Patronların gözdesi 10 Afrika pazarı

Afrika’nın yükselen 10 ülkesini ve bu ülkelerdeki yatırım fırsatlarını araştırdık.

14.06.2016 16:23:210
Paylaş Tweet Paylaş
Patronların gözdesi 10 Afrika pazarı
Son dönemde Rusya pazarında yaşadığı sıkıntılar nedeniyle yeni pazar arayışına giren Türk yatırımcılar, yönünü Afrika’ya çeviriyor. Türkiye ile 20 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip Afrika ülkeleri enerjiden inşaata, tekstilden gıdaya her alanda Türk üretici ve ihracatçılarını bekliyor.

Bugüne kadar Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 10’nun yapıldığı Kuzey Afrika ülkeleri, son dönemde siyasi çatışmalar ve iç savaşlar nedeniyle Türk yatırımcı için seçenek olmaktan çıkmış durumda. Ancak geri kalan 50’ye yakın Afrika ülkesi, bakir pazarları ve sürekli artış trendindeki talep çeşitliliği ile büyük fırsatlar sunuyor.

Türk şirketlerinin son 12 yıl içinde gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarı ise 6.2 milyar doları buluyor. Mozambik’den Nijerya’ya, Fildişi Cumhuriyeti’ne kadar geniş bir coğrafyada en çok gıda, enerji ve çimentoya dönük yatırımlar gerçekleşiyor.

Kara kıta Afrika’nın yükselen 10 ülkesini ve bu ülkelerdeki yatırım fırsatlarını araştırdık.~1- GÜNEY AFRİKA:
Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve Sahraaltı Afrika’nın ekonomik lideri konumunda olan Güney Afrika, kıtanın yüzde 3’ünü kaplamasına rağmen toplam sınai üretimin yüzde 40’ını, toplam GSYIH’nin yüzde 20’sini, toplam elektrik üretiminin yüzde 50’sini ve maden üretiminin ise yüzde 45’ini gerçekleştiriyor. Gıda ve lokanta zincirleri, deri tabaklama, üretim makina ve ekipmanlar ile mineral yakıtlar ve sanayi kimyasalları alanlarında fırsatlar var. Ayrıca mücevherat, tekstil, bağcılık, kurutulmuş meyve, devekuşu yetiştiriciliği, turizm, ahşap ürünler, sağlık ürünleri ve ev aletleri alanlarında üretim ve ihracat potansiyeli yüksek.

2-CEZAYİR:
Afrika kıtasında Libya ve Nijerya’nın arkasından üçüncü büyük petrol rezervlerine sahip olan Cezayir, gıda, elektrik-elekronik, yapı, bayındırlık, inşaat malzemeleri, pamuk ipliği, kumaş, tekstil ve konfeksiyon, demir-çelik, otomotiv, çimento, kimya-kauçuk plastik, boya, kağıt, plastik ambalaj ve eşya, ağaç ürünleri, taşımacılık, sabun, şekerleme, çikolata ve bisküvi üretimi, seramik, sanayi makinaları - 27 - üretimi, deterjan, bakliyat, çocuk bezi, kablo ve bijuteri alanlarında üretim ve ihracat fırsatlarına sahip. Cezayir’de yerleşik olup, ticari faaliyette bulunan yine bir kısmı Cezayirliler ile ortak olmak üzere 100-150 dolayında Türk firması mevcut.

3-NİJERYA:
Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi olan Nijerya, son yıllarda küresel sermaye için cazibe merkezi haline gelen kara kıtanın en gözde pazarlarından biri. Tarım ürünlerinde net ithalatçı konumda. Toplam tüketim harcaması yıllık 50 milyar dolar civarında. Gelir dağılımındaki dengesizliğin yüksek olduğu Nijerya’da 16 milyon konut açığı olduğu tahmin ediliyor. Bu durum ülke geliştikçe başta inşaat, mobilya, beyaz eşya ve demir-çelik olmak üzere pek çok sektörde ihracat fırsatları yaratıyor. Son iki yılda cep telefonu satışları 2 kat arttı ve 2,2 milyar dolarlık cihaz ve aksesuar satışı gerçekleşti. Gıdada ise hamur mayaları, meyve suyu, domates salçası, şekerli ve çikolatalı mamüller ve dondurulmuş su ürünleri alanlarında talep yüksek.

4-MOZAMBİK:
Ülke nüfusunun üçte ikisinden fazlası kırsal kesimde yaşıyor. İşgücünün yüzde 81’i tarım sektöründe. Kömür madenciliği ve doğalgaz üretimi konusunda hızlı bir gelişim planlanıyor. unun yanında petrol yağları ve demir-çelik çubuklar ülkenin en önemli ithalat kalemlerinin başında geliyor. Ayrıca taş kömürü, yağlı tohum ve meyveler ile kabuklu hayvanlar konusunda önemli ihracat fırsatları mevcut.

5-TANZANYA:
Bölgedeki ekonomiler arasında en açık olan Tanzanya’da, dış yatırımı kısıtlayan veya engelleyen hiçbir yasa veya uygulama bulunmuyor. Firmalar, yabancı katılımını kısıtlamıyor. Ülkede tarım (sulama sistemleri, gübre, tarım makineleri), enerji santralleri ve turizm (otel inşaatı) alanları başta olmak üzere pek çok yatırım olanağı bulunuyor. İhracatçılar, elde ettikleri kazançlarını kullanma veya ülkelerine geri götürme hakkına sahip. Döviz üzerinde herhangi bir kontrol bulunmuyor.~6-KENYA:
Doğu Afrika’nın en gelişmiş ülkesi olan Kenya, 460 milyonluk Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı’na (COMESA) girişte kritik bir ülke. Kenya’da başlıca iş ve yatırım fırsatları turizm, tarım, ulaşım, altyapı, imalat sanayi, iletişim, enerji, inşaat ve eczacılık. Ayrıca eko-turizm, elektrik üretim ekipmanları, telekomünikasyon ekipmanları, tarımsal girdiler, gıda işleme ve paketleme ekipmanları, yol yapımı, çimento üretimi, motorlu araç parçaları da fırsatlar sunan sektörler arasında. Gıdada taze fasulye, ananas, mantar, mango, makadamya cevizi, avokado, kavun ve havuç gibi ürünlerin üretim ve ihracatı mümkün.

7-GANA:
Güney Afrika ve Nijerya’dan sonra Türkiye’nin en fazla ticaret yaptığı 3. sahraaltı Afrika ülkesi olan Gana’ya tuz, kükürt, toprak ve taşlar, alçılar, çimento, demir ve çelik, mineral yakıt ve yağlar, elektrikli makine ve cihaz ihracatı yapılabilir. Bugüne kadar Türk müteahhitleri tarafından Gana’da üstlenilen 3 projenin toplam bedeli 42 milyon dolar düzeyindedir. Türk firmaları, doğrudan bankacılık ilişkilerinin olmaması, teminat mektubu temini ve gümrük mevzuatında sık değişiklikler gibi sorunlarla karşılaşabilir.

8-ETİYOPYA:
94 milyona yaklaşan nüfusu ile Etiyopya, Nijerya’dan sonra Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi konumunda. Limanlara olan uzaklığı, altyapısının yetersizliğinden dolayı yeterli gelişme gösterememiş durumda. Başkenti Addis Ababa, Afrika Birliği’nin başkenti konumunda. Tarım sektörü dışında önemli bir üretim gücü bulunmayan Etiyopya sanayi ürünlerinin hemen hemen tamamına yakınını ithal ediyor. Canlı hayvan sayısının çokluğuna bağlı olarak deri ve deri ürünleri üretiminde önemli bir potansiyel mevcut. Başlıca ihracat alanları eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, gübreler, iş makineleri, demir çelik ürünleri,otomobil, buğday ve palm yağı.

9-FAS:
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas’ta yerleşik 61 Türk firmasuı bulunuyor. Türk şirketlerin yatırımları inşaat makineleri, gıda, tekstil, süpermarket zinciri, mobilya alanlarında yoğunlaşıyor. Hükümetin başlattığı ‘Plan Azur’ kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinde 6 adet turistik belde yapımına başlandı. İhracatta mermer ve traverten, çimento, petrol yağları ve gazlar, kimya sanayi mamulleri, eczacılık ürünleri, boyalar, parfümeri ve kozmetik ürünleri, plastik mamulleri, ahşap eşya, sabunlar, ipek hariç tekstil ve konfeksiyonda fırsatalar var.

10-SUDAN:

Afrika ve Arap ülkeleri içerisinde hayvan sayısı bakımından en zengin ülkeler,n başında gelen Sudan’da toplam hayvan varlığının yaklaşık 139 milyon olduğu tahmin ediliyor. Son dönemde Sudan hükümeti petrol, enerji ve telekom sektörlerinde yabancı yatırım çekmeye çalışıyor. Giderek artan önemine rağmen tarım sektöründe yapılan yatırımlar yetersiz. Ülkede üretim ve ihracat potansiyeli yüksek alanlar şöyle sıralanabilir: Et üretimi amaçlı sığır ve koyun çiftliklerinin kurulması, modern mezbaha inşaatı, koyun ve keçi yetiştiriciliği, yumurta ve et tavukçuluğu, balıkçılık ve balık çiftlikleri, midye üreticiliği, Kızıldeniz ve tatlı sularda balık unu üreticiliği.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz