Kentsel dönüşüm İzmir’i yenileyecek

Tamamı deprem kuşağında bulunan İzmir, kentsel dönüşüm projeleriyle yenilenecek.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kentsel dönüşüm  İzmir’i yenileyecek
Hükümet, Valilik, yerel yönetimler ve inşaat şirketlerinin ortak çalışmalarıyla planlanan bu hassas süreçte dönüşümün arz talep dengesi gözetilerek başlatılması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Bu bölgelerdeki vatandaşların mağdur edilmemesi için belediyeler tarafından açılan tanıtım merkezleri ise projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapacak. İzmir’de yaklaşık 4 milyon kişi deprem riskiyle yaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tahminlerine göre sadece İzmir ve ilçelerinde 315 bin civarında yıkılması gereken yapı var. Gecekondular dışında çoğu bina eski ve yıpranmış. Bu yapıların yıkımı ve yenilenmesi en az 1,5 milyon nüfusu doğrudan etkileyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kısa süre önce, öncelikli olarak bazı illerde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri kurdu. Bu illerden biri de İzmir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kurulan bu müdürlükler sayesinde İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Sakarya, Bolu, Tekirdağ ve Düzce illerimizde kentsel dönüşüm daha hızlı ve daha verimli sonuçlanacak. Kanun faaliyetlerinin bu illerden başlatılmasının amacı, topraklarının büyük bölümü birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde kalan ve nüfus olarak da büyük yoğunluk taşıyan bu illerde riskli alan ve riskli yapıların bir an önce belirlenerek olası bir afette yaşanacak can ve mal kayıplarının en aza indirgenmesidir” diyor. Doğrudan merkez teşkilata bağlı olarak çalışacak müdürlüğün amacı yerel yönetimlerle merkez arasındaki ilişkiyi güçlendirmek. Böylece İzmir yönetim sınırları içerisindeki ilçe belediye başkanlıkları, kanunun uygulamaları ile ilgili işlemlerini yürütebilmek için kendi illeri bünyesinde ama merkez teşkilatının görevlerine haiz bir idare ile çalışabilecek. Bir anlamda Ankara’yı İzmir’e getirmiş olan bu yapı, yerel yönetimlerin işlerinin hız kazanması açısından büyük bir avantaj sağlayacak. Aslında İzmir’de bazı bölgelerin kentsel dönüşümüyle ilgili bazı projeler Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak onay için Ankara’ya gönderilmişti. Bunların bir bölümü geçtiğimiz aylarda onaylandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1/25.000’lik Nazım İmar Planı’nda 18 adet proje alanı belirledi. Bakanlık tarafından onaylanan projelerin hayata geçirilmesi için son çalışmalarını uygulayan Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki süreçte bu bölgeler için ihaleye çıkarak kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayacak.

Arz fazla olursa inşaat sektörü çöker
İzmir’de kentsel dönüşümün hayata geçirilmesinde en önemli konu hiç şüphesiz evleri yıkılacak olanların bu konuya ikna edilmeleri olacak. Bu nedenle vatandaşları bilgilendirme ve eğitme amacıyla bazı merkezler kurulmaya başlandı. İzmir’de kentsel dönüşümde yeni konutlarda mutlaka cazibe merkezi yaratılması gerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önemli bir konuya dikkat çekerek şunları söylüyor: “Binaların konut arz talebine göre planlanması gerek. Bir anda 300 bin konut dönüştürülürse inşaat sektörü kalmaz. Kademeli adım atılmalı. Konutlar bugün 100 bin liraysa ve eğer projeyi farklı olanaklar sunan kent bölgeleri haline getirirsek konutların değeri artacaktır.~
İzmir’de sihirli bir el konut arz talebini dengelemezse inşaat sektörü zararlı çıkar. Müteahhitler daireyi makul kar marjıyla dengelemeden yaparsa sonu hüsran olur.” İzmir’in kuzeyde Menemen, güneyde ise Tahtalı baraj havzası arasında kalan çanak dışında arazisi olmadığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Kent dönüşümünü, belirlediğimiz 18 bölgede yapmak zorundayız. Bu nedenle yerinde dönüşüm yapılmalı ve mutlaka rekreasyon alanları, kent ormanları, sosyal donatı alanları yaratılmalıdır” diyor.

Uydu kent mi, yerinde dönüşüm mü?
ÎZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil de arz talep dengesi bozulursa doğacak sıkıntılara dikkat çekiyor ve dönüşümün uydu kentler şeklinde olması gerektiğini savunuyor. Yeşil şunları söylüyor: “Dönüşüm sindire sindire, ihtiyaç ve talep olan yerlerde yapılmalı. Talep olmayan yerde yapılması sıkıntı yaratır. Herkes bu gecekondular yıkılırsa 50 firma gelir yeni baştan yapar zannediyor ama öyle değil. Arz talep dengesi sağlanmalı. Eğer müteahhidin yapacağı konuta talep olmazsa sıkıntı olur. Bilimsel anlamda analizle, dönüşüme ihtiyacı olan bölgelerden başlayıp oradan aşağılara doğru gitmek gerekiyor. Dönüşüm artık çay kaşığıyla yapılamaz, kepçeyle yapılmalı. Onun için dönüşüm uydu kentler şeklinde olmalı. Uydu kentler yapılmazsa şu andakinden farklı olmayan görüntüler ortaya çıkar. Büyük adaların oluşması, bu adalar içerisinde sosyal ve rekreasyon alanlarının tasarlanması, sosyal donatıların düşünülmesi, konsept proje yaratılması gerekiyor. 6 gecekonduyu yıkıp yerine 2 apartman yapmak dönüşüm değil. Ayrıca dönüşüm tek bir çatı altında olmalı. Burada en büyük görev Büyükşehir’e düşüyor. Büyükşehir, ilçeleri daha fazla dinleyip daha sonra bakanlık ile ilçeler arasında köprü görevini üstlenmeli. Bakanlıktan da destek alınmalı çünkü bakanlığın bu konuda önemli bir deneyimi var.” İzmir’in yıllık konut ihtiyacının 30 bin olduğunu söyleyen FolkArt Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da arz talep dengesinin bozulmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söylüyor: “İzmir’de 315 bin konutun yıkılıp yerine yenilerinin yapılması sürecinde inşaat firmaları ihaleleri alacak. Müteahhit para kazanmak zorunda olduğundan ona ‘Bu arsanın üzerinde 1000 ev var. Sen 2 bin 500 ev yap, 1000 evi yenileyerek oturanlara ver, kalan 1500’ünü sat’ diyecekler. Bu işin tek çözümü bu. Ama bir sorun var. İzmir’de 315 bin konut yıkılıp yerine 750-800 bin konut yapılınca bu kadar ciddi bir arzı bu şehir nasıl kaldıracak? Konut fazlalığı oluşacak. İzmir’in yıllık konut ihtiyacı 30 bin civarında. Bir anda 315 bin konut yıkılıp yerine 800 bin konut yapılırsa 500 bin ek konut gelmiş olacak. Hepsini çok hızlı yaptığınız zaman arz fiyatları düşürür. Müteahhitler işe 100 liraya satacağım diye başlarken arz fazla olursa fiyatlar 60-70’e düşer ve Türkiye geneli için söylüyorum bu bir fiyaskoyla sonuçlanır. Devlet bu işi tek başına yapamaz, ama müteahhitler de böyle bir risk yaratabilir.”

Hazırlanan projeler

Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm konusunda bugüne kadar yaptığı çalışmalar şöyle:
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu’nda onay bekleyen projelerin hayata geçmesiyle birlikte İzmir’de 30 bin adet konut üretilmesini planlıyor. Bayındır ve Torbalı proje alanlarıyla, Gazie-mir Aktepe-Emrez bölgelerini kapsayan 122 hektarlık dönüşüm projesi Bakanlar Kurulu’nun onayı ile 5 Ağustos 2012 tarihli Resmi Ga-zete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 32 hektarlık alanı ve 4 bin konutu kapsayan Uzundere projesi ise 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.~
- Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen Çanakkale-İzmir otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alanda ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede, ulaşım ve jeolojik etüt çalışmaları tamamlandı. Ardından kentsel dönüşüm uygulanacak alana ilişkin değerleme, planlama, kentsel tasarım ve mimari projelerinin üretilmesi ile uzlaşma modellerinin belirlenmesine yönelik hizmet alimini kapsayan ihale yapıldı. Kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanmasıyla, bölgede yerinde dönüşümü hedefleyen uygulama sürecine başlanacak. Ayrıca, Bayraklı’daki dönüşüm çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi açıldı.
- Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alandaki kentsel dönüşüm projesi konusunda bölge halkı için Kentli Merkezi açılıyor. Burada proje hakkında merak edilen sorulara yanıt verilecek.
- Heyelan bölgesinde bulunan Kadifekale’de 1963 konuttan 1914’ü, Gürçeşme’de ise 90 bina kamulaştrılarak yıkıldı. Yeşilde-re’deki 153 yapının yıkılması çalışmaları devam ediyor. Kadifekale’de ağaçlandırma çalışmaları başladı.

İzmir’in Bakanlar Kurulu’nda onay bekleyen projeler ise şöyle:
Menemen:
Hükümet’in Roman açılımı kapsamında Menemen Ahidir Mahallesi’nde 515 adet yapıyı kapsayacak proje 8 hektarlık alanda uygulanacak.
Örnekkoy:
18 hektarlık alanda uygulanacak ve 1500 konutu kapsayacak. 26 Temmuz 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.
Ege Mahallesi:
7 hektarlık alanda uygulanacak ve 1000 konutu kapsayacak.
Balıkuyu:
48 hektarlık alanda uygulanacak ve 5 bin konutu kapsayacak.
Cennetçeşme:
47,6 hektarlık alanda uygulanacak ve 3 bin konutu kapsayacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz