Önce stajyerleri işe alacağız

TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Direktörü Yiğit Oğuz Duman’ın sorularımızı yanıtladı.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Önce stajyerleri işe alacağız
TAV, 2011’de 4 bin 700 kişiyi işe aldı. Bunun yansını yeni mezunlar, yani gençler oluşturdu. Bu yıl ise 2 bin 350 kişi TAV çalışanı olacak ve bunların yine yansı, yine yeni mezunlar arasından seçilecek. 2012 ve sonrasında ise TAV’a girişte özellikle stajyerlerin performansı çok önemli ola,cak. Çünkü grubun IK direktörü Yiğit Oğuz Duman, 3 aşamalı bir süreçle işe alım gerçekleştireceklerine dikkat çekiyor. “Yeni mezunlan stajyer, ardından yan zamanlı çalışan ve sonra da ta,m zamanlı çalışanımız olarak görmek istiyoruz” diyor. TAV Havalimanları Holding, Türkiye’nin en fazla çalışılmak istenen gruplarından biri. 21 bin kişiyi istihdam eden grup, her yıl yaklaşık bin öğrenciye staj imkanı sunuyor. Yer hizmetlerinden yiyecek içeceğe, güvenlikten perakendeye, inşaattan havalimanı işletmeciliğine kadar geniş bir yelpazede işleri bünyesinde barındırıyor. TAV’da turno ver oranının yüzde 2 olduğunu söyleyen TAV Havalimanları Holding IK Direktörü Yiğit Oğuz Duman, “Bu da TAV’a giren insanların mutluluğunun bir sonucu. Çalışan bağlılığı anketlerimizin sonuçları bunu doğruluyor. Bu kadar kalabalık bir grup içinde turn over’ın bu kadar düşük olmasını çok anlamlı buluyorum” diyor. 2011’de 4 bin 700 kişiyi işe alan grup, bu kişilerin yarısını yeni mezunlar arasından seçti. TAV’da yeni mezunlar için fırsatlar devam ediyor. 2012 yılında da yaklaşık 2 bin 350 kişi TAV çalışanı olacak ve bunların yine yarısı yeni mezunlar arasından seçilecek. 2012 ve sonrasında özellikle stajyerlerin performansı çok önemli olacak. Çünkü Duman, artık yeni çalışanların önemli oranda stajyerler arasından seçileceğini söylüyor. TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Direktörü Yiğit Oğuz Duman’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Türkiye’nin en çok çalışılmak istenen gruplarından birisiniz. insan kaynakları politikanızdan bahsedebilir misiniz? Sizi farklı kılan uygulamalarınız neler?
- Doğru, en fazla çalışılmak istenen şirketler arasındayız; bunu anketler de ortaya koyuyor. TAV, Türkiye’nin en büyük istihdam sağlayan ve nitelikli işgücüne ihtiyaç duyan gruplarından biri. Sadece belli bir spesifikasyonda insan profili aramıyoruz. Çok düşük profilli işlerden AR-GE yetkinliğine kadar uzanan çok büyük bir spektrumda insan kaynağına ihtiyaç duyuyoruz. Bugün TAV’ın 6 ülkede 21 bin çalışanını düşünürsek bu topluluğun sadece kendi güncel ihtiyaçlarını karşılaması bile önemli bir istihdam fırsatı yaratıyor. Grubumuzun turn over oranı yüzde 2 ile çok düşük. Bu da TAV’a giren insanların mutluluğunun bir sonucu. Çalışan bağlılığı anketlerimizin sonuçları da bunu doğruluyor. Bu kadar kalabalık bir grup içinde turn over’ın bu kadar düşük olmasını çok anlamlı buluyorum. TAV olarak çok farklı spek-trumda insan çalıştırdığımız için çok farklı ihtiyaçlarımız oluyor. O yüzden yalnızca şu grup insanlar, bize başvurabilir ya da şu grup insanların kariyer yolu bizden geçer diyemiyorum.
Şirketlerinizden örnekler verirsek...
Bizim havalimanı işletmeciliği yaptığımız 11-12 tane şirketimiz var. Bina yönetimi de bunun içinde, bütün finansal veya destek üniteler de bunun içinde. Örneğin perakende zincirimiz ATÜ’de satış, pazarlama gibi konular öne çıkıyor. BTA, Türkiye’nin yiyecek içecek sektöründeki en büyük tedarikçilerinden biri. Çok da inovatif bir şirket. Çok yeni atılımları var. Yaptığı işler sadece havalimanlarıyla sınırlı değil, şimdi İDO’larda da operasyonu var.~ Bölünebilir ve dolayısıyla kopyalanabilir bir operasyondan bahsediyoruz. Özel güvenlik hizmeti veren TAV Güvenlik adlı şirketimiz, havalimanı özelinde çok özelleştirilmiş bir güvenlik hizmeti sunuyor. Orada bile çok farklı bir güvenlik personeli profili çiziyoruz. Çünkü güvenliği sağlanan binanın için giren insanlar, başkaları tarafından yolcu olarak adlandırılıyor ama onlar bizim müşterilerimiz. Havalimanlarının kapısından bizim içerideki şirketlerimizin müşterileri giriyor. Yani herhangi bir güvenlik gibi o insanları tedirgin edemeyiz. Kapıdan giren mutlu olmalı ki para harcayabilsin. Hem çok üst düzey bir güvenlik yapmak zorundayız hem mutsuz etme şansımız yok. Bu yüzden güvenlik şirketimiz de çok özel bir iş yapıyor.

En fazla istihdamı hangi alanda sağlıyorsunuz?
- Havalimanı yer hizmetleri işlerimiz, çalışanlarımızın en fazla olduğu alanı oluşturuyor. Havalimanına geldiğinizde sizi karşılayan kontuardan körüğü uçağa yaklaştıran personele kadar yer hizmetlerindeki tüm çalışanlar bizim personelimiz. Onların da hepsinin müşteri profiline uygun ve onlara servis verebilecek nitelikte olması gerekiyor. Müşteriye yaklaşma becerisi olmayanları bu işlere yerleştiremeyiz. Çok özel kişileri seçiyoruz. Holding merkezimiz yine şirketimizin konsolide birçok servisinin buluştuğu noktada. Orada çok daha başka profilde çalışanlara ihtiyaç duyuyoruz. Yani TAV’da farklılıkları yönetiyoruz.

Yeni işe alımlarda yeni mezun oranınız nedir?
- 21 bin çalışanımız var. Her yıl 400 kişi işten çıkıyor. İşe alımlarımızın da yüzde 50’si yeni mezunlardan oluşuyor. Her yıl en az 200 kişi işe alıyoruz.

Yeni istihdam edilen kişi sayısı 2012’de ne oldu?

- 2012 içinde 1.000’e yakın istihdam hedefimiz vardı. Bunların çoğunu işe aldık.

Yeni dönemde işe alım planlıyor musunuz?
- Müşteri ilişkileri ve havalimanı işletmeciliği alanında sürekli yeni çalışana ihtiyacımız oluyor. Bunun için de önümüzdeki dönemde çok serbest bir süreç yaşamak istemiyoruz. Birkaç süreci yapılandırıyoruz. Örneğin şimdi staj sürecimizi ele aldık. Her yıl sadece İstanbul’da 200’e yakın stajyer istihdam ediyoruz. 2012 stajyer alimini yaptık. Bu 200 kişi stajını yapsın ve gitsin demiyoruz. Bundan sonraki dönemde staj sürecimiz aslında işe alım sürecimiz olacak. Staj boyunca stajyerleri çok iyi gözlemleyebileceğimiz bir performans dönemi geçireceğiz. Sonrasında da işe alımları staj sonrasında işe yarı zamanlı çalışarak devam eden kişiler arasından yapacağız. Bu süreci kurumsallaştıracağız ve daha iyi tanımlı bir hale getireceğiz.

Staj için başvurular ne zaman yapılıyor ve nereden başvurabilirler?

- Her yıl martta süreç başlıyor. Nisan sonunda staj başvuruları bitiyor. Her kanaldan başvuru alıyoruz. İnternet sitemizden, elden ya da a e-posta yoluyla başvuru alıyoruz. Önemli olan zamanında başvurmak. Özellikle yeni mezunları izlemiş olduğumuz performans sürecinden sonra işe almak istiyoruz. Yeni mezunları stajyer, ardından yarı zamanlı çalışan ve sonra da tam zamanlı çalışanımız olarak görmek istiyoruz.~

Bu işe alım süreci toplamda ne kadar sürecek?

- Yazın stajını yapan arkadaşların belli bir kısmını, okulu da izin verirse kışın da yarı zamanlı olarak çalıştırabiliyoruz. Bu süreçte toplam 1 yıl kadar performanslarını izleme şansımız oluyor. Yeni mezunları doğrudan işe almak yerine bu yolu tercih ediyoruz. 12 ayın sonunda onlar da bizi tanımış oluyor.

Grubunuzda çalışacak kişilerin hangi özelliklere sahip olmasını istiyorsunuz?

- Bu grubun iş kültürüne değer katacak, hızlı adapte olacak kişilerle çalışmak isteriz. TAV’ın çalışanlarında aradığı ve geliştirmek istediği kurumsal değerleri profesyonellik, saygı, ekip çalışması, yenilikçilik ve dinamizm. Adayların girişimci, hızlı kavrayan ve hızlı aksiyon alabilen, paylaşımcı, takım bakış açısı ve motivasyonuna sahip olmasını bekliyoruz. Yeni teknolojilerle yaşayan adaylarla ilgileniyoruz.

Çalışan profiline baktığımızda hangi bölüm mezunlan ağırlıkta TAV’da?
Öne çıkan bir bölüm yok, çünkü işin tanımı çok farklı. Havalimanı işletmeciliği bölüm ve programlarını destekliyoruz. Ancak şu anda bu bölümleri bitirmiş fazla yeni mezun yok. Havalimanı işletmeciliği pozisyonu için üniversite ve meslek yüksekokullarının havalimanı işletmeciliği bölümlerinden mezun olan arkadaşları işletmemize katmak istiyoruz. Ben endüstri mühendisiyim. TAV’ın temelinde inşaat var. İş modelinde de inşaatla büyüme var. Biz önce havalimanını inşa ediyoruz, sonra orayı işletmeye başlıyoruz. Dolayısıyla inşaat bizim için çok önemli. Bu yüzden çalışanlarımız arasında mühendis, özellikle inşaat, makine ve elektronik mühendislerinin sayısı çok fazla. Bir o kadar da işletme, ekonomi, sosyal bilimler mezunu bünyemizde çalışıyor.

Çalışanlarınızın yaş ortalaması nedir? Müdür ve üzeri yöneticilerin yaş ortalaması nedir?
- Yaş ortalamamız 30.

Yönetici pozisyonunda ise yaş ortalamamız 43. 2011 yılında kaç yeni istihdam gerçekleştirdiniz? Yeni işe alınanlar içinde yeni mezunların oram nedir?
- 2012 için öngörülen sayı nedir? 2011’de yeni istihdam sayımız 4  bin 700. Bu rakamın yarısını yeni mezunlar oluşturdu. 2012 için 2011’in yaklaşık yarısı kadar yeni istihdam öngörüyoruz.

Terfi oranlarında içeriden mi, dışarıdan terfi mi ağırlıkta?

- Son bir yılda yüzde 76 oranında içeriden terfi uyguladık. Ama bu oranı yüzde 100 yapmak istemiyoruz. O zaman dışarıdan gelecek yeteneklere kapıları kapamış oluruz.

TAV’da yurtdışında ne gibi kariyer fırsatları var?

- Makedonya, Gürcistan, Tunus, Letonya, Suudi Arabistan’da da havalimanları işletiyoruz. Bu ülkelerde 10’un üzerinde ülke vatandaşı çalışanımız var. Çok kültürlü ve çok dilli bir şirketiz. Yurtdışmdaki operasyonlarımızda kariyer fırsatları sunuyoruz.

Burs veriyor musunuz?
- Yapılandırılmış bir burs programımız yok.~

"YENİ MEZUNDA DENEYİM ARAMAK SAÇMA"
HIZLI ADAPTASYON

Kültür çok önemli. Yeni mezunda deneyim aramak saçma. Yeni mezunların bize ne kadar hızlı adapte olabileceğiyle ve bize nasıl değer katacağıyla ilgileniyoruz. Mevcuttaki çalışanlardan iyi olmalarını istiyoruz, ama onlardan kültürümüze de uyum sağlamalarını bekliyoruz. Bu kültürel uyum, çok önemli. Bunu görüşmelerde ve diğer seçme yöntemlerimizle anlamaya çalışıyoruz.
EN UYGUN YERLEŞTİRME
İşe en uygun kişiyi seçerek hem çalışanın hem grubun mutluluğunu sağlamış oluyoruz. Turn over oranımızın düşüklüğü, mutluluğun da göstergesi. Bunu devam ettirmek adına İK hedefimiz şöyle: Her işe alım sorumlusu, işe alım yaptığı kişinin performans notundan sorumlu. Doğru kişiyi işe almışsa işe alım uzmanının performans notu da yüksek olacak.

“EN İYİ OYNAYANI İŞE ALACAĞIZ”
OYUNLA İSE ALIM

Tüm stajyerlerimizi bu yıl bir oryantasyona tabi tuttuk. Bu süreçte Terminal İşletmeciliği adlı bir oyun geliştirdik. Bu oyun, işe alımda Türkiye’deki ilk ve tek örnek. Oyunu biz icat ettik. Oyun şirketine ürettirdik. Hatta onlar oyunu kullanmak istedi. İşe alım sürecinde bu oyunu da kullanıyoruz.
STAJYERLER İSE ALINACAK
Bununla birlikte oryantasyonu da hızlandırmış olduk. Onları profesyonel hayata hazır mısınız adlı bir
eğitim veriyoruz. Bu yıl stajyerlerimize bu gelişim fırsatlarını hazırladık. İşe alımları da önümüzdeki yıl stajyer arkadaşlarımız içinden yapacağız.
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Değerlendirmede en önemsediğimiz konular toplu tartışma platformları ve mülakatlar. Bu oyunlar da çok önemli. Bunun haricinde staj yapacak olsalar bile adayların sosyal gelişimleri, daha önce yaptıkları da bizim için kritik.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz