Fintech heyecanı

Türkiye’nin büyük bankaları da yeni teknolojilerden ve çözümlerden yararlanmak için bu girişimleri ya yakında takip ediyor ya da onlarla iş birliğine gidiyor.

21.12.2017 11:45:000
Paylaş Tweet Paylaş
Fintech heyecanı

Elçin Cirik

[email protected]

Fintechler, finans dünyasının yeni oyuncuları… Yarattıkları yeni çözümlerle zaman zaman bankaları yarışta nefessiz bırakıyorlar zaman zamansa onların işlerini kolaylaştırıyorlar. Bu alandaki fırsatları gören bankalar ise son yıllarda fintechlerle kazan-kazan ilişkisine dayalı yeni bir iş birliği modeli geliştirdiler. Bu iş birliğini bankaların ağırlıklı olarak dijital bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcıları sürdürüyor. Peki kim bu yöneticiler ve fintechlerle nasıl çalışıyorlar, nasıl hizmetler geliştiriyorlar? Dijital bankacılıkta öncü 7 büyük bankanın fintechlerle birebir çalışan genel müdür yardımcılarını bir araya getirdik. Onlara bankalarını yarına taşıyacak fintech stratejilerini ve önümüzdeki dönemde önem verdikleri alanları sorduk. İşte yanıtlar… 

“1000 FİNTECHLE GÖRÜŞÜYORUZ” 

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, kendilerine has yapılanmalarıyla fintechlerin sektöre dinamizm kattığını söylüyor. “Yeni teknolojilerin bankacılığa entegrasyonunda fintechlerin önemli rol oynadığını düşünüyorum” diyen Erdoğan’ın değerlendirmesi şöyle: “Bu vizyonla fintechlerle çok yakın ilişkiler kuruyoruz. Öyle ki farklı pek çok alanda incelediğimiz ve görüştüğümüz fintech sayısı 1.000’in üzerine çıkmış durumda. Örneğin Yapı Kredi Mobil’e entegre ettiğimiz göz tanıma sistemi teknolojisini, Amerikalı EyeVerify ile hayata geçirdik. Lisanslama aşamasında EyeVerify’ın Türkiye yetkilisi Ölçsan ile çalıştık. 

Yeni fintechlerin ortaya çıkmasını desteklemek amacıyla “code.yapıkredi” programını hayata geçirdik. 7’den 70’e herkese kodlama eğitimleri sunarken girişimcileri de finansal rehberlik alanında destekliyoruz. Ayrıca yazılımcılara finansal teknoloji uygulama programlama arayüzleri (OpenBankingAPI) de sağlıyoruz. Yapay zeka, giyilebilir teknolojiler, biyometri ve nesnelerin internetinin sektöre daha fazla entegre olacağı bir gelecek bizleri bekliyor. Bizim de hedefimiz, mobilin uzaktan kumanda olduğu ve tüm kanalların birbiriyle konuştuğu ekosistemimizi genişletmek. Bu yönde çalışmalarımızı müşterilerimizle buluşturacağız.” 

“SES ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ” 

Fintechlerle doğrudan iş birliği yaparak geliştirdikleri bir ürün ya da hizmetlerinin olmadığını söyleyen Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Osman Tanaçan, “Ziraat Finans Grubu’nun teknoloji firması olarak müşterilerimize daha yenilikçi ürünler sunmak ve maliyet avantajı elde etmek için fintechlerdeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” diyor. Son dönemde özellikle dijital kanalları etkinleştirmeye yönelik çok sayıda proje üzerinde çalıştıklarını da anlatan Tanaçan’ın değerlendirmesi şöyle: “Dijital cüzdan, chatbot ve mobil asistan projelerine başladık. Ayrıca yakın zamanda Call Steering (Sesle Yönlendirme) ve Speech Analytics (Ses Analizi) projelerine başlamayı hedefliyoruz. Fintech girişimleriyle özellikle veri analitiği ve yapay zeka projeleriyle bulut ve blockchain teknolojisi konusunda ortak çalışmalar yürütebiliriz. Avrupa’da getirilen yeni PSD2 regülasyonuyla birlikte bankalar müşteri onayı alarak müşterilerinin hesaplarını üçüncü taraf sağlayıcılara açabilecek. Ancak tabii hesaplarını açacak işletmeler için hesap erişim güvenliği ve dijital kimliğin korunması büyük önem taşıyor. Bu da güvenlik teknolojilerine daha fazla yatırım yapılmasını gerektirecek.” 

~

“API’LERİNİ AÇAN İLK BANKAYIZ” 

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, “Yurt içinde ve dışında birçok fintechle yakın iş birliğinde çalışıyoruz” diyor. Tüm uygulama geliştiricilerin diledikleri zaman ve mekanda girip çalışabilmesi için uygulama programlama arayüzünü (API) açan ilk banka olduklarına dikkat çeken Ulutaş, şöyle konuşuyor: “İngilizce olarak kullanıma açtığımız API portal sayesinde, finans alanında uygulama geliştirmek isteyenler çalışmalarını yürütecek. Tüm girişimcilerin, Akbank’ın API altyapısını kullanarak geliştirecekleri yeni uygulamalardan istediklerimizi müşterilerimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bu şekilde müşterilerimize dünyada iyi fikri olan herkesin ürettiği çözümleri hızla adapte edebileceğiz. Global danışmanlar öncülüğünde Akbank LAB’ı kurduk. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Ripple ile dijitalin öncü yeniliklerinden blockchain teknolojisini yurt dışı para transferlerinde kullanmak üzere bir anlaşma yaptık. Bugünlerde test işlemlerini başarıyla tamamladığımız blockchain sistemiyle ileride küresel para transferleri hız kazanacak, maliyetler düşecek ve müşterilerimiz 7/24 işlem yapabilecek.” 

“TÜRK ŞİRKETLERE ÖZEL İLGİ”

“Biz fintechleri çok seviyoruz. Özellikle Türkiye’deki fintechlere özel ve yoğun ilgi gösteriyoruz” diyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, stratejilerini şöyle aktarıyor: Silikon Vadisi’ndeki MaxiTech şirketimiz, dünyada start up’ları takip edip hangileriyle, hangi konularda iş birliği yapabiliriz noktasında bize düzenli rapor sunuyor. Türkiye’de 200 kadar fintech bulunuyor ve yüzde 20’siyle çok yakın olarak çalışıyoruz. Arzumuz, Türkiye’den milyar dolarlık global bir fintech çıkması. Burada önümüzde gurur duyduğumuz Pozitron örneği var. Pozitron ile mobil uygulamayı birlikte geliştirdik,ardından 100 milyon dolara Monitise tarafından satın alındı. Kolektif House’da Workup programına sponsoruz. Burada pek çok start up’a ev sahipliği ve danışmanlık yapıyoruz. Bu iş birliklerinden güzel hizmetler çıkarsa bankamızda kullanıyoruz. İleride alan olarak yapay zeka, robot ve blockchain alanlarını kritik önemli görüyorum. Biz de bu alanlara yatırım yapıyor ve fintechlerle çalışıyoruz. PSD2 regülasyonuyla lisans alan kuruluşlar, tüm bankaların açtıkları API’leri kendi müşterileri için kullanabilecek. Bu, rekabeti kızıştıracak. Eğer Türkiye’de bunun karşılığı bir düzenleme olur ve kurumlar lisans alabilirse bankaların hem API’lerini önceden hazır etmesi hem bu kuruluşlara müşteri kaptırmamak için rekabet etmesi gerekecek. Bizim iki güzel API’miz devreye girdi. Biri tüketicilere alışveriş anında ihtiyaç kredisi kullandırmayı, diğeri de sigorta şirketlerinin hasar ödemelerinde müşterinin hesabına para transferi yapmalarını sağlıyor. Düzenlemeler tamamlandığında tüketici lehine rekabet artışı ve gelir paylaşımında fintech lehine gelişme olacak.” 

“ÇEVİKLİKLERİ BİZİ ZORLUYOR” 

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik, fintech’lerin iş yapış şekillerinin oldukça çevik olduğuna dikkat çekiyor. “Atik yapılar üzerine kurdukları projeleri çok hızlı ortaya çıkarabiliyorlar. Bizi zorladıkları nokta da bu, aslında” diyen Çelik, değerlendirmesini şöyle yapıyor: “Bu ekiplerle geliştirdiğimiz projelerdeyse aynı çeviklik, bize büyük kolaylık getiriyor. Özellikle dijital ödeme sistemleri başta olmak üzere farklı alanlarda birçok fintechle iş birliği yapıyoruz. Çift taraflı entegrasyonlarla fintechler dilerse bizim API’lerimizi kullanıp sistemlerini entegre ediyor, isterlerse geliştirdikleri sistemleri bize sunup farklılaştırdıkları uygulamaları deneyebiliyor. Dijital ödeme sistemleri başta olmak üzere ödeme altyapıları, finansal akış analitikleri, ödeme sistemlerine dair blockchain altyapıları gibi ürün ve hizmetler üreten fintechler, her zaman için bir adım önde bizim için. PSD2 uyarlaması yeni finansal uygulamalar ve iş modelleri yaratacak bir birlikteliğin başlangıcı anlamına geliyor. Önümüzdeki 3-5 yılda finansal teknolojiler alanında bankayla ilişkili, fakat farklı kanalları yöneten ve bunu yaparken bankacılık altyapısıyla entegre çalışan birçok firma ve uygulama göreceğiz.”

~


"FİKİRLERİ HEPİMİZE İYİ GELECEK"


VİZYON Finansın geleceğinde bankaların fintechlerle birlikte aktif rol alacağına inanıyoruz. Bu dalgaya yön veren en aktif kurum olmak hedefindeyiz. Fintechlerden çıkacak parlak fikirlerin hepimize iyi geleceğine inanıyoruz. Bu entegrasyon, finans sektörüne katma değerli, sürdürülebilir bir gelişim fırsatı sunacak. Bu vizyonla 2016’da başlattığımız TEB Fintech Future Four Programı ile seçtiğimiz start up’lara gereken finansal destek ve ticarileşme sürecinde ihtiyaç duydukları danışmanlık desteğini sunuyoruz. Bu yıl programda ZEK.AI ve Miks, Chatbank ve SoolX girişimleri dereceye girmeye hak kazandı ve ürün geliştirme sürecine başladı. Sonuç olarak 4 projenin 2’si şirketleşti. Diğer ikisi ilerliyor.
İLK ÜRÜN Robo danışmanlık kategorisi birincisi ZEK. AI ile TEB Portföy ve Dijital Bankacılık CepteTEB ekibi, ilk ürünü geliştirmek üzere birlikte çalışıyor. Chatbank ile banka içinde ürün entegrasyon sürecini başlattık. TEB Fintech Future Four Programı kapsamında bankanın ihtiyacı olan bazı teknolojik ürün geliştirmelerini fintechlerle birlikte yapmayı hedefliyoruz. Robot danışmanlık ve yapay zeka özellikle eğilmeyi hedeflediğimiz alanlar arasında. Ayrıca PSD2 çerçevesinde fintechler, bazen bankamızın API ürünlerini kullanarak, bazen bu API’ların yanında farklı servislerden de yararlanarak bugün göremediğimiz birçok hizmeti uçtan uca kullanıcılara sunabilecek. Bu süreçte iş birliği yaptığımız fintechleri dinliyor, rafa koyacağımız API ürünlerimizi tasarlıyoruz.



DİDEM DİNÇER BAŞER GARANTİ BANKASI GMY
“5 ALANDA İŞ BİRLİĞİ YAPABİLİRİZ”

ÖĞRENME ALANI
Fintechler bizim için öğrenme alanı. Bir alana odaklanıyorlar ve sıfırdan beyaz bir kağıda müşteri için daha kolay ve ekonomik bir süreç çiziliyor. Bu bakımdan büyük konvansiyonel kurumlar için gerçek birer öğrenme alanı sunuyorlar. Biz banka olarak ekosistemin gelişimini desteklemek ve fayda yaratmak adına hem fintechlerin yarattığı çözümleri bünyemize katmaya hem kendilerini geliştirme yönünde API uygulamalarımızı fintechlere açmaya önem veriyoruz.
BBVA’NIN STRATEJİSİ Hem girişimcilik ekosistemini desteklemek adına GarantiPartners programını yürütüyoruz hem bundan bağımsız fintechlerle iş birliği yapabiliyoruz. BBVA Grubu da farklı yöntemlerle iş birlikleri yapıyor. Fintech şirketlerine ya direkt yatırım yaparak şirketleri satın alıyor, burada gelişen yeni fikirleri kendi bünyesine katıyor ya da venture capital fonuyla oluşumlara yatırım yapıyor.
BİYOMETRİ VE BÜYÜK VERİ Biz ise konusunda inovatif start up’larla iş birliği yapıyoruz. Bu alanda yaptığımız çalışmalara verebileceğimiz en iyi örnek, geçtiğimiz aylarda hizmete sunduğumuz Garanti Cep Klavyesi. Garanti Cep Klavyesi’ni BBVA Open Talent 2016 kazananı “Paykey” ile yaptığımız iş birliğiyle hayata geçirdik. İleriye dönük olarak fintechlerle yapay zeka, biyometri, büyük veri, makine öğrenimi ve blockchain konularında iş birliği yapmayı düşünüyoruz.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz