyonu kabul ederek iş hayatına atılacaklar. Ancak bazı başlangıç pozisyonlarının kariyer yolu diğerlerine göre daha açık… Bu pozisyonlarda başlayanların iyi performans gösterirlerse hızla bilgi birikimlerini ve buna paralel ücretlerini artırma şansı da daha fazla. Bu noktada uzmanlar yeni mezunlara, başlangıçta ücretten ziyade kariyer yolu açık, gözde pozisyonları tercih etmelerini öneriyor.

29.09.2015 12:21:300
Paylaş Tweet Paylaş
En cazip başlangıç noktası
Sıcak yaz günlerinde üniversite diplomalarını büyük sevinçle ellerine alan gençler, vakit kaybetmeden iş arayışlarına başlıyor. Akıllarında onlarca soru… “Hangi pozisyon benim için daha uygun”, “İş dünyasının en çok alım yaptığı başlangıç pozisyonları hangileri”, “Kariyer yolu en açık, en gözde başlangıç pozisyonlarını nasıl öğrenebilirim” gibi onların yanıt aradığı kritik soruları uzmanlarına sorarak bir araştırma hazırladık… Avrupa Koçluk ve Mentorluk Konseyi Türkiye Başkanı Dr. Rıza Kadılar, bu noktada yeni mezunların başlangıç pozisyonundan ziyade, bu pozisyonun onları taşıyacağı bir sonraki aşamayı göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyor. Kadılar, “Mühim olan giriş pozisyonundaki performanstan çok bu pozisyonda gösterecekleri performansın ve edinecekleri tecrübenin onları istedikleri kariyere nasıl hazırlayacağı” diyerek yeni mezunlar için çok önemli bir tavsiye veriyor. Biz de üniversite diplomasıyla iş hayatının eşiğinde bekleyen gençler için en cazip başlangıç pozisyonlarını, en çok alımyapılan işleri, başlangıç ücretlerini ve ilk terfi olanaklarını inceledik.
BAŞLAMAK İÇİN EN CAZİP YER
Yeni mezunlar için her sektörde diğerlerine kıyasla çok daha cazip olan başlangıç pozisyonları da mevcut. Bilişimde yazılım mühendisi olarak başlayanlar, bankacılıkta MT’ler ve müfettiş yardımcıları hem daha iyi ücretlerle başlıyor hem de iyi performans gösterdikleri takdirde daha hızlı ilerleme kaydedebiliyorlar. Şirketler, bu tip cazip pozisyonlar için en parlak yeni mezunları seçiyor. Ardından kendilerini yetiştirebilmeleri için müşterilerle en fazla iletişim halinde olabilecekleri, ürünleri tanıyabilecekleri bu tip pozisyonlarda işe başlatıyor. Perakendede satış temsilcisi, ilaçta mümessil, lojistikte müşteri hizmetleri pozisyonları cazip başlangıç pozisyonları olarak öne çıkıyor. Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü Bahar Özen Şansal, başlangıç pozisyonundan sonra şirket içinde yükselmenin mümkün olduğunu söylüyor. Şansal, “Kariyer yolları kişiden kişiye farklılık gösterse de kişiler 5 yıl içinde kıdemli uzman rollerine gelebilir. Hatta kişinin performansıyla şirket ihtiyaçları örtüşürse yönetici olarak atanabilirler” diye konuşuyor.
~
SEKTÖRDEN SEKTÖRE DEĞİŞİYOR
Her sektör için cazip başlangıç pozisyonu farklı. Örneğin lojistik sektöründe faaliyet gösteren DHL Express’te genç mezunlar için en iyi başlangıç yeri müşteri hizmetleri departmanı. Bu pozisyona İngilizcesi kuvvetli, müşteri odaklı ve takım çalışmasına yatkın adaylar yerleştiriliyor ve yönetici olarak yetiştiriliyor. DHL Express Türkiye İnsan Kaynakları, Kalite, Satınalma ve İdari İşler Direktörü Ayla Çetinbora, “Müşteri hizmetleri departmanımızda başlayan yeni mezunların performanslarına bağlı olarak piyasa ortalamasının üzerinde bir kazanca sahip olduklarını söyleyebiliriz. Çalışanlarımızın kariyer gelişimine çok önem veriyoruz. Tüm boş pozisyonları şirket içinde yayınlıyor ve şirketimizde yeni başlayan ve kariyer hedefleyen tüm çalışanlarımıza geniş imkanlar sunuyoruz” diyor. Turizm de en çok yeni mezun alımı yapan sektörler arasında gösteriliyor. Hilton Cluster İK Müdürü Fatih Tay, konaklama endüstrisinin küresel çapta her 11 işten 1’ini yaratarak en çok istihdam sağlayan sektör konumunda olduğuna dikkat çekiyor. Sektörde iyi bir başlangıç yapmak isteyen gençler için çağrı merkezi, rezervasyon ve müşteri hizmetleri, konuk hizmetleri, mutfak, finans ve muhasebe, satış ve pazarlama gibi departmanlarda farklı pozisyonlar bulunuyor. Tay, işe aldıkları yeni mezunların hızlı ilerleme kaydedebilmesi için onlara farklı ülkelerde kariyer yapma, mentorluk gibi olanaklar sunduklarını söylüyor.
ÇOK ALIM YAPILAN POZİSYONLAR
Şirketler, yeni mezun istihdamında genellikle başlangıç pozisyonunda eleman alımı yapıyor. Çalışanın performansına göre, ileri bir düzeydeki pozisyona geçme süresi kısalıyor. Yoğun alım yapılan giriş pozisyonlarından ilk akla gelen bütün sektörlerde satış ve müşteri ilişkileri. Sigorta sektöründe çok sayıda yetiştirilmek üzere finansal danışman istihdam ediliyor. Enerji ve elektrik sektörleri ise çok sayıda mühendislik fakültesi mezunu ve PLC otomasyon uzmanı alıyor. Bilgi teknolojileri alanında ise başlangıç seviyesinde çok sayıda yazılımcı aranıyor. İşletme ve iktisat mezunları ise en çok hizmet, bankacılık ve finans, gıda, perakende ve sanayi sektöründe değerlendiriliyor. Genellikle insan kaynakları yetkilisi, satış temsilcisi, muhasebe ve finans sorumlusu, pazarlama uzmanı, mali işler yetkilisi, müşteri hizmetleri sorumlusu gibi pozisyonlar iş yaşamına başlıyorlar. Endüstri mühendisliği mezunlarının en çok tercih edildiği sektörler ise dayanıklı tüketim, sanayi, otomotiv, inşaat ve hizmet sektörü. Bu bölümün mezunları iş geliştirme sorumlusu, üretim sorumlusu, iş analisti gibi pozisyonlardan başlangıç yapıyor. Bankacılıkta ise saha, gişe ve çağrı merkezi pozisyonları da üniversiteden yeni mezun çok sayıda gence farklı kariyer alternatifleri sunuyor. Turizm sektöründe ise çağrı merkezi, mutfak, satış gibi pozisyonlarda çok sayıda yeni mezun istihdam ediliyor. Hilton Cluster’in İK müdürü Fatih Tay, turizm sektöründe gençlerin ilk dönemlerinde kendilerini geliştirmeye ve yetenekli oldukları alanlarda uzmanlaşmaya odaklandıkları takdirde yükselmelerinin önünün açık olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Yönetim pozisyonlarından kat hizmetlerine, pazarlamadan BT’ye pek çok farklı alanda iş imkanı sunan sektöre adım atmanın farklı yolları da var. Leonardo da Vinci (LdV) programı kapsamındaki stajlardan kısa sürede yönetim kademelerine geçiş imkanı taşıyan programlar mevcut, Hilton Worldwide olarak yetenekli kişilere imkan sağlıyoruz.”
~
YILDIZI YÜKSELENLER HANGİLERİ?
Genç mezunların gelecek vaat eden iş, sektör ve pozisyonlara ilgi göstermeleri onların hızlı gelişimine kuşkusuz büyük katkı yapabilir. Günümüzde gelecek vaat eden, yıldızı yükselen yeni bazı unvan ve pozisyonlarda söz konusu…Genç mezunlar bunları iyi bir fırsat olarak değerlendirebilir. Çünkü şu anda iş piyasasında bu yeni nesil işlere uygun aday sayısı da çok fazla değil. Kendilerini bu alanlarda yetiştiren üniversite öğrencileri ve genç mezunların iş bulma şansı da yüksek olacak. Eleman. net’in murahhas üyesi Savaş Ünsal, önümüzdeki birkaç yıl içerisindeyse inovasyon ve gelişim uzmanlığı, fason yöneticiliği, internet gazeteciliği, mobil uygulama geliştirme, risk yöneticiliği ve iş zekası uzmanlığı gibi mesleklerin yıldızının parlayacağını öngördüklerini söylüyor. Duyarlar, “Sosyal medya uzmanlığı, dijital reklamcılık, bilgisayar programcılığı, yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi, dijital tasarım, internet pazarlama, pilotluk ve uçak teknisyenliği gibi alanlara hem şirketlerin hem adayların talebi artıyor” diyor. Sigorta sektöründe önü açık ve kariyer gelişimine imkan sunan pozisyonlar arasında pazarlama, aktüerlik ve iş analistliği yer alıyor. Sigortada kurumsal bir şirkette 5 yıl sonra işe girilen pozisyondan 1-2 kademe yukarıya çıkılması olası görülüyor. AvivaSA Emeklilik ve Hayat İnsan Kaynakları Direktörü Burak Yüzgül, sigorta sektörü için geleceğin mesleği olarak finansal danışmanlığı gördüklerini söylüyor.
ÜCRETLER NE DURUMDA?
Aslına bakılırsa başlangıç ücretleri çok cazip değil… Bu sayfalarda gördüğünüz “11 Sektörde En İyi Başlangıç Pozisyonu İçin Ücretler” tablosundaki başlangıç ücretleri, HRM Danışmanlık’ın verdiği bilgilerin de katkısıyla, en iyi üniversitelerin, kendini en iyi şekilde yetiştirmiş yeni mezunları baz alınarak hazırlandı. Yani her yeni mezun bu ücretler ve pozisyonlarda işe başlayamıyor. Secretcv’nin verilerine göre yeni mezunlar genellikle daha düşük kıdemlerle işe başlıyor ve başlangıç maaşları ise sektörden sektöre farklılık göstermekle beraber 1.300- 2.000 TL arasında değişiyor. Çalışanın performansına göre yükselmesi hızlanıyor. İyi bir üniversite, aktiflik, iletişim becerileri yükselmeleri hızlandıran en önemli faktörler arasında yer alıyor. Değer Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İlhami Fındıkçı ise ücretler konusundaki kişisel gözlemlerini şöyle belirtiyor: “Bankacılıkta genel olarak işe başlangıç ücretinin 1000-1500 TL olduğu, takip eden ilk 5 yılda çizgi dışı bir kişisel performans ve atama söz konusu değilse bu ücret standardının 2.250-3.000 TL düzeyine çıktığı söylenebilir. Mühendislikte başlangıç rakamlarının alınan sorumluluklara paralel olarak 1.800-2.000 TL, Perakende sektöründe ise başlangıç rakamı 1.000-1.500 TL civarında oluyor.”
~
5 YIL SONRAKİ POZİSYON NE OLUYOR?
İyi bir pozisyonla işe başlayan ve yeteneklerini ortaya koyan çalışanlar, 5 yıl içinde orta düzey bir yönetici pozisyona gelebiliyor. HRM Danışmanlık verileri, başlangıçta iyi performans gösteren çalışanların 5 yıl sonra bölüm, birim, bölge şefi, müdür yardımcısı, takım lideri gibi unvanlara sahip olabileceğini gösteriyor. Giriş pozisyonunda işe başlayan yeni mezun adayların 5 yıllık dilim içerisinde sahip olacakları kariyer ve ücret imkanları, adayın mezun olduğu bölüm, çalışma alanı, sektörü ve o alandaki ücret skalası ve şirketin imkanlarına göre farklılık gösteriyor. Terfi ve maaş artışı gibi düzenlemeler dışında, maaşlar yıllık ortama yüzde 8 oranında artıyor. PwC Türkiye Şirket Ortağı Bilgütay Yaşar, yaptıkları araştırmalar doğrultusunda şu bilgileri veriyor: “Uzman yardımcısı, mühendis, avukat unvarlarıyla iş hayatına başlayan yeni mezunlar, 5 yıl sonra işler yolunda gittiği takdirde kıdemli uzman, şef, süpervizör, takım lideri, müdür yardımcısı, kıdemli mühendis, kıdemli avukat gibi pozisyonlara gelebiliyor. Araştırmalarımız, yeni mezun bir çalışanın ortalama 5 yıl sonra ücretinin 1,5 ila 3 kat arasında artabileceğini gösteriyor.”
YÜKSELEN TREND: MT
Son dönemde şirketler gelecekteki yöneticilerini kendi yetiştirmeyi tercih ediyor. Bunun için açılan Management Trainee (MT) pozisyonları, hem şirketler hem yeni mezun adaylar açısından oldukça gündemde. Yönetici yetiştirme programı olarak da bilinen bu pozisyonlar kapsamında farklı sektörlerden birçok şirket yeni mezun adayları bünyesine katarak genç yetenekleri kazanmaya çalışıyor. Örneğin, Vestel İnsan Kaynakları Direktörü Semih Süslü, yeni mezunlar için cazip bir işveren markası haline gelmek ve giderek daha fazla yeteneği barındıran bir kurum olabilmek için başta MT pozisyonları olmak üzere kariyer yolu açık çok sayıda pozisyon seçeneği sunduklarını söylüyor ve ekliyor: “MT olmaya hak kazanan adaylarımızı, Boğaziçi Üniversitesi’nde 6 ay süren sıkıştırılmış bir MBA programına ve çalışmak istedikleri bölümleri rotasyonla deneyimleyerek öğrenebildikleri staj programımıza dahil ediyoruz. Böylece, Vestel’in yönetim kültürünü ve vizyonunu benimsemiş, kendini geliştiren yöneticiler geliştirmeyi amaçlıyoruz.” İlaç sektörünün önde gelen şirketlerinden Pfizer de yöneticilerini şirket bünyesinden çıkarmayı amaçlıyor. Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü Bahar Özen Şansal, “İşe alım stratejimiz tecrübesiz ya da az tecrübeli yetenekleri yönetici adayı (MT) olarak şirket bünyemize dahil etmek. Adayları sadece başvurmuş oldukları pozisyon kapsamında değil ileride Pfizer yöneticisi olarak yetiştirilecekleri düşüncesiyle işe alıyoruz. MT olarak aramıza katılan adaylar gerek eğitimlerle gerekse rotasyonlarla gelişir. Bu da onların geleceğin liderleri olarak yetişmeleri açısından büyük önem taşıyor” diye konuşuyor.
~
Dr. İlhami Fındıkçı Değer Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı
Şirketler yeni mezunlarda hangi özellikleri arıyor?

“Kendini geliştiren, yüksek performans gösteren, şirket kültürüne çabuk adapte olan çalışanlar, daha hızlı yükseliyor. Başlangıç maaşları çok yüksek olmasa da bu özelliklere sahip olan çalışanların kariyer yolları açık. Ücret ve kariyer yolculuğunda tek başına iş başarısı yeterli değil. Patronlar artık sıradan çalışan değil patron ruhlu yeni çalışanları işe başlatıp hızla yetişmelerini istiyor ve bekliyor.”

Bilişimde ihtiyaç nerede?
YAZILIMIN GÖZDE POZİSYONLARI

Bilişim sektöründe deneyimli ve nitelikli adaylar için işsizlik riski yok. Sektörde belli pozisyonlarda ise işgücü açığı söz konusu.Yenibiris.com verilerine göre bilişim, 2015’in ilk 5 ayında en fazla iş ilanı verilen ilk 10 sektör arasında. Sektörde en çok yazılım uzmanı ve teknoloji satışında uzman kişiler aranıyor. Yazılımda en fazla talep görenler ise sırasıyla NET yazılım uzmanı, ASP.NET yazılım uzmanı, mobil yazılım uzmanı, web yazılım uzmanı, PHP yazılım uzmanı ve Front End yazılım geliştirme uzmanı.
MİNİMUM ÜCRET SEVİYESİ NE?
Doldurmakta en zorlanılan pozisyonların başında ise Java yazılım geliştiricisi geliyor. Başlangıç maaşları minimum 1.500 TL düzeyinde. BTOS Bilişim Danışmanlık’ın 2014 yılı raporuna göre, İstanbul piyasasındaki maaşlar deneyim süresine göre 1.200 TL ile 15.000 TL arasında değişiyor.
SÜREKLİ EĞİTİM ŞART
Bilişim sektöründe faaliyet gösteren Medianova’nın İK ve idari işler yöneticisi Ceren Bodur, “Şirketimize başvuran yeni mezunlar, özellikle AR-GE tarafında, yazılım ve sistem ve destek departmanlarında CDN ve bulut bilişim teknolojileri üzerine uzmanlaşıyorlar. Bu gençler aldıkları eğitimler ve çalıştıkları projelerde edindikleri tecrübeyle konu üzerinde söz sahibi hale geliyorlar. Bu pozisyonların yanı sıra yine bulut bilişim teknolojisini kullanan ve günümüz iletişim dünyasında büyük önem taşıyan canlı yayın departmanında video streaming üzerine yeni teknolojiler öğrenerek mesleki gelişimlerine katkı sağlıyorlar.”

Burcu Civelek Yüce Akbank İK ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı
"Yönetici programları fırsat sunuyor"
MT PROGRAMLARI

Akbank olarak yeni mezunların hem iş hayatına hem bankacılık sektörüne en doğru şekilde adım atması için tasarladığımız için pek çok başlangıç programımız var. Yönetici Adayı (MT ve ST) programlarımız ve Müfettiş Yardımcılığı programımız bizim deyişimizle “Gözü yüksekte gençler” için çok önemli fırsatlar içeren programlar.
KİŞİSEL BECERİLER
Tüm pozisyonlar için, iletişim becerileri, kalite odaklılık, kendini geliştirme, müşteri odaklılık, sonuç odaklılık, takım çalışması ve değişen koşullara uyum gibi temel yetkinlikler yeni mezunlar için de geçerli. Bunlarla birlikte, pozisyonların ihtiyacına göre farklı teknik yetkinlik ve donanımlar da ön plana çıkabiliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz