3-5 yıl içinde yüzde 5 paya ulaşmalıyız

RECAİ DALAŞ, yeni sermayedarın Japon olmasının büyük heyecan yarattığını söylüyor.

1.01.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
3-5 yıl içinde yüzde 5 paya ulaşmalıyız



Sigorta Sektörü son birkaç yılda çok sayıda yabancı sermayeli yatırıma konu oldu. Bunun son halkası, geçti­ğimiz yıl Fiba Grubu'nun sahibi ol­duğu Fiba Sigorta'mn Japon Sompo'ya satılmasıydı. Düşük enflasyonun, yoğun reka­betin, yeni yasal düzenlemelerin ve bunların sonucu olan ciddi kâr sıkıntısının yaşandığı bir yılda, Fiba'nın satışı, sektöre heyecan veren na­dir gelişmelerden biri o ldu. Gelecek ay adı Sompo Japon Sigorta olarak değişecek Fiba Si- gorta'nın tecrübeli genel müdürü Recai Dalaş, "Sermayedarımızın el değiştirmesi bizde de bü­yük heyecan yarattı" diyor.

Fiba Sigorta şu anda yüzde 3 düzeyinde bir pazar payıyla sektörde 11'inci sırada yer alıyor. Kuruluşundan bu yana büyümeden ziyade kârlı­lığa odaklanan ve agresif olmayan bir strateji ile ilerlediklerini söyleyen Recai Dalaş, yeni dö­nemde de benzer strateji ile hareket edeceklerine dikkat çekiyor. Orta ve uzun vadede ise büyü­mek gerektiğine işaret eden yönetici, "Bunun organik-inorganik yollarının araştırılması gerekti­ğini düşünüyorum. Bizim gibi bir şirket makul bir sürede, belki 3-5 yıl içinde yüzde 5 ve üzeri pa­zar payına ulaşmalı. Sağlıklı olanı budur" diyor. Fiba Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş ile Japon sigortacıların Türkiye'ye bakışını, yeni döneme yönelik planlarını ve hedefleri konuştuk:


Capital:
Bugüne kadar hep Avrupalı şirketler pa­zara yatırım yaptı. Sigorta sektörü için Japonlar yeni. Sigortaya bakış açıları nasıl, iş yapma an­layışlarında farklılıklar var mı?
- Gelişmiş ekonomilerin sorunları aynı. Nü­fusları artmıyor ve giderek yaşlanıyor. Bu nüfus giderek daha az harcıyor.Dolayısıyla buralar­daki büyüme potansiyeli sınırlandıkça sermaye giderek büyüme potansiyeli olan ülkelere kayı­yor. Japonların Türkiye'ye gelme nedeni de bu. Yeni sermayedarımız olan Sompo Grubu aslında yurtdışında çok büyük yatırımları olan bir grup değil. Bu anlayışa henüz yeni geçiyorlar. Hatta bize yaptıkları yatırımın Japonya adına  yaptıkları en büyük yatırım olduğunu söyleyebilirim. Japonlar, son derece kibar ve saygılı. Eski sermayedarımız da şirket yönetimine hiç karış­mazdı, şu anda da oldukça özgür biçimde ça­lıştığımızı söyleyebilirim.



Capital:
Peki sizi nasıl buldular? Sizden önce başka şirketlerle de görüşmüşler mi?

-  Bizden başka şirketlere de bakmışlar diye biliyorum. Klasik bir satın alma süreci oldu. Biz de başka muhtemel alıcılarla görüştük. Sevindi­rici bir husus, bu satın almadan sonra olumlu tepkiler aldık. Biliyorsunuz acente kanalı sigor­tacılık için çok önemli. Şirketimizin Japonlar ta­rafından satın alınmasının acenteler tarafından çok memnuniyetle karşılandığını gördük. Ülke genelinde çok pozitif tepkilerle karşılaştık. Bunu ben Türkiye'de Japonlara karşı var olan sempa­tiye bağlıyorum. Japonların titiz, dakik, sözünün eri, Doğu terbiyesine ve saygısına sahip olan insanlar olduğunu düşünürüz. Ayrıca teknolojide ileri olduklarını biliriz. Şirketimizi Avrupalı grup­lardan biri alsaydı bugün yaratılan heyecanın ya­ratılamayacağını düşünüyorum açıkçası.


Capital:
Hüsnü Özyeğin ile ilişkileriniz devam edi­yor mu?

-  Beraber çok mutlu ve başarılı bir 9 yıl ge­çirdik. Bundan sonra da ilişkilerimiz sürecek. Hem Fiba Holding hem Fiba Holding'in yakında işlemleri tamamlanacak yeni bankası Millen+nium Bank şirketimiz acenteleri olarak devam edecek.
 

Capital: Kendisi bir sigorta şirketi kurmayı düşü­nüyor mu? Japonlarla yapılan anlaşmada her­hangi bir kısıtlama var mı?

-  Bildiğim kadarıyla hayat dışı sigortacılıkta birkaç yıllık bir kısıtlama var ama emin olun tam bilmiyorum. ~



Capital:
Japonlar şirkette değişiklik yaptı mı?

-  Şu ana kadar çok ciddi bir değişim olmadı. Birkaç Japon arkadaşımız göreve başladı. Ja­ponya'da da sigortacılık bizdekinden farklı de­ğil. Orada da acente kanalı öne çıkıyor ve port­föyler oto başta olmak üzere bireysel sigortalar ağırlıklı. Sompo'nun özellikle oto sigortalarında çok ciddi deneyimi var. Sadece teminat altına al­dıkları kasko poliçesi adedi 9,5 milyon düze­yinde. Biz şirket kurulduğundan bu yana kârlılık odaklı bir strateji benimsedik. Maceracı büyüme politikaları izlemedik. Bundan sonra da aynı stratejiyle devam edeceğimizi düşünüyorum. Şu­bat ayından itibaren şirketimizin adı Sompo Ja­pon Sigorta olarak değişecek. Bunun için makul bir bütçeyle mütevazı bir tanıtım kampanyası yapmayı planlıyoruz.



Capital:
2010 sizin için kritik bir yıldı. Satın alma süreci rakamlarınızı nasıl etkiledi?

-  Yönetim olarak konsantrasyonumuzu sa­tış sürecine yoğunlaştırdık. Buna rağmen, sek­törün toplam kârı yüzde 82 oranında düşerken biz kârımızı yılın ilk 6 ayında bir önceki yıla göre yüzde 30 artırdık. Zaten izleyenler bilir, 8 yıllık çok genç bir şirket olmamıza rağmen tüm ra­kiplerimiz arasında, son 4 yılda özsermaye kâr­lılığında sektör lideriyiz.
 

Capital: 2011 planlarınızda neler var? Ne kadar büyüme hedeflediniz?

-  Yine sektör paralelinde bir büyüme he­defliyoruz. 2011, bizim için hizmet kalitemizi ar­tıracağımız bir yıl olacak. Zaten bu konuda sek­törün önde gelen şirketlerinden biri olduğumuzu düşünüyoruz. Aynen bankalar gibi teknoloji bi­zim için de önemli. Gelecek yıl hem müşteriye hem acentelere yönelik olarak bu doğrultuda da yatırımlarımız artacak. Şu anda 700 civarında acentemiz var. Bu sa­yıyı artırmayı hedeflemiyoruz. Bu sayının kali­tesini artırmayı hedefliyoruz.


Capital:
Uzun vadede planlar nasıl? Gelecek 5-10 yılın hedefinde neler var?

-  Şu anda yüzde 3'e yakın bir pazar payıyla 11'inci sıradayız. Zaten birkaç yıldır da aynı po­zisyondayız. 11'inci sıraya çok hızlı yükseldik. Fakat piyasa koşulları giderek kârsızlığa dö­nünce, büyüyerek kârsızlaşmak yerine kârlılığı­mızı koruyarak pozisyonumuzu muhafaza ettik. Önümüzdeki dönem için de saldırgan, agresif bir büyüme planımız yok. Ancak şunu da bi­liyoruz, orta-uzun vadede büyümek gerekiyor. Bunun da organik-inorganik yollarının araştırıl­ması gerektiğini düşünüyorum. Bizim gibi bir şirket makul bir sürede, belki 3-5 yıl içinde yüzde 5 ve üzeri pazar payına ulaşmalı. Sağlıklı olanı budur. Zamanı gelince bunları konuşuyor olacağız. Kafamdzda birtakdm düşünceler v ar ama henüz yazılmış bir plan yok.

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz