Güçlülerin takip listesi

“30 Güçlü İş Kadını”nın gruplarını geleceğe hazırlarken odaklandıkları konuların başında ise insan, teknoloji, verimlilik ve kârlılık var...

8.10.2018 14:52:000
Paylaş Tweet Paylaş
Güçlülerin takip listesi

Ayçe Tarcan Aksakal

[email protected]

“FINTECH’LER ODAĞIMDA” Citi Türkiye Ülke Başkanı SERRA AKÇAOĞLU, 1,5 yıldır bu görevine ek olarak, Citi’nin fiziksel şubesinin bulunmadığı ancak kurumsal bankacılık hizmetleri sunduğu 60 ülkeyi kapsayan yeni bir görevi yürütüyor. Kurumunu kurum içi girişimciliğe ve fintech’lerle iş birliği yapmaya odaklayarak geleceğe hazırladığını söyleyen Akçaoğlu’nun bankacılık dışında yakından takip ettiği sektörler ve gelecek stratejisinde odaklandığı konuları şöyle: “İşimizin gereği olarak tüm sektörleri yakından izliyoruz. Ancak, en yakından takip ettiğim tabii ki teknolojide yaşanan gelişmeler oluyor. Çünkü teknoloji tüm sektörleri etkileyecek bir hızla gelişiyor. Teknolojideki hızlı değişim finans sektörünü derinden etkiliyor. Özellikle fintech şirketlerinin müşterilere daha hızlı, daha kolay ulaşmaları ve kullanıcı dostu ürün ve hizmet sunmaları bu şirketlerin hızla çoğalmasını ve finans sektöründen hızla pay almalarını sağlıyor. Bu hızlı değişime karşı proaktif davranmaya, fintech şirketleri ile iş birliği içinde olmaya ve onların metodolojilerini anlayıp banka içi kültür değişikliğini sağlayacak kurum içi girişimciliğe odaklandım.” 

“ÖNCELİĞİM YENİLENEBİLİR ENERJİ” 

2017’de Doğan Holding’in gelirini yüzde 35 artıran Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Y. BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI, son dönemde kurumunu geleceğe taşırken odaklandığı en önemli konunun mevcut işleri konsolide etmek olduğunu söylüyor. Faaliyet gösterdikleri sektör sayısını 3 ya da 5 ile sınırlamayı planladıklarını belirten Faralyalı, start up’ları yakından takip ettiğini belirtiyor. Yeni iş alanlarını ve kurumunu geleceğe taşırken odaklanacağı konuları şöyle anlatıyor: “Bu yıl, dönüşüm projesi kapsamında sinerji yaratacak sektör ve projelerdeki fırsatları değerlendireceğiz. İdame ve yeni olmak üzere toplamda 500 milyon TL yatırım hedefimiz bulunuyor. Holdingin uzun dönemli sürdürülebilir büyüme, rekabet üstünlüğü ve ortalamanın üzerinde getiri sağlayabilmesi için öncelikli olarak az kârlı ve verimsiz şirketlerin çıkış dahil yeniden yapılandırılması çalışmalarını sürdürüyoruz. Ana faaliyet alanlarımızı 3-5 sektör ile sınırlandırarak değer yaratan, kârlı ve verimli alanlara yatırım planlıyoruz. Mevcut işlerimiz dışında özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarını yakından izliyorum. Yenilenebilir kaynaklara yönelmek, yurt dışı pazarlardan gelirlerimizi artırmak, ticaret ve lojistik gibi sektörlerin radarda tutulması ile gelir ve kâr artışı yakalamak hedeflerim arasında. Öte yandan, Öncü Girişim Sermayesi ile büyüme potansiyeli olduğuna inandığımız startup projelerin içinde yer almayı planlıyoruz.” 

“3 SEKTÖRÜ YAKINDAN İZLİYORUM” 

Ana iş kolları gıda, içecek ve boya olan Yaşar Holding, geçen yılı 5,2 milyar TL ciroyla kapattı. Hedeflerinin tüketici odaklı ürünlerle sürdürülebilir büyümeyi sağlamak olduğunu söyleyen Yaşar Holding Başkan Vekili FEYHAN YAŞAR’ın mevcut iş alanları dışında yakından takip ettiği sektörler ve odaklandığı konular şöyle: “Yatırımlarımızı ağırlıklı ana iş kollarımızda gerçekleştiriyoruz. Son 5 yılda toplam 885 milyon TL üretim ve pazar yatırımı gerçekleştirdik. Bu yıl, İstanbul Esenyurt’ta gerçekleştirdiğimiz yeni depo ve lojistik merkezi yatırımımızla Manisa Turgutlu’da gerçekleştirdiğimiz yeni yem fabrikası yatırımlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Gıda alanında yurt dışındaki ilk üretim yatırımımız olan Abu Dabi’deki peynir yatırımımız devam ediyor. Bu yıl, yurt içi ve yurt dışı üretim ve satışlarımızda yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin dışında yatırım yapmayı düşünmesek bile en çok enerji, lojistik, gayrimenkul projelerini yakinen takip ediyorum. Endüstri 4.0, insan kaynağının niteliğini en basit işlerden daha vasıflı işlere doğru kaydırarak çok önemli katkılar sağlayacak. İnsanı eğiterek çok daha nitelikli işlerde kullanmamız gerektiğine inanıyorum. Bu şekilde verimliliği ve rekabetçiliği sağlamamız lazım.” 

“STARTUP’LAR HEDEFİMDE”

Geçen yılı, 2,2 milyar TL ciroyla kapatan Türkiye’nin önde gelen akü ve jant üreticisi İnci Holding, kısa süre önce Çinli Zhangzhou Huawei Power Supply Tech ile iş birliği yaparak yenilenebilir enerji pazarına girdi. Bu yıl üçüncü akü fabrikasıyla Avrupa’nın en büyük ikinci akü üreticisi olacaklarını söyleyen İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı NEŞE GÖK, başta otomotiv olmak üzere faaliyet gösterdikleri sektörlere uzak olmayan teknolojiyle ilgili yeni iş alanlarını takip ettiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bulunduğumuz tüm sektörlerin lider ve öncü oyuncularından olarak global trendleri ve teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Kendi sektörlerimize uzak olmayan teknolojik trendleri, bu trendler paralelinde yeni ortaya çıkan alt sektörleri ve bu sektörlerde kurulan girişimleri yakından takip ediyorum. Geleceğin iş dünyasının başrol oyuncularının bugünlerin yeni girişimleri arasından çıkacağını düşünüyorum. Bu nedenle sektörümüze yakın start up’lar sürekli radarımda yer alıyor. Mevcut ve güçlü olduğumuz otomotiv tedarik sanayi alanında büyümeye devam etmek için çok çalışıyoruz. Grubumuzu geleceğe hazırlarken iş geliştirme faaliyetlerine büyük önem veriyorum. Ayrıca dünya şirketi olma yönündeki stratejimiz doğrultusunda dış pazarlarda ve büyüme kabiliyeti olan sektörlerde yatırım yapmayı hedefliyorum.” 

“FARK YARATANLARI TAKİP EDİYORUM”

ING Bank Genel Müdürü PINAR ABAY’ın bankacılığın dışında yakından takip ettiği sektörlerin başında teknoloji ile sürdürülebilir kalkınmada fark yaratan yenilikler bulunuyor. Bankasını geleceğe hazırlarken odağına dijitalleşme ve teknolojiyi aldığını söyleyen Abay, esas işi dışında yakından izlediği sektörleri ve bankasını geleceğe hazırlarken en çok odaklandığı başlıkları şöyle anlatıyor: “Kendimizi ‘bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi’ olarak tanımlıyoruz. ‘Kolay ve oyunu değiştiren’ bankacılık vizyonumuz paralelinde farklı bir bankacılık modeli geliştirdik. Teknolojik gelişmeleri sürükleyen ve bu gelişmelerden en çok etkilenen sektörleri yakından takip ediyorum. Bunlar arasında veri analitiği, yapay zeka, blockchain, robotics ve fintech’ler bulunuyor. Bunun yanı sıra sürdürülebilir kalkınmada fark yaratan teknolojik gelişmeleri de takip ediyorum. Türkiye’de oldukça rekabetçi olan bankacılık sektöründe fark yaratabilmemizin en büyük sırrı stratejimizin odağına dijitalleşme ve teknolojiyi almamız ve bu alanda sürekli yatırım yapmamız. Bir yandan müşterilerimize zahmetsiz, hızlı ve kolay bankacılık hizmeti sunma hedefimizle dijital kanallar üzerinden büyümeye devam ederken, diğer yandan yeni nesil bankacılık için ekosistemimizi genişletiyoruz. Tüm dünyada şirketlerin geleceğe hazırlanması için iki alanda kendi dönüşümlerini hızlandırmaları gerektiğine inanıyorum. Bunlar ekonomiye katılımda kadın-erkek eşitliğini sağlamak ve yeni neslin bir iş yerinden beklentilerini karşılamak.” 

~

“SANAYİDEKİ YENİLİKLERİ İZLİYORUM” 

Kale Grubu, Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarından biri. Seramikte Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 12’nci büyük üreticisi konumunda olan grubun 2018 hedefi bu yıl yüzde 40 seviyesinde büyümek. Grubun yönetim kurulu başkanı ZEYNEP BODUR OKYAY, İtalya’da satın aldığı seramik fabrikasını tasarım üssüne dönüştürdüklerini belirterek grubunu geleceğe nasıl hazırladığını ve yakından takip ettiği sektörleri şöyle özetliyor: “Bu yıl, ciro artışımızın önemli bölümünün savunma ve havacılık şirketlerimizden gelmesini öngörüyoruz. Döviz artışı ve maliyet enflasyonunun arttığı bir dönemde fiyat ve kârlılık yönetimi bakımından hedeflerimizin takibine odaklanacağız. Ayrıca bu yıl, ihracatta daha büyük hedeflerimiz var. Toplam grup ihracatımızın 2018’de döviz cinsinden yüzde 40’ın üzerinde büyümesini bekliyoruz. Sanayide derinleşen, hep zora talip olan bir grubuz. Yapı ürünleri ile savunma ve havacılıkta derinleşmeye devam edeceğiz. İngiliz Rolls-Royce ile Türkiye’nin milli savaş uçağının motorunu üretme konusu bu yıl bir numaralı gündemimiz. Bu nedenle Kale Ar-Ge şirketimiz enerji depolama ve kompozit gibi çok kritik bazı işlerdeki önemli projeler üzerinde çalışıyor. Kritik teknolojilerin Türkiye için büyük önemi olduğuna inanıyoruz. Ben de bu kritik teknolojileri yakından takip ediyorum. Grubumuzu geleceğe hazırlarken en çok teknoloji, tasarım ve insana odaklanıyorum.” 

“ENERJİMİ MEVCUT İŞLERE HARCIYORUM”

Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi LEYLA ALATON, iş dünyasının duayen patronlarından merhum İshak Alaton’un kızı. Bugün, müşterek yönetime tabi ortaklıkların ciroları dahil olmak üzere 4,4 milyar TL cirolu Alarko Holding’de önemli kararlara imza atan Alaton, holding olarak belli sektörlere odaklandıklarını kendisinin de yoğun olarak bu sektörleri yakından takip ettiğini belirtiyor. Topluluğu geleceğe taşırken mevcut faaliyet alanlarında iş portföyünü geliştirmeye odaklandığını söyleyen Alaton şöyle devam ediyor: “Alarko Topluluğu’nu geleceğe hazırlanırken en çok mevcut faaliyet alanlarımızda iş portföyümüzü geliştirmeye, finansal sağlamlığa, dijitalleşmeye, insan kaynaklarına ve çalışanlarımızın çağın gerektirdiği şekilde donanımlarının artırılmasına odaklanıyoruz. Turizm sektöründe Kıbrıs’taki otel-tatil köyü yatırımını 2019 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Enerji sektöründe 1,2 milyar dolar tutarındaki Karabiga Enerji Santrali yatırımımızı tamamladık. Her iki ünite de devreye girdi. Taahhüt sektöründe ise Kazakistan’da yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek otoyol projesine başlıyoruz. 16 yılda 1,5 milyar dolar gelir getirmesi öngörülen, 530 milyon dolar yatırım bedeli olan büyük bir proje. Yine Kazakistan’da yeni projeler için çalışmalar yapıyoruz.”

“START UP’LARI İZLİYORUM” 

Son iki yıldır Allianz Türkiye’nin CEO’su olarak görev yapan AYLİN SOMERSAN COQUI, sigortacılık mesleğinin gereği olarak pek çok sektörü yakından takip ediyor. “Riski ölçen ve yöneten bir şirket olarak hizmet verdiğimiz her sektörü titizlikle izliyorum” diyen Coqui, son dönemde radarında start up’ların da olduğunu belirtiyor. Coqui, şöyle diyor: “Sigorta sektörünün yanı sıra yönettiğimiz bireysel emeklilik fonlarıyla, finans sektörünün de önemli bir oyuncusuyuz. Dolayısıyla bu sektörü de yakından takip ediyorum. Gelecek kuşakların sigorta markasını bugünden yaratmak adına inovasyona, sürdürülebilirlik ve dijitalizasyona yatırım yapıyoruz. İnovasyon ofisimizin tasarladığı ve hayata geçirdiği kurum içi ve kurum dışı girişimcilik programlarıyla start-up ekosistemini yakından takip ediyorum. Böylece start up ekosistemiyle olan ilişkilerimizi güçlendiriyorum. Vizyonumuz teknoloji odaklı yeni nesil sigortacılığın öncülüğünü yürütmek. Dijital dönüşüm programı başlattık. Stratejimizin odağına müşteri odaklı dijital dönüşümü koyuyoruz ve her attığımız adımı müşterilerimiz, dağıtım kanallarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte, onları sistematik bir şekilde dinleyerek ve değişen ihtiyaçlarını gerçekten anladığımızdan emin olarak tasarlıyoruz. İnovatif düşünce ve çevik proje yönetimi yaklaşımının uygulanmasıyla önemli bir kültürel değişimi başlattık ve bu yolda hızla ilerliyoruz.”

“YAPAY ZEKA VE ROBOTLAR TAKİBİMDE”

ALİZE DİNÇKÖK EYÜBOĞLU kimya, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Akkök Holding’in yönetim kurulu ve icra kurulu üyesi. Yeni teknolojileri takip etmenin kendisini heyecanlandırdığını belirten Eyüboğlu, kurumunu geleceğe hazırlarken de teknolojiye odaklandığını söylüyor: “66 yıldır sanayiye yatırım yapan bir grubuz. Ancak rekabetin hiç olmadığı kadar yoğun olduğu bu yeni dünya düzeninde eski yöntemlerle ayakta kalmak mümkün değil. Dolayısıyla hızla gelişen teknolojileri büyük bir heyecanla takip ediyorum. Nesnelerin interneti, yapay zeka, giyilebilir cihazlar ya da robotlarla ilgili her türlü gelişmeyi yakından izliyorum. Grubumuzu geleceğe hazırlarken en önemli konu başlığımız Endüstri 4.0… Varlığımızı sürdürmemiz için global ekosisteme bağlı olmamız gerekiyor. Bunun da yolu gelişen teknolojilere adapte olmaktan geçiyor. Dijital teknolojideki son gelişmeler çok büyük miktarlardaki veriyi bugüne kadar görülmemiş biçimde işleme ve analiz etmeyi mümkün kılıyor. Bu şekilde maliyet düşüp verimlilik artarken şirketlere de daha başarılı olma fırsatları doğuyor. Grup şirketlerimizin dijital endekslerini ölçerek gap analizlerini yaptırıyoruz. 2018 yılı için hedefimiz şirketlerimizin dijitalleşme endekslerini yükseltmek.” 

“ÖNCELİĞİM İNOVASYON” 

Betek Boya Yönetim Kurulu Başkanı GÖZDE AKPINAR, son 10 yılda şirketini yüzde 265 büyüterek cironun 1,4 milyar TL’ye ulaşmasını sağladı. Bu yıl, 120 milyon TL yatırımla Balıkesir’de kurulacak yeni fabrikanın yatırımına başlayacaklarını söyleyen Akpınar, şirketini geleceğe hazırlarken inovasyona odaklandığını belirtiyor. Akpınar gelecek stratejilerini ve odağındaki konuları şöyle anlatıyor: “Değişim ve dönüşümün çok hızlandığı günümüzde geleceğe imza atabilmek için inovasyona odaklanılması gerektiğine inanıyorum. Küresel rekabet içerisinde var olabilmek için zamanın ruhuna uygun olarak müşteri ihtiyaçlarını öngörebilmek, geleceğe hazır olmak gerekiyor. Bu anlayışla geliştirdiğimiz inovatif ürünlerimizle fark yaratıyoruz.”

~


İPEK ILICAK KAYAALP RÖNESANS HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“ODAĞIMDA GENÇLER VAR”

“DENEYİMLERİMİZİ AKTARIYORUZ” 
Her gün “Global başarı hikayemizi yaşarken yolda edindiğimiz deneyimleri gençlere nasıl aktarabiliriz” sorusunu kendimize soruyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana, gençlere yatırım yapmanın ülkemizin geleceğine yatırım yapmak demek olduğunun bilinciyle çalışıyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Sürdürülebilir Geleceği Tasarla yarışmamızla 5 yıl içinde 100 bin gencin hayatına dokunabilmeyi geleceğin mimar ve mühendislerine destek olmayı hedefliyoruz.
“ÇEVRE VE TOPLUMA DUYARLI PROJELER” En büyük hedefim orta vadede dünyanın en büyük ilk 10 müteahhitlik şirketi arasına girmek. Bu hedef doğrultusunda sürdürülebilir iş modelleri ve sürdürebilir kaynak yönetimiyle çevreye ve topluma duyarlı projeler geliştirmeye odaklanıyorum.
“PORTFÖY GENİŞLEYECEK” Holdingin portföyünün yatay ve dikey anlamda genişletilmesi konusunda son 3 yıldır yoğun olarak çalışıyorum. 2013’ten beri Avrupa’da yaptığımız satın almalarla buradaki ciromuz 1 milyar Euro’ya yükseldi. 2015’te 1,5 milyar Euro olan Avrupa’daki net varlık değerlerini, 2020’ye kadar 3 milyar Euro’nun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.



CANAN ÖZSOY GE TÜRKİYE YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜ
“TARIM VE SAĞLIKTAKİ GELİŞMELER ÖNEMLİ”

YATIRIMCI OLABİLİRİM” 
Tarım ve sağlık alanlarında ülkemizde çok ihtiyaç olduğunu düşündüğüm birkaç fikrim var. Onları hayata geçirmek için ya ilgili bulduğum fikir ve projelere yatırımcı olabilirim ya da bu gibi fikirleri olan gençlerle birlikte bir girişimin içinde yer alabilirim.
HAYALİM MUCİTLERİN ÇIKMASI” Bu dönemde Türkiye’yi dijital çözümlerin desteğiyle akıllı fabrikalar, akıllı şebekeler ve dijital enerji santralleriyle tanıştırdık. Türkiye’nin inovasyon üssü haline gelmesi, örnek yenilikçi projelerle küresel arenada adını duyurması, Türkiye’den mucitler ve küresel markalar çıkması en büyük isteğim ve hayalim.
İNOVASYON VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM Bulunduğumuz tüm endüstrilerde inovasyona, dijital dönüşüme öncülük etmek temel odağımızı oluşturuyor. Türkiye’nin gelişmesi, rekabet gücünü artırması ve ilerlemesi için yerel inovasyon kültürünün, girişimcilik ekosisteminin ve yerel üretimin desteklenmesinin büyük önem taşıdığına inanıyorum. Bu noktada ise endüstriyel internet, yani sanayinin dijitalleşmesi önemli bir oyun değiştirici konumunda.



ÜMİT BOYNER / BOYNER HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ
“YAPAY ZEKA VE SOSYAL GİRİŞİMCİLER RADARIMDA”

ENDÜSTRİ 4.0
“Tüm yatırım kararları ve iş planlarında yeni teknolojilerin etkisi ve Endüstri 4.0 koşulları ön plana çıkıyor. Son zamanlarda popülerleşen yapay zeka teknolojisini ve çevresindeki tartışmaları uzun süredir yakından takip ediyorum. Gruptaki en temel değerimiz olan “Koşulsuz Müşteri Mutluluğu”nu sürekli ve sürdürülebilir kılmak için müşteri ihtiyaçlarının yapay zeka ile analizi ve alışverişlerinde müşterinin yanında olmak çok önemli.
NÜFUS HAREKETLERİ Dünya ekonomisi, nüfus hareketleri, değişen alışkanlıklar ve kültürel çalışmalar ilgimi çekiyor. Teknoloji son hızla ilerlerken insanlık ve insani değerlerin evrimini izliyorum. Bu nedenle sosyal projelere, sosyal girişimcilere yatırımı çok önemsiyorum. Teknolojik gelişmeleri insanlığın iyiliği için de kullanmalıyız.
“ODAĞIMDA İNSAN VAR” Şirketlerimizi geleceğe hazırlarken odağımızda “insan” var. Yetenek yönetimi, doğru işi doğru insanla buluşturmak ve en doğru çalışma kültürünü yaratmak için çalışmayı çok önemsiyorum. Geçmişte olduğu gibi gelecekteki başarıların temelinde sürekli gelişme arzusu, yapılmayanı yapma cesareti ve bunu sağlayabilecek yetenekli çalışanlar olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz