Gelecekte nasıl olacak?

Bugünün güçlü liderlerinden yarının güç kaynakları...

2.11.2014 13:16:070
Paylaş Tweet Paylaş
Gelecekte nasıl olacak?
Bugünün güçlü is insanlarını hepimiz tanıyoruz. Öne çıkan ortak nitelikler de ortada... Peki 10 yıl sonra nasıl olacak? Geleceğin güçlü is insanı, hangi nitelikleri taşıyacak? Bu soruyu Türkiye’nin en güçlülerine sorduk. Bugünün liderleri, geleceğin “güçlü insan” profilini çizdi. İlişki ağı kuvvetli, fark yaratan, dünyayı takip eden, hızlı, yenilikçi ve proaktif bir lider profili ortaya çıktı.

Aslında hiçbir zaman gücün tek kaynağı olmadı. Kimine göre servet, kimine göre iktidara yakınlık, kimine göre ise itibar gücü getiren en önemli etkenler arasındaydı. Günümüzde ise hem gücü getiren faktörler hem güçlü lider profili yeniden şekilleniyor. Çağı takip eden, ilişkileri kuvvetli, iletişimi yüksek liderler her geçen gün daha çok ön plana çıkıyor.

Cesaret, itibar, bilgi, yenilikçilik ve hız, 10 yıl sonrasının liderini tarif eden nitelikler. Uzmanlara göre önümüzdeki 10 yılda liderlerin “kişisel ve yönetsel” nitelikleri daha çok öne çıkacak. Servet sahibi olmak giderek önemini yitirecek, onun yerini fikir alacak... Bağlantılar ise kritik yerini koruyacak,

Peki bugünün güçlülerine göre geleceğin lideri nasıl olacak? Bu kritik soruyu iş dünyasının en güçlülerine sorduk. Her biri kendisi için gücün ne anlama geldiğini tanımladı. Yanıtlar ise çok çeşitli. Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner’e göre gücün kaynağı insan. Hep böyleydi ve gelecekte de böyle olacak.

Anadolu Grubu YönetimKurulu Başkanı Tuncay Özilhan, doğru ilişkileri ilk sıraya koyuyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise gücün “emanet” olduğunu düşünüyor. İşte bugünün güçlülerinden “geleceğin güçlü lider profili”...

KOMUTA SİSTEMİ GEÇERSİZ
“Güç, kısaca, kişi ve kurumların, toplumun kendilerine verdiği önem ve değer nedeniyle kazandıkları etkinliktir. Benim ve sanıyorum çoğumuzun gönlünde yatan, varlık düzeyinden çok toplumun güvenine sahip olmaktan, görüşlerine önem verilmesinden ve davranışlarıyla örnek oluşturmaktan kaynaklanan türden bir güçtür.”~

Bu sözler, Türk iş dünyasının en itibarlı isimlerinden olan Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na ait. Eczacıbaşı, kendi güç tanımıyla bir anlamda ideal olanın çerçevesini çiziyor. Peki ona göre geleceğin güçlü lideri nasıl olacak? Şöyle yanıtlıyor:

“Uzun süredir, ‘karizmatik, güçlü lider’ profili, kuruluşları başarıya götüren bir anlam taşımıyor. Artık çalışanlara emir vererek ve uygulamayı kontrol ederek başarı sağlanamıyor. Çünkü teknolojik gelişmeler ve bilgi toplumuna geçişle insanın tüm kuruluşların en önemli üretken varlığı durumuna gelmesi, gerek kamu gerekse gerekse özel kuruluşlarda, komuta-kontrol sistemini geçersiz hale getirdi.

Bu süreç, bütün hızıyla sürüyor. Bugün olduğu gibi gelecekte de kuruluşun bütün sermayesini kafalarında taşıyan ve akşam giderken evine götüren insanları emirle yönetmek mümkün olmayacak. O nedenle 10 yıl sonra da güçlü liderler kuruluşların vizyonunun gerçeğe uygun olmasını sağlayan ve sonra da belirlenen stratejinin uygulanabilmesi için gerekli tüm koşulları oluşturan ve lojistiği sağlayan kişiler olacak.”

KİLİT NOKTA, ÖĞRENMEK
12,4 milyar TL cirosu ve 36 bin çalışanıyla Türkiye’nin en büyük gruplarından olan Yıldız Holding’in başkanı Murat Ülker’e göre güç, ustalıkla gelen bir kavram. “Bence güç, yaptığınız işin ustası olmakla, en iyisi olmakla ilgili” diyen Ülker, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Çoğu kişi güçlü olmanın nicelikle ilgili olduğunu düşünür ama aslında tümüyle nitelikseldir. Nicelik gelip geçicidir. İşinizde, alanınızda ne kadar uzmansanız, yetenekliyseniz, detaycıysanız o kadar güçlüsünüz.”~

Murat Ülker’e göre güçlü insanın taşıması gereken niteliklerin başında ise öğrenmek, odaklanmak, gelişime açık olmak geliyor. “Bizim zamanımızda iyi bir üniversite eğitimi, birden çok yabancı dil bilen, işletmelere, finansal verilere hakim olan, ekonomiyi takip eden ve mutlaka iş odaklı olan yönetici tarifleri çok geçer-liydi. Döneme göre bu da doğruydu ama artık işler değişti” diyen Ülker, geleceğin lider profilini ise şöyle çiziyor:

“Asıl mesele birden çok yabancı dil bilmek değil, dünya edebiyatını bildiğin yabancı dilden takip etmek olacak. Neden derseniz? Geleceğin liderinin ana işi ‘insanı’ tanımak olacak. Sadece kendi ülkenin insanını değil, dünyadaki insanı anlamak ve çözmek zorunda olacaksınız.

İşletme bilginiz yetmeyecek, o toplumu anlayacak kültürel birikime de sahip olmanız gerekecek. Ekonomi bilginiz kadar tarih bilgisi de gerekecek. İş yaptığınız ülkenin geçmişinde ne varmış, bu geçmişten nasıl bir gelecek doğacak tahmin edebileceksiniz. Gelecekteki liderlerin işi kolay olmayacak.”

FARK YARATAN GÜÇLENECEK
Türkiye’nin en büyük perakende gruplarından biri olan Boyner Grubu’nun yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Cem Boyner, hem iş dünyasının hem sivil toplumun öne çıkan liderlerinden. Bu yıl da Türkiye’nin en güçlü insanları arasında yer alan Boyner, kendisi için gücün ne ifade ettiğini tek bir cümleyle şöyle anlatıyor:

“Bence güç, insanın hayallerini gerçeğe dönüştürebilmesidir.” Cem Boyner’e göre güçlü insanın mutlaka taşıması gereken nitelikler ise şöyle: “Bana göre, güçlü iş insanın taşıması gereken olmazsa olmazlar; fark yaratmak, hızlı olmak, sahada olmak ve insana dokunmak...

Dünün, bugünün, geleceğin iz bırakan kişileri güçlüdür. Gelip geçmemek, fark yaratmak ve iz bırakmak önemlidir. Güçlü bir lider, sürekli olarak daha yeniyi, müşterinin aklını oynatacak, insanların gönlüne girecek, Türkiye ve dünya için daha farklı olanı, hep daha iyiyi hedeflemeli. ~

Aynı zamanda hızlı olmak çok önemli. Bunları doğru yapabilmek içinse sahayı koklamak, sahada olmak gerekir. Güçlü insanlar çevresinden güç alır. Oturduğu masa başından, telefonla ve e-posta ile değil, dokunarak, dinleyerek, heyecanlandırarak yönetmeye çalışır.

Benim için en önemli unsur insan. İş yaşamında vereceğiniz en önemli tek karar, birlikte çalışacağınız iş arkadaşlarınızı seçme kararıdır. Geleceğin liderlerinde de bu niteliklerin öne çıkacağını düşünüyorum. Liderlerin üzerinde durduğu kaide ve ilkeler insanlığın temel değerleri olduğu için bu niteliklerin çok hızlı değişmeyeceği düşüncesindeyim.”

GÜÇ SERVET DEĞİL BORÇTUR
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türk iş dünyasının bir diğer güçlü ismi. 1,1 milyar TL’yi aşkın cirosu ve 11 şirketiyle dev bir grubu yönetiyor. Akın, iş dünyasında gücün, bilgi ve çevreyle geldiğine inanıyor ve ekliyor:

“Bana göre güç, edinilen bilgi ve tecrübeyle sosyal ve siyasal çevrenizdeki etkinlikle doğru orantılı artan bir etki. Güç, sizin başkalarının üzerindeki yansıma-nızdır. Size gücü verenler, bunu istedikleri an, çok kısa süre içinde geri alabilir. Çünkü güç sizin servetiniz değil, kişiler ve kurumlardan aldığınız bir borçtur.

Tabii ki işadamının gücü ve toplumdaki yeriyle ilgili olarak belirlenen ölçü birimi para olduğu için bilançoların önemini göz ardı etmemek gerekir. Tüm bu özellikler, bir işadamının yeteri kadar güçlü olması için ‘gerek’ ancak ‘yeter’ şart değildir. Bu nedenle bilhassa ülkemizde sosyal ve siyasal platformlar üzerindeki etki gücünü de hesaplamadan geçmemeliyiz.

Bu gücün elde edilmesi ve süreklilik kazanması için oldukça uzun vadeye ihtiyaç vardır. Çünkü kendinizin, saygınlığınızın ve dürüstlüğünüzün kanıtlanması için birçok testten geçilecek ve burada belli bir seviyeyi tutturan iş insanları her zaman kendilerine ‘güç’ izafi edilecek bir konumu elde edecektir.”~

Akın, gelecekteki güçlü insan profilinin nasıl olacağını ise şöyle öngörüyor:

“Gençken kendimden büyüklerle arkadaş olur, onların büyüme hikayelerini örnek alırdım. Şimdi ise gençleri kendime örnek alıyorum. 10 yıl sonra kesinlikle daha fazla dijitalleşeceğiz. Yönetenler arasında yer alabilmek için bilgi teknolojileriyle daha fazla haşır neşir olmamız gerekecek.

Etrafında olan bitenlere en fazla hassasiyeti gösterenler, sivil toplum örgütleriyle daha fazla temas kuranlar, globalleşen dünyanın gerçeklerini kavrayıp ona göre pozisyon alanlar, en sevilen ve en güçlü insanlar olacaklar.”

ÖZİLHAN'A GÖRE GUÇ
11,8 milyar TL cirosu ve 28 bini aşkın çalışanı bulunun Anadolu Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Tuncay Özilhan, gücün kaynağında iletişim olduğunu düşünenlerden. “İş dünyasında güç sahibi olmak, büyüğünden küçüğüne yolunuzun kesiştiği herkesle ilişkilerinizi iyi tutmaktan geçer” diyen Özilhan, ekliyor:

“İş dünyasındaki güçte, sahip olduğunuz çevrenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başarılı bir iş insanı, sahip olduğu çevreyi en iyi yönetmesini bilen kişidir. Ayrıca, güç sahibi olmak başarılı olmanın da bir sonucu. Güç, sahibi olan insanı her zaman sınar.” Özilhan, güçlü ve başarılı bir iş liderinde olması gereken nitelikleri ise şöyle sıralıyor:

“İlki yalınlıktır. Gerek iş hayatı gerekse de kişisel yaşamını karmaşık hale getirmeden planlı bir şekilde ikisini yönetebilmek önemlidir. İkincisi dinlemektir. Herkesi dinlemeye özen göster. Konuştuğunda da ekibine ve dinleyicilerine güven ver, etkile ve onlara vizyon ver. Üçüncüsü okumaktır. Her zaman okumaya özen göster.

Gündemi takip ederek fikir sahibi olmaya önem ver. Dördüncüsü saygı göstermektir. Ekibinin fikirlerine her zaman saygın olsun. Çok seslilik iş yaşamına değer katar, farklı bakış açıları geliştirmeye katkı sağlar. Beşincisi, kendini sürekli geliştirmektir. Sonuncusu ise her zaman ailenin yanında olmaktır. Bu saydığım özellikler, dünyanın tüm etkili liderleri için önemli olmuştur. ~

Dünya her gün daha da küçülüyor. En ücra köşede yaşanan bir olay hakkında dakikalar içinde bilgi sahibi olabiliyoruz. Bu da her gün binlerce mesaja maruz kalan bizler için önceliklendirme yapmayı gittikçe zorlaştırıyor. Liderin gündemini sistemli bir şekilde yönetebilmesi, ileriki günlerde çok daha kritik olacak.”

YENİ LİDER PROAKTİF OLACAK
Türk iş dünyasının en geniş örgütü TOBB’un başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da gücün bir emanet olduğu konusunda Hamdi Akın ile hemfikir. “Güç esasen bir emanettir ve gücün hakkını vermek için sorumluluk sahibi olmak gerekir” diyen Hisarcıklıoğlu, “Sorumluluk duymadan elde edilen güç faydadan çok zarar getirir. Ayrıca, eğer güç meşruiyet temelinde inşa edilmezse kalıcı olmayacağına inanıyorum” diyor.

Ona göre güçlü iş insanın taşıması gereken, olmazsa olmaz nitelikler ise şöyle: “Çevresine karşı sorumluluk duyar. Ekip çalışmasına inanır. İlkeler belirler ve bunlara göre hareket biçimi oluşturur. Dürüst ve kararlı hareket eder. Çalışanın hakkını verir ve takdir eder.”

Hisarcıklıoğlu, 10 yıl sonrasının güçlü iş insanı profilini ise şöyle çiziyor: “Rekabet artık kendi ülkemizle sınırlı değil. Bu ortamda, sadece kendi hamlemize değil, bizim ve başkalarının her hamlesi sonucu ortaya çıkacak yeni duruma odaklanmamız lazım. Yani artık satranç yetmeyecek, iyi bir snooker oyuncu olmak gerekecek. Çünkü iş dünyası statik değil dinamik.

ABD’deki faiz oranlarının değişimi tüm dünya piyasalarını etkiliyor. Artık refleksler her zamankinden daha hızlı olmalı. Bakış açısı sadece yerelle sınırlı kalmayıp 360 dereceye yayılmak zorunda. Tek bir noktadan oyunu okumak ve kurmak mümkün değil. Sürekli hareket halinde olmak, proaktif davranmak zorundayız.

Bir liderin tüm olayları ve süreçleri takip etmesi mümkün olmuyor. Dolayısıyla karar süreçlerinde katılımcı yönetim anlayışı daha fazla ağırlık kazanacak. İyi bir ekip kurmanın ve onları motive ederek birlikte çalışmalarının sağlanmasının önemi artacak.

Bu çerçevede şirket içi kurumsal kültür oluşturmak ve ekibin bu kültürü benimsemesini, aidiyet hissi kazanmasını sağlamak daha önemli hale gelecek. İş süreçleri daha yakından takip edilecek. Değer yaratmayan veya rekabet gücü sağlamayan süreçlerin daha süratle gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi gerekecek.”

BAŞARI OLMADAN OLMAZ
İnşaat sektörünün önemli oyuncularından Limak Holding’in yönetim kurulu başkanı Nihat Özdemir ise gücün sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu vurguluyor. “Güç, bana göre sürdürülebilir başarıdır. Sayısal büyüklükler her zaman gücün garantisi anlamına gelmiyor” diyen Özdemir, “Dünya değişiyor, iş dünyası da bu değişimden payını alıyor. ~

Bu değişimi önceden gören, adapte olan ve iş süreçlerini buna göre şekillendirip başarısını sürdürülebilir kılanlar ve her daim fark yaratmayı başaranlar gücü elinde tutuyor” diye konuşuyor. Özdemir’e göre güçlü liderin taşıması gereken nitelikler ve geleceğin güçlü lider profili ise şöyle: “Güçlü iş insanının taşıması gereken özelliklerin başında kuşkusuz liderlik geliyor.

Fark yaratan, kitleleri peşinden sürükleyen, idealleri için yoktan var etmeyi başaranların güçlü insan olduğunu görüyoruz. Empati kurabilme, kendini tanıma ve yönetme, girişimcilik, bağlılık duygusu, başarı odaklılık, motive ve iyimser olmak gibi nitelikler ön plana çıkıyor.

Yaklaşık 40 yıl önce girişimcilik güce ulaşmanın en kestirme yoluyken, 1980’lerde uluslararası ilişkiler önem kazandı. 2000’ler yenilikçiliğin, rekabetin, oyunu kuralına göre oynayanların öne çıktığı yıllar oldu. İş dünyası bundan 10 yıl önceki durumuna göre oldukça farklı konumda. Küreselleşme, global ekonomi ve rekabet her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Durağan yapılar yerini girişimcilik odaklı, inovatif iş süreçlerine bırakacak.

Türkiye artık global bir oyuncu olarak, global çapta rekabet etmek zorunda. Yeni ekonomiler, yeni pazarlar ve fırsatlar demek. Geleceği iyi okuyan iş insanları başarıyı yakalayabilecek. Her açıdan donanımlı, global düşünürken yerel hareket edebilme niteliğine sahip çalışanlar ve yöneticilerin olması gerektiğine inanıyorum. Bu da beraberinde güçlü şirketleri getirecek.”

İNOVASYON RUHU ÖNEM KAZANACAK
Türkiye’nin en güçlü insanları arasında adı geçen isimlerden biri de Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer. 16 bini aşkın çalışanı ile Türkiye’nin en büyük bankalarından birinin kaptan köşkünde oturuyor.

Ona göre gücün tanımı başarıyla özdeş... “Güç ve başarıyı paralel ilerleyen iki kavram olarak görüyorum. Bir iş insanının gücünün kaynağı, işini iyi yaptıktan sonra elde ettiği başarıdır” diyen Dinçer, sözlerini şöyle sürdürüyor:~

“Güçlü bir iş insanı, güçlü bir lider, belki de her şeyden en önce konusuna hâkim olmalıdır. Adil olmalıdır. Görmediği gözlerin kendisini takip ettiğini ve sürekli yargıladığını bilmelidir.

Ayrıca, güçlü bir iş insanı, işlerinin akıcı ve kesintisiz yürümesini sağlamak ve küçük aksamaların geneli etkilemesinin önüne geçebilmek için hoşgörülü olmalıdır. Çalışanlarına saygıyla yaklaşmalıdır. Ayrıca gücü toplayan kişi bir rol model olduğunu unutmamalıdır.

Gelecekteki güçlü iş liderlerinde inovasyon ruhunun öne çıkacağına inanıyorum. Yeni iş yapma biçimleri, verimliliği işin her safhasında geliştirme yöntemleri, yani her alanda mükemmeli arama büyük önem kazanacak.

Öncülük yapmak, iş yapma süreçlerinde proaktif olmak, gelişim ve değişimin bayraktarlığını yapmak gelecekte çok daha önemli olacak. Şuna da inanıyorum ki gelecekte iş ve özel yaşamı dengeli ve sağlıklı koruyabilmenin önemi artacak. Değişimi anında yönetebilme, zamanlamayı iyi yapabilme, ortamın gereklerine göre adapte olma, inovasyonun temelinde yatan farklı düşünebilme yetilerini güçlendirecek.”

DAVE ULRICH/YÖNETİM UZMANI
"GÜÇLÜ LİDERİN YÜKSELEN ÖZELLİKLERİ"
6 TEMEL ÖZELLİK

Yaptığımız liderlik araştırmasına göre gerek kamu gerekse iş dünyasındaki liderlerin belli ortak özellikleri olduğunu gördük. Bunlardan ilki kişisel yeterlilik. Sahip oldukları kişisel, duygusal, sosyal, fiziksel, zihinsel ve ruhsal özellikleriyle başkaları üzerinde güven inşa edebiliyorlar. İkincisi, stratejik bir bakışları var ve geleceği görüyorlar. Kilit noktalardaki dış paydaşlarla işbirliği yapıyorlar ve kazanmak için pozisyon alıyorlar. Ayrıca güçlü bir idari disipline sahipler.~

TREND DEVAM EDECEK
Yetenek yönetimi, yeni liderin bir başka özelliği. Başarı için çalışanlarına ve ekibine koçluk yapıyorlar. Ayrıca iletişimleri çok güçlü. Son olarak ise insan kaynağını geliştirme becerileri var. Yeni nesil iş gücünü güçlendiriyor ve planlıyorlar. Geçmişe göre ne değişti diye bakarsak... Artık iş dünyasında güçlü lider olabilmek için stratejik çeviklik ve kişiler arası ağ daha fazla önem arz ediyor. Gelecekte bu niteliklerin çok değişeceğini düşünmüyorum. Önümüzdeki 10 yılda yine bu özelliklere sahip liderler öne çıkacaktır.

HALUK DİNÇER / TÜSİAD BAŞKANI
"ADAPTASYON GÜCÜ ÖNEM KAZANACAK"
GELECEĞİ ETKİLEMEK

Bence güç kavramı, sadece bugünü değil geleceği de etkileme potansiyelidir. Güçlü bir iş insanının, güçlü bir liderin taşıması gereken nitelikleri şöyle sıralayabilirim. Vizyonerlik, sonuç odaklılık, değişime açıklık, empati ve takım ruhu.

DEĞİŞEBİLMEK ÖNEMLİ
Güçlü insanların profilinde hem bugün hem gelecekte en öne çıkan özellikleri değişime adaptasyon yeteneği olarak görüyorum. Gelecekte de böyle olacağını düşünüyorum. Çağımızın hızla değişen şartlarında gereklilikleri öngörebilmek ve bunlara yönelik doğru kararları doğru zamanda alabilmek her zaman geçerliliğini koruyacak.

PETER FISK/ YÖNETİM VE STRATEJİ UZMANI
"GELECEĞİN GÜCÜ NEREDEN?
DOĞRU GÜÇ NEDİR?

Aslında güç çok çeşitli şekillerde gelebilir. Güçlü sporcular, güçlü diktatörler, güçlü gangsterler vardır. Bunlardan kimisi fiziksel özelliklerini, kimisi ahlaksızlığı ve kimisi ise korku kültürünü kullanarak güç sahibi olur. Ama bu yöntemler iş dünyasında çok nadiren çalışır. ~

Çünkü iş hayatındaki güç, binlerce çalışana, milyonlarca müşteriye ve onların sizi takip etmek istemesine bağlıdır. Peki bu durumda “güçlü iş lideri” ne demektir? Ben burada gücü şöyle tanımlarım: Güç, değişim yaratmaktır, pozitif fark yaratmaktır.

KİMLER GÜÇLÜ?
Böyle birçok örnek bulabiliriz. Örneğin Steve Jobs, Apple’ı dünyanın en değerli markasına dönüştürdü. Onun gücü, vizyonuna olan mutlak kişisel inancından geliyordu. Haklıydı ve aynı zamanda başkalarının takip etmek istediği bir kişilikti. Richard Branson, faaliyet gösterdiği birçok pazarı dönüştürdü.

Onun gücü, adil bir anlaşma isteyen ve bunun için sebat eden müşterinin tarafında olmasından geliyordu. Jack Ma ise Çin’in online alışveriş pazarını alibaba.com ile dönüştürdü. Onun gücü de zekice fikirlerden ve başkalarının da istediği “daha iyi bir gelecek” arzusundan geliyordu.

NE DEĞİŞECEK?
Sanayi çağında güç, dayanıklılıkla ve ölçekle alakalıydı. Son 10 yılda bu durum yumuşadı. Artık güç daha çok başkalarını etkilemek, ilham vermek, en iyi fikirleri bulmakla ilgili. Tabii günümüzde ilişkiler de çok önemli. En iyi ortağı bulmak, yakın ilişkiler kurmak, işbirliği içinde olmak, başarıyı paylaşmak, günümüzün güçlü liderliği için gerekli nitelikler. Bahsettiğim trend gelecek 10 yılda da devam edecek. Asyalı şirketler global ekonomide daha etkili hale gelecek. Dolayısıyla onların paylaşım ve işbirliği kültürü gibi değerleri de daha önemli hale gelecek.

YENİ LİDER NASIL OLACAK?
NOBRAN YÖNETİCİ OUT!

Management Centre Türkiye Yönetici Ortağı TANYER SÖNMEZER’e göre geleceğin liderleri daha sıcakkanlı olacak: “Dayatmacı, zorlayıcı, eskilerin tabiriyle ‘nobran yönetici’ yerine daha dostane, birlikte geliştiren, insanları sıcaklıkla kalpten harekete geçiren liderler başarılı olacak. ‘Sopayla iş yaptıran’ yönetici tipi geri planda kalacak.

Böyle olacağını umut ediyorum. Müşteri olarak da aynı şey geçerli. İnsanlara değer ve kıymet veren, bu kıymetle paralel yetkilendirme yapan, onlara delege ederek onları büyüten, önümüzdeki dönemde de sadece bulunduğu endüstriyi, şehri, ülkeyi değil dünyayı düşünen yöneticiler başarılı olacak.”~

İS SİYASET İLİŞKİSİ

Msearch Danışmanlık Yönetici Ortağı ALİ MİDİLLİLİ ise konuya daha farklı bakıyor. Özellikle Türkiye’deki iş dünyasında son dönemde siyasi bağlantıların etkisinin geçmişe göre daha baskın olduğunu belirtiyor. Midillili, bu durumun gelecek 10 yılda da süreceğini öngörüyor: “Artık iş dünyasında güç sahibi olmak, güçlü siyasi bağlantılardan geçiyor.

10 yıl sonraki güçlü insan profilinde bu özellik daha da öne çıkacak diye düşünüyorum. Siyasi bağlantıları güçlü olanlar ve kamuyla iş yapabilen pragmatik işadamları ön planda olacak. Kurumsal olmaya çalışan, rekabetçi ortamda iş etiğiyle hareket eden ve güçlü sermaye yapısına sahip olamayan idealist işadamları ise geri planda kalacak.”

DEĞİŞKEN VE ÇEVİK
Korn Ferry Genel Müdürü NİLGÜN LANGENBERG’in görüşleri şöyle: “Simdi ve 10 yıl sonra güçlü iş insanının en önemli niteliği ‘öğrenme çevikliği’ olacaktır. Charles Darwin’in de dediği gibi ‘Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan...

Değişime en adapte olabilendir hayatta kalan.’ Günümüzün global iş dünyası, dört sıfatla ifade ediliyor. Bunlar değişkenlik, kesin olmama, karmaşıklık ve belirsizlik. Bu dünyada, birleşmeler ve satın almalar, yeniden yapılanmalar var. Sürekli inovasyon ihtiyacı mevcut. Bu bağlamda, kişiyi diğerlerine göre başarılı kılacak en önemli nitelik ‘öğrenme çevikliği’. Gelecekteki güçlü iş insanının özellikle bu alanda kendini geliştirmesinin gerektiğini düşünüyoruz.”

AHMET ZORLU / ZORLU HOLDİNG YKB
"BÜYÜK RESMİ GÖRENLER DAHA ÖNE ÇIKACAK"
SADECE KÂR YETMEZ

Güçlü bir is insanı olmanın ön koşulunun, insanlara daha iyi bir yasam sunmayı hedeflemek olduğunu düşünüyorum. Sadece kâr ve rekabet avantajını düşünerek hareket etmeyen, genel iyilik ve refah için karar veren liderler, gerçek anlamda güçlü iş insanları olabiliyor. Bir diğer özelliğin cesaret olduğunu söyleyebilirim.

CESARET ÖNEMLİ
Cesaret, tutku, yenilikçilik ve topluma değer yaratma hedefi peşinde koşmak gibi özellikler, önümüzdeki dönemde de önemini koruyacak. Diğer taraftan, adaptasyon kabiliyeti, esneklik ve hızlılık gibi özellikler de giderek daha fazla önem kazanacak. Büyük resmi görebilen liderler öne çıkacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz