Kocaeli'nin ihracat hedefi 2023'te 60 milyar dolar

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, sanayinin başkenti Kocaeli’nin hedeflerini anlattı.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kocaeli'nin ihracat hedefi 2023'te 60 milyar dolar
Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 12'sini gerçekleştiren Kocaeli, katma değeri yüksek ürünler üreterek 2023 ihracat hedefinde bu oranı aşmayı planlıyor. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, "Şehrimiz şu an Türkiye'nin en çok ihracat yapan ikinci ili konumunda. Ülkemizin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracatın 60 milyar doları aşan bir kısmının Kocaeli'nden gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz" diyor. Türkiye ekonomisinin bel kemiği durumunda olan Kocaeli, kişi başına ödediği 21 bin 500 TL’lik vergiyle Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Ekonomik olarak büyümenin de bir bedeli var. Bu bedelin en önemli kısmı çevre kirliği olarak karşımıza çıkıyor. Kocaeli, uzun yıllar yaşadığı çevre ve hava kirliliği sorunundan topyekun bir mücadeleyle kurtulmaya çalışıyor. Artık bölgeye yatırım yapmak isteyenler konusunda daha seçici davranan kent, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve ihracatını artırmak için bir bilişim vadisi kurmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 13, ithalatının ise yaklaşık yüzde 18’lik kısmını gerçekleştiren Kocaeli, 2012 yılı sonunda 12 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmiş olacak. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, şehrin geçmiş yıllarda yakaladığı üretim ve ihracat hacminin devam etmesi durumunda, ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracatın, yaklaşık yüzde 12’sine tekabül eden 60 milyar dolarlık kısmının Kocaeli’nde gerçekleşebileceğini tahmin ettiklerini söylüyor. Vali Topaca, Kocaeli’nin turizm alanında da büyümeyi hedefleri arasına koyduğunu ifade ediyor. Geçtiğimiz yıla kadar iki tane beş yıldızlı otel, sahip olan şehir, 2013 yılı sonunda beş yıldızlı 6 otele kavuşacak. Ayrıca, bölgenin termal su kaynaklarıyla ilgili yatırım yaptıklarını dile getiren Topaca, “Kocaeli, İstanbul’a en yakın termal turizm merkezi haline gelecek. Tarihi Roma hamamının bulunduğu bölgede, İl Özel İdaresi ve Gölcük Belediyesi’nin birlikte yaptığı bir yatırım var. Ayrıca, termal suyun bölgeye kurulacak otellere tahsisiyle ilgili altyapı çalışmaları da devam ediyor. Buraya yapılacak yatırımın öneminin farkındayız ve ilave birkaç otel daha yapılması için turizm yatırımcılarını teşvik ediyoruz. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Körfez Geçiş Köprüsü tamamlandığında İstanbul’dan 35-40 dakika gibi kısa sürede termal turizm bölgesine ulaşım sağlanabilecek. 15 milyon kapasiteli bir pazara çok yakınız” diyor. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, sanayinin başkenti Kocaeli’nin hedeflerini anlattı:

Kocaeli’nin Türkiye ekonomisindeki yerini anlatabilir misiniz?

- Kocaeli bulunduğu coğrafi konum itibarıyla tarihin her döneminde insanlar açısında cazip bir yerleşim yeri oldu. Bu cazibeyi artıran etkenlerin başında İzmit körfezi yer alıyor. İzmit körfezi deniz ticareti açısından stratejik bir öneme sahip. Kocaeli, kara ve demiryolu açısından da Anadolu’nun İstanbul ve Avrupa’yla bağlantısının sağlandığı bir konumda bulunuyor. Bu konumun, getirdiği avantajların yanında bazı dezavantajları da var. Ulaşım kolaylıkları, kentimizi ekonomik anlamda çok cazip bir yatırım alanı olarak gündeme getiriyor. Türkiye’de ekonomik faaliyetlerin yoğunlaştığı ilk yıllardan itibaren, Kocaeli yatırım açışından Türkiye’nin en cazip alanı konumunda olmuştur. Ekonomik faaliyetlerin yoğunlaşması kente ciddi hareketlilik getirdi. Kocaeli, Türkiye’deki toplam sanayi üretiminin yüzde 13’lük kısmını tek başına üstleniyor. Ancak sanayinin yoğunlaşması beraberinde yoğun bir göçü de getirmiş.

Sanayi yatırımları arttıkça lojistik kapasite yetersiz kalıyor. Lojistik konusunda yeni yatırımlar olacak mı?
- Kocaeli’nin nüfusu her yıl ortalama 40 bin civarında artıyor. Bu yılın nüfus verileri açıklandığında, Kocaeli nüfusunun 1 milyon 640 binin üzerinde çıkacağını tahmin ediyoruz. Nüfus artışı kentleşmeyle ilgili sorunları da gündeme getiriyor. Çevre ve hava kirliği, atık su arıtma, altyapı ve ulaşım gibi sorunlar yaşanıyor. Kent, nüfus artışının yarattığı baskıyı uzunca bir süre hissetti ve hissetmeye devam ediyor. Bu baskının oluşturduğu çevre ve hava kirliliğiyle ilgili çok ciddi altyapı yatırımları yapılması gerekiyor. Bir yandan bunları yaparken diğer yandan sanayi çalışmalarının da işleyişini aksatmamaya gayret ediyoruz. Birini diğerine tercih etmeden sanayi-çevre dengesini kurmaya, deniz ulaşımına ilişkin altyapıyı genişletmeye çalışıyoruz. Kocaeli’nde 35 liman var. Limanların otoyol ve demiryolu bağlantılarını yeniliyoruz.~

Kocaeli sanayi ile anılıyor. Ancak son yıllarda turizm alanında da atılım yapıyor. Yeni otel yatırımları var mı?

- Turizmle ilgili faaliyetleri yönlendirme çalışmaları var. Kocaeli, İstanbul’a yakınlık, Karadeniz ve Marmara denizlerine kıyısı olması, kış turizmi kapasitesi, termal kapasitesi, doğal güzellikleri dolayısıyla
önemli bir turizm potansiyeline sahip. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için gerekli olan en önemli ihtiyaç, yeterli otel ve yatak kapasitesine sahip olmaktır. 2013 sonuna kadar Kocaeli’ndeki beş yıldızlı otel sayısının 6’yı aşmasını bekliyoruz. Ayrıca, 2012 yılı sonuna doğru beş yıldızlı iki otel daha hizmete girecek. Gebze ve Çayırova’da planlanan otel yatırımları da var. Kartepe bölgesinde otel yatırımı için gelen talepleri değerlendiriyoruz. Turizm Bakanlığı’nın bazı teşvikleri mevcut. Bunun yanında belediye turizm yatırımlarına bazı imar kolaylıkları sağlıyor, Termal turizm, kış turizmi ve deniz turizmi açısından İstanbul’a en yakın turizm merkezi potansiyeli bulunan Kocaeli’nin altyapı eksikliklerini hızla tamamlamayı hedefliyoruz.

Kocaeli’ndeki OSB’lerin konumu nedir? Toplam sanayinin yüzde kaçı OSB’lerde yer alıyor? Gelecekte OSB’lerde ne gibi değişimler olacak?
- İlimizdeki sanayi kuruluşlarının yaklaşık olarak yüzde 35’i OSB’lerde yer alıyor, yüzde 65’i de OSB dışında faaliyet gösteriyor. Bizim hedefimiz OSB içindeki sanayi tesisi sayısını hızla artırmaktır. Kocaeli’nde 14 OSB var. OSB’lerin bir kısmında hala boş alanlarımız var. Yeni yer tahsisleri yapılıyor. Bir kısmında da yatırım çalışmaları devam ediyor. Yatırımların OSB’lerde yoğunlaşması hava, su ve çevre kirliği konusunda yaşadığımız sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır. Çünkü çevre kirliğini önlemek için gereken yatırımların, her bir fabrika için ayrı ayrı yapılması yatırım maliyetlerini çok artırıyor. Çevre yatırımlarının OSB’lerde müştereken yapılması, hem yatırım maliyetini hem de arıtma tesislerinin işletme maliyetlerini azaltıyor. Bu nedenle, yeni yapılacak yatırımların OSB’lerde yapmasını teşvik ediyoruz.

Kocaeli’nin Türkiye üretim ve ihracatındaki yeri nedir? 2011 yılı ihracat rakamı ve 2012 yılı ihracat beklentisini açıklar mısınız? İlin ihracatta önüne koyduğu 5 yıllık hedef nedir?
- 2012’de ihracatımızın 12 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Türkiye’deki toplam ihracatın yaklaşık yüzde 13’ü Kocae-li’nden yapılıyor. İthalatın da yaklaşık yüzde 18’lik kısmı Kocaeli’nde gerçekleşiyor. Kocaeli diğer kentlere oranla daha hızlı sanayileşen ve ihracatını artıran bir şehir. Ar-Ge faaliyetlerinin yoğunlaşacağı Bilişim Vadisi’nin Kocaeli’nde kurulacak olması, ilimizdeki liselerin yüzde 55’inin mesleki eğitim vermesi, yetişmiş ve yüksek teknolojiyi kullanma yeteneğine sahip bir insan kaynağı kapasitesinin mevcudiyeti, sermaye birikimi, müteşebbis sayısının fazlalığı, sanayi kültürünün yerleşmesi, ulaşım kolaylıkları gibi faktörleri üst üste koyduğumuz zaman Kocaeli’nin ihracata dayalı ekonomisinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada, Kocaeli motor görevi yapmaya aday bir kent konumundadır.

Sanayi kenti olmanın dezavantajı olan çevre kirliliğiyle ilgili çalışmalarınız var mı?
- Kocaeli tarihin ilk çağlarından beri insanların yaşadığı, birçok tarihi ve kültürel değeri bünyesinde barındıran bir kent olmasına rağmen, Kocaeli ismi insanlarda ilk olarak fabrika bacalarını ve hava kirliliğini çağrıştırıyor. Kocaeli’nin içine girmeden otoyoldan geçenlerin kafasındaki ilk algı, İzmit körfezinin kokusu ve fabrika bacalarından çıkan dumandı. Son dönemde bu algının değişmesi için önemli adımlar atıldı. Artık kent insanı ve yöneticiler çevre konusuna daha duyarlı hale geldi.~
Çevreyi koruma konusundaki altyapı eksikleri önemli oranda tamamlandı. İzmit körfezi hızla temizleniyor. Artık insanlar körfez kıyısında piknik yapabiliyor. Lokantaları, plajları, yürüyüş yolları, rekreasyon alanları ve sahil düzenlemeleri ile Kocaeli, Türkiye’nin en güzel gezi alanlarının bulunduğu bir şehir haline geldi. Şehrin tarihi dokusunu, kültürel değerlerini ve doğal güzelliklerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bu güzellikleri herkesin keşfetmesi ve yararlanması için çalışıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz