"Teknolojinin gelişeceği bir il haline geleceğiz"

Kayseri, 3 organize sanayi bölgesiyle Anadolu'nun sanayi ve üretim merkezi konumunda bulunuyor.

1.04.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Teknolojinin gelişeceği bir il haline geleceğiz"


Türkiye'nin bilinen en ünlü siyasetçilerinin ve iş adamlarının memleketidir Kayseri. Her dönemde adından sıkça söz ettirmiş, halkının ticari zekası bilimsel araştırmalara konu bile olmuş bir şehir. Bugün yatırımları ve şehircilik anlayışıyla Anadolu'nun en büyük sanayi şehri olma unvanını fazlasıyla hak ediyor. Şehir sadece sanayisiyle değil, sosyal ve kültürel altyapısıyla da dikkat çekiyor. Turizm yatırımlarının hızlandığı söyleyen Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, "Kayseri'de organize sanayi bölgeleri, serbest bölge, teknopark, Erciyes ve Melikşah Üniversiteleri yatırım yapmak isteyen müteşebbislere her türlü imkanı sunuyor. Organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelere sağlanan avantajlar, OSB ve serbest bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. OSB'lerde ucuz maliyetle üretime imkan sağlayan uygun enerji altyapısı, ürün sevkiyatında kolaylık sağlayan ulaşım imkanları bulunuyor. İlimiz birlik, beraberlik ve huzur şehridir. Sanayinin ihtiyacı olan nitelikli işgücü, bilgili, donanımlı, genç dinamik nüfus yapısı ile kalifiye insan kaynağı mevcuttur" diyor. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri'nin ekonomik gelişimi hakkındaki sorularımızı yanıtladı:

Kayseri ekonomisinin Türkiye açısından önemi nedir? Türkiye sıralamasında il, hangi verileri ile ön planda yer alıyor? İlin gelişmişlik oranı nedir, gelişme ve büyüme anlamında nasıl bir performans ortaya koyuyor?

- Kayseri ulaşım, altyapısının uygunluğu, zengin yeraltı kaynakları ve özellikle gelişmiş sanayisi ile Orta Anadolu'nun sanayi ve ticaret merkezi konumunda. Bugün gerçekleştirdiği 5 milyar dolara yaklaşan üretimi, 2,6 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, binin üzerinde üretim merkezi, 166 bin kişiyi aşan istihdamı, İstanbul Sanayi Odasınca belirlenen ilk binde yer alan 30 şirketi ile Kayseri, girişimci ruhuyla, gelişen ve değişen çevresiyle örnek bir şehir. Devlet Planlama Teşkilatının 2003 yılında yaptığı illerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre Kayseri 19 uncu sırada, gelişmişlik endeksine göre 2'nci derece gelişmiş iller grubunda yer alıyor. İlimizde 3 organize sanayi bölgesi, 1 Serbest Bölge ve 11 küçük sanayi sitesinin faaliyet gösterdiği 43 milyon 212 bin metrekare planlı endüstri alanı bulunuyor. Sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı bin 231. Toplam sanayi işletmesi içerisinde yüzde 2'lik bir oran ile sanayisi gelişmiş on birinci il. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre 2010 yılında 1 milyar 165 milyon dolar ihracat, 1 milyar 449 milyon dolar ithalat gerçekleştirdi. Kayseri'de ticari ve ekonomik hayatı meydana getiren kurum ve kuruluşlardan Kayseri Ticaret Odası'nın aktif 13 bin 604, Kayseri Sanayi Odası'nın bin 39, Kayseri Ticaret Borsası'nın 762, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'nin 24 bin 135 üyesi bulunuyor.~

Kayseri ekonomisinde üretimde, istihdamda yapılan yatırımlarda canlanma söz konusu mu?
- Evet, son yıllarda OSB'lerde açılan tesis ve çalışan işçi sayısında artış gözlemleniyor. Organize sanayi bölgeleri, teknopark ve serbest bölgede faaliyet gösteren şirket sayısı 2009 yılında 915 iken 2010 yılında yüzde 14'lük artışla bin 43 oldu. Aktif işgücü programlarına 2009 yılında 4 bin 717 kişi, 2010 yılında yüzde 1 oranında artarak 5 bin 163 kişi katıldı. İş-Kur İl Müdürlüğü verilerine göre işe yerleştirme 2008 yılında 2 bin 361, 2009 yılında 3 bin 127 iken 2010 yılında yüzde 74 artarak 5 bin 469 oldu. İlimizde, Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde 11 proje yüzde 90'lık hibe oranı ile 1 milyon 801 bin 839 Euro hibe almaya ve Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde 10 proje yüzde 90'lık hibe oranı ile 1 milyon 787 bin 664 Euro hibe almaya hak kazandı.

Kayseri ekonomisinin rotası nedir? 5-10 yıl içinde il sizce hangi konumda olur?
-Kayserili sanayicilerimiz Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve Rusya'nın yanı sıra Afrika ve Arap ülkelerine de yöneldi. Güney ve Kuzey Amerika pazarlarına da girmeye başladı. Sanayicilerimizin yurtdışı pazar arayışı sürüyor. Kayseri önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde imalat sanayinde istihdamı 200 binin, ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Türkiye ekonomisinin 2023 yılında gelişmiş ilk 10 ülke içinde olma hedefinin gerçekleştirilmesinde Kayseri, en çok üreten ve en fazla ihracat yapan iller arasında yer alarak üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz