Devlerin ajandası

Risklere ve sıkıntılara da dikkat çeken CEO’lar, her şeye rağmen büyüme planı yapıyor...

15.01.2018 15:53:000
Paylaş Tweet Paylaş
Devlerin ajandası

Hande Yavuz

[email protected]

Türkiye ekonomisi 2017’yi beklentilerin üzerinde bir büyümeyle geçiriyor. 2017’ye yüzde 3-3,5 arasındaki büyüme beklentileriyle girmiştik ama şimdi gerçekleşme yüzde 5’i aşacağa benziyor. Hükümet bunun 2018’de de devam edeceğini ve ekonominin yüzde 5,5 büyüyeceğini öngörüyor. Peki holdingler cephesinde durum nasıl? Kasım ayında CEO Club Toplantıları kapsamında gerçekleştirilen “CEO Ajanda” buluşmasında bir araya gelen Türkiye’nin 6 büyük holdinginin kaptanı, 2017 yılını masaya yatırdı. CEO’ların ortak görüşü, 2017’nin her şeye rağmen iyi bir yıl olduğu yönünde. Ancak riskleri ve zorlukları da göz ardı etmeyen CEO’lar, 2018 yılından ise daha umutlu. Yeni yılda ekonominin büyümeye devam edeceğini, yatırımların süreceğini, büyümede yeni açılımlar yakalayacaklarını açıklayan CEO’ların ajandasındaki ilk konuları yatırımlar, dijitalleşme ve yeni rekabet oluşturuyor. Öte yandan risklere dikkat çeken grup kaptanları, gelişmelere göre gardını da alacak. 

“ORTADAKİ REKABETTE OLMAYIZ”

Borusan Holding CEO’su AGAH UĞUR, hükümetin aldığı tedbirlerin de etkisiyle iyi bir yıl geçirdiklerini belirtiyor. “Borusan Grubu olarak da bu yıl dolar bazında yüzde 12 büyüyeceğiz. Tarihimizin en yüksek kârını elde edeceğiz” diyor. Genel olarak ekonomiyi değerlendirdiğinde ise Uğur, sorunlu alanın KOBİ’ler olduğuna dikkat çekiyor. “KOBİ’lerde sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin ana müşteri, üretim kaynağı onlar. Dolayısıyla o alanda bir hassasiyet ve kırılganlık olduğuna yüzde 100 inanıyorum” diyor. Uğur, 2018 ve sonrasında neler yapacaklarını şöyle anlatıyor: “Hem boru hem yassı çelikte özellikle gücümüzü devam ettirecek daha artıracak daha teknolojiye götürecek bir yatırım programımız var. Kuluçka şirketlerimizi büyütmeye devam edeceğiz. İlgilendiğimiz 18 proje var. Yeni bir alan düşünmüyoruz ama kendi bulunduğumuz yerlerde farklılaşmak istiyoruz. 80’inci yılımız olan 2024 vizyonumuzda nerede olmalıyız diye vizyon çizdik. Biz B2B grubuz ve her müşterinin ihtiyaç spektrumunun en sofistike ve az sofistikesinde olacağız. Ortadaki büyük rekabette olmayacağız. Bunu yapabileceğimiz hangi sektör olacaksa orada olacağız. Buna göre kasımızı güçlendiriyoruz. Averaj performans sergilediğimiz sektörlerde olmayacağız.” 

“ORGANİK BÜYÜME YILI OLACAK”

Doğuş Holding CEO’su HÜSNÜ AKHAN, Kredi Garanti Fonu’nun devreye girmesi ve bu kapsamda yaklaşık 200 milyar TL gibi bir rakamın bankalar eliyle piyasaya enjekte edilmesi nedeniyle 2017’nin gayet olumlu geçtiğini söylüyor. 30 Eylül’e kadar sürdürülen bir KDV ve ÖTV indirimleriyle de büyümenin canlandığını ifade eden Akhan, yılın sonunda ekonomideki büyümenin yüzde 5,5-6 civarında olacağını düşünüyor. Gruplarının da enflasyonun üzerinde büyüdüğünü ifade ediyor. Bu olumlu tablonun yanında Akhan da olumsuzlukları göz ardı etmiyor. Enflasyonun çift haneli rakamlara geldiğini, jeopolitik risklerin zaman zaman iç piyasaları da olumsuz etkilediğini ve daha kırılgan bir piyasayla karşı karşıya kaldıklarını dile getiriyor. “Bunları engellemek için birtakım yapısal tedbirler hızlı şekilde gündeme alınmalı ve uygulanmalı” diyor. Akhan 2018 için umutlu. Büyümenin orta vadeli büyüme planındaki hedeflere uygun gerçekleşeceğini düşünüyor. Yeni dönem ajandasını şöyle paylaşıyor: “Dijital dönüşüm bizim için kaçınılmaz. Teknolojik altyapı yatırımlarımız devam edecek. Galataport tüm hızıyla devam ediyor. Hedefimiz, 2019 sonunda tüm alanı işletmeye aldırmak. Türkiye’de oluşturduğumuz markaları yurt dışına taşımayı amaçladık. 2018 bizim için organik büyüme yılı olacak.” 

YENİ YOL HARİTASI 

Sabancı Holding CEO’su MEHMET GÖÇMEN’e göre 2017, Türkiye ekonomisi için iyi yıllardan biri oldu. Büyüme rakamlarının da bunu ortaya koyduğunu belirten Göçmen, hemen ardından da ekliyor: “Ama büyümemize rağmen yüksek bir enflasyon söz konusu. Türkiye’nin daha sürdürülebilir tedbirlere ihtiyacı var. Gençler arasındaki işsizlik neredeyse yüzde 20’lerin üzerine çıkmış vaziyette. Hem grubum hem Türkiye için 2017 önemli bir yıl olarak anımsanacak. Ama yine de bu değişim gelişim ve sürdürülebilirlik adımlarının atılmasını da gölgeleyecek bir iyimserlik yaratmamalı.” Göçmen’e göre Türkiye’de 2018 yılını 2017’nin devamı şeklinde okumak lazım. İç pazarın da iyi yönetilmesi gerektiğini ifade eden Göçmen, yeni yılda küresel finans çevrelerinde yaşanacak gelişmelerin yarattığı kırılganlıkların olabileceğini düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Tüm bunların içinde bence başarı öykümüz, son iki unsuru nasıl yönettiğimiz ve buradan ne kadar az etkileneceğimize bağlı. Giderek her şirketin her şirketle rekabet ettiği bir ortam oluşuyor. Bu da ister istemez bizim daha çok hizmet sektörü gibi görünmemize sebep oluyor. Çok daha çevik, çok daha esnek ve çok daha çoklu iş birliklerine açık olmalıyız. Ve yeni iş modelleri geliştirmek gerekecek. 2018’de yeni strateji ve yeni yol haritasını sahaya indireceğiz. Buna dijital yol haritası da dahil.” 

~

“EN BÜYÜK RİSK FİNANSMAN”

Zorlu Holding CEO’su ÖMER YÜNGÜL, 2017’yi Brezilya dizisi gibi bir yıl olarak tanımlıyor. İçeride ve dışarıda her gün yeni bir gündem olduğuna değinen Yüngül, yıla dair değerlendirmesini şöyle sürdürüyor: “Rakamsal olarak iyi ama hem içte hem dışta ekonomi ve sürdürülebilirlikle ilgili düşünceler var. Yaptığınız planı aynı planladığınız şekilde götüremiyorsunuz. Biz grup olarak hedefleri tutturduk. Dövizin biraz sıçramasından dolayı sapmalar oldu ama çok büyük sapmalar değildi.” Yüngül, 2018’in 2017’den çok farklı olacağını düşünmüyor. Hatta büyüme trendiyle daha da iyi olacağı görüşünde. Ama risklere de değiniyor. “Bence en büyük risk finansman olacak” diyen Yüngül, sözlerine şöyle devam ediyor: “Finansmanı bu kadar büyük yüzdelerle iş yapmak çok zor olacak. Ama Türkiye 80 milyonluk dinamik bir nüfus. Riskleri iyi tanımlar ve ona göre gardınızı alırsanız problemleri iyi yönetebilirsiniz. Güçlü kurumlar ve büyük şirketler bu problemleri daha iyi yönetecek.” Yeni yılda Zorlu Holding’in ajandasında nelerin olduğuna gelince… Yüngül, şöyle anlatıyor: “Bizim 3 ve 10 yıllık stratejilerimiz var. Bunları aynen uyguluyoruz ama eskisine göre daha fazla revizyon yapmak zorundayız. Önümüzdeki dönemlerde maden metalürjisine ağırlık vereceğiz. Nikel kobalt tesisimizi önümüzdeki yıllarda 2 misli daha büyüteceğiz. Çünkü 3D metal sektörüne de girdiği zaman nano malzemeler çok olacak. Bunların yatırımına da 2018’de başlayacağız.” 

“DİJİTALE YATIRIM YAPIYORUZ” 

Doğan Holding CEO’su YAĞMUR ŞATANA, “2017 iyi ama zor bir yıl” diyor. Hem bölgede hem global olarak birtakım jeopolitik siyasi ve iktisadi değişimlerin çok hızlı değiştiği bir yıl olduğunu belirten Şatana, “Bu değişimlerin hızını, ölçülerini iyi değerlendirmek ve doğru kararları doğru zamanda vermek sorumluluğu var. Biz bunu 2017’de çok yoğun yaşıyoruz ve doğru kararları almaya çalışıyoruz” diyor. Doğan Holding’in 2017 ilk 6 ay itibariyle geçen yıla göre cirosunu yüzde 30’dan fazla artırdığına da değinen Şatana, “Yıl sonunu da bu şekilde kapatmak istiyoruz” diye ekliyor. Şatana da 2018’den çok umutlu. Yeni yılda geçmiş yıllarda olduğu gibi tüketiciye dokunmaya devam edeceklerine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “2016’dan başlayarak dijital hamlemiz devam ediyor. Çok hızlı bir dijital dönüşüm içindeyiz. Bunları da artırarak devam edeceğiz. Önemli yatırımlar yapıyoruz. Özellikle medyada büyük bir oyuncu olduğumuz için dijitalleşmede çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Biz perakende de çok aktifiz. Tüketiciye dokunmayı çok seviyoruz. Akaryakıt şirketimiz Aytemiz yüzde 5’e yakın piyasa payına yaklaştı. 560’a yakın bayisi var ve yenileri açılıyor. D&R hızlı büyümeye devam edecek. Enerjide büyüyoruz. Özellikle yenilenebilir enerjide büyümemiz ve yatırımlarımız devam ediyor.” 

“ÜRETİMDEKİ FIRSATLARA BAKACAĞIZ”

Kibar Holding CEO’su TAMER SAKA, söze “Bizim için de iyi bir yıl oldu” diyerek başlıyor. Zorlukların da olduğunu ve devam ettiğini dile getiren Saka, bunlarla mücadele etmeye çalıştıklarını söylüyor. Değerlendirmesine şöyle devam ediyor: “2017’nin risk yönetiminin çok daha önem kazandığı bir yıl olduğunu düşünüyorum Riskleri doğru teşhis etmek, doğru tanımlamak ve bunlara doğru çözümler üretmek her geçen gün daha kritik hale geliyor.” Kibar Holding, 2017’yi dolar bazında yüzde 8’lik büyümeyle kapatmayı bekliyor. Bütçelerini tutturduklarını belirten Saka, “Ama Türkiye’nin büyüme ihtiyacına ve potansiyeline baktığımız zaman bu performanslar da yeterli değil. Türkiye için daha hızlı koşmamız gereken bir dönem” diye konuşuyor. Kibar Holding 2018 yılında yatırımlarına devam etmek niyetinde. Daha çok büyümenin ise yurt dışından gelmesini bekliyor. Saka bu noktada görüşlerini şöyle aktarıyor: “Amerika bizim için önemli bir pazar. Orada önce satış sonra üretimle ilgili fırsatlara bakacağız. Alüminyum tarafı ile ilgili Türkiye’de önemli yatırım arifesindeyiz. Eğer olumlu olursa Türkiye’nin stratejik ürünlerini arz eden ürünlerini üreteceğiz. Portföy anlamında da önümüzdeki dönemde biraz daha odaklı yapı hedefimiz. Bundan 10-20 yıl sonra en iyi olabileceğimizi inandığımız alanlarda yatırım yapmaya devam etmeliyiz.”

~


ÖMER YÜNGÜL / ZORLU HOLDİNG CEO’SU
“RİSKLERİ ALGILAYIP GARDINIZI ALMALISINIZ”

FIRSATLAR
2018’de bence en büyük risk finansman olacak. Ancak Türkiye 80 milyonluk dinamik bir nüfus. Bazı yabancılar jeopolitik problemlere, özellikle de Uzak Doğulular avantaj olarak bakıyor. Eninde sonunda sular durulduğunda çok büyük bir iş potansiyeli olacak. Ve erken gelen oturur hesabı, öngörüsü yüksek şirketler buradan daha fazla pay kapacak.
“MERKEZDEYİZ” Birçok grupta değişik ortaklıkların olacağını düşünüyorum. Çünkü pazarın tam merkezinde Türkiye var. Özellikle Uzak Doğu şirketleri burayı cazibe olarak görüyor. Hiç ummadığımız beraberliklerin olacağını düşünüyorum.
“UMUTLUYUM” 2018’in 2017’den çok farklı olacağını düşünmüyorum. Hatta büyüme trendi ile daha da iyi olacak ama riskleri iyi tanımlayıp ona göre gardınızı almalısınız. O zaman problemleri daha iyi yönetebiliyorsunuz ama farklı bir yerden problem geldi mi sersemliyorsunuz. O tür yumruklar fazla. Sırf Türkiye’de değil, daha çok yurt dışında ama genel olarak umutluyum.



AGAH UĞUR / BORUSAN HOLDİNG CEO’SU
FARKLILAŞMAK İSTİYORUZ

YATIRIM 
Biz ortalama yılda 300-400 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Yani her güne 1 milyon dolar düşüyor. 10 yıl boyunca bu 4 milyar dolar demek. Yanlış yapmadıysanız, o yatırımları boşa harcamadıysanız şirketin geleceği bugünden daha iyi olacak anlamına geliyor.
DİJİTAL 2015 sonu 2016 başında 3 yıllık dijital strateji belirledik. 100 dijital projemiz var. Her şirketin değişik ihtiyaçları bulunuyor. Dijitali, araç değil amaç haline getirmeliyiz. Bir projede fabrikanın tamamını tek dil konuşacak hale getiriyoruz. Lojistikte müşterilerin maliyetlerini düşüren algoritmalar yazılıyor. Otomotivde de müşterinin deneyimlerini değiştirecek dijital proseslerden bahsediyoruz.
AR-GE 3-4 yıl önce AR-GE’ye yeteri kadar sistematik ve bütünsel olarak yaklaşmadığımızı fark ettik. Şu anda 3 tane AR-GE merkezimiz oluştu. 200’ün üzerinde çalışanımız var. Grup olarak AR-GE çalışmalarıyla fark yaratmayı hedefliyoruz.



Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz