İhracat kredilerindeki payımız hızla artacak

Odeabank Finansal Kurumlar ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Yurdagül, Odeabank’ın ihracat kredileri ve bu alandaki diğer hizmetleri konusundaki sorularımızı yanıtladı.

30.03.2014 13:33:030
Paylaş Tweet Paylaş
İhracat kredilerindeki payımız hızla artacak
Türkiye bankacılık sektönün yeni temsilcisi Odeabank, henüz bir yıllık bir banka olmasına reğmen mevduat bankaları arasında 14’üncü sıraya kadar yükseldi. 9 milyar TL kredi hacmine ulaştı.

Bunun yüzde 8’inin ihracat kredisi olduğunu söyleyen Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Yurdagül, “Ana ortağımız Bank Audi’den de aldığımız güçlü Kuzey Afrika ve Orta Doğu Bölgesi başta ihracatçı şirketlerimizi her konuda destekliyoruz” diyor.

Odeabank,15 yıl aradan sonra sıfırdan banka kurma lisansı alarak 2 Ekim 2012 tarihinde bankacılık sektörüne 49’uncu banka olarak girdi. Şu an mevduat bankaları arasında 14’üncü sıraya kadar yükseldi.

Ana hissedar Bank Audi, Odeabank’ta 300 milyon dolar olan başlangıç sermaye desteğini çok kısa bir süre zarfında 900 milyon dolara yükseltti.

Bank Audi sermaye desteğinin yanı sıra, bölge ve ürün tecrübesini her daim paylaşıyor. Farklı ülkelerde bulunan grup bankaları ve var olan muhabir ilişkileri ile Odeabank’ın hizmetlerini en etkin şekilde destekliyor.

Odeabank Ekim 2012’den bu güne kadarki kısa bir süre içerisinde yaklaşık 9 milyar TL kredi verdi. Bu rakamın da yaklaşık yüzde 8’ini ihracat kredileri oluşturuyor. İhracat kredisinin yanında verilen ilave hizmetlerde Bank Audi’nin önemli desteğinin olduğunu söyleyen Odeabank Finansal Kurumlar ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Yurdagül, “Beklenileceği üzere sıfırdan kurulmuş bir banka olarak ilk etapta nakit kredilere öncelik verildi.~

Zamanla ihracat kredilerimizin payının hızla artacağını söyleyebiliriz” diyor. Yurdagül, Odeabank’ın ihracat kredileri ve bu alandaki diğer hizmetleri konusundaki sorularımızı yanıtladı.

İhracatçı şirketlerin yaşadığı en önemli finansman problemleri nelerdir?
Büyük ve birçok orta ölçekli ihracatçı firma, bünyelerinde dış ticaret alanında uzmanlaşmış kadrolardan oluşan ekipler bulunduruyor. Uzmanlaşmış ekipleri ile bu firmalar hem satış hem de fonlama alanlarında kendilerine büyük bir katma değer yaratarak rakabette üstün bir konuma geçiyor.

Bunun yanı sıra büyük ihracat firmaları gerçekleştirdikleri yüksek işlem hacimleri sayesinde, kendilerine bankalardan daha avantajlı ve uygun finansman kaynakları yaratabiliyor. Diğer tarafta ise daha küçük çaplı ihracatçı firmalarının çoğunlukla böyle ekipler yok ve rekabette dezavantaj yaşıyorlar.

Bu yüzden bankaların ihracat alanında gelişmek ve büyümek isteyen KOBİ’lere ürün desteği sağlaması, dış ticaret eğitimleri vermesi ve dış ticaret bağlantıları kurulabilecekleri organizasyonlar düzenlemesi büyük önem taşıyor.

Türkiye’de ihracat kredileri hangi ölçüde kullanıyor? KOBİ’ler ihracat kredilerini kullanma oranı nedir?
BDDK’nın Ağustos 2013 tarihli verilerine göre, kredilerin 2007 yılından itibaren gelişimi incelendiğinde; KOBİ kredilerinin toplam krediler içerisindeki payı yüzde 28’den yüzde 25’e, ihracat kredilerinin payı ise yüzde 10’dan yüzde 5’e geriledi. ~

Türkiye ekonomisi içinde firma sayısı, üretim ve yaratılan istihdam açısından önemli bir ağırlığı olan KOBİ’ler, maalesef ülkemiz ihracatı içinde yeterli bir paya sahip değiller. KOBİ’ler ABD, Japonya ve AB gibi gelişmiş ekonomiler için ekonomik büyümenin sağlanmasında önemli bir unsur olarak değerlendiriliyor. Ancak Türkiye’de KOBİ’lere verilen kredi ve ihracat payı diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırılınca halen düşük oranlarda.

Türk şirketlerin özellikle de KOBİ’ler, ihracat kredilerinin ne ölçüde farkında? İhracat pazarlarında ne gibi sorunlarla karşılaşıyorlar?

KOBİ’lerin ihracatta karşılaştığı belli başlı sorunlar, genellikle finansman kaynağı, kur riski, üretim kapasitesi ve kurumsallaşma ile ilgili konulardan kaynaklanıyor. Bir ülkenin sermayesinin tabana yayılmasında ve sağlıklı bir ekonomik yapının oluşturulmasında büyük rol oynayan KOBİ’lerin teşvik edilmesi önemli ve gerekli.

Odeabank’ta KOBİ bankacılığı adı altında özel bir bölümümüz var ve KOBİ müşterilerimize tüm bankacılık ürünlerimizin yanı sıra özellikle dış ticaret ürünlerimizle ilgili ürün tanıtımları, pazar bilgilendirmeleri ve dış ticaret eğitimleri sağlıyoruz.

İhracat yapan firmalara, üreticilere, ne gibi kredi hizmetleri veriyorsunuz?
İhracat yapan müşterilerimize, dış ticaret döngülerini dikkate alarak ihracat dönemlerinde gereksinim duyacakları finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm klasik ihracat finans ürünlerini ve müşteriye özel tasarlanmış ürün yapılarını sunuyoruz.

Öncelikle ihraç edilecek ürünün hammadde satın alımı, üretim ve satış aşamalarını kapsayan ticaret döngüsü belirliyoruz. Burada asıl önemli olan ihracatçılarımızın baştan sona tüm ticaret döngülerini en iyi şekilde ortaya çıkarmak. Yine bu döngüyü en doğru şekilde analiz edebilmek ve gerekli olan finansman kaynağını en uygun koşullarda müşterilerimize sağlayabilmek. ~

Halihazırda sevk öncesi ve sevk sonrası ihracat kredileri, reeskont kredileri, ihracata dönük üretim finansman kredileri, ihracat akreditif ve poliçe iskontoları, Eximbank kredileri ve Ülke kredileri gibi tüm klasik ihracat finansman ürünlerini sunuyoruz. İleriye dönük olarak stok ve EMTİA finansman yapıları üzerinde de çalışmalar yürütüyoruz.

Ana ortağınız Bank Audi’nin bu hizmetlerinize bir desteği var mı? Varsa açar mısınız?
Bank Audi’nin halihazırda Kuzey Afrika ve Orta Doğu Bölgeleri’nde 8 ülkede bulunan bankaları ile oluşturduğu kuvvetli bir mevcudiyeti, engin tecrübeleri ve süregelen köklü ilişkileri var. Buna paralel Odeabank olarak bu bölgelere özel bir odağımız bulunuyor.

Bu zorlu bölgelerde Bank Audi’nin yıllardır var olması ile kazanılmış bilgi, birikim ve tecrübesi, müşterilerimize önemli bir katma değer yaratıyor ve destek olan çözümler sunmamıza imkan veriyor. Grup bankalarımızla aramızda geliştirdiğimiz özel dış ticaret ürünlerimizle farklı ülke mevzuatları ile uyumlu ve güvenli yapılar kuruyoruz.

ODEABANK'IN ÖNE ÇIKAN HİZMETLERİ
İHRACAT VE PROJELERİ DESTEKLEYİCİ ÜRÜNLER

Kurumsal, ticari, işletme ve KOBİ müşterilerimize ithalat, ihracat ve yurtdışı projelerini destekleyici ürünler sunuyoruz. Küresel, bölgesel, yerel ve özellikle ana hissedarımız Bank Audi'nin bulunduğu Kuzey Afrika ve Orta Doğu Bölgeleri'ndeki dış ticaret koridorlarını, trendlerini ve pazar ihtiyaçlarını yakından ve sürekli izliyoruz.

Bu şekilde bölümümüz, klasik dış ticaret ürünlerinin yanı sıra ilgili pazar dinamiklerine uygun yeni ve özel ürünler hazırlayarak firmaların dış ticaret döngülerine en uygun ve muhtemel riskleri minimize eden çözümleri yapılandırıyor.~

ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA BÖLGESİNDE TECRÜBE
Son yıllarda ülkemiz dış ticareti içerisinde daha fazla paya sahip olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi, Odeabank stratejik dış ticaret genişleme hedefleri içerisinde önemli bir yer kaplıyor. Garanti mektuplarında uzmanlaşmış ekibimizle, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde altyapı, inşaat, makina ve enerji sektörlerinde ihalelere girecek olan müşterilerimize destek oluyoruz. Yeni müşteri kazanımı ve var olan müşterilerimizle ilişki derinliğimizi artırmak amacıyla şubelerimizle birlikte müşteri ziyaretleri gerçekleştiriyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz