"KOBİ"lerle işlem sayısı 4 kat artacak

Son 2 yılda % 70 oranında daralan“yok olma”tehlikesiyle karşı karşıya kalan leasing sektöründe ibre yeniden yukarı döndü

1.08.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"KOBİ"lerle işlem sayısı 4 kat artacak
Leasing, doğrudan üretimi finanse etmesi nedeniyle ekonomideki gidişatın nabzını tutan en önemli sektörlerden biri. 2007 sonunda önce KDV avantajının kaldırılması, ardından küresel krizin etkisiyle bıçak gibi kesilen yatırımlar, leasing sektörünü son 2 yılda yüzde 70’in üzerinde daralttı. 2007 sonunda 8,2 milyar dolar olan işlem hacmi, geçen yıl krizle birlikte 2,2 milyar dolara geriledi. Bu yıl ise yeni yatırımlarla birlikte sektördeki işlem hacminin yüzde 60 artarak 3,5 milyar dolara ulaşması, işlem adedinin ise 4 katına çıkması bekleniyor.
Sektördeki iddialı büyüme oranları herkes gibi Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Nurgün Eyüboğlu’nun da yüzünü güldürüyor. Yapı Kredi’de kurumsal bankacılık grup başkanı iken Şubat 2008’de Yapı Kredi Leasing’in başına geçen Eyüboğlu, “2009’da dibi gördük. 2010 toparlanma yılı olacak” diyor ve ekliyor: “Yılın ilk 6 ayında 2009’daki kayıpları telafi ettik. Kârlığımız yüzde 14’ten yüzde 25’e çıktı.” Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Nurgün Eyüboğlu ile leasing sektöründeki son gelişmeleri ve Yapı Kredi Leasing’in yeni projelerini konuştuk:

Capital: 
Yapı Kredi Leasing olarak geçtiğimiz 2 yılı nasıl geçirdiniz? Sektördeki olumsuz tablo sizi de etkiledi mi?
2009 sektör olarak dibi gördüğümüz bir yıl oldu. Yatırımlar ertelendi. Pek çok şirket hayatta kalma mücadelesi verdi. Özellikle de KOBİ’ler krizden çok etkilendiğinden, biz de en zor dönemi geçen yıl yaşadık. Yatırımları finanse ettiğimiz için krizi ilk hisseden sektör olduk. Yapı Kredi Leasing olarak bu dönemde, yatırımlarını devam ettiren orta ve büyük ölçekli şirketlere yöneldik. 2009’u, uyguladığımız pazar stratejisi ile yüzde 16,1’lik pazar payı ile lider kapattık. İşlem hacmimiz ise 355 milyon dolar oldu.

Capital:
2010 nasıl geçiyor? Yılsonu hedefleriniz ne yönde?
Bu yıl, 2009’a göre çok daha iyi geçiyor. Ertelenen yatırımlar tekrar hayata geçiriliyor. Pek çok şirket kapasite artırımına gidiyor. Özellikle otomotiv yedek parça, perakende, enerji, sağlık, turizm ve tekstil yatırımlarında hareketlilik var. Biz de 2010’un ilk çeyreğinde KOBİ yatırımlarının yeniden hareketlenmesiyle organizasyonumuzu değiştirdik. Geçen yıl çok fazla yoğunlaşamadığımız KOBİ tarafında çalışmaya başladık. Geçmiş yıllara göre bu alana çok daha fazla odaklandık.  Ayrıca 2010’un ilk çeyreğinde ertelenmiş yatırımların yavaş da olsa devreye girmesi işlerimize olumlu yansıdı. Mevcut ve yeni müşterilerimizden gelen taleple sözleşme ve müşteri sayımız hızla artıyor.  Bu yıl, pazar payımızı yüzde 18’e çıkartarak sektördeki liderliğimizi koruyoruz. İlk 6 ayda Yapı Kredi Leasing olarak toplam işlem hacmimiz 101 milyon dolar oldu. 2010’da, sektördeki büyümeye paralel bir büyüme yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Sektördeki işlem hacminin ise 3 ila 3,5 milyar dolar arasında olacağı öngörüyoruz. Bu da yüzde 60’lık bir büyüme anlamına geliyor. 2010’da rahatlıkla 600 milyon dolarlık işlem hacmini gerçekleştiririz.

Capital:
  Krizle birlikte işletmeler geri ödeme güçlüğüne girdi. Sorunlu müşteriler tarafında tablo nasıl değişti?
Geçen yıl leasing işlem hacminde önemli bir daralma oldu. 2010’un yarısında, 2009’daki kayıpları telafi ettik. Sektörde oluğu gibi bizde de sorunlu müşteri sayısı arttı. 2009’un başında sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 6 seviyelerindeyken, yılsonunda iki katına çıkarak yüzde 12’ler seviyesine geldi. Müşterilerin kira planlarını, ödemelerini yeniden revize ederek onları yaşatmaya yönelik önlemler aldık. Onlar da bu yıl durumlarını daha iyi hale getirdikleri için, geri ödeme planlarında nispeten iyileşme yaşıyoruz.~
Ancak, sorunlu müşteri oranları bir anda düzelmiyor. Sonuçta bilançoların büyümesi 2011’i bulacak. En azından şimdilik stabil hale geldi diyebiliriz. Geçen yıl her ay bir puan artıyordu. Bu yıl sorunlu müşteri sayımız yüzde 12-13 seviyelerinde seyrediyor.

Capital: 
Leasing kullanan şirket sayısı ne kadar? Gelecek 5-10 yılın hedefinde ne kadar yeni şirket var?
-  2009 yılında tüm sektörde imzalanan sözleşme adedi 6 bin 197. Leasing tanıtıldıkça kullanım, dolayısıyla da müşteri adedi artış gösteriyor. Bu yıl ise sektördeki işlem hacminin 17 bin 500 adet olması bekleniyor.
Diğer yandan, 2010 yılında ekonomik krizin etkilerinin azalacağı yönündeki beklentimizden yola çıkarak KOBİ’lerin de tekrar yatırıma yöneleceğine inanıyoruz. Özellikle Türkiye’de KOBİ segmentindeki şirketler yurtiçi ve yurtdışındaki firmalara yan sanayi olarak hizmet veriyor. Bu doğrultuda ana sanayilerde yaşanan gelişmeler, ihracat rakamlarının artması KOBİ’lerin yatırım yapmasını sağlıyor. Örneğin geçen yıl Bursa’daki yatırımlar durma noktasında iken, bu yıl oldukça hareketli bir dönem geçiriyor.

Capital:
  KOBİ kesiminin geri dönüşü, işlem hacmini ne kadar artırabilir? Beklentiniz ne yönde?
Leasing sektörü içinde geçen yıllara oranla KOBİ’lerin payı artacak. Bu sektörün işle hacmine de olumlu yansıyacak. Diğer yandan yeni yasa ile yatırımların vade sonunda mutlak mülkiyet devrinin zorunluluğu ortadan kalkacak. Operasyonel leasing adı verilen uygulama ile nihai kullanıcının istediği vade sonunda kullandığı malı leasing şirketine devretmesi mümkün olacak. Bu yasa sektörde itici güç yaratacak.
Söz konusu açılımla Türkiye’de yüzde 6’larda olan leasingin yatırım finansmanı içindeki payının Avrupa Birliği ve ABD’deki gibi yüzde 20 ila 30’lara çıkmasını bekliyoruz.

Capital:
  Yeni dönemde özellikle odaklanacağınız sektörler olacak mı? Büyüme nereden gelecek?
En fazla yoğunlaşmak istediğimiz sektörler enerji ve havayolu taşımacılığı. Özellikle rüzgar enerjisi tarafında hem ucuz kaynak bulabiliyoruz, hem bu kaynağı proje finansmanı mantığıyla plase etme şansımız var.
 Enerji konusundaki proje bazlı çalışmalarımızı hava taşımacılığında da yapıyoruz. Rüzgar enerjisi, havayolu taşımacılığı gibi ekipmanın toplam yatırım içinde büyük paya sahip olduğu sektörlerde, leasing kullanımı banka kredisine göre çok daha avantajlı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz