ÇOMÜ yeni fakültelerle hedef büyütüyor

OMÜ Rektörü Prof, Dr, Sedat Laçiner, dergimizin sorularını yanıtladı.

1.03.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
ÇOMÜ yeni fakültelerle hedef büyütüyor
Bugüne kadar 60 bin mezun veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 37 binden fazla öğrencisi, 12 fakültesi, 35 yüksek okulu ile Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olma yolunda. Üniversitenin bilimsel faaliyetlerinin yanı sıra kente çok büyük bir ekonomik değer kattığını ifade eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, "Çanakkale, dünyadaki birçok örnekte olduğu gibi bir üniversite kenti olabilir. Kentin gelişimi için bunu hedeflemek gerekir" diyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 1992 yılında 25 kişiden oluşan akademik ve idari personelle yola çıktı, Bugünse, bin 500’ü akademik 3 bine yakın personeliyle Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer alıyor, 37 binden fazla öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite bünyesinde 12 fakülte, 4 enstitünün de dahil olduğu 35 tane okul bulunuyor. Çok sayıda meslek yüksek okulu ve yüksek okulun yer aldığı üniversitede tıptan güzel sanatlar fakültesine pek çok bölüm yer alıyor. Kuruluşundan bu yana 60 binin üzerinde mezun veren ÇOMÜ, özellikle meslek yüksek okullarında eğitim görmek isteyen öğrencilerin tercihi olarak dikkat çekiyor. Türkiye’deki en iyi Japonca ve mekatronik bölümlerinin ÇOMÜ bünyesinde olduğunu belirten Rektör Prof, Dr, Sedat Laçiner, “ÇOMÜ’nün Türkiye’nin en önemli üniversiteleri ile beraber sayılması için her türlü yatırımı yapıyoruz, Halen 37 binden fazla öğrencimiz kent ekonomisine ciddi bir katkıda bulunuyor” diyor. ÇOMÜ Rektörü Prof, Dr, Sedat Laçiner, dergimizin sorularını yanıtladı.

Üniversite yönetimi olarak öğrencileri mezun ettiğinizde ne gibi özellikleri kazandırmış olmayı hedefliyorsunuz?
Öğrencilerimizin üçte biri meslek yüksek okullarında okuyor. Dolayısıyla onlar ara eleman olarak çok talep görüyor. Bu nedenle kolayca istihdam edilebiliyorlar, Bünyemizde mekatronik gibi çok başarılı bölümler de var. Hatta Türkiye’nin en iyi mekatronik bölümü ÇOMÜ’de diyebilirim. İstihdam konusunda diğer üniversitelerle kıyasladığımızda daha iyi durumda olduğumuz kanaatindeyim çünkü uygulamaya dönük eğitim vermeye özen gösteriyoruz. Genellikle bizim öğrencilerimiz mezun olduktan sonra en geç iki sene içerisinde bir şekilde hayatlarına yön verebiliyor.~
Birçok kıstasta baktığımızda Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehir üniversitesi rakamlarına çok yakın, hatta birçok alanda onlardan daha iyi rakamlarda olduğumuzu görüyoruz, Mesela Japonca bölümünden mezun olan öğrenciler Japonca konuşuyor, Bu çok önemlidir, Çince, Japonca gibi bölümlerden mezun olduktan sonra genelde o dilleri pek konuşamaz öğrenciler. Türkiye, dil konusunda bazı sıkıntıları olan bir ülke biliyorsunuz, ÇOMÜ’deki Japonca Türkiye’nin en iyi Japonca bölümü, Bu durum puanlara da yansıyor.

Önümüzdeki öğretim yılında kurulması düşünülen yeni bölümler var mı? Ya da öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapılacak mı?
Çok kısa bir zaman içerisinde 3 yeni fakülte kurduk, İkinci İktisadi İlimler Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve İletişim Fakültesi, İlaveten bir tanesi Biga’da bir tanesi de Çan’da olmak üzere 2 tane de 4 yıllık yüksek okul kurduk, Bizim bunları hazmetmemiz lazım, fiu anda 12 fakülte ve çok sayıda 4 yıllık yüksek okul var, Bundan sonra kaliteye daha fazla önem verilmesi gerekiyor, Halen 30 bin metrekarelik İlahiyat Fakültesi inşaatımız devam ediyor. Bu fakülteyi İçdaş ile Kolin Grubu birlikte ve bağış olarak yapıyor. Çok büyük bir yatırım. Kısaca elimizdeki tüm olanakları kullanarak, ki buna Tübitak ve AB kaynakları da dahil. Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden birini oluşturmaya çalışıyoruz. Sonraki yıllarda adımız her ortamda Boğaziçi, ODTÜ, ITÜ gibi üniversitelerle birlikte anılsın istiyoruz. Böyle bir hedefimiz var.

Sosyal olanaklar neler? Okul öğrencilerine ne gibi avantajlar ya da kolaylıklar sunuyor? Öğrencilerin boş vakitlerini değerlendirebilecekleri ne gibi mecralar düşünüldü?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çok önemli avantajlara sahip. Türkiye’nin en büyük kütüphanelerinden birine sahibiz. Eylül ayında bir tiyatromuz açılacak ve belki de Marmara bölgesinin teknik anlamda en iyi tiyatrosu olacak. Ayrıca kentte tiyatro, sinema gibi faaliyetler mevcut. Burada 20 tane gazete çıkıyor; nüfusun 104 bin olduğunu düşünürseniz bu büyük bir olaydır. Başarılı olmuş birçok kişi emekli olunca buraya yerleşiyor. Eğitim düzeyi o anlamda yüksek. Doğanın nimetlerini bu kentte yaşamak son derece sıradan bir olay. Taze balık, üniversite plajı, Truva, Boğaz, Gelibolu Milli Parkı Kaz Dağları gibi birkaç başlık bile burayı cazip kılabilir. Bizim öğrenci profilimiz diğer üniversitelere oranla sosyoekonomik anlamda biraz daha iyi. Bunda Marmara ve Ege bölgelerinin tam ortasında, kavşağında olmamızın önemli bir etkisi var. Marmara’dan ve Ege’den çok öğrenci çekiyoruz.

Öğrenciler burada ne büyüklükte bir ekonomi oluşturuyor ve kente nasıl bir katkı sağlıyorlar?
Yaptığımız hesaplamalar, merkezdeki öğrencilerimizin ayda ortalama 750 TL’lik bir harcama yaptığını gösteriyor. Bütün bir yıla vurulduğunda yüz milyonlarca liralık bir ekonomi oluşturuyor. Kente büyük bir katkı sağlıyor. Üniversitenin harcamalarında da çok büyük bir artış meydana geliyor. 2 yıl önce bu rakam 100 milyon civarındaydı ama biz 2012 yılında 155 milyon lira harcadık. Bu yıl devletin bize öngördüğü bütçe ise 157 milyon lira. Bu tutara 30 milyon liralık İlahiyat Fakültesi’nin yapımı dahil değil.~
Çanakkale gibi bir yerde sadece tek bir kurumun 200 milyon lira gibi bir tutarı harcaması olağanüstü bir durum. Bunun önemli bir kısmı da personel harcamasıdır. Şimdi tıp fakültesine çok büyük bir hastane yatırımımız olacak ve üç yıl içerisinde dört bloktan oluşan devasa bir hastane yapacağız. Bu yatırımla 2 bin civarında yeni bir istihdam oluşmasını bekliyoruz. Çanakkale’de tüm öğrencilerimiz part-time yerlerde çalışıyor. Part-time olunca ücret esnekliğinin yanı sıra istihdama kalite de geliyor. Çanakkale’de yabancı dil bilen üniversite 3’üncü sınıf öğrencisi veya master yapan, ücret beklentisi makul çok sayıda insanla karşılaşırsınız.

“ÖĞRENCİLERİN YURT İHTİYAÇLARINA ÇÖZÜM GETİRİYORUZ”
Yurt konusunda ciddi problemler vardı ama 2 yıl önce özel bir yurt devreye soktuk. 650 öğrenci kapasiteli, kampüsün içinde ve güvenli olan bu yurdun hemen yanında yakın bir zamanda Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı 550 öğrenci kapasiteli bir kız öğrenci yurdu daha açıldı.Yine bir yurt yeri tahsis edilme aşamasında ve buraya bin kişi kapasiteli bir kız öğrenci yurdu yapılacak.Yurtlar bölgesi diye ayırdığımız yerde 2 bin öğrencinin üzerinde bir yurt kapasitemiz oluşacak.Yerleşkenin girişine de bin 750 öğrenci kapasiteli özel bir yurt için tahsisat yapıldı. Böylece yaklaşık 4 bin öğrencilik bir kapasiteyi kampüsün içerisinde oluşturmuş olacağız. Kampüsümüzü canlı bir şehre çevirmek istiyoruz. Gün içerisinde 20 bini aşan bir sirkülasyon olacak. Buna ilaveten Kredi ve Yurtlar Kurumu’na talebimiz doğrultusunda Biga’da 500 öğrencilik bir yurt yaptırdık.Terzioğlu Vakfı, 350-400 kişilik bir yurt daha yaptı. Biga’da da bizim 6 bin 500 kadar öğrencimiz var, Gökçeada’da da yine Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun bir çalışması var, başka ilçelerimizde de buna benzer çalışmalarımız devam ediyor.

“KÜTÜPHANEMİZ 7/24 OLDU, KULLANICI SAYISI 3 MİSLİ ARTTI”
Üniversitelerin kütüphaneleri çok önemli bir prestij ve kalite göstergesidir. Bizim kütüphanemizde şu an 200 bini elektronik olmak üzere toplam 540 bin kitabımız var. Hedefimiz bunu, en kısa sürede yarısı elektronik olmak üzere en az 1 milyona çıkarmak. Elbette yurtdışındaki büyük üniversitelerle karşılaştırınca bu çok küçük bir rakama tekabül ediyor. Oralarda 10-12 milyon gibi rakamlardan söz ediliyor. Eğitimcilerimiz makale istediklerinde gerekirse yüz binlerce dolar verip hemen alıyoruz.Veritabanları çok önemlidir. Eğer iyi bir eğitim verecekseniz bunları da dikkate almak zorundasınız. Şu anda kütüphanemiz 7/24’e döndü, kullanan sayısı 3 misline çıktı. Biga’da da 150 bin raf kapasiteli bir bina yaptık.Onu da mart ayı içinde devreye sokacağız.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz