Yurtdışı eğitim bana ne kattı?

Genç Capital, Türkiye’nin önde gelen yöneticilerine yurtdışı eğitim deneyimlerini sordu, gençler için tavsiyeler istedi. İşte CEO’ların yaşadıkları bu değerli tecrübeler...

28.04.2014 22:25:050
Paylaş Tweet Paylaş
Yurtdışı eğitim bana ne kattı?
Yurtdışında eğitim almak, birçok gencin hayali. Hem kariyere hem kişisel gelişime katkısı büyük. Çünkü kaliteli bir yurtdışı eğitimi, iş hayatına birkaç adım önde başlamanın anahtarı sayılıyor. CEO’ların özgeçmişleri de bu tezi doğruluyor.

Birçok üst yöneticinin özellikle lisans ve yüksek lisansını yurtdışında yaptığı görülüyor. Tercih ettikleri ülkelerin başında ise ABD geliyor. Genç Capital, Türkiye’nin önde gelen yöneticilerine yurtdışı eğitim deneyimlerini sordu, gençler için tavsiyeler istedi. İşte CEO’ların yaşadıkları bu değerli tecrübeler...

ŞARTLARINIZI ZORLAYIN
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, eğitiminin bir kısmını yurtdışında tamamlayan yöneticilerden. Hatta yola erken çıkanlardan... Çünkü henüz lise öğrencisiyken AFS ile değişim öğrencisi olarak ABD’ye gitmiş. Öğüt, arada yaşadıklarını şöyle paylaşıyor: “Fen lisesini bitirdikten sonra AFS ile değişim öğrencisi olarak Amerika’ya gittim.

Naperville North High School’da 1 yıl okudum. Henüz 18 yaşında ABD’de okumak hayatım için çok kritik bir olaydır. Orada farklı kültürlere uyum sağlamayı çok iyi öğrendim. Vizyonumu açtı. Daha sonra Boğaziçi’den mezun oldum ve P&G Türkiye’den iş teklifi aldım. Ama aklımda tekrar yurtdışı vardı.

Bir grup işadamı burs sağladı ve 2 yıl University of Illinois’de pazarlama ve fi-nans üzerine MBA eğitimi aldım. Bu , üst düzey yöneticiliğe giden yolda çok önemli birikim sağladı. Tekrar tercih yapmam gerekse yine aynı okulları seçerdim. Gençlerin, yurtdışı eğitim için şartlarını zorlamalarını, burs, öğrenci değişimi gibi fırsatları izlemelerini öneririm.”

KARİYERE ETKİSİ BÜYÜK
Yurtdışında eğitim hayalini gerçekleştirebilen yöneticilerden biri de Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane. “Yurtdışında okuma hayalim hep vardı” diyen Nane, İngiltere Konsolosluğu’nun Chevening bursuyla İskoçya Heriot-Watt Üniversitesi’ne giderek, bankacılık-finans alanında 1 yıl tam burslu yüksek lisans yapmış.~
Nane, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Farklı bir kültürü ve ekolü tanıma fırsatı yakalıyorsunuz. Uzmanlık alanıyla ilgili farklı yaklaşımları öğreniyor ve yerinde deneyimleyebiliyorsunuz. Çalışarak veya staj yaparak profesyonel hayata da adım atmış olunuyor.

Eğer hakkıyla değerlendirilirse, kariyer yarışında bir adım öne çıkmayı sağlıyor.” Nane’nin öğrencilik deneyimi bununla da bitmiyor. 2013’te Harvard Business School AMP 184 Yönetici Programı’na katılan Nane, “52 günlük bu eğitimde ‘bugünkü aklımla’ yeniden öğrenci oldum. Bana pek çok şey kattı. İş hayatımda neleri, nasıl yaptığımı sorgulama fırsatı sundu” diyor.

“KENDİME GÜVEN KATTI”
İş dünyasının genç ve başarılı isimlerinden Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bahaeddin Na-kıboğlu’nun yurtdışı eğitim deneyimleri ise şöyle: “Aslında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nü kazanmıştım. İngilizce hazırlığı atlayabilmek için New York’a gittim. Orayı çok sevdim ve ABD’de okumaya karar verdim.

Okul, New York 5’inci caddenin tam üzerindeydi. Bu, seçimimde önemli oldu. Okulda hiç Türk olmaması da etkendi. Bu deneyim, kendime güven kattı. Ailemden binlerce kilometre uzakta okudum. Tabii bu durum, benim daha hızlı olgunlaşmama neden oldu. İngilizceyi ana dil gibi konuşabilmek, kariyerime büyük katkı sağladı.

Bence okul veya şehir çok önemli değil. Asıl önemli olan kendi ayaklarının üzerinde durmasını öğrenmek. O nedenle gençlere kesinlikle çok zorlayıcı bölümlerde okumamalarını öneririm. Gitmeden önce gidecekleri ülkenin diliyle ilgili henüz Türkiye’deyken mutlaka hazırlık yapsınlar. Dil kursuna yazılsınlar. Ayrıca okulun YÖK denkliği de mutlaka kontrol edilmeli.”~
“DAHA AÇIK FİKİRLİ OLDUM”
Üniversite ve master eğitimi için Amerika’yı tercih eden isimlerden biri de Vestel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Mobilexpress Kurucu Ortağı olan Tunç Berkman. ABD’deki eğitimi 7 yıl süren Berkman’ın deneyimleri şöyle: “Syracuse Üniversitesi’ni burs aldığım için tercih ettim.

Master’ımı ise Babson College’da tamamladım. Babson’ın girişimcilik programı Amerika’da 1 numara. Yurtdışında eğitim yalnız başıma hayatta kalmanın nasıl bir duygu olduğunu öğretti. Problemlerimi kendi başıma çözebilmek ayrı bir özgüven kazandırdı. Oradaki eğitim sistemi farklı fikirleri özgürce konuşmayı destekliyor. Çok daha açık fikirli olmama katkı sağladı.

Şimdi olsa yine aynı tercihleri yapardım. Görsel sanatlar ve yapımcılık üzerine ikinci bir lisans yapardım. Ayrıca yazları Türkiye dönmez, yeni ülkeler gezerek, ikinci bir yabancı dil öğrenirdim. Gençlere, gidecekleri ülkelerde ilk 25 üniversiteden birini tercih etmelerini öneririm. Derslere devam etsinler, seçmeli ders alsınlar. Sosyal kulüplere katılsınlar. İkinci bir dil için değişim programlarına gitsinler. Ayrıca part-time bile olsa mutlaka çalışsınlar.”

“ZORLUKLARI ÖĞRENDİM”
Siemens Finansal Kiralama CEO’su Bülent Taşar da kazandığı burs ile yurtdışında eğitime giden üst yöneticilerden. Taşar, kendi tecrübelerini ve önerilerini şöyle paylaşıyor: “MEB’in kurumlar adına açtığı lisansüstü sınavını birinci olarak kazanmıştım. London School Economics ve Political Science’a kabul edildim.

Yurtdışında okuduğum 1980-1983 yıllarında döviz yasağı vardı. TCMB’den en fazla 200 dolar harcırah alabilirdik. Bursum ise aylık 127 sterlindi. Yani yokluk içinde bir ülkeden gidiyordum. Bazı şeyleri ilk kez gördüm. McDonalds, lüks bir restoran gibi gelirdi...~
İngiltere gibi bir ülkede okumak, hayata bakış, global düşünme, medeniyet, insan hakları, demokrasi gibi konularda önemli katkılar sağlıyor. Kazandığım uluslararası network çok önemli oldu. Kariyerime de ciddi katkı sağladı.

Önerilerime gelirsem, bilişim veya iletişim alanlarını düşünenlere kesinlikle ABD diyebilirim. Eğitim kalitesi dünyaca belli okulları seçsinler. Eğitimin yanı sıra sosyal olmak, ilave birkaç lisan bilmek, sanat, spor ve müzikle ilgilenmek, sivil toplum alanında etkin olmak da çok gerekli.”

“TAVSİYEM AMERİKA”
Adecco Türkiye Genel MüdürüTibet Eğrioğlu, üniversite eğitimini, ABD’de uluslararası işletme alanında yaptı. Hazırlık dahil toplam 5 yıl ABD’de okuyan Eğrioğlu, “Bu eğitim beni iş hayatına çok güzel hazırladı” diyor ve ekliyor:

“Birçok dersimiz gerçek iş hayatındaki örneklerle ve uygulamalı olarak yapılıyordu. Bu şekilde dünya görüşümüzü geliştirebildik. Ayrıca o yaşta yurtdışında yalnız yaşamanın da kesinlikle kişiliğime ve hayatıma birçok faydası oldu. Erken sorumluluk sahibi olmak, önemli kazanımlar sağladı. Özellikle ABD’de üniversite okumak ve çalışmak insanı daha rekabetçi koşullara hazırlıyor.

Şimdiki gençlerin yurtdışı seçenekleri bizim zamanımıza göre daha fazla. Ülkemizde de çok iyi üniversiteler var. Ancak yurtdışı düşünenlere kesinlikle ABD’yi tavsiye ederim. Dünya çapında birçok dereceye girmiş okullar var.”~
“ÇEVRENİZİ GENİŞ TUTUN”
Tunçmatik CEO’su Can Güven’in tercihi de ABD’den yana olmuş. Bradford Üniversitesi’nde eğitim alan Güven, neden burayı tercih ettiğini şöyle anlatıyor:“Bradford’da ilk 3 yılda 6 ay üniversitede, 6 ay endüstride staj olarak devam eden bir sistem var.

4’üncü yıl ise tamamen üniversitedeki araştırma projeleri üzerine geçiyor. Bu okulu tercih sebebim eğitim modeliydi. Endüstriyel bir pratiğim olur, iş bulmam kolaylaşır diye düşündüm. Okulun bana en önemli katkısı İngilizce oldu. Ayrıca geniş bir çevre sağladı. Orada MBA yapmam da görüş açımı tamamen genişletti.

Gençlere mühendislik okumalarını öneririm. Çünkü gelecek mühendislikte. Mesela ‘bio mühendislik’, ‘nano teknoloji’, ‘solar power’ gibi. Birinci sırada Amerika’yı, sonra da Almanya’yı öneririm. Ayrıca çevrelerini genişletsinler, sadece Türklerle kapanmasınlar. İleride bu network’lerini değerlendirebilirler. ”

“KARİYERE KATKISI BÜYÜK”
İTÜ İşletme Mühendisliği mezunu olan Paypal Türkiye Genel Müdürü Kaan Onan’ın ilk yurtdışı deneyimi, AIESEC öğrenci organizasyonuyla olmuş. Onan, bu deneyimin kendisine kazandıklarını şöyle özetliyor:

“İlk olarak ön yargılarınızın ne kadar yanıltıcı olduğunu öğreniyorsunuz. Yurtdışında çok çeşitli bakış açıları olduğunu gördüm. Bu kazanım, bir yönetici için en önemli yetkinliklerden biri.

MBA ise karar alma süreçlerim ve problemlere yaklaşımımda çok önemli rol oynadı. Açıkçası, ABD eğitim sistemini, özellikle işletme alanında çok faydalı buluyorum.
New York’ta iş ve finans dünyasının içinde olmak, diğer profesyonellere ulaşmak açısından çok faydalı.

Bu sebeple, yeniden bir tercih yapmam gerekse yine Columbia Business School’u seçerdim. Kurumsal bir kariyer düşünenler mutlaka yurtdışı tecrübesi edinmeli. MBA’yi düşünenler ise en az 3 yıllık iş deneyiminden sonra bu eğitimi almalı.”~
LEVENT HATAY 1V1Y CEO SU
‘Yurtdışında MBA şart”
NEREDE OKUDUM?

Southern Methodist Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okudum. O zamanlar SMU’nun 5 bin öğrencisi vardı. Yurtdışında eğitim alırken bir yandan da farklı bir kültürü anlama imkanı bulmuştum. Okul süresince çalışmış olmak da hayata hızlı başlamamı ve eğitimin değerini anlamamı sağladı.

OKUL TAVSİYEM
ABD’de eğitimin en azından yüksek lisans için şart olduğunu düşünüyorum. ABD’deki ilk 100 üniversitenin eğitim kalitesi iyi bir seçenek. Okul veya bölüm tavsiye etmek çok zor. Ama mühendislik isteyenler için ‘operations research’ ve ‘operations management’ alanlarını önerebilirim.

BUNLARA DİKKAT!
Okul kadar okuldaki staj imkanları ve laboratuvar kaynakları da çok önemli. Yurtdışında eğitim alırken çok sayıda Türk ile beraber üniversiteye gitmek mantıklı değil. Ayrıca gençlere İngilizce yeteneklerini de geliştirmeye özen göstermelerini tavsiye ederim.

HACI DURAN BEĞENDİK BEĞENDİK İCRA KURULU BAŞKANI
“Birey olmayı öğrendim”

NEDEN YURTDIŞI?
University of Hartford’da ekonomi ve sanat eğitimi aldım. Yurtdışı eğitimi tercih etmemdeki sebep, minimum 4 yılımı İngilizce ile yaşayarak geliştirmek isteyişimdi. Yurtdışında yalnız olmak size çok şey katıyor. Birey olmayı öğreniyorsunuz. ~
ŞİMDİKİ AKLIM OLSA
Yeniden tercih yapmam gerekse daha büyük bir şehir tercih ederdim. New York, Los Angeles gibi. İşletme okumam, başlangıç için yanlış bir karardı. Lisans eğitimimi iç mimarlık/mühendislik gibi dallarda yapıp daha sonra yurtdışında MBA daha doğru olabilirdi. Mühendislik ile daha farklı bir perspektif kazanabilirdim.

MUTLAKA YAŞANMALI
Bence yurtdışı eğitim deneyimi kesinlikle yaşanmalı. İmkanı olan herkese tavsiye ederim. 3-5 yıl boyunca çeşitli ülkelerden yüzlerce öğrenciyle arkadaşlık kuruyorsunuz. Onlarca farklı kültürü tanıyorsunuz. Gençlere tavsiyem, nerede olduklarını iyi analiz edip nerede olmak istediklerine iyi karar vermeleri.

NEVRA EKER    EKER SÜT YKB YARDIMCISI
“Her anınızı değerlendirin”
DUKE’DEKİ YILLAR

Üniversite eğitimimi ABD’deki Duke Üniversitesi’nde aldım. Liberal Arts koleji olması tercihimde önemli rol oynadı. Liberal Arts sisteminde ilk 2 yıl farklı alanlarda ders alıyor ve ana alanınızı tercih ediyorsunuz. Siyasetçi olmak için siyaset bilimi okumak istiyordum. Ancak ilk yılımda asla olamayacağımı anladım.

BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ
Duke’un eğitim sistemi, siyaset bilimi okusanız bile sanattan müziğe, felsefeden fen bilimlerine farklı alanlarda dersler alarak kendinizi yetiştirmenizi, bakış açınızı geliştirmenizi sağlıyor. Her türlü mesleğe eğilebilecek karakter ve özgüveni veriyor. Olayları çok yönlü ve doğru analiz etmek önemli bir meziyet. Bunu Duke’deki eğitimim kazandırdı.

TAVSİYELERİM
İnsan sevdiği alanda okumalı, sevdiği işi yapmalı. Yeniden tercih yapsam yine Duke’u seçerdim. Çünkü aldığım her dersten, okuduğum her kitaptan büyük keyif aldım. Gençlere ise şunları öneririm: Öncelikle yurtdışında okuduğunuzu ve bunun hem maddi hem manevi birçok özveriyle olduğunu asla unutmayın. Okulun imkanlarından, kütüphanelerden, profesörlerinizden olabildiğince faydalanın. Her anınızı değerlendirin.~
İBRAHİM ARINÇ   
3SEAS CAPITAL YÖNETİCİ ORTAK
“Mutlaka kalıcı ilişkiler kurun”

YURTDIŞINDA 7 YIL
Eğitim hayatımın önemli kısmı ABD’de geçti. Bir yıl lise, 4 yıl üniversite ve 1,5 yıl master olmak üzere 7 yıla yakın bir süreydi. Üniversiteyi Boston’daki Babson College’da okudum. Master’ı da Boston College’da yaptım.

NELER KAZANDIM?
Orada kurulan uluslararası arkadaşlıklar gerçekten faydalı. Birçoğu bugün profesyonel seviyede devam ediyor. Bu nedenle gençlere, mümkün olduğunca kalıcı ilişkiler kurmalarını tavsiye ederim. Farklılıkların birer zenginlik olduğunu genç yaşta öğrenmek benim için önemliydi.

YİNE GİDER MİYİM?
Tekrar gidecek olsam üniversite tercihimi kesinlikle değiştirmezdim. Ama master için sanırım Londra’yı seçmek daha faydalı olabilirdi. Üniversite eğitimini yurtdışında yapmak isteyen gençlere, o şehrin yaşam şartlarını, çevreyi, okulun kalite ve itibarını çok iyi araştırmalarını tavsiye ederim.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz