Revizyon olacak mı?

Bankacılık dışı finansın bazı kategorilerinde işler iyi gitmiyor. Leasing ve faktoringde bu yıl iyi başlamadı. Yakalanan hacimler beklentinin altında. Ama her iki kategoride de şirketler, bekle-gör stratejisi izliyor. Seçim sonrasına bağlanan umutlar, şimdilik hedeflerde revizyonu askıda tutuyor. Sigorta da ise tablo tam tersi. Otomotiv satışlarındaki artışla gelen bir bahar havası söz konusu. Ancak burada da yöneticiler kıyasıya fiyat rekabeti nedeniyle temkinli. BES ve finansman şirketleri ise hedeflere paralel ilerlemesini sürdürüyor.

24.08.2015 15:13:380
Paylaş Tweet Paylaş
Revizyon olacak mı?
Finansın her alanında yöneticiler, yıl sonu hesapları için önümüzdeki 6 ayı bekliyor. Yılın ilk aylarında sigortada farklı, leasing ve faktoringde oldukça farklı büyüme senaryoları yaşandı. Döviz kurlarında ve faizlerde son dönemde artan belirsizlikler, özel sektörün yeni yatırımlar için iştahını düşürünce faktoring ve leasingde istenen büyümeler çok uzaklarda kaldı. Elementer sigorta tarafındaysa tablo, tam tersi. Bu yılın ilk 4 ayında otomobil satışlarının hızlı yükselişiyle geçen yılın oldukça üzerinde bir büyümeye imza atıldı. Ancak sigortacılıkta da yöneticiler rahat bir nefes alabilmiş değil. Çünkü seçim sonrası fiyat rekabetinin artacağı beklentisiyle sektörde ancak yılbaşında beklenen büyümelere ulaşılacağı öngörülüyor. 
GERİLEME VAR, DEĞİŞİM YOK Aslında leasing sektörü, son 2 yılda yüzde 20’leri bulan büyümeler yakalamıştı. 2015 için de sektörün yüzde 15 artış hedefi vardı. Ancak Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger’in de belirttiği gibi döviz kurlarında ve faizlerde yaşanan belirsizlikler, yeni yatırımlar için risk iştahını aşağı yönlü etkiledi. İş Leasing Genel Müdürü Hasan Bolat, “Kurların yükselmesi, ihracat pazarlarındaki daralma ve seçim nedeniyle yatırımlarda yavaşlama hissediyoruz” diyor. Rakamlar da bunu doğruluyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde 1,6 milyon dolar işlem aktifleşirken bu çeyrekte yüzde 9 düşüşle 1,47 milyon dolarlık işlem yapılabildi. Aklease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan, bu dönemde yeni yatırım taleplerinin geçen yıla göre daha düşük, ancak sat geri kirala taleplerinin daha yüksek seyrettiğini açıklıyor. Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, yılın tamamını görmek için seçim sonrasında oluşacak yatırım ortamının etkili olacağını düşünüyor. Hasan Bolat da seçimden sonra özellikle eylül sonrasında hızlanma bekliyor ve “Sektörde iş hacmi dolar bazında yüzde 10 artarak 8,4 milyar dolar olur” diyor. Yalnız bu olumsuz ortama rağmen leasing şirketleri, yıl sonu için iddialı büyüme hedeflerinde ısrarlı. Öyle ki Deniz Leasing’in yüzde 30 ve İş Leasing’in yüzde 40’ın üzerinde hedefleri devam ediyor. Yöneticilerin revizyon için seçim sonrasını bekledikleri düşünülüyor. Hasan Bolat, “Şu ana kadar bütçe planlarımıza paralel gelişim yaşıyoruz” şeklinde konuşuyor. Aklease de 2015 bütçe hedeflerine paralel seyir izliyor. İlk çeyrekte kârlılık ve işlem hacminde hedeflerini aştıklarını belirten Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, “Büyük gayrimenkul projeleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz” diyor. Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın da 2015’te büyümenin OSB’lerdeki sat geri kirala işlemleriyle enerji ve sağlık sektörlerinden geleceğini düşünüyor. 
FAKTORİNGCİLER TEMKİNLİ Türkiye ekonomisi belirsizliklerle boğuşurken reel piyasanın nabzını tutan faktoring şirketlerinin yöneticileri, yavaşlamaya dikkat çekiyor. Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, “İlk birkaç ay görece durgun geçti. Son iki aydır hareketliliğin arttığını gözlemliyoruz” diyor. Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Coşkun Bulak, “Bu yıl, 2014’e göre farklı. Faktoring şirketleri iş yapiştahlarını korurken tahsilat sorunlarıyla baş etmeye çalışıyor. Bu yıl tahsilata daha çok önem verileceği muhakkak” şeklinde konuşuyor. Kapital Faktoring Genel Müdürü Yiğit Özkes de benzer bir görüşte: “Ekonomideki gelişmeler nedeniyle sektör daha konservatif davranıyor. Vadeler de uzuyor. Ancak bu durumun ikinci yarıda değişeceğini varsayıyoruz.” Sektör 2014’te yüzde 24’lük artışla 116 milyar TL’ye işlem hacmini yakalamıştı. Henüz bu yılın ilk üç ayı için rakamlar açıklanmadı. Finansal Kurumlar Birliği 2015’te de yüzde 15-20 büyümeye ulaşılacağını öngörüyor. İç piyasada seçim sonrası hareketlenmenin başlayacağını beklentisi hakim. Yalnız TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, “Tecrübelerim, bu cironun gerçekleşmesi için 2015’te daha aktif pazarlama ve hizmet çeşitliliğiyle ağımızı genişletmemiz gerektiğini söylüyor” diyor. İşte bu zorlu gidişatta yöneticiler, sektör büyümelerine paralel ve temkinli hedeflerle ilerliyor. Baydar, talep yetersizliğinin garantili yurtiçi faktoring işlemleriyle ek talep yaratılarak aşılabileceği görüşünde. “Çalışanlarımızı toplayıp sözlü de olsa herhangi bir revizyon yapmadık. Günlük haftalık toplantılarımızda durumu gözden geçiriyoruz” diyen Yiğit Özkes de işlem hacmi ve müşteri sayısında sektör ortalaması yani yüzde 10 büyüme bekliyor.
~
YUKARI REVİZYON SİNYALİ Sigortada ise ilk üç ay sonuçları gayet iç açıcı. Otomobil satışlarının beklenenden iyi gitmesi sigorta sektörüne yaradı. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre elementer sigorta şirketlerinin yılın ilk 3 ayında prim üretimi yüzde 12,3 artarak yaklaşık 7 milyar TL’ye ulaştı. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Yılın başında sektör için büyüme öngörümüz yüzde 10-12 bandıydı. 2014’te kaydedilen yüzde 8’lik büyümenin ardından gelen ilk üç ay oranı, yılın kalanı için ümit vaat ediyor” diyor. Ancak fiyat rekabetinin artması, yöneticileri kara kara düşündürüyor. Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, “İlk aylarda ne yazık ki ekonomideki daralma beklentisiyle şirketler pazar paylarını korumak amacıyla fiyatlarını daha aşağı çekti. Bu trendle ilk çeyrek istediğimiz gibi gitmedi. İlk iki ay iyi değildi, mart itibariyle toparlanmaya başladık” diye konuşuyor. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken de 2015’te sektörün temkinli seyrini sürdüreceğini öngörüyor. Bu tablo nedeniyle Uğur Gülen, yılbaşında yapılan 10-12 büyüme tahminini muhafaza ediyor. Sigorta şirketlerinin yöneticileri de seçim sonrasını görmek gerektiği düşüncesinde, bu nedenle pozitif havaya rağmen yukarı yönlü revizyon yapılmıyor. Allianz CEO’su Solmaz Altın, “Yüzde 10- 15 büyüme hedefimiz var. Sektörde fiyatlar eğer umduğumuz şekilde giderse büyüme daha da fazla olabilir. Ekonomi yüzde 3-4 büyürse hedeflerimizi tuttururuz” diyor. Uğur Gülen ise “2015’e ilişkin hedeflerimizde herhangi bir değişiklik yapmadık. Dengeli ürün karması stratejimize uygun olarak motor dışı branşlarda, kanal karması stratejimize uygun olarak da banka sigortacılığı tarafında sektörün üzerinde büyümeyi istiyoruz” diyor. Generali Sigorta’daki tabloyu ise genel müdür Mine Ayhan şöyle aktarıyor: “Bu ocakta, 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 88,5’lük büyüme kaydettik. Revizyona gitme ihtiyacı duymadık.” Anadolu Sigorta ve Güneş Sigorta da 2015 yılı büyüme hedefleri yüzde 15 olarak açıklıyor.
EMEKLİLİKTE UMUT KORUNUYOR BES, 2013 altın yılını epey geride bıraktı. Özellikle katılımcı sayısında ilk 4 ayda ulaşılan yüzde 6 büyüme yeter mi sorusu akılları karıştırıyor. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, “2014’ün ilk 4 ayında sisteme yeni giren katılımcı sayısı 352 binken bu yılın ilk 4 ayında 338 bin katılımcı sisteme dahil oldu. Sektörde zaman zaman küçük oynamalar olabiliyor. Şirketlerin satış kampanyalarının tarihlerini değiştirmesi bile bu küçük oynamalara etki ediyor” diyor. Fon büyüklüğü tarafındaysa biraz daha olumlu bir büyüme dikkat çekiyor. AvivaSA Meral Eredenk Kurdaş, “İlk 4 ayda toplam yönetilen fon büyüklüğü yüzde 8 artarak 41 milyar TL’ye ulaştı. Bu oldukça kuvvetli bir büyüme” diyor. Burada fon getirilerinin kısa dönemlerde dalgalı bir seyir gösterebilmesi etkili. Onaran da ilk 4 ayda fon getirilerinin nispeten yatay seyrettiğini açıklıyor. 2015’te sektörün 41- 42 milyar TL fon büyüklüğüyle yılı kapatacağı öngörülüyor. Bu yıl sisteme 850 - 900 bin yeni katılımcının gireceği tahmin ediliyor. Şimdilik yöneticilere göre bu hedefler tutacak. “Hedeflerimizde herhangi bir revizyonda bulunmadık. Sektör beklentilerini ön planda tutarak yaptığımız tahminler sayesinde sürpriz beklemiyoruz” diyen Onaran, “Bu 4 ayda 50 bin yeni katılımcı daha kazanarak 920 bini aşkın katılımcıyla liderliğimizi sürdürüyoruz” diyor. Aviva Avrupa CEO’su David McMillan, önümüzdeki 20 yıl için AvivaSA’da yıllık ortalama yüzde 30 büyüme hedeflediğini açıklıyor.
~
PINAR KİTAPÇI / KOÇFİNANS GENEL MÜDÜRÜ
"HEDEFLERİMİZE RAHATLIKTLA ULAŞIRIZ"
OTOMOTİV ETKİSİ
Ağırlıklı otomotiv alanında faaliyet gösteren finansman şirketleri sektörü, 2014’te yüzde 25 artışla 18,1 milyar TL işlem hacmine yükseldi. 17,6 milyar TL portföy bakiyesiyle sektör, taşıt kredileri pazarının yüzde 48’ine sahip oldu. 2015’te sektörün yüzde 20 büyüyeceği öngörülüyor. Bu hedeflenen büyümeyle paralel, ilk 4 ayda yüzde 6,8’lik hacim artışı yaşandı. Toplam portföy büyüklüğü 19,7 milyar TL’ye ulaştı. Tabii 2015’te yüzde 10 büyümeyle 800 bin araç satışı bekleniyordu. Oysa nisanda Otomotiv Distribütörleri Derneği, otomotiv pazarın yüzde 17 büyüyeceği öngörüldüğünü açıkladı. Sektörümüzün ağırlıklı taşıt kredilerinden oluştuğundan büyümede yüzde 20’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. 
MÜŞTERİDE ARTIŞ 2014’te KoçFinans, 2,2 milyar TL kredi kullandırımı gerçekleştirdi, portföyümüzü 2,3 milyar TL’ye ulaştırdık. 2015’te de sektöre paralel yüzde 20 büyüme öngördük. Bu yıl taşıt kredilerine ek olarak eğitim ve beyaz eşya gibi diğer sektörlerde çalışmalarımıza hız kazandıracağız. Müşteri sayımızı yüzde 50 artırmayı ve 80-85 bin adet tüketiciye kredi vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca ocakta dayanıklı tüketim ürünlerinde hizmet veren Kredidakik markamızı lanse ettik. İlk 4 aylık performansımıza göre hedeflerimize rahatlıkla ulaşacağımızı söyleyebilirim. Bu yıl farklı ürün teklifleri planlıyoruz.

ÜNAL GÖKMEN / GARANTİ LEASİNG GENEL MÜDÜRÜ
"REVİZYON İÇİN SEÇİM SONRASINI BEKLİYORUZ "
İLK ÇEYREK YAVAŞ
Leasingde kurların, paritenin ve faizlerdeki hareketliliğin etkisiyle ilk çeyrek sonuçları beklentilerin altında gerçekleşti. Yılın tamamını görmek için seçim sonrasında oluşacak yatırım ortamı etkili olacak. Garanti Leasing olarak 2014’te 950 milyon dolarlık işlem yapmıştık ve 2015 için 1,1 milyar dolar hedeflemiştik. Sözleşme adedimizi ise 3 bin 100’den 3 bin 600’e çıkaracaktık. İlk çeyrek sonunda 182 milyon dolar ve 777 adet işlem yaptık. Hedeflerimizde bir revizyona gitmedik, seçim sonrasını bekliyoruz. 
ODAKTA NE VAR? Bu yılbaşından beri aktifleşme 182 milyon dolar olurken satın alması başlayan işlem hacmimiz 265 milyon dolar gerçekleşti. Yani bu alan biraz daha hedefe yakın gidiyor. Büyümede hedeflediğimiz yüzde 20 olmasa da yüzde 5-10 arasında bir oranda büyüyebileceğimizi düşünüyoruz. Biz büyümemizin gayrimenkulde özellikle turistik tesisler ve organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar, depolar, ofislerden geleceğini öngörüyoruz. Aynı şekilde sağlık sektöründe her türlü ekipmanlara, enerji yatırımlarında tribünler ve güneş panellerine, tekstilde tezgahlara, iş ve inşaat makineleri ile metal işleme sektörüne odaklanacağız.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz