"3 yılda 3 kat büyüyeceğiz"

PASHA Bank Genel Müdürü Cenk Eynehan ile Türkiye’deki oyun planlarını konuştuk...

28.09.2017 16:16:000
Paylaş Tweet Paylaş
"3 yılda 3 kat büyüyeceğiz"

Elçin Cirik

[email protected]

Azerbaycan merkezli PASHA Bank, Mart 2015’te Türkiye’deki faaliyetlerine başladı. İki yılda kredi büyüklüğünü 3’e katlamayı başardı. Yatırım bankasının 2020 için de iddialı hedefleri var. Bakü merkezli bölgesel finans kuruluşu PASHA Bank’ın Türkiye’deki iştiraki PASHA Bank’ın genel müdürü Cenk Eynehan, 2018-2020 arasında özellikle proje finansmanı ve sat geri kirala ürünüyle leasinge odaklanacaklarını açıklıyor. “Tabii merkezde kurumsal ve ticari kredilerde büyümemiz devam edecek” diyen yönetici, 2020’ye kadar 3 kat büyümeyi planlıyor. Böylece 2020’de bankanın aktif büyüklüğü 2 milyar TL’ye ve kredileri de 1,4-1,6 milyar TL aralığına oturacak. Ayrıca bilinir bir yatırım bankası olmayı hedefleyen PASHA Bank, bireysel yatırımcıya selektif olarak özel bankacılık hizmeti vermeye de göz kırpıyor. “Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye üçgeni bizim nişimiz” diyen Eynehan, bugün banka bilançosunun dörtte birinin bu ülkelerdeki işlerden geldiğini de vurguluyor. PASHA Bank Genel Müdürü Cenk Eynehan ile Türkiye’deki oyun planlarını konuştuk: 

  • 2015 Mart’ta faaliyete geçtiniz. Aradan geçen sürede bankanın büyümesi nasıl oldu?

 Kredi büyüklüğü açısından son iki yılda 3 kata yakın büyüme yakaladık. Mart 2015’te Türkiye pazarına girdik ve sermaye artırımı yaşandı. Kredi tarafında hem nakdi hem gayrinakdi kredilerde iyi büyüdük. 2015-2017 dönemi bizim için piyasayla tanışma yıllarıydı, müşterilerimizle ilişki kurduk. 2017 yılı ilk çeyrek TBB verilerine göre aktif büyüklüğümüz 585 milyon TL ve toplam kredilerimiz de 498 milyon TL oldu. 2016 yılını da 510 milyon TL aktif büyüklük ve 404 milyon TL kredi büyüklüğüyle kapatmıştık. 2015-2017 stratejik hedeflerimize bu yıl öngördüğümüz şekilde büyük sapmalar olmadan ulaşacağız. Bugünlerde 2018-2020 için stratejimizi çalışıyoruz. 

  •  Bu strateji nasıl şekilleniyor? 

 Var olan stratejimizi biraz daha genişleterek belli alanlara odaklanacağız. Proje finansmanı ve leasing odaklanacağımız alanlar olacak. Tabii kurumsal ve ticari kredilerde büyümemiz devam edecek. 2018- 2020 arası bilançomuzu ölçeklendirmeye çalışacağız. 2017 sonundan 2020’ye kadar 3 yılda 3 kat büyümeyi planlıyoruz. 2020’de aktif büyüklükte 2 milyar TL’ye ulaşmayı hedefliyoruz. Kredilerimizi de 1,4-1,6 milyar TL aralığında bir büyüklüğe taşımayı istiyoruz. Bunun için de Azerbaycan’dan belli bir kaynağı Türkiye’ye taşıyacağız. Bono ihraçları, uluslararası ve ulusal piyasalardan fonlama yapacağız. Sermaye artırım planımız yok, 2020’ye kadar da öngörmüyoruz. Bankanın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 46, bu nedenle düşünmüyoruz. Çok rekabetçi bir piyasadayız. Biz bankamızın 2020’de bilinir bir yatırım bankası olmasını istiyoruz. Burada müşteri tarafında da ticari ve kurumsal segmente odaklanacağız. KOBİ segmenti, bizim için 120 milyon TL üstü ciroya sahip şirketlerden oluşuyor. Yani bu ölçekten büyük şirketlerle çalışacağız. 2020’de 200 müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. 

  •  Leasing tarafında talep mi vardı? Neden leasinge yöneldiniz? 

 Yatırım bankacılığı şemsiyesi altında leasing, sunabileceğimiz hizmetlerden birisiydi. Son dönemde sat geri kirala ürünün öne çıktığını gördük. Burada kendimize bir alan yaratabileceğimizi, büyüyebileceğimizi öngördük. Tabii bizim ölçeğimizde bir büyümeden bahsediyorum. Leasing tarafında sat geri kirala ürünü ağırlıklı çalışacağız. 

  •  Bugün proje finansmanının bilançonuzdaki payı ne kadar? 

 100 milyon TL proje finansmanına ulaştık. 2020’de bunu 450 milyon TL’ye çıkarmak istiyoruz. 40 milyon TL’lik de leasing işlem hacmimiz var. 2020’de bunu 150 milyon TL mertebesine ulaştırmaya çalışıyoruz. Banka bilançosu içinde bugün proje finansmanın payı yaklaşık yüzde 25, leasing ise yüzde 9-10’luk bir pay alıyor. 

~

  •  Bu yıl sonu için ne kadarlık bir büyüme hedefiniz var?

 Bu yıl yüzde 25 gibi bir büyüme yakalayacağız. 600 milyon TL nakdi kredi ve 350 milyon TL gayrinakdi kredi büyüklüğüne geleceğimizi öngörüyoruz. 

  •  Sektör ya da ülke olarak odaklanacağınız alanlar var mı? 

 Önümüzdeki dönemde enerji ve inşaat ana alanlarımız olacak. Enerji tarafında özellikle yenilebilir enerji projelerinin finansmanı ilgi alanımıza giriyor. Aynı şekilde taahhüt tarafında da 3-7 yıllık projelerin finansmanını yapmaya başladık; bu alana daha da odaklanacağız. Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye üçgeni bizim nişimiz. Bu üçgendeki ticaret, yatırımlar ve satın almalar bankamızın nişini oluşturmaya devam edecek. Bugün banka bilançomuzun dörtte biri Azerbaycan ve Gürcistan’daki işlerden geliyor. Bu, her zaman da önceliğimiz olacak. 2020’de bilançomuzda ne kadar pay alacaklarını bugünden bilemiyorum ama payları mutlaka olacak. 

  • Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan arasında ne kadarlık bir ticaret hacmi mevcut? Önümüzdeki 5 yılda bu hacmin ne kadara çıkacağını tahmin ediyorsunuz?

 Bu üçgende çalışan irili ufaklı 1.200’ün üzerinde şirket bulunuyor. Bu üçgenin ticaret hacmi de 4 milyar dolar. Büyük Türk müteahhitlik şirketleri, bu iki ülkede belli başlı projeleri üstleniyor. İleride Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerinin Socar tarafından yapılan boru hattı ve rafineri projesi, Kars-Tiflis-Bakü tren yolu gibi büyük projelerin tamamlanmasıyla artacağını öngörüyoruz. Demir İpek Yolu, Çin-Londra arasını bağlayarak ticareti artıracak. 

  •  İleride bireysel ya da özel bankacılığa girmek gibi planınız olabilir mi? 

 Önümüzdeki 3 yılda bireysel bankacılık yapmayacağız, böyle bir planımız yok. Özel bankacılığı ise strateji çalışması çerçevesinde değerlendiriyoruz. Bireysel yatırımcıya bu konuda danışmanlık hizmeti verebiliriz. Özel bankacılık yapıyoruz diyemeyiz, ancak selektif olarak yapabiliriz. 

  •  Şubesiz mi büyüyeceksiniz? 

 Evet, şubesiz bankacılık yapmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki 3 yılda da bir merkezden hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Sahip olduğumuz internet bankacılığı kanalını sürekli iyileştiriyoruz, hizmet kalitesini artırmaya çalışıyoruz. 

  •  Yatırım bankacılığı tarafında Azerbaycan ve Gürcistan’dan Türkiye’de şirket alma ya da ortak olma talepleri geliyor mu? 

Geçtiğimiz dönemde bir satın alma gerçekleştirdik. Çekirdekten 3D üzerine çalışan bir şirkete yatırım yaptık. Kitle fonlaması, melek yatırımcılık ya da şirket satın alması şeklinde bu tip yatırımlar yapabiliriz. Bu gibi imkanlar önümüze geldikçe değerlendireceğiz. Özellikle Azerbaycan tarafından fonlanacak, bizim aracılık edeceğimiz imkanlara bakacağız. Burada belirli bir sektör ayrımımız da yok, her sektörden olabilir. Azerbaycan bağlantılı bir iş olması da gerekmiyor, Türkiye’de yerleşik bir şirkette de fırsat görürsek değerlendiririz. 

  •  Kâr tarafında nasıl hedefler koydunuz? 

 2014 yılı sonunda bankanın 1,5 milyon TL civarı zararı vardı. 2015’te 9 milyon TL kâra geçtik, geçtiğimiz yıl 14 milyon TL kâr yazdık. Bu yılı 16,5 milyon TL ile kârla kapatmayı hedefliyoruz. Ardından 3 yılda da yıllık yüzde 10 kâr hedefi planlıyoruz. Bugün bankanın sorunlu alacak oranı sıfır.

~


"AZERBAYCAN'DA İKİNCİ BANKAYIZ"

GÜRCİSTAN
Pasha Bank, Gürcistan’da kurumsal ve bireysel bankacılık yapıyor. Tek şubeden hareket ediyor. Gürcistan 2,5 milyon nüfuslu bir ülke; Tiflis merkez olmak üzere tek yerden hizmet veriyor. PASHA Bank Gürcistan’ın aktif büyüklüğü 100 milyon doların üstünde.
AZERBAYCAN Azerbaycan’da ise iki grup bankamız var. Ülkenin ikinci büyük bankası olarak faaliyet gösteriyoruz. Grup bu coğrafyada kurumsal, bireysel ve yatırım bankacılığı yapıyor. Bankanın aktif büyüklüğü 2 milyar doların üzerinde. Azerbaycan’da bireysel bankacılıkta 110’ün üzerinde şubeyle hizmet veriliyor. PASHA Bank Azerbaycan 6 şubeyle kurumsal ve yatırım bankacılığı yapıyor. Londra arasını bağlayarak ticareti artıracak.



"İKİNCİ YARI SAKİN GEÇER"

ZORLANAN SEKTÖR OLMAZ
Türkiye, gelişmekte olan ülkelere bakınca iyi bir performans gösteriyor, likidite gelmeye devam ediyor. Bu yıl Türkiye’nin yüzde 3’ün üzerinde büyüyeceğini düşünüyorum. Sektör için yılın ikinci yarısı daha sakin geçer. İlk 6 aydaki kredi büyümesini ikinci 6 ayda göreceğimizi düşünmüyorum. Yıl sonu kredi büyümesi yüzde 20’nin üzerinde olur. Genel olarak KGF’nin olumlu etkisiyle tüm sektörlerin zorlanmadan geçireceği bir dönem olacağını düşünüyorum. Bu yıl yenilebilir enerji ve inşaat iki önemli sektör. Oto yan sanayi de iyi olabilecek bir alan.
EN ÖNEMLİSİ KAYNAK BULMA Türkiye’de bankacılıkta bilanço tarafında en büyük risk, kaynak. Mevduat- kredi oranı yüzde 140’larda, mevduat istenilen hızda büyümüyor. Türkiye’de kaynak bulmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Beklenilenin üzerinde büyümeyi yakalamış durumdayız, bunun devamı için kaynak bulmak çok önem kazanıyor. Ayrıca tabii Türkiye, yurt dışı gelişmelerden de etkilenecek. Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci politikasından ne zaman vazgeçeceğinin, FED’in faiz artırımlarının da takip edilmesi gerekiyor.



2020 STRATEJİSİ

  • Proje finansmanı ve leasinge odaklanacağız. 
  • 3 yılda 3 kat büyümeyi planlıyoruz. 
  • Azerbaycan’dan belli bir kaynağı Türkiye’ye taşıyacağız. 
  • Ticari ve kurumsal segmentteki müşterilere odaklanacağız. 
  • Önümüzdeki dönemde enerji ve inşaat ana alanlarımız olacak. 
  • Gelecek 3 yılda bireysel bankacılık yapmayacağız. 
  • 2017 sonrası yıllık yüzde 10 kâr hedefimiz var. 
  • 2020’de aktif büyüklükte 2 milyar TL’ye ulaşacağız.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz