Dünya şirketlerinin yönetim merkezi olacağız

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş sorularımızı yanıtladı.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Dünya şirketlerinin yönetim merkezi olacağız
İhracatta İstanbul'dan sonra ikinci sırada olan Bursa, sağladığı avantajlarla yabancı sermaye için bir cazibe merkezi oldu. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, yabancılara sağlanan avantajların bu trendi desteklediğini söylüyor. Yedikardeş, "Bursa'nın yıllık ihracat toplamı 12 milyar doların üzerinde ve bu tutar sürekli olarak artıyor. 2012 başı itibariyle Bursa'da 578 yabancı sermayeli şirket bulunuyor. Bursa, 2023'te dünya şirketlerinin üretim ve yönetim merkezi olacak" diyor. Sahip olduğu nüfusla Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olan Bursa, otomotiv ve tekstil sanayisinin başkenti durumunda. Bursa, otomotiv ana ve yan sanayinin öncü kenti olarak 2’si binek otomobil ve ticari araç üreten, 1’i minibüs üreten otomotiv ana sanayinde 3 fabrikayı sınırlarında bulunduruyor. Yüzlerce otomotiv yan sanayi fabrikasının bulunduğu kent için Türkiye’nin Detroit’i demek yanlış olmaz. Ayrıca tarım ve tarıma dayalı gıda sanayi, makine ve metal sanayi, elektrik ve elektronik sanayi, Bursa’da yoğun üretimin yapıldığı sanayi kollarının başında yer alıyor. Bursa’nın konumu gereği, yabancı sermayenin cazibe merkezi olduğunu ifade eden Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, 2012 itibariyle yabancı yatırımcının 500’ün üzerine çıktığını söylüyor. Selim Demirtaş, “Ülkemizde, İstanbul-Ankara-İzmir üçgeninin orta noktasında olan Bursa, bu üç büyük kente ulaşım kolaylığı bakımında elbette cazip bir konumda yer alıyor. Sektörel anlamda ana sanayiye yakın olduğu gibi üretimin planlı bir şekilde OSB’lerde yapılıyor olmasıyla da yatırımcıya avantajlar sağlıyor. Bursa, yabancı sermaye açısından cazibe merkezi oldu. 2012 başı itibariyle Bursa’da 578 yabancı sermayeli şirket bulunuyor” diyor. Dünya şirketlerinin Bursa’yı farklı bir konumlandırmayla merkez haline getireceğine inandığını aktaran Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş’in sorularımızı verdiği yanıtlar şöyle:~

Bursa ekonomisinde son yıllarda ciddi bir değişim oldu mu? Sanayi yatırımları konusunda dikkat çekici bir yatırım gerçekleşti mi?
- Bursa ekonomisi, sürekli gelişme ve büyüme içerisinde. Bu durum, Bursalı iş adamı ve sanayicinin müteşebbis ruhundan kaynaklanıyor. Bursa’da 7’si ıslah olmak üzere toplam 20 tane organize sanayi bölgesi bulunuyor. Türkiye’de bu sayıya ulaşan başka il yoktur. Sanayi üretimi ile birlikte ticarette de öncü kent durumunda olan Bursa, serbest bölgesi, teknokenti, uluslararası fuar merkezi ile pek çok dinamiği bünyesinde barındırıyor. Bursa, dünyanın 253’üncü büyük kenti. İlimizin bir başka özelliği de ülkemizde İstanbul’dan sonra en çok ihracatın yapıldığı ikinci kent olması. Yıllık 12 milyar doların üzerinde olan Bursa’nın ihracat toplamı, kenti uluslararası pazarlarda da öne çıkarıyor.

Bursa ekonomisi otomotivle anılıyor. Ancak tekstil de şehrin en büyük ihracat kalemi. Bu alanda Bursa’yı nasıl konumlandırıyorsunuz?
- Üreten kent olan Bursa, üretmekle kalmamış rekabetçi özelliği ile imal ettiğini dış pazarlara da satmayı başarmıştır. Bursa artık yükte hafif, pahada ağır, Ar-Ge’ye dayalı teknolojik ürünlerin imaline yönelmiştir. Bu durum tekstil, otomotiv ile makine metal sanayinde kendisini daha fazla hissettirmektedir. Tekstil sektörünün alt dallarından olan ev tekstil ürünlerinde dünyanın dört bir tarafına ürün satmakta olan Bursa, bu alanda dünya markası olmuştur. Yine tekstil sektörünün bir başka alt dalı olan bebe hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinde Türkiye’de imal edilen ürünlerin yüzde 70’i Bursa menşelidir. Bursa önümüzdeki süreçte bu özelliğini daha da pekiştirecek.

Bursa’nın lokomotif sektörleri ve bu sektörlerde gösterdiği 2011 performansından bahseder misiniz?
- Dinlenmek bilmeden sürekli üreten, gerek iç piyasaya satan ve gerekse dünya pazarlarında kaliteli ürünleriyle ihracatını artıran Bursa, istihdamı da yükseltmektedir. Bu açıdan bakıldığında Bursa’da işsizlik olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yine Bursa vergi gelirleri açısından ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlamaktadır. Bursa, harcadığından daha fazlasını devlet bütçesine kazandırmaktadır. Bu özellikleri Bursa’nın performansı ile ilgili önemli göstergelerdir.

Son yıllarda il ekonomisinde yeni açılımlar oldu mu? Önümüzdeki birkaç yılda atağa geçecek sektörler hangileri, bu sektörlerde şu anda nasıl bir hareketlilik yaşanıyor?
- Bursa’nın lokomotif sektörleri, tekstil ve otomotiv başta olmak üzere makine ve metal, tarım ve tarıma dayalı gıda sanayi, enerji, kimya, dericilik, inşaat, şeklinde devam edip gitmektedir. Elbette hizmetler sektörü de Bursa’da gelişmesini sürdürüyor. Bursa bütünüyle büyümekte ve gelişmektedir. Bursa için öncelik AR-GE, kaliteli üretim ve ihracattır. Bunu başaran Bursa geleceğini planlamış olup hedefleri doğrultusunda yoluna devam ediyor.~

Bursa’nın yatırımcıya sunduğu olanaklar neler? İl hangi açılardan yatırımcı için cazip?

- Ülkemizde, İstanbul-Ankara-İzmir üçgeninin orta noktasında olan Bursa, bu üç büyük kente ulaşım kolaylığı bakımında elbette cazip bir konumda. Sektörel anlamda ana sanayiye yakın olduğu gibi üretimin planlı bir şekilde OSB’lerde yapılıyor olmasıyla da yatırımcıya avantajlar sağlıyor. Bursa yabancı sermaye açısından cazibe merkezi oldu. 2012 başı itibariyle Bursa’da 578 yabancı sermayeli şirket bulunuyor. Bursa 2023’te dünya şirketlerinin üretim ve yönetim merkezi olacak.

Son yıllarda Bursa’nın gündemindeki en önemli olaylar ve projeler neler? Bursa’nın sanayi ve ekonomisine yön verecek en önemli projeleri (başlamış ya da başlayacak) bizimle paylaşır mısınız? Bu projeler tamamlandığında ilde nasıl bir değişim yaşanacak?

- Bursa’nın geleneksel üretim alanı tekstil ile otomotivdir. Yüzyıllar önce ipekli dokuma ile başlayan Bursa’daki tekstil üretimi, bugün entegre yapı içerisindedir. Yine geçmişi karoseri sanayine dayanan otomotiv sektörü, 1960lı yılların hemen başında Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin Bursa’da kurulmasıyla planlı bir yapıya kavuştu. Bursa, bu noktada birinci sıçramasını üretim ile yaptı. Bursa’nın ikinci sıçraması ise ihracat ile gerçekleşti. Dünya pazarlarındaki rekabetçiliği ve kaliteli ürünler imal etmesi Bursa için bir ayrıcalık. Şimdi Bursa, Ar-Ge’ye dayalı teknolojik ürünlerin imaline yöneldi. Bu, Bursa’ya üçüncü sıçramasını yaptıracak.

Bursa’nın Türkiye üretim ve ihracatındaki yeri nedir? İlin ihracat oranı nedir? Bunun parasal hacmi nedir? 2011 yılı ihracat rakamı ve 2012 yılı ihracat beklentisini açıklar mısınız? İlin ihracatta önüne koyduğu 5 yıllık hedef nedir?
- Bursa, İstanbul’dan sonra en çok ihracatın yapıldığı ikinci kenttir. Bursa’nın yıllık ihracat toplamı 12 milyar doların üzerinde ve bu tutar sürekli olarak artıyor. Bursalı iş adamı ve sanayici sürekli olarak dünyayı dolaşıyor, katıldığı fuarlarda iş bağlantıları gerçekleştiriyor, kendisine yeni pazarlar yaratıyor. Bursalı ihracatçı Çin’e ev tekstil ürünü satıyor. Bursalı sanayicinin yine Çin’den Brezilya’ya dünyanın dört bir tarafında yatırımı daha doğrusu fabrikası bulunuyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Bursa artık bir dünya kentidir.

Türkiye Cumhuriyetin 100’üncü yılına odaklandı. Bu hedef içerisinde Bursa’nın konumu nedir? Bursa’nın 2023 yılı planı var mı? Bu plan dahilinde yapılacak çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

- Cumhuriyetin 100’üncü yılında Bursa, Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya devam edecek. Türkiye Cumhuriyeti 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alırken bunda en önemli pay Bursa’nın olacak. Üretimden istihdama, ihracattan devlet gelirlerine katkıya kadar hep üst sıralarda yer alan Bursa, bu özelliğini gelecekte de sürdürecek. Bu, bir bütün olarak Bursa’da üreten, çalışan ve yaşayan herkes için milli bir dava oldu, olmaya devam edecek.~


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz