Yükseliş dönemi başlıyor

Trakya, sanayide yeni bir atılıma hazırlanıyor.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yükseliş dönemi başlıyor
Trakya bugüne kadar sanayi ve tarımda büyüdü. Tekstilde de hatırı sayılır bir güç elde etti. Ancak bölge bu kadarla yetinmek niyetinde değil. Özellikle sanayide yeni bir atılıma hazırlanan Trakya, hayata geçireceği çok sayıda projeyle potansiyelinin hakkını vermeyi planlıyor. Bölgenin atağa geçmeyi planladığı bir sektör de turizm. Bölge illerinin gündeminde turizmi canlandıracak projeler var. Trakya Türkiye’nin en verimli coğrafyası. Ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve sanayiye dayanan bölge, birçok kalemde Türkiye’nin tarım ihtiyacını karşılıyor. Trakya’da en fazla ekim alanına sahip ürünler ayçiçeği, buğday ve çeltik. Türkiye’deki pirincin yüzde 60’ı, ayçiçeğin yüzde 65’i, buğdayın yüzde 15’i Trakya’da üretiliyor, Bölge tarımının bugünkü seviyeye gelmesinde en önemli faktörlerden birisi ise modern tarım teknolojisinin ve üretim tekniklerinin uygulanıyor olması. Trakya sanayide de oldukça gelişmiş bir yapıya sahip. Uygun to-pografik yapı ve İstanbul’a yakınlık, bölgede Çerkezköy ve Çorlu gibi büyük ölçekli sanayi merkezlerinin oluşmasını sağladı. Hammaddeyi işleyip mamul haline getiren sanayi işletmelerinin önemli bir kısmı da bölgede faaliyet gösteriyor. Türkiye ham yağ üretiminin yüzde 80’i, rafine yağ üretiminin yüzde 35’i ve margarin yağ üretiminin yüzde 4’ü Trakya’daki işletmelerde gerçekleştiriliyor. Tarımsal sanayinin yanında beyaz eşya, otomotiv, tekstil gibi ülke ekonomisinin lokomotifi kabul edilen birçok sektör de bölgede yaygın olarak faaliyet halinde. Örneğin Trakya Cam, Kırklareli Paşabahçe Cam Sanayi, Zorlu Brode, Zorlu Linen Tekstil Sanayi, Trakya Döküm Sanayi, Auer İmalat Sanayi Trakya bölgesindeki fabrikalardan sadece birkaçı.

STRATEJİK NOKTADA
Ülkenin kuzeybatısında yer alan Trakya, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’nin tamamını, İstanbul ve Çanakkale’nin bir kısmını kapsıyor. Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki limanlarıyla ve Avrupa’ya sınır kapılarıyla Türkiye’nin en stratejik noktası olma özelliğini taşıyor. Trakya bölgesinde yer alan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin toplam nüfusu 1 milyon 355 bin. Nüfus yoğunluğu ortalama yüzde 73, yıllık nüfus artış hızı ise yüzde 13,5. 3  ilin toplam 23 ilçesi var. Bazı ilçelerinin nüfusları illerinden fazla olmasıyla dikkat çekiyor. Örneğin Çorlu’nun nüfusu Tekirdağ’dan, Lüleburgaz’ın nüfusu da Kırklareli’nden fazla. Bölge, yüzde 97 olan okur yazarlık oranı ile de Türkiye ortalamasının üzerinde bir profile sahip. Trakya ekonomisinin büyümesi sürüyor. Özellikle Lüleburgaz ve Muratlı gibi ilçeler hızla sanayileşiyor. Tarıma dayalı sanayi üretiminde de gelişmeler yaşanıyor. Hatta önümüzdeki dönemde bölgede bu alana yönelik yatırımların artması bekleniyor. Şarköy ve Mürefte’de kurulan şarap fabrikaları bunun en açık örneği. Bölgede yakın zamanda, konserve, salça ve makarna fabrikalarının sayıca artırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Bölge ihracatta da atakta. Örneğin Tekirdağ ihracatını artırarak Türkiye’nin en büyük 6 ili içine girmeyi hedefliyor.~

YENİ YATIRIMLARIN ODAĞI
Çorlu’da kurulan Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) de stratejik konumuyla ihracatçının özellikle Avrupa ile ticaretinde merkezi bir rol üstleniyor. ASB’nin bir teknokent olarak topraklarında yükseldiği Çorlu, tarım ve sanayi yatırımlarında son 20 yılda büyük gelişme gösterdi. Bölge İstanbul’a ve diğer Avrupa metropollerine yakınlığı nedeniyle başta tekstil olmak üzere tüm yeni yatırımların odak noktası haline geldi. Dünyanın en büyük elektronik üreticisi olan Foxconn, 60 milyon dolarlık bir yatırımla ASB’de bilgisayar üretim üssünü kurdu. Avrupa Serbest Bölgesi Genel Müdürü Zafer Atbakan, şirketin 2013 yılında 50 milyon dolarlık ek bir yatırım daha yapmayı planladığını söylüyor. At-bakan, ASB’lerle ilgili yeni bir düzenlemenin de önümüzdeki yasama
yılında gündeme geleceğini belirtiyor. “Bu yasayla birlikte ASB’lerin cazibesi artacak ve yeni sektörlerin ASB’lerde yatırım yapmasının önü açılacak. Yeni düzenleme sayesinde ihtisas bölgeleri kurulabilecek. Hizmet sektörü de ASB’lerde yer alabilecek. Örneğin lojistik, eğitim, sağlık, film yapımı, medya da bu faaliyet alanları içinde olacak. Özel ihtisas serbest bölgeleri kurulacak” diyor. 2 milyon metrekare alana sahip olan ASB’nin bu yıl sonunda 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmesi bekleniyor. Hedef ise 2023 yılında ihracatın 10 milyar dolara istihdamın da 20 bine çıkarılması.

TURİZM CANLANIYOR

Tarım ve sanayide atılımlan süren Trakya’nın son dönemde hareket kazanan önemli bir sektörü ise turizm. Bugüne kadar zengin potansiyeline rağmen yeterli turizm yatırımı çekmeyen bölge özellikle kırsal turizm için ideal konumda. Başta Kırklareli olmak üzere birçok ilin zengin doğal potansiyeliyle bu konuda öne çıkabileceği ifade ediliyor. Bölge turizm konusunda hareketlenmeye başladı. Edirne Enez’de sualtı dalış turizmi yavaş yavaş canlanıyor. Tekirdağ Uçmakdere de yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin gözde yerlerinden biri haline gelmiş durumda. Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, özellikle kısa süre içinde başlatmayı hedefledikleri biyolojik arıtma tesisinin tamamlanmasıyla Tekirdağ’ın tertemiz bir denize kavuşacağını belirtiyor. Dalgıç bunun da turizme yapacağı etkiyi şöyle anlatıyor: “Bu durum turizmin canlanmasına büyük katkı sağlayacak. Tekirdağ’ın Uçmakdere, Hoşköy, Şarköy, taraflarının el değmemiş doğal alanları da önümüzdeki dönemde doğa sporları ve turizm açısından önem kazanacak."

YATIRIMLAR ARTIYOR
Trakya bugünlerde yatırımlar anlamında hareketli bir dönem yaşıyor. Özellikle Çorlu ve Çerkezköy bölgesinde özel teşebbüsün sanayi yatırımları anlamında önemli sayılabilecek girişimleri olduğu konuşuluyor. Tekirdağ’da önümüzdeki dönemde yatırımların artacağını belirten Tekirdağ Belediye Başkanı Dalgıç, “Hedef sektör olarak özellikle ulaştırma, nakliye ve lojistik öne çıkıyor. Zaten tarım ve sanayi Tekirdağ’da önemli durumda. Birçok şirket yatırım için uygun yer ve zaman arayışı içerisinde, Demiryolunun da yapılması ve kısa zaman dilimi içerisinde aktif olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Tekirdağ artı bir değer daha kazanacak.~
Limanlarımızın gelişmesi de deniz taşımacılığını önemli hale getiriyor. Özellikle Barbaros’a kurulmakta olan Asyaport Limanı’nın faaliyete geçmesi ile birlikte Tekirdağ en önemli liman kentlerinden biri haline gelecek” diye konuşuyor. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay da Ergene Havzası çalışma planlan çerçevesinde 8 adet yeni ıslah sanayi bölgesi oluştuğunu belirtiyor. “Mevcutta 4  OSB, 1 serbest bölge var, Yeni oluşacaklarla beraber ülke genelindeki Tekirdağ’ın 12’nci sıradaki yeri bir anda ilk 5’e gelecek, Tekirdağ, Malkara ve Keşan’da gıda ve gıda sanayinin geliştiğini, Çorlu ve Çerkezköy’de deri, ilaç, cam, metal ve elektroniğin ortaya çıktığını görüyoruz” diyor.

TEKİRDAĞ BELEDİYE BAŞKANI/ ADEM DALGIÇ
“TEKİRDAĞ İLK 10’A GİRECEK”
CAZİP BÖLGE

Tekirdağ, sahip olduğu yüksek kömür,gaz ve yeraltı suyu rezervi, İstanbul’a yakınlığı, bölgeyi Avrupa’ya bağlayan demiryolu,otoban ve duble yolları ile yatırım için cazip bir bölge olma özelliğini taşıyor.
DESTEĞE HAZIRIZ
Biz de her zaman her fırsatta her ortamda söylediğimiz gibi Tekirdağ Belediyesi olarak Tekirdağ’a yatırım yapacak müteşebbislere her türlü kolaylığı ve desteği sağlamaya hazırız.2023’te Tekirdağ, ülkemizin en önemli 10 şehrinden biri olacak. Biz belediye yönetimi olarak gerek altyapı gerek üstyapı çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda hızlandırarak devam ettirmekteyiz.
İLGİYİ ARTIRACAK
Doğalgazın şehrimizde kullanılmaya başlanması ile havanın daha temiz olması, çevre müdürlüğümüzün ve çevre hizmet birliğinin yaptığı çalışmalar ile doğamızın, biyolojik arıtma tesisimizin tamamlanmasıyla denizimizin temiz olması Tekirdağ’a ilgiyi ve yatırımı artırdı ve daha da artıracak. Ulaşımın kolay oluşu, insan kalitesinin yüksekliği, tarım ve hayvancılığın verimli olarak yapılması, gelişmiş sanayisi ile Tekirdağ bir cazibe merkezi konumunu koruyor.

TEKİRDAĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI
CENGİZ GÜNAY
“LOJİSTİK OSB, YATIRIMA HAZIR”
LOJİSTİK KÖY

Müteşebbis heyetini,valimizin, belediye başkanımızın,ticaret borsamızın oluşturduğu lojistik OSB yatırımımız var. 25 binlik ve 100 binlik planlarda lojistik OSB’yle ilgili planlar yapıldı. Bununla ilgili kaynak arayışı içindeyiz. En kısa sürede bu OSB’yi oluşturmak istiyoruz. Öte yandan Çorlu’da lojistik köy kurma çalışmalarımız var.~
YENİ İŞLETMELER
Islah OSB’lerin alanlarında büyümeler olacak. Üretim yapan 1.400-1.500 işletmemiz var. Islah OSB’nin konuşlandığı alanlar,yeni fabrikaların yapılmasına da elverişli hale geliyor.Yeni yapılacak düzenleme ile birlikte, mevcut işletme sayısı kadar daha işletme buraya kurulabilecek.
ORTADAKİ TEZAT
Çerkezköy Tekirdağ’ın ilçesi ve yıllık 20 milyar dolar üretimi var. Ürdün bir ülke olmasına rağmen üretimi 15 milyar dolar seviyelerinde. Bizim burada serzenişte bulunabileceğimiz bir konu var. İhracatımız 500 milyon dolar civarında, ithalatımız 3,2 milyar dolar. Burada ortaya çıkan tezatı anlatmak lazım.Burada üretim yapan şirketlerin merkezi İstanbul. O şirketlerin ihracat kaydı İstanbul’a yapılıyor. İhracatlar şehrimize kaydettirilse ilk 6 il içerisine gireriz.

AVRUPA SERBEST BÖLGESİ GENEL MÜDÜRÜ
ZAFER ATBAKAN
“HEDEF 2023’TE OSB’LERDE İ’İNCİ SIRAYA OTURMAK”
YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER

2 milyon metrekare düz bir alana sahibiz.Avrupa sınırına en yakın serbest bölgeyiz. Üretime ve lojistiğe uygun bir coğrafyadayız. 1999 yılında faaliyete başladık. Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden birisiyiz. Kurulduğu günden itibaren 200’den fazla şirket yatırım yaptı.
2 MİLYAR DOLARLIK TİCARET
3 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. 2 milyar doların üzerinde ticaret hacmine sahip, 500 milyon dolar yatırım çeken teşvikli özel bir serbest bölgeyiz. Avrupa Serbest Bölgesi’nde şu an doluluk oranı yüzde 70.Yüzde 100 doluluk oranına geldiğimizde bölgemizde 400 şirket yer alacak. Bu da 5 binden fazla çalışan, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi demek.
BÖLGENİN 2023 HEDEFİ
Bu yıl hedefimiz 2,5 milyar dolarlık ihracat yapmak. 2 yıl içinde de yüzde 100 doluluğa ulaşacağız. 2017 içinde 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine varacağız.ASB olarak verdiğimiz hizmetle ve sunduğumuz avantajlarla 2023’te hedefimiz serbest bölgeler arasında 1’inci sıraya oturmak.Avrupa Serbest Bölgesi olarak verdiğimiz hizmetle ve sunduğumuz avantajlarla 10 milyar dolar ticaret hacmi, 20 bin istihdam hedefimiz var.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz