Küçükler ne yapacak?

Yeni dönemde küçük dilimdeki şirket sayısı artacak,rekabet bugünkünden de zorlu olacak.

1.07.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Küçükler ne yapacak?
Bireysel Emeklilik Sistemi, 2003 yılında devreye girdi. Başlangıçta 11 şirket vardı. Ardından bir birleşme ile şirket sayısı 10’a geriledi. Şirketlerin yarısı el değiştirdi.  Şu anda sistemde faaliyet gösteren 13 şirket var. Bunlar arasından 4’ü, toplam katılımcı sayısının yüzde 70’ini elinde tutuyor. Fon büyüklüğü tarafında da tablo farklı değil. Geriye kalan küçük dilimde ise 9 şirket var. Bu şirketlerin bazıları, gelecek için inorganik büyüme hesabı yapıyor. 4 büyüğü yakalayabilmek için satın alma fırsatlarını yakından izliyor. Bir de daha agresif pazarlama yaparak daha yüksek pazar payı hedefleyenler var. Büyük çoğunluğu banka iştiraki olan bu şirketler, yeni dönemde banka kanalını daha etkin kullanıp, ürünlerini çeşitlendirerek öne çıkmayı planlıyor.
Büyük dilimdeki şirket sayısında kısa vadede bir değişim beklenmiyor. Ancak pazarın genelinde şirket sayısının artmaya devam edeceği öngörülüyor. Kısa süre sonra sayı, faaliyet izni için başvuran Axa ile birlikte 14’e çıkacak. Önümüzdeki dönemde 2 şirketin daha pazara girmesi bekleniyor. Diğer yandan şirketlerden bazılarının el değiştirebileceği, yeni birleşmelerin olabileceği düşünülüyor.

Küçüklerin hedefinde büyüme var tablosu için görsele tıklayın

ÖNE ÇIKAN 2 ŞİRKET

Sektörde ilk 4 şirket Anadolu Hayat Emeklilik, Garanti Emeklilik, Aviva ve Yapı Kredi Emeklilik olarak sıralanıyor. Onların hemen ardından ING ve Vakıf Emeklilik geliyor. Küçük payda liderliği bu iki şirket paylaşıyor. EGM’nin 11 Haziran tarihli verilerine göre ING Emeklilik, 162 bin 857 katılımcıyla önde. Fon tarafında ise 592 milyon 636 TL fon toplamı ile Vakıf öne çıkıyor. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, 2009 yılında katılımcı sayısında sektör ortalamasının üzerinde büyüme gösterdiklerine dikkat çekiyor. Sektörün yüzde 14’lük büyüme oranına karşılık Vakıf Emeklilik’in yüzde 24 büyüme yakaladığını söyleyen yönetici, “2010 sonu itibarıyla emeklilik fonlarını yüzde 50, bireysel emeklilik katılımcı sayısını ise yüzde 30 civarında artırmayı hedefliyoruz” diyor. ING Emeklilik katılımcı sayısındaki performansını, yeni dönemde fon büyüklüğü tarafına da taşımak niyetinde. ING Emeklilik CEO’su Jetse de Vries, “Müşteri adedi olarak sıralamada ilk 5’teyiz. Bu pozisyonumuzu koruyup pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Fon büyüklüğünde pazar payı hedefimizde de ilk 5 şirket içinde yer almak var” diye konuşuyor. ING yeni dönemde yeni hayat ürünleriyle büyüme planlıyor. Yeni ürünlerin çapraz satışı desteklemesini beklediklerini söyleyen Vries, “Bu ürünlerle banka ilişkilerimizi güçlendirmek ve hem bankanın hem şirketimizin gelirlerini artırmak hedefindeyiz” diyor.

YENİ SATIŞTA HIZLILAR

Pastanın küçük diliminde ING ve Vakıf Emeklilik’in yanı sıra Groupama, Fortis, Allianz, Aegon, Finans Emeklilik ve çok kısa süre önce pazara giren Deniz Emeklilik ile Ergo Emeklilik şirketleri var. Bu şirketlerin rakamları, büyüklerin henüz çok gerisinde. Ancak özellikle sisteme yeni katılımcı sağlamak konusunda oldukça iddialılar.
Deniz Emeklilik, bu yıl başında faaliyetlerine başladı. Yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede 21,4 milyon TL fon büyüklüğüne, 18 bin 900 düzeyinde katılımcıya ulaştı. Deniz Emeklilik Genel Müdürü Deniz Yurtseven, yıl sonunda 30 bin sözleşme ve 44 milyon TL fon büyüklüğü hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor:
“Sisteme daha fazla yeni katılımcı kazandırmak ve sektörün gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz. 2013 yılında yeni satışlar açısından ilk 5’te olmak hedefindeyiz.” Finans Emeklilik bundan 3 yıl önce sisteme katıldı. Bu süre içinde tatmin olduğu bir performans yakaladı. Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, orta ve uzun vadede, toplam hizmet kalitesini ve operasyonel verimliliği artıracak teknolojik altyapıya yatırım yapacaklarını söylüyor. ~
Ayrıca Finansbank ile entegrasyon düzeyini artıracaklarına dikkat çeken yönetici yeni dönem hedefini şöyle özetliyor: “Gerek hizmet gerek ürün çeşitliliği ile sektörde tercih edilen ve iyi hizmet sunan bir şirket olarak konumlanmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz, yeni işler üzerinden yüzde 9-10 pazar payına ulaşmak yönünde.”
Ergo Emeklilik de sistemin yeni şirketlerinden. 2008 sonundan bu yana faaliyette. Ergo Emeklilik Genel Müdürü Recep Akkaya, geçtiğimiz nisan sonu itibarıyla 28 milyon TL’nin üzerinde fon büyüklüğüne ve 13 bin katılımcıya ulaştıklarını söylüyor. Başlangıçtan bu yana sektörün üzerinde büyüdüklerine dikkat çeken yönetici, bundan sonraki hedefin de aynı yönde olduğunu söylüyor ve ekliyor: “2010 sonunda fon büyüklüğümüzün 80 milyon TL, katılımcı sayımızın ise 30 bin kişinin üzerinde olacağını tahmin ediyoruz.”

GELECEK PLANLARI

Türkiye’de bireysel emeklilik hesabı bulunan kişi sayısı 2 milyonu aştı. Uzun vadede 15 milyon gibi bir potansiyelden söz ediliyor. Bu rakamın üçte ikisinin, gelecek 10 yılda hayata geçmesi bekleniyor. Buna göre sistem, 2020 yılında 5,5 milyon katılımcıya, 120 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşacak.
Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün, BES’i, emeklilik dönemleri için yapılacak kârlı yatırım araçlarından biri olarak tanımlıyor ve ekliyor: “BES’e duyulan güvenin sağlamlaşmasıyla sektör büyüyecek ve getiriler alternatif uygulamalarla yükselecek.” Önümüzdeki dönem yeni şirketlerin de pazara girmesi bekleniyor. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, “Kısa vadede 2-3 yeni oyuncunun daha aramıza katılmasını bekliyoruz” diyor. Yeşilırmak ayrıca, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şirket birleşmeleri, sermayenin el değiştirmesi gibi gelişmelerin kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor.  Örneğin henüz faaliyet izni için bekleyen Axa’nın böyle bir planı var. Axa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Olgun Küntay, “İnorganik büyüme yönünde de olumlu düşünüyoruz. Pazarda oluşabilecek satın alma ve birleşme fırsatlarını değerlendireceğiz” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz