İştiraklerin gücüyle büyüyeceğiz

Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer ile bankanın yeni açılacağı alanları, yakın dönem projelerini konuştuk...

2.11.2015 14:55:470
Paylaş Tweet Paylaş
İştiraklerin gücüyle büyüyeceğiz
Çalık Grubu’nun finans kurumu Aktif Bank, yatırım bankacılığı lisansının verdiği tüm fırsatlardan yararlanmaya çalışıyor. Bu yıl içinde iki genel müdür değiştiren banka, 2010’da girdiği perakende bankacılıkta büyüme isteğini sürdürüyor. Bankanın mayıs ayında göreve gelen yeni genel müdürü Dr. Serdar Sümer, bireysel bankacılıkta Passolig ve EKent iştiraklerinin müşterileriyle büyüme planları yapıyor. Sümer, KOBİ bankacılığına da gireceklerini açıklıyor. Yönetici, “Yeni nesil yazar kasamızla ulaştığımız 200 bin işletme, KOBİ’lerden oluşuyor. Bu şirketlerin finansal ihtiyaçlarını da karşılayacağız, kredi ve sigorta satacağız” diyor. Aktif Bank’ta 8 yıl genel müdür yardımcılığının ardından yönetime geçen yeni genel müdür Dr. Serdar Sümer ile bankanın yeni açılacağı alanları, yakın dönem projelerini konuştuk:
* Göreve geldiğiniz ilk 3 ayda bankada ne gibi değişikliklere gittiniz?
2008 başında, Aktif Bank’ın yeniden yapılandığı dönemde iştirakler ve sermaye piyasalarından sorumlu genel müdür yardımcısı olarak çalışmaya başladım. Geçen yıl kendi işimi yapma isteğiyle bankadan ayrıldım, ardından 6 ay sonra patrondan geri gel teklifi geldi. 3 Mayıs’ta genel müdür olarak göreve başladım. Bu sürede bankanın stratejisinde bir değişiklik yapmadım. Sadece iştiraklerin bir kısmında sadeleştirmeye gittik, birbirine temas eden işleri örtüştürdük. Ana stratejimizi sürdürüyoruz. Bankanın çıkış noktasında iki temel öğe var: İlki Aktif Bank, çok büyük ve çok şubeli bir banka olmayacak. İkincisi her zaman inovasyonu destekleyeceğiz. Bizim yatırım bankacılığı lisansımız var ve bu lisansın bize verdiği tüm nimetlerden olabildiğince faydalanacağız.
* 2013’te eski yöneticiniz Önder Halisdemir, “5 milyar dolar kendimizi iyi hissettiğimiz büyüklük olacak” diyordu. Siz yeni bir ideal büyüklük belirlediniz mi?
Bugün 7 milyar TL aktif büyüklüğe sahibiz. 2007 sonunda bu rakam, 100 milyon TL
civarındaydı. Biz hiçbir zaman aktif sıralamada ilk 10’da olmayacağız. Aslında son 8 yılda yatırım bankacılığı lisansımızın kıymetini artırdık. Türkiye’de 13 yatırım bankası var ama çok daha dar alanda faaliyet gösteriyorlar. Bizse perakende bankacılık yapıyoruz, teknolojiden faydalanarak başkalarının kanallarını kullanarak devam edeceğiz. Türkiye’de finans kesiminin erişemediği bankasız kitleye ya da ihtiyaçlarını karşılayamayanlara erişeceğiz. İstediği finansal hizmete ekonomik fiyattan ve fiziksel olarak gitmeden ulaşmak isteyen kitleyi hedefliyoruz.
* Peki bu amaçla yeni ürünleriniz, hizmetleriniz olacak mı?
Özellikle bu yılın son çeyreğinde yeni ürünler lanse edeceğiz. Bu yıl hazırlık dönemi
yaşadık, mutfakta temizlik yaptık. İlk olarak perakende bankacılıkta, Türkiye’de daha önce
görmediğimiz yeni kredi ürünlerimiz olacak. Ardından UPT ve Nekolay ödeme sistemi kuruluşlarımızla para transferi ve fatura tahsilatı işlemlerine odaklanacağız. UPT, özellikle KOBİ’lere yönelik yurtdışından para transferi sistemi getiriyor. Buralarda yeni ürünler gelecek. İştiraklerimizle bugüne kadar kısmen hayata geçirdiğimiz ama tam sinerji yakalayamadığımız ulaşım kartı gibi bazı alanlarımız var. Bugün 21 şehirde toplam 7 milyon EKent kartı kullanıcımız var. Aynı şekilde stadyumlara girişi sağlayan Passolig’de de 1,4 milyon kullanıcımız bulunuyor. Nekolay’ın 400 ödeme merkezi ve 5 bin ödeme noktasıyla müşterileri var. Ana kitlemiz bu olacak. Bu müşterilerimize kredi vereceğiz, sigorta satacağız ya da örneğin fatura tahsilatını otomatik yaptıracağız. Yeni nesil yazar kasa üreten Pavo iştirakimizle 200 bin iş yeri ağımızın parçası olacak. Bu 200 bin noktada yazar kasayı bir tablete bağlayarak fatura ödeme, para transferi yapabilecek, maç bileti ya da farklı ürünler satabileceğiz.~*Bireysel bankacılık gelirlerinde düşüş trendi var. Neden yatırım yapıyorsunuz?
Bizim diğer bankalardan önemli bir avantajımız var, şube maliyetimiz olmadığı için işlerimizi çok daha ekonomik şekilde yapıyoruz. Perakende bankacılık, maliyetleri çok yüksek olduğu ve gelir planları eski fiyatlamaya göre yapıldığı için son düzenlemeler sonrası fizibl olmaktan çıktı. Bizse işi, bugünkü rakamlara göre kurguluyoruz. Ayrıca KOBİ bankacılığına gireceğiz. Yeni nesil yazar kasamızla ulaştığımız 200 bin işletme, KOBİ’lerden oluşuyor. Bu şirketlerin finansal ihtiyaçlarını da karşılayacağız, kredi ve sigorta satacağız. Ödeme işlemlerini üstleneceğiz.
* Bugün kaç kişi ve KOBİ’ye, toplamda ne kadarlık kredi kullandırıyorsunuz?
Toplam kredi portföyümüz 4,5 milyar TL. Bireysel olarak kredi kullandırdığımız 125 bin müşterimiz bulunuyor, toplam kredi tutarımız 1,2 milyar TL’ye çıkıyor. Bugün ortalama kredi tutarımız 5 bin TL. Burada büyümemiz sürecek, bu yıl sonunda bireylere kullandırdığımız kredi toplamı 1,5 milyar TL’yi bulur. Ayrıca Passolig kullanıcılarımıza kredi miktarı açtığımızda burada güçlü bir büyüme gelecek. Buradan da 250 -300 bin yeni kişiye kredi kullandırırız. Bugün KOBİ’lere kredi vermiyoruz. Ancak yeni oluşumlarla 500 milyon TL KOBİ kredisi kullandıracağız, 75-80 bin yeni KOBİ müşterimiz olacak.
* Faaliyet raporlarınıza göre 2014’te 2013’e göre net ücret ve faiz gelirlerinizde yüzde 55 düşüş yaşanmış. Neden?
Bu düşüşün iki nedeni var: İlki sigorta gelirlerinin azalmasından geliyor. İhtiyaç kredilerinde vade sınırı yokken 120 aya kadar ve daha yüksek montanlı krediler verebiliyorduk ve ona göre sigorta ücretleri alıyorduk. 40 bin olan ortalama kredi tutarımız bugün 5 bine indi. Asıl düşüş bu alandan geldi. İkinci neden de sigorta gelirlerini, iştirakimiz Sigortayeri’ne yönlendirdik. Artık bu yılla birlikte gelirlerimizde artışlar yaşanacak. Kurduğumuz sistemin en temel noktası işlemler, işlem sayısını artırdığımız sürece gelirlerimiz de artacak. Kredi ve faiz gelirleri pek çok denkleme bağlı, biz özelikle işlem sayısını artıracağız.
* 2013’te yüzde 15,5 olan özsermaye kârlılığınız da 2014’te yüzde 9,6’ya düşüyor. Bu hızlı düşüş neden yaşandı? Bu yıl sonunda kârlılığınız ne olur?
2014 bizim için yatırım yılı oldu. Passolig ihalesini aldık, ciddi sponsorluk ödemeleri yaptık ve üzerine pek çok yatırım yaptık. Bu, gelir tarafında bizi baskıladı. Ama bu yıldan sonra burada pozitif trendi göreceğiz. Bu yıl sonunda sektör ortalamasında yüzde 11 gibi bir özsermaye kârlılığı bekliyoruz. İlerleyen dönemde çok yüksek maliyet taşımadığımız için yeniden yüzde 15 kârlılığa çıkacağız.
* Yeni kanallar ekleyecek misiniz?
Tüm iştiraklerimiz ve 4,5 bin PTT şubesiyle toplam 210 bin noktada hizmet vereceğiz. Ayrıca iki yeni kanal için de görüşüyoruz. 2016’nın ilk çeyreğinde tamamlarız, böylece artı 3 bin noktada daha hizmette olacağız.
* İstanbul Finans Merkezi’nin finansmanını üstlenmiştiniz. Bunun gibi yeni büyük proje finansmanları alacak mısınız?
Aynı şekilde kâr-zarar ortaklığı üzerine kurulu yeni bir inşaat projesi daha aldık. Beşiktaş
stadyumunun finansmanını da biz üstlendik. Passolig bize yeni bir alan açtı. Spor finansmanını bilimsel olarak yapacağız. Çünkü Passolig ile takımların gelirlerini ölçümleyebiliyoruz. Spor finansmanına 450 milyon TL ayırıyoruz. Ama bu rakam ileride artar. EKent ile ulaşım işini yaptığımız belediyelerin finansmanlarını almak istiyoruz. Bu yatırım bankacılığı kaslarımızı kullanmamızı sağlayacak. Bu alanda vereceğimiz kredi rakamı çok değişebilir, milyar TL’ye çıkabiliriz. Çünkü burada her işlem 100 milyon TL civarında olur.
* Yıllık büyümeleriniz ne kadar olacak?
2014 sonunda aktif büyüklüğümüz 6,3 milyar TL’ydi. İlk 6 ayda yüzde 10 büyümeyle 7 milyar TL’ye geldik. Yılı 7,5 milyar TL büyüklükle kapatırız. Kârımız da geçen yılın biraz üzerinde oluşur, ilk 6 ayda 61 milyon TL kâr ettik. Geçen yıl 80 milyon TL olan kârımızı bu yıl 100 milyon TL’ye çıkarırız. Yıllık büyümemiz yüzde 20-25 bandında olur.~UYGUN YABANCI ORTAK OLURSA DÜŞÜNÜRÜZ
YÖNETİM BİZDE KALMALI
Bugün özkaynağımız 900 milyon TL. Bu, yüksek bir rakam. Şubesiz yapımız da kaldığı için şu an sermayemiz gayet yeterli durumda. Yabancı ortaklığı, uygun aday olursa düşünürüz. Yabancı ortak bize katkı sağlayacak ve yönetim bizde olacaksa bizim için bir esprisi olur. Bu katkı stratejik de olabilir ya da bize başka bir coğrafyada kapı da açabilir.
BİRİYLE GÖRÜŞMÜYORUZ
Şu an ortaklık konusunda konuştuğumuz, görüştüğümüz birileri yok. Halka açılma için
de daha zaman var. Değerimizi artırmamız lazım, finansal göstergelerde yükseliş trendini sürekli kılmalıyız. Bunların ardından halka açılmak kurumsallaşma anlamında manalı olur,
bu da ancak 5 yıllık plan içinde olur.

AKTİF BANK'IN YENİ DÖNEM ROTASI
1 Ana stratejimizi sürdürüyoruz. Çok büyük ve çok şubeli bir banka olmayacağız.
2 Perakende bankacılığa, teknoloji sayesinde başkalarının kanallarını kullanarak devam edeceğiz.
3 2015’in sonunda bireylere kullandırdığımız kredi 1,5 milyar TL’yi bulur.
4 Bu yılın son çeyreğinde yeni kredi, para transferi ve fatura tahsilatı gibi ürünler lanse edeceğiz.
5 EKent, Passolig, Pavo gibi iştiraklerimizle gelen müşteriler ana kitlemiz olacak.
6 Yeni nesil yazar kasamızla ulaştığımız 200 bin KOBİ’nin finansal ihtiyaçlarını da karşılayacağız.
7 Yeni oluşumlarla 500 milyon TL KOBİ kredisi kullandıracağız, 75- 80 bin KOBİ müşterimiz olacak.
8 Spor ve kamu finansmanı yapacağız. Spor finansmanına 450 milyon TL ayırıyoruz.
9 Ulaşım işini yaptığımız belediyelerin finansmanlarını da yapmak istiyoruz.
10 Aktifimiz ilk 6 ayda yüzde 10 büyümeyle 7 milyar TL’ye geldi. Yılı 7,5 milyar TL ile kapatırız.

BÜYÜK RESME BAKMALIYIZ
FAİZ AYNI KALIR, KUR DÜŞER

Seçimden önce seçim olacak hükümet kurulamayacak deseydik en karamsar senaryo olurdu. Ancak bence şu anda sürece göre oldukça iyi gidiyoruz. Finansal tarafta bankacılık sektörü güçlü olduğu için daha iyi durumdayız. Faizler ve kurlar çıktı. Bu ilk aşamada bankaları etkilemiyor, çünkü bankalar pozisyon riski taşımıyor. Ama tabii kurda açık pozisyonu olan şirketler nedeniyle bankalarda kredi sorunları oluşacak. Kurun bu kadar dalgalı şekilde yukarı gideceğini zannetmiyorum. Artış bu kadar hızlı olmaz, bir yerde yavaşlayacak. Faizler de ise seçim sonrası da dahil, uzun bir süre mevcut oranlarla devam ederiz diye düşünüyorum.
PARA ÇIKIŞI VAR
Ama Türkiye resmin sadece bir parçası, büyük resimdeki yerimize de bakmak lazım. İçsel dinamiklerimizle ortaya çıkıyoruz ama Gezi Olayları da FED açıklamalarıyla aynı tarihe denk gelmiş piyasalar karışmıştı. Hangi nedenle karışıklık oldu anlamakta zorlanmıştık. Bugün de öyle… Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden çıkan sıcak para miktarı, 2008’in 2 katına geliyor. Biz bu resmin parçasıyız. Gelecek yıl, 2015’ten daha iyi gider. Ama ne kadar iyi gideceği iç dinamiklere ve daha da önemlisi dış dinamiklere bağlı.
FED’in faiz artırımı uzun zamandır bekleniyor, bu gerçekleştiğinde tabloya bakmalı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz