Anadolu’nun en büyük fuar merkezini kuruyoruz

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya’yı Anadolu’nun en büyük fuar alanı haline getirecek yeni merkezlerini ve il için hedeflerini anlattı.

30.07.2014 23:50:130
Paylaş Tweet Paylaş
Anadolu’nun en büyük fuar merkezini kuruyoruz
Konya, Türkiye'nin önemli fuar merkezlerinden biri olmayı hedefliyor. Bu amaçla fuar merkezi büyütülüyor. Proje Mayıs'ta tamamlandığında Konya, Anadolu'nun en büyük fuar alanına sahip olacak. Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, "6 hole çıkaracağımız fuar merkezimizle birlikte Konya'da en az 5 marka fuar düzenleyebilecek hale geleceğiz.

Yıllık 500 bine ulaşan ziyaretçi sayımızı da 2-3 kata çıkaracağız" diyor. Konya, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en çok uluslararası fuara ev sahipliği yapan 7. şehri oldu. Bu yıl tamamlanacak yeni fuar merkeziyle ise Anadolu’da fuarcılığın merkezi olmayı amaçlıyor. Şehrin 2 holü olan fuar merkezi, 40 milyar TL’lik bir yatırımla büyütülerek 6 hollü Anadolu’nun en büyük fuar alanı haline geliyor.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, “1999 yılında yapılan mevcut fuar alanımız bugün Konya’nın ihtiyacını karşılayamıyor. Fuar alanımızın yapıldığı dönemde 85 milyon dolar ihracat yapan Konya’nın ihracatı bugüne kadar 15 kat arttı.

Önümüzdeki on yıllık ihracat hedefimiz 15 milyar dolar, bunun için fuar alanımızın ihtiyaca cevap vermeyeceğini görerek büyütme çalışmalarına başladık” diyor. Öztürk, Mayıs ayı başında faaliyete geçecek yeni fuar merkezi ile Konya’da en az 5 marka fuar düzenlemeyi ve yıllık 500 bin olan ziyaretçi sayısını 2-3 katına çıkarmayı hedeflediklerini açıklıyor.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya’yı Anadolu’nun en büyük fuar alanı haline getirecek yeni merkezlerini ve il için hedeflerini şöyle aktarıyor:

Konya’da neden yeni bir fuar merkezine ihtiyaç duydunuz?
Anadolu özel sektörünü temsil eden en büyük kurumlardan biri olarak şehrimizi 2023 yılına hazırlamayı hedefliyoruz. Biz bu hedefle 15 milyar dolar ihracat yapan, kişi başı gelirini 25 bin dolara çıkaran ve işsizliği yüzde 5'e indiren bir Konya vizyonu belirledik.~

Belirlediğimiz vizyonumuzla Konya'yı Türkiye'nin merkez şehirlerinden biri yapacağız. Ticarette rekabet gücü yüksek, sanayisi gelişmiş, yaşam kalitesi yüksek bir kent haline getirmeyi hedefliyoruz.

Programlı olarak yürüttüğümüz projelerimizle Konya’nın ihracatını artırmak, sanayimizin nitelikli ara eleman sorununa çözüm olmak, üyelerimizin ticaret hayatında yaşadığı sıkıntıları gidererek şehrimiz özel sektörünün maksimum katkısının artırılması için çalışıyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz projelerimizle Konya’yı 2023 vizyonuna daha da yaklaştıracağız. Bu anlamda en önemli hizmetlerimizden biri de mevcut fuar alanımızın Konya'nın marka fuarlarında artan katılım ihtiyacına cevap verebilecek şekilde büyütülmesi oluyor.

Bu durumda mevcut fuar alanını genişletiyorsunuz...

Evet, 1999 yılında yapılan mevcut fuar alanımız bugün Konya'nın ihtiyacını karşılayamıyor. Fuar alanımızın yapıldığı dönemde 85 milyon dolar ihracat yapan Konya'nın ihracatı bu güne kadar 15 kat arttı.

Önümüzdeki on yıllık hedefimizi de 15 milyar dolar olarak açıklıyoruz. Bunun için fuar alanımızın ihtiyaca cevap vermeyeceğini görerek büyütme çalışmalarına başladık.

Fuar ne zaman faaliyete geçecek?
Fuar alanındaki çalışmaya Ekim 2013’te başladık. Yeni fuar alanı Mayıs ayı başında faaliyete geçiyor. 27 Mayıs’taki 2014 yılı Tarım Fuarı'nı 6 holde yapacağız. Konya'nın uluslararası ticaret merkezi olmasına katkı sağlayacak projemizde bu aşamaya gelmiş olmaktan mutluluk duyuyorum. Projemiz tamamlandığında Konya'ya Türkiye'nin en büyük üçüncü fuar merkezini kazandıracağız.~

İliniz, fuarcılık anlamında nasıl bir öneme sahip?
Konya, 2013 yılında Türkiye’nin en çok uluslararası fuara ev sahipliği yapan 7. şehri konumunda. Ülkemizde düzenlenen fuar organizasyonlarında önemli bir payı alıyoruz. Konya, fuarcılıkta her yıl kendini geliştiriyor. Düzenlenen fuar organizasyonları, ilin gelişmişlik düzeyine katkı sağlıyor, aynı zamanda katılımcıların ve ziyaretçilerin yapmış olduğu harcamalarla yerel ekonomiyi de geliştiriyor.

Konya’da yılda ortalama 11 fuar düzenleniyoruz. Tarım Fuarı'na yılda 250 bin ziyaretçi katılıyor. Fuar ziyaretleri için de yılda 500 bin kişi ilimize geliyor.

Yabancı ticaret heyetlerinin şehrimizi görmeleri, tanımaları ve ekonomik potansiyelimiz hakkında bilgi sahibi olmaları çok önemli. Bu açıdan fuar alanına sahip olmak şehrimizin değerini artıracak.

Örneğin 2012 yılında düzenlediğimiz tarım fuarında yabancı ülkelerden gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 50 arttı bu da şehrimize olan ilgiyi gösteriyor. Fuar zamanlarında yabancı alım heyetlerinin ziyaretleri, düzenlenen ikili görüşmeler de dış ticaretimize olumlu katkı sağlıyor.

Şehrimizde düzenlenen fuarların bir başka önemi de Konya ekonomisine katkısı. Fuar organizasyonları hizmetler sektörü başta olma üzere birçok sektörü pozitif etkiliyor.

Yeni fuar merkeziyle ilgili ne gibi hedefleriniz var? Kaç fuara ev sahipliği yapmak istiyorsunuz?
Biz mevcut fuar merkezimizde, 2 holde tarım ve makine fuarları olmak üzere iki önemli marka fuarı düzenliyorduk. Bu iki fuarın Konya ekonomisine yıllık katkısı da 40 milyon TL'yi buluyordu.~

Şimdi 6 hole çıkaracağımız fuar merkezimizle Konya'da en az 5 marka fuar düzenleyebilecek hale geleceğiz. Böylelikle düzenlediğimiz fuarlarla merkezimizin Konya ekonomisine katkısını artıracağız. Gelecek ziyaretçi sayısının da 2-3 katına çıkmasını hedefliyoruz. Sadece Tarım Fuarı'na gelen ziyaretçi sayısı, 2015-2016 yıllarında 500 bin kişiyi bulacak diye öngörüyoruz.

Avrupa standartlarında projesiyle yapılacak fuar merkezi Konya'yı fuarcılık anlamında cazibe merkezi yapacak. Konya'nın sanayisine, ticaretine ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak fuar merkezi orta vadede Konya gayri safi hasılasını artırmaya vesile olacak. Fuar alanının 2014 tarım fuarı öncesinde tamamlanmasıyla Avrupa'nın en büyük tarım fuarı şehrimizde düzenlenmiş olacak.

"40 MİLYAR TL YATIRIM"
6 HOLE SAHİP

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, üzerinde titizlikle çalıştıkları projenin detaylarını şöyle aktarıyor: “Ana yapı olarak 6 adet fuar teşhir holüne sahip olacak merkezde toplam 67 bin metrekare kapalı alan, 20 bin metrekare açık alan ve 150 bin metrekare otopark alanı bulunacak. Bu proje için ortalama 40 milyar TL yatırım yaptık.

EN BÜYÜK KAPALI ALAN
Fuar merkezinin içinde ayrıca bin kişilik kongre salonu, elli kişilik toplantı salonları, teknik imkânlarla donatılmış basın merkezi ve simultane tercüme odaları bulunacak. Fuar alanının tamamlanmasıyla Konya’ya Türkiye’nin en büyük kapalı alana sahip fuar alanını kazandıracağız.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz