Doğayla dost iletişim

Türk Telekom 2012 yılında da Türkiye’den Karbon Saydamlık Projesi’ne karbon ayak izini raporlayan tek telekomünikasyon şirketi oldu.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Doğayla dost iletişim
TELEKOMÜNİKASYON sektörünün öncü oyuncularından Türk Telekom, son dönemde hayata geçirdiği sürdürülebilir şirket politikasıyla ön planda. Şirket, sürdürülebilirlik hedeflerini tanımlayan ve iklim değişikliği risklerini ve fırsatlarını yönetmeyi sağlayan bir sera gazı yönetim stratejisi geliştirmiş durumda. Türk Telekom ilk olarak ofis uygulamalarını ve iş süreçlerini sürdürebilirlik prensiplerine göre dönüştürerek işe başladı. Bu sürece tüm çalışanlarını, onların ailelerini, tedarikçilerini ve müşterilerini de katmayı başarmasıyla da dikkat çekti. Faaliyet gösterdiği bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün geliştirdiği ürün ve hizmetlerin iklim değişikliği ile mücadelede çözümün önemli birer parçası olduğu bilinciyle, düşük karbonlu teknolojilerin yaygınlaşmasını kolaylaştıracak yenilikçi ve sürdürülebilir politikaların oluşturulması stratejisiyle hareket eden Türk Telekom, 2010 yılında Türk Telekom Sürdürülebilirlik Komitesi’ni kurdu. 2011 yılında, düşük karbon ekonomisine geçişi destekleyen, dünyanın önde gelen çevre projelerinden birisi olarak adlandırılan Karbon Saydamlık Projesi’ne (Carbon Disclosure Project/CDP) Türkiye’den raporlama yapan ilk telekomünikasyon şirketi oldu. Bu rapor ile IMKB 100 içinden CDP’ye raporlama yapan şirketler arasında yapılan değerlendirmede, metodoloji ve saydamlık açısından en iyi raporlama yapan iki şirketten biri olarak ödüllendirildi. Türk Telekom 2012 yılında da Türkiye’den Karbon Saydamlık Projesi’ne karbon ayak izini raporlayan tek telekomünikasyon şirketi oldu.

ÇALIŞANLAR VE MÜŞTERİLERE YÖNELİK PROJELER

Türk Telekom, Nisan 2011’de tüm Türkiye’den 1200 yöneticisine çevre ve iklim değişikliği konulu bir eğitim düzenledi. İklim değişikliğinin nedenleri, sonuçları ve iklim değişikliği ile mücadelede yapılabilecekler konularında bilgilerin aktarıldığı eğitim ile çalışanlarda farkındalık yaratılarak şirketin dönüşümünde etkin rol almaları hedeflendi. Aralık 2011’den itibaren 24 bin Türk Telekom çalışanına, iklim değişikliği, riskleri ve bu riskleri azaltmak üzere günlük hayatta değiştirebilecek basit alışkanlıkları anlatan online eğitim veren Türk Telekom ayrıca Türkiye’de e-fa-tura sistemine geçen ilk telekomünikasyon şirketi oldu. 2008  yılında e-faturaya geçiş yapan Türk Telekom, ardından 100 bin ağaçlık e-fatura ormanını oluşturdu. Türk Telekom, sürdürülebilirlik çalışmaları çerçevesinde çevreci ürün ve hizmetlere de yatırım yapıyor. Sürdürülebilirlik dönüşümüne ortak olmak isteyen müşterileri için elektrik kullanımı açısından çevre dostu olan dect telefon seçenekleri sunuyor.~

OFİSTE VERİMLİLİK
Türk Telekom, ofis uygulamalarını da sürdürülebilirlik prensiplerine göre dönüştürüyor. Kullanılmaya başlandığı Nisan 2009’dan bu yana uzak mesafeler arasında aynı odadaymış gibi toplanma olanağı sunan Telepre-sence teknolojisi ile bugüne kadar 2 bin 981 toplantı gerçekleştirilmiş durumda. 33 noktada kullanılan Telpre-sence ile Türkiye’de en çok Telepresence kullanan şirket olan Türk Telekom’un bu sayede 23 bin 848 uçuştan tasarruf etmesi dikkat çekici. Ayrıca, Telepresence ile yapılan toplantılar sadece uçakla yapılan seyahatlerden kaynaklanan emisyonları azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda uçak öncesi ve sonrası araç kullanımının neden olduğu karbon salımının azaltılmasını sağlayarak iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunuyor. Türk Telekom 150 lokasyonda kullandığı video konferans sistemiyle de bugüne kadar yaklaşık 7 bin 37 saatlik 5 bin 956 toplantı gerçekleştirmiş durumda. Bu sayede 17 bin 868 uçuş ve uçuş sonrası araç kullanımından tasarruf edildi. Ofisteki sürdürülebilirlik çalışmalarında önemli projelerden biri ise Ecofont. Yapısındaki delikler sayesinde yüzde 25 oranında mürekkep tasarrufu sağlayan Ecofont yazılımını Türkiye’de ilk kez Türk Telekom kullanmaya başladı. Tüm çalışanların kullandığı Ecofont sayesinde Türk Telekom yılda yaklaşık 22 bin 500 kg karbon tasarrufu sağlıyor. Türk Telekom, genel müdürlük binaları ve 12 bölge müdürlüğüne bağlı ofislerde kullanılan kağıtların geri dönüşüm mekanizmaları sayesinde ise ayda ortalama 40 bin kilogram kağıdı geri dönüşüme kazandırarak yaklaşık 640 ağacı kesilmekten kurtarıyor.

İŞ SÜREÇLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Türk Telekom, 90’lı yıllardan bu yana kullanılan ve sayıları yıllar itibarıyla artan 1000’in üzerinde güneş
enerjisi santraliyle yenilenebilir enerji kullanımı konusunda önemli bir çalışma yürütüyor. 2011 Aralık sonu itibarıyla yılda yaklaşık 2190 MWh elektriği güneş enerjisinden üretiyor. Türk Telekom’un, enerji ekipmanlarını yeni nesil teçhizatlarla değiştirerek gerçekleştirdiği DC dönüşüm projesinin 2015 yılında tamamlanması ile enerji verimliliğine yılda 48 milyon kWh katkı sağlamayı planlıyor. Böylece yılda 29,8 milyon kg karbon salımı engellenmiş oluyor. Şirket, santral dönüşüm projeleri kapsamında da enerji verimliliği düşük olan santralleri, verimliliği yüksek olan yeni nesil santrallerle değiştiriyor. Proje sayesinde yıllık 258 Milyon kWh enerji verimliliği sağlanması planlar dahilinde. Türk Telekom sistem odalarında bulunan klima cihazlarını da yeni nesil, düşük enerji tüketimli Free-Cooling klimalar ile değiştirmeye başladı. Projenin tamamlanması ile planlanan düşük enerji tüketimli free cooling klima dönüşümü sayesinde enerji verimliliğine yıllık 12,8 milyon kWh enerji katkı sağlanacak. Proje ile yıllık 7,9 milyon kg karbon salımının engellenmesi öngörülüyor. Böylece, enerji dönüşümüne ilişkin 3 projenin 2015 yılında tamamlanması ile her yıl Belgrad Ormanı’nın azaltacağı kadar karbon emisyonunu engelleyecek. Türkiye'nin en büyük araç filolarından birine sahip olan Türk Telekom, mevcut araçları yeni nesil araçlarla değiştirip, filodaki araçlarında GPS uygulamasına geçerek kullanılan yakıt miktarında önemli bir tasarruf rakamına erişti. Türk Telekom yaptığı optimizasyonlar sonucunda filodan kaynaklanan karbon salımını yaklaşık yılda 1,7 milyon kg CO2 azalttı. Alınan önlemler sonucunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla akaryakıtta 700 ton, mesafede ise 13 milyon kilometre tasarrufsağlandı. GESI’ye üye ilk Türk şirketi Türk Telekom, düşük karbon ekonomisine geçişi destekleyen ve dünyanın en prestijli çevre projelerinden biri olarak adlandırılan Karbon Saydamlık Projesi'ne (Carbon Disclosure Project/CDP) Türkiye'den raporlama yapan tek telekomünikasyon şirketi oldu. Sürdürülebilirlik çalışmalarını bütünsel bir strateji doğrultusunda yürüten Türk Telekom'un bu çalışmaları, imzalayıcısı ve geliştiricisi olarak görev üstlendiği, küresel sıcaklık artış miktarının 2°C'nin altında tutulmasını hedefleyen Durban Bildirgesi başta olmak üzere çeşitli işbirlikleri ile uluslararası kimlik kazanıyor.~
Sürdürülebilirlik konusundaki birikim ve tecrübelerini uluslararası platformlarda da paylaşan Türk Telekom, koordinasyonunu Galler Prensi Charles'ın yürüttüğü dünyanın en büyük şirketlerinden yöneticilerin yer aldığı İklim Değişikliği İş Dünyası Liderler Grubu içerisinde yer alıyor. Türk Telekom, Avrupa Birliği'nin EUREKA Ar-Ge Programı altında faaliyet gösteren, Eurogia+ Kümesi'nin yönetim kurulu üyeliğine seçilen ilk telekom operatörü olurken, enerjinin verimli kullanımı ve tasarrufuna yönelik sürdürülebilirlikle ilgili konuları organize eden GeSI'ye (Global e-Sustainability Initiative) üye olan ilk Türk şirketi olma unvanını da taşıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz