"Hisse bazında iyi fırsatlar var"

Meksa Yatırım Genel Müdürü VESİLE ŞARLIOĞLU, borsada fırsatların bitmediğini söylüyor.

1.09.2009 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Hisse bazında iyi fırsatlar var"
Piyasaları yukarı taşıyan faktörler, global algılamalardaki iyileşmeler ve en kötünün sona erdiğine yönelik beklentilerin yükselmesi olarak sıralanıyor. Yurtiçinde ise faizlerde yüzde 16,75’lerden başlayan 9 puanlık gerilemeyle yüzde 7,75’lere gelinmesi ve gerilemenin devam edeceğine yönelik beklentilerin sürüyor olması piyasaların seyrini etkiliyor. Faizlerdeki düşüşün ardından, yükselişin uzun süre olmayacağı yönündeki beklentiler de yükselişteki temel faktörlerden biri. Faizlerdeki bu seyir, banka hisseleri üzerinde çok olumlu etkiler gösterdi ve İMKB, bankaların öncülüğünde yükselişini sürdürdü.
Geldiğimiz noktada İMKB 100 Endeksi, 50.000 düzeyini zorlarken gösterge bono faizinde yüzde 10’un altı seviyeler söz konusu. Yine dolar kuru, 1,50 TL’nin altında seyrediyor. Bundan sonraki beklentilere bakıldığında ise gelinen seviyelere rağmen iyimserliğin devam ettiğini söyleyen Meksa Yatırım Genel Müdürü Vesile Şarlıoğlu, İMKB’de realizasyon beklemekle birlikte hisse değişimi yapılmasını ve portföyde yüzde 60 hisse tutulmasını tavsiye ediyor.
Hisse bazında fırsatların bitmediğini kaydeden Şarlıoğlu’nun piyasa beklentileri ve yatırımcılara önerileri şöyle:
Capital:  Sizce uluslararası piyasalarda dipten dönüş başladı mı? Yine W senarsoyundan bahsediliyor. Bu senaryo gerçekleşir mi?
Üçüncü çeyreğin başında, Avrupa’da bazı büyük ekonomiler resesyondan çıkmaya başladı. Bunun 2010’dan önce olmayacağı düşünülüyordu. FED Başkanı Ben Bernanke’nin de bu yönde yaptığı olumlu açıklamalar, piyasaların yukarı yönlü seyrini güçlendirdi. Hatta son dönemde V şeklinde bir toparlanmadan dahi bahsedilmeye başlandı.
Bence toparlanmadan ve toparlanmanın kalıcılığından bahsedebilmek için istihdamın artması, sürekli ve güçlü bir büyümenin başlaması ve her türlü talebin, devlet desteği olmaksızın sağlıklı seviyelere gelmesi gerekiyor.
Ancak makro göstergelerin W senaryosuna işaret etmediğini düşünüyorum. Roubini gibi önemli ekonomistlerin W senaryolarının piyasada ciddi şekilde tartışılmaya başlandığını belirtmek isterim.
Capital:  Piyasaları sonbaharda etkileyebilecek önemli iç ve dış faktörler nelerdir?
Yurtiçinde IMF ile görüşmeler, faiz oranlarındaki seyir ve büyüme rakamları etkili olacak. Yurtdışında ise ABD’nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları, global piyasalar bazında temel bir gösterge olacak. ABD’nin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3 civarında büyümesi bekleniyor. Bunun yanı sıra Euro bölgesinden de yılın üçüncü çeyreğinin başından itibaren pozitif  büyüme rakamlarının geldiğini biliyoruz. Bunlar, Türkiye ihracatı için iyi gelişmeler. Çünkü Türkiye, ihracatının önemli kısmını bu bölgeye yapıyor ve İMKB’de bu bölgeye ihracat yapan şirket sayısı fazla.
Capital:  Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirim politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Faiz indirimleri daha ne kadar devam eder?
Enflasyona paralel olarak MB’nin faiz indirimlerini olumlu değerlendiriyorum. Sonuç olarak MB’nin temel görevi, fiyat istikrarını sağlamak ve bunu da yeteri kadar yerine getiriyor.
Faiz indirimlerinin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyorum. Faizlerde yüzde 16,75’lerden başlayan 9 puanlık gerilemeyle yüzde 7,75’lere gelindi. Gerilemenin devam edeceğine yönelik beklentilerin sürüyor olması da piyasaların bu seviyelere gelmesinde büyük etken oldu. Bundan sonrasına bakıldığında yıl sonuna kadar 50 baz puan ve 25 baz puan olmak üzere toplamda 75 baz puanlık bir indirim daha gelebilir. ~
Capital:  Faiz indirimleri, bankaları nasıl etkiliyor?
Bankaların bono pozisyonları, 2008 yılından bu yana ciddi bir büyüme gösterdi. Sonuç olarak faizlerdeki her düşüş, bankalarda bono kârları oluşmasını sağlıyor. Bu durum bankaların kârlılığını ve hisse fiyatını olumlu etkiliyor.
Capital:  Sonbaharda döviz piyasasında beklentiniz nedir?
Sonbaharda döviz piyasasında ciddi bir hareketlenme beklemiyorum. Özellikle IMF ile anlaşmanın gündemde olduğu bir ortamda dövizde sert hareket beklentim yok.
Hisse senedi piyasalarındaki yükseliş devam ettiği sürece dolar sakin seyrini sürdürecek. Sadece global piyasalardaki algılama negatife dönmeye başlar ve enflasyondaki canlanmayla birlikte FED faiz artırımına giderse dolarda, diğer para birimlerine karşı yükseliş görebiliriz. Bu tür senaryolar için 1,45’e doğru geri çekilmelerde alım, 1,50-1,52 aralığında satış düşünülebilir.
Capital:  Euro/dolar paritesini de yorumlamanızı rica ediyorum?
-  Euro/dolar paritesinde ise 1,40 ile 1,45 aralığında hareket olabilir. Ülke ekonomilerinden gelecek negatif gelişmeler, dolara talebi artıracağından pariteyi aşağı yönlü hareket ettirirken, piyasalardaki olumlu havaların devamı, pariteyi 1,45 lere doğru taşıyacaktır. Nitekim en son yönünü aşağı çeviren parite, ABD yeni ekonomik paket haberleriyle yükselişe geçti ve 1,43’lerin üzerine çıktı.
Capital: Hisse senedi piyasası çok ciddi bir yükseliş yaşadı. Endeksin kısa vadede ve yıl sonuna kadar daha gideceği yer var mı? Yoksa yükselişin son günlerinde miyiz?
Endeksin 60.000’lere kadar gideceği yer olduğunu düşünüyorum. Ama bunun için faizlerdeki düşüşün devam etmesi ve algılamalardaki iyileşmenin sürmesi gerekiyor. Bu şartlar sağlandığı taktirde endeks için yukarıda alan var.
Yükselişte ilk etapta 48.000 direncinin kırılması gerekiyor. 48.000 kırıldığı taktirde ilk hedef 50.000 düzeyi olur. Yabancı payının tekrar yüzde 67’lere çıktığı bu dönemde, dengeler bozulmaz ise bu seviyelerin kısa sürede test edileceğini düşünüyorum.
Capital:  Yatırımcı, bu fiyat seviyelerinde piyasalarda nasıl hareket etmeli. Nasıl bir strateji izlemeli?
Yatırımcıların seçici davranmaları gerektiğini düşünüyorum. 6 aylık bilançolar açıklandı ve bu sonuçlara bakarak daha net ve daha seçici hareket edebilirler. Genel anlamda faizlerde yükseliş ve genel algılamalarda bozulma olmadıkça hisse senedi piyasalarında devam etmelerini tavsiye ederim.
 Sadece endeksteki yorgunluk ve olası gelebilecek kâr satışlarına karşı primli hisselerden çıkılıp hala yükseliş potansiyeli taşıyan ucuz hisselerde pozisyon almak gerekiyor.
Döviz ve faiz piyasalarında fazla bir getiri olacağını düşünmüyorum. Enflasyon beklentisini göz önüne aldığımızda, reel faizin 3 civarında olduğunu düşünürsek ve faiz oranların da yıl sonuna kadar 50+25, yani toplam 75 puanlık düşüş olacağını göz önünde bulundurursak faizden de faydalanılabilir.
Faizde mevcut pozisyon korunmalı ve yeni posizyon açmak için yükselişlerden faydalanılmalı. Dolarda ise belirttiğim gibi 1,45 alış, 1,50 üstü satış için kullanılabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz