2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar

Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, sorularımızı yanıtladı.

1.03.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar
Türkiye'de havacılık teknolojilerinin merkezi olan Eskişehir'in ileri teknoloji ürünlerine ağırlık vereceğini ifade eden Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, "2023 yılında Eskişehir sanayi ihracatının en az 1 milyar dolarlık kısmı sadece ileri teknoloji ürünü olan, havacılık ve savunma sanayi ürünlerinden oluşacak. İhracat hedefimiz de 5 milyar dolar" diyor. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, 2011 yılı sonu itibarıyla ESO üye şirketlerinin toplam cirosunun 7,5 milyar dolara, ihracatlarının 1,8 milyar dolara, toplam çalışan sayısının ise 44 bin kişiye ulaşacağını ifade ediyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılı için konulan 2023 yılı hedefleri için de çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyor. Eskişehir'in sanayi için belirlenen hedeflere ulaşması için çalışan ESO, 2023 yılında üye sanayi kuruluşu sayısını 800'e, bu kuruluşların toplam cirosunu 20 milyar dolara, ihracatlarını en az 5 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, 2023 yılında Eskişehir'in sanayi ihracatının en az 1 milyar dolarlık kısmının ileri teknoloji ürünü havacılık ve savunma sanayi ürünlerinden oluşacağının tespit edildiğini aktaran Özaydemir, çalışan sayısının da 55 bine yükseleceğini ifade ediyor. Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, sorularımızı yanıtladı:

Eskişehir ekonomisinin Türkiye açısından önemi nedir? Türkiye sıralamasında il hangi verileriyle ön planda yer alıyor? İlin gelişmişlik oranı nedir, gelişme ve büyüme anlamında nasıl bir performans ortaya koyuyor?
- Eskişehir'de son yıllarda sanayinin gelişimiyle birlikte sosyo-ekonomik yaşam da hızlı bir gelişme gösterdi. Bu durum yapılan araştırmalarla da tescil edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK) ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve diğer kamu kuruluşları tarafından ortak yapılan bir araştırmaya göre Eskişehir 2005 yılında Türkiye genelinde 81 il arasında 3'üncü sırada bulunuyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nca hazırlanan "İnsani Gelişmişlik Raporu"nda ise Eskişehir, beşeri gelişmişlik ve yaşanabilir kentler düzeyi bakımından 3'üncü sırada yer aldı.~
Son yıllarda illerin gelişmişliği konusunda yapmış olduğu çalışmalarla önce çıkan Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) tarafından gerçekleştirilen "İllerarası Rekabetçilik Endeksi" çalışmasının 2008 ve 2009 yılı sonuçlarına göre de, Eskişehir 81 il arasında en rekabetçi 6'ncı il olarak tespit edildi. Bu çalışmanın bir başlığı olan beşeri sermaye ve yaşam kalitesi endeksine göre ise Eskişehir, Türkiye'de 3'üncü sırada yer aldı. Yine Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi ile Deloitte Türkiye tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve 2009 yılında yayımlanan "Türkiye İçin Bir Rekabet Endeksi" çalışmasında da 81 il arasında Eskişehir, rekabet endeksi sıralamasına göre 5'inci sırada yer aldı. Aynı araştırmanın alt başlığı olan insani sermaye gücü bakımından Eskişehir 2'nci sırada yer alıyor.

Şu anda Eskişehir ekonomisi ne durumda? Son bir yılda il ekonomisinde yaşanan en önemli değişimler neler oldu?
- Tarih boyunca önemli medeniyetlerin yerleşim ve ticaret merkezi olan Eskişehir, ülkemizde sanayinin de ilk kurulduğu ve geliştiği yerlerin başında geliyor. 1894 yılında Berlin-Bağdat demiryolunun yapımı sırasında ilimizde kurulan Cer (döküm) atölyeleri sanayileşmenin temellerini oluşturdu. Eskişehir, köklü sanayi geçmişi ile ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri. 21'inci yüzyılın eşiğinde yaptığı yeni atılımlarla ve örnek projeleriyle Türk sanayinin örnek gösterilen merkezlerinden. Eskişehir sanayinin genel olarak ulaştığı noktaya baktığımızda bugün ESO'nun üye sayısı 580, bu kuruluşların 2010 yılı toplam ciroları 6,5 milyar dolar, ihracatları toplamı 1,7 milyar dolar ve toplam çalışan sayısı ise 43 bin kişi. Ülkemizin önemli sanayi merkezlerinden biri olan Eskişehir'deki, sanayinin sektörel dağılımı incelendiğinde tek bir sektörün değil, genelde yüksek katma değer yaratan birçok sektörün gelişme gösterdiği görülüyor. Eskişehir sanayinin sektörel bazda dağılımı incelendiğinde, makine imalat sanayi toplam sanayi içinde şirket sayısı yönünden yüzde 30,7 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 12,5 ile taş ve toprak sanayi ikinci sırada, yüzde 11,6 ile gıda sanayi ise üçüncü sırada yer alıyor.

UÇAK MOTORU VE BUZDOLABI ÜRETİMİNDE 1'İNCİ SIRADA
ESKİŞEHİR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE İ'İNCİ SIRADA

2011 yılında Mastercard ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan "Türkiye'nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması" başlıklı çalışma sonuçlarına göre ise Eskişehir birinci sırada yer alıyor.Araştırma sonuçlarına göre Eskişehir 81 il arasında sürdürülebilirlikte 1'inci sırada, ekonomik performansta 3'üncü sırada, sosyal performansta 1'inci sırada, çevre performansında 3'üncü sırada ve yaşam kalitesinde 1'inci sırada yer aldı.
UÇAK MOTORU İMALATININ TAMAMI ESKİŞEHİR'DE

Dizel lokomotif ile bor ürünleri üretiminde Eskişehir tüm Türkiye pazarının yüzde 100'ünü elinde bulunduruyor. Ayrıca dünyadaki bor yataklarının yüzde 60'ı da Eskişehir'de bulunuyor. Eskişehir sanayi içinde beyaz eşya ana ve yan sanayi de önemli bir paya ve ağırlığa sahip.Türkiye'deki buzdolabı üretiminin yüzde 60'ı ve soğutucu kompresör üretiminin yüzde 95'i yine Eskişehir'deki sanayi tesislerinde gerçekleştiriliyor.~
CİROLAR 8 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKACAK
Ülkemizdeki ekonomik yapıya paralel bir şekilde, Eskişehir'deki sanayi kuruluşlarının 1980 sonrasında, ihracata dayalı sanayileşme stratejisinin bir uzantısı olarak hızla bu alana yöneldikleri tespit edildi. Bu kapsamda 1983 yılında ESO'ya üye kuruluşların ihracatları toplamı 66 milyon dolarken, 2010 yılı sonunda söz konusu ihracat tutarı 1 milyar 700 milyon dolara ulaştı. Eskişehir sanayi kuruluşlarının gelecek yılda toplam cirolarının 8 milyar dolara, ihracatlarının 1 milyar 850 milyon dolara, çalışan sayısının ise 45 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Eskişehir'in geçtiğimiz yıl performansı ve 2012 beklentisi nedir?

- Eskişehir sanayinin 2011 yılındaki durumuna baktığımızda, ekonomideki büyümeye paralel Eskişehir sanayinin iyi bir yıl geçirdiğini söylenebilir. Yıl içinde açıklanan Mastercard ve Boğaziçi Üniversitesi'nin ortaklaşa bilimsel çalışmasının sonuçlarında da görüldüğü üzere Eskişehir, Türkiye'deki diğer illere sosyal, ekonomik ve sanayileşme açısından sürdürülebilir bir kalkınma ve modern şehirleşme örneği oluşturuyor. 2011 yılı sonu itibarıyla ESO'ya üye şirketlerin toplam cirosunun 7,5 milyar dolara, ihracatlarının 1,8 milyar dolara toplam çalışan sayısının ise 44 bin kişiye ulaşacağını hesaplanıyor. 2012 yılında büyüme rakamlarının arzulanan noktalara ulaşması ve ihracat pazarlarında yeni sıkıntılar olmaması durumunda, Eskişehir sanayi kuruluşlarının gelecek yılda toplam cirolarının 8 milyar dolara, ihracatlarının 1 milyar 850 milyon dolara, çalışan sayısının ise 45 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Bu tahminler tamamen dünya ekonomisindeki olumlu yöndeki gelişmelere ve bekleyişlere paralel gerçekleşebilecek sonuçlar.

Türkiye, Cumhuriyetin 100'üncü yılına odaklandı. Bu hedef içerisinde Eskişehir'in konumu nedir? Eskişehir'in 2023 yılı planı var mı? Bu plan dahilinde yapılacak çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
- Ekonomideki, teknolojideki ve bilgi üretiminde sağlanacak ilerlemeye paralel olarak 2023'lü yıllarda Türkiye kendi yolcu ve savaş uçağını yapan, kendi askeri silah ve malzemelerini büyük ölçüde yerli kaynaklarla kendisi üreten bir ülke olacak. Kendi uydusunu yerel imkânlarla ve beyin gücüyle yaparak uzaya gönderen, birçok şehrini hızlı trenlerle birbirine bağlayan, şehirleşmede ülke genelinde yüzde 80'lere ulaşan, enerji üretiminde ve bölgesel olarak enerji kaynaklarının dağıtımında ve ulaşımında bugünkünden daha önemli ve kilit rol oynayan bir ülke haline gelecek. Eskişehir Sanayi Odası, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri ve 2023 vizyonunu göz önüne alarak ileri teknolojiye yönelik çalışmaları destekliyor. ESO olarak bu konudaki çalışmaların temelini 2004 yılında attık ve belirlenen 2023 vizyonu anlayışına göre stratejilerini revize etik. Bu kapsamda gerçekleştirdiği geniş katılımlı ve çok aşamalı toplantılarla ilk olarak, Eskişehir sanayisi içinde gelecekte ciddi anlamda öne çıkacak olan sektörler belirlendi. Eskişehir Sanayi Odası, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için konulan 2023 yılı hedefleri için çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir, sanayi için belirlediği hedeflere ulaşmak için 2023 yılında üye sanayi kuruluşu sayısını 800'e, bu kuruluşların toplam cirosunu 20 milyar dolara, ihracatlarını ise en az 5 milyar dolara, çalışan sayısını ise 55 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, 2023 yılında Eskişehir sanayi ihracatının en az 1 milyar dolarlık kısmının, ileri teknoloji ürünü olan havacılık ve savunma sanayi ürünlerinden oluşacağı öngörülüyor.~

Eskişehir'in yatırımcıya sunduğu olanaklar neler? İl hangi açılardan yatırımcı için cazip?
- Eskişehir'in Anadolu'ya açılan kapı olması, limanlara yakınlığı, hammadde ulaşımına kolaylığı, yetişmiş insan gücünün varlığı, hızlı tren projesinde kilit noktada olması şehri yatım açısından cazip kılıyor. Eskişehir Sanayi Odası'nın öncülüğünde kurulan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yatırımlar için en önemli cazibe merkezlerinin başında geliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Çevreci Organize Sanayi Bölgesi seçilen bölge bugün 32 milyon metrekare büyüklüğü ve kusursuz altyapısı ile dikkat çekiyor. Eskişehir OSB'nin yatırımcılara sunduğu avantajlarla bölgeyi yerli ve yabancı yeni yatırımlar açısından tercih edilir kılıyor.
Bu imkânlar yanında OSB'deki arsa fiyatlarının tüm altyapı hizmet bedelleri dâhil metrekaresinin 40 TL olması yatırımcılar için büyük bir avantaj sağlıyor. Bunun yanı sıra Eskişehir OSB'deki şirketlere elektrik ve doğalgaz fiyatlarında da, piyasa fiyatlarına göre indirim uygulanıyor. Bu şekilde şirketlerin üretim maliyetlerinin azaltılması konusunda destek sağlanıyor. Eskişehir OSB'de yatırım yapmak isteyen yatırımcılara çok özel ve işlerini kolaylaştıran bir iklim oluşturulmaktadır. Bölgede bulunan doğal gaz santrali sanayicilerin hizmetindedir. Bilim Parkı ve içerisinde bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgesi de sanayiciler ve bilim insanlarını bir araya getirerek yeni teknolojilerin gelişmesine katkı sağlıyor. Lojistik Merkez ile sanayicilerin lojistik sorunlarını kısa sürede çözülmektedir. Atık su Arıtma Tesisi ve Akredite Laboratuvar ile doğaya saygılı üretimi desteklemektedir. Ortak Sağlık Birimi OSB'deki sanayi kuruluşlarına tek merkezden koruyucu hekimlik ve poliklinik hizmetleri veriyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz