Çocuklarla kamp keyfi

Metin Kastro'dan çocuklarla doğaya çıkmak, hakkında önemli ipuçları aldık.

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Çocuklarla kamp keyfi
Pronet Genel Müdürü Metin Kastro, hobilerini çocuklarıyla paylaşan bir baba. Kızıyla tırmanış yapıyor, oğluyla ise off road... Hep birlikte yaptıkları en keyifli aktivite ise ailece kampa gitmek. Kamp için İstanbul dışındaki yaylaları tercih ediyorlar. Çocuklarla kamp yapmanın gayet eğlenceli olduğunu söyleyen Kastro, "Ama güvenlik çok önemli. Çocuklara ilk iş bu öğretilmeli" diyor.etin Kastro genç bir yönetici. Güvenlik şirketi Pronet'in başında. Yoğun bir iş hayatı olmasına rağmen birbirinden farklı çok sayıda hobisine de vakit ayırabiliyor. İşin sırrını "zaman yönetimi" olarak açıklıyor. Ama aslında asıl sırrı yaptığı her şeyi sevmek. Off road, kaya tırmanışı ve dans, onun gönlünde farklı yerlere sahip üç hobi. Oğluyla off road'a çıkıyor, kızıyla tırmanıyor, eşiyle de Latin dansı yapıyor. Tüm aile bir araya geldiklerinde ise favori hobileri kampa gitmek. Kış hariç her mevsim sıklıkla kampa gittiklerini söyleyen Kastro, "Bazen sadece kızım, oğlum ve ben gideriz. Bazen de kalabalık arkadaş gruplarıyla çoluk çocuk yaylaların yolunu tutarız. Ne kadar kalabalık olursak o kadar eğlenceli" diyor. Metin Kastro'ya göre hobileri çocuklarla paylaşmak hem kendisine hem onlara çok şey katıyor. Ama tabii işin içine çocuklar girince güvenlik ve düzen pek çok şeyin önüne geçiyor. Metin Kastro ile işin sırrını konuştuk. Kendisinden çocuklarla doğaya çıkmak, hakkında önemli ipuçları aldık.

Capital: Bildiğimiz kadarıyla pek çok farklı hobiniz var. Bunları 2 çocuğunuzla da paylaşıyorsunuz. Çocuklarınızla en çok neler yapıyorsunuz?
- Evet, aslında bende çok hobi var. Müzik, piyano, perküsyon, kaya tırmanışı, off road... Son 3 yıldır da Latin dansı. Aslında ben dışarıda olmayı seviyorum. Yani outdoor sporlar ilgimi çekiyor. 1997-98 yıllarından beri
tırmanıyorum. Son yıllarda bayağı fanatik ve yoğun bir şekilde off road da yapıyorum. Bundan 5-6 yıl önce perküsyon da çalıyordum. Şimdi yine arada sırada yapıyoruz ama artık daha çok çocuklarla birlikte dışarıya çıkıyorum. Oğlum off road'u çok seviyor. Onunla olan vaktimizi genelde arabalarla ilgilenerek geçiriyoruz. Kızım ise tırmanmaya çok meraklı. Birlikte tırmanıyoruz. Eşimle de son 2,5 yıldır Latin dansı yapıyoruz.

"Hobiler kafamı boşaltıyor"
Stresimi atıyorum
"Hobilerin bana kattığı tek şey kafamı boşaltması. Stresimi tamamen atıyorum. Tek bir hedef var. Kaya tırmanırken de off road yaparken de aynı. Bir noktadan diğerine ulaşmaya çalışıyorum. Son derece basit ve net bir hedef. Ondan başka hiçbir şey düşünmüyorum ve otomotik olarak kafam boşalıyor. İş hayatındaki gibi 200 tane hedef, olasılık veya senaryo yok. Bu bana çok iyi geliyor.
Zaman yönetimi
Zamanımı düzenli ve dengeli kullanmaya çalışıyorum. In door tırmanışlarımı hafta içi veya hafta sonu akşamları yapıyorum. Off road'u sadece hafta sonları yapabiliyorum. Uygun olduğum hafta sonlarında bir tam gün veya yarım gün off road'a çıkıyorum. Çocuklarla ilişkiler sadece kamp veya off road ile olmuyor tabii ki. Onlarla birebir vakit geçirmek çok önemli."~

Capital: Hepiniz bir arada neler yaparsınız?
- Genelde ailecek, hatta başka aile dostlarımızı da alarak kampa gideriz. Çocuklarla yapılabilecek en iyi etkinliklerden biri bence kamp. Kızım 7, oğlum 9 yaşında. Yılın 3 mevsimi hafta sonları kamp yapıyoruz. Kızım 3 yaşından beri her yıl kampa gidiyor. Son 4-5 yıldır öyle bir rutinimiz var

Capital: Peki kamp hayatı nasıl geçiyor? Vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz?
- Özellikle geceyi orada geçirmek çok önemli. Sabah gidip akşam dönmektense geceyi orada geçirmeyi tercih ediyoruz. Çocuklar da çadırda uyuyup uyandığında doğayı yakından görmenin ne demek olduğunu yaşayarak öğreniyorlar. Hayvan nedir, neye benzer, bizzat görüyorlar. Tabii bu kamplarımızı daha heyecanlı hale getirmek için sürekli hareket halinde oluyoruz. Sadece çadır kurup piknik yapmıyoruz. Çantalarımızı sırtımıza alıyoruz ve yollara düşüyoruz. Farklı rotalarda yürüyüşler yapıyoruz, ip geçişlerimiz, tırmanışlarımız oluyor. Bir tür outdoor sporları yapıyoruz.

Capital:
Bu doğal ortam çocuklar için ne kadar güvenli?
- Şehirden çok daha güvenli olduğuna emin olabilirsiniz. 9 yaşında bir çocuğa "Gayrettepe'den Şişli'ye tek başına git" demekten çok daha güvenli. Örneğin ben çocukları ilk kampa götüreceğim zaman aile büyükleri hemen tepki gösterdi, "Tehlikeli olur, hayvan çıkar" diye endişelendiler. Ama yıllardır doğanın içindeyim, şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki yabani hayvanların gelip size saldırması ihtimali yok. Çünkü kamp kurduğunuzda o kadar yoğun bir ses ve koku yayıyorsunuz ki hayvan zaten sizden kaçıyor. Kendi güvenliğini düşünerek oradan uzaklaşıyor. Hatta yabani hayvan görmek isteseniz bile bu çok zor. Belli saatlerde, örneğin sabahın çok erken saatlerinde, belli yerlere gidip çok iyi gizlenerek saatlerce beklemeniz lazım.

Capital: Çocuklarla doğaya çıkarken nelere dikkat edilmeli?
- En önemli mesele çocukların kaybolmaması. Siz onları kaybetmeyeceksiniz, ayrıca onlara da kaybolmamak için neler yapmaları gerektiğini öğreteceksiniz. İkincisi, çocukların güvenliğini sağlamak. Burada ateş çok önemli... Ateşten her zaman uzak durmaları lazım. Kampa giderken etrafta birçok delici, kesici, yanıcı alet olabiliyor. Bunları çantanızda, kilitli, güvenli bir şekilde tutmanız lazım. Çocuklar kesinlikle bunlardan uzak durmalı. Ayrıca yetişkinlerin de uyması gereken kurallar var. Bunlar çocuklara da öğretilmeli. Örneğin doğada ana kural şudur: Nasıl bulduysan öyle bırak. Örneğin gece ısınmak için ateş yakacaksanız zeminin çimen dokusunu kalın bir tabaka halinde kesip kaldırmalısınız. Açtığınız oyukta ateşi yakmak, işiniz bitince ateşi toprakla tamamen söndürüp, o kaldırdığınız tabakayı tekrar yerleştirmelisiniz.

Capital: Peki çocuklu kampta çantanızda mutlaka olması gereken şeyler neler?
- Basit ama en önemli şey düdük. Çocuklarda mutlaka düdük olması gerekiyor. Çünkü olur da kaybolurlarsa saatlerce düdük öttürebilirler. Ama saatlerce bağıramazlar. O yüzden düdük çok önemli. Ve tabii yiyecek, içecek, kıyafet, uygun ayakkabı gibi şeyler. Açık alanda olduğunuz için çocuklar çabuk yoruluyor. Çok daha çabuk acıkıyorlar ve daha erken yatıp erken kalkıyorlar. Planlarınızı yaparken bunları hesaba katmak lazım.~

Capital: Vakit nasıl geçirilebilir? Önerileriniz var mı?
- Çocuklar çok çabuk sıkılır. Sürekli farklı bir şeyler yapmak isterler. O yüzden onlara görev vermeniz gerekir. "Haydi odun topla, haydi sofrayı kur, etrafı düzenle" gibi. Örneğin çadırı ben kurarım ama tulumların, eşyaların yerleştirilmesini onlara yaptırırız. İşler bitip yerleştikten sonra ise hep birlikte hazırlanıp etrafı keşfetmeye çıkıyoruz. Bu yürüyüşler çok keyifli oluyor. Doğanın içinde inanılmaz güzel manzaralarla karşılaşıyorsunuz. Örneğin 2 saat yürüyorsunuz ve en sonunda göz alabildiğine bir papatya tarlasının içinde buluyorsunuz kendinizi. İşte o anda çocukların gözleri gerçekten parlıyor.

Capital: Kamp için nereleri önerirsiniz?
- Tırmanmak için İstanbul dışında Gebze tarafında Ballıkayalar var. Sık sık oraya gideriz. İstanbul içinde ise kapalı yerler var. Indoor tırmanış yapılabiliyor. Off road için çıktığımızda İstanbul içindeki ormanlara girmemeye özen gösteriyoruz. Çünkü kullandığımız araçlar tabiat sever araçlar değil. Doğaya çok zarar veriyor. Biz genelde off road için İstanbul'un kuzeyinde, hafriyatların bırakıldığı çok sayıda metruk alan var. Oralara gidiyoruz. Kamp için ise Adapazarı ve Bolu tarafını öneririm. Çünkü hem çok güzel yerler var hem de birkaç saat uzaklıkta. İstanbul içinde de çok güzel mekanlar var ama örneğin Fatih'teki ormanlar koruma altında. O nedenle mümkün olduğunca o bölgelerde kamp, off road gibi etkinlikler yapılmamalı diye düşünüyorum. Bölgenin bir florası, hayvan popülasyonu var. İnsan ziyaretleri bu florayı çok çabuk bozuyor.

Capital: Doğaya çıkmak, çocuklara neler katıyor?
- Öncelikle doğada kendilerini çok özgür ve mutlu hissediyorlar. Onlar için inanılmaz bir deneyim. Bu yaşlarda doğada nasıl davranmaları gerektiğini öğreniyorlar. Doğal ortamdan, hayvanlardan, bitkilerden, temiz havadan çok etkileniyor, her şeyi çok çabuk öğreniyorlar. Çocuklarımız en yabani hayvanları bile televizyondan, derslerden, internetten öğreniyor ama bir sincabı hayatlarında hiç görmemişler. İşte kampa gittiğinizde, bu hayvanları gerçekten görme şansınız var. Bence bu çok önemli bir deneyim.

"Satış ekibi yönetmek gibi"
Çocuklarla spor

"Çocukların spor yapma gerekçeleri bizden çok farklı. Bir yetişkin günlük hayattaki stres yükünü atmak istiyor ve sadece bu bile sizi spor için motive etmeye yetiyor. Ama onları motive etmek için ekstra şeylere ihtiyaç var. Hemen sıkılıyorlar. İlk başarısızlıkta vazgeçip içlerine kapanıyorlar. Dolayısıyla çocukları doğru biçimde motive etmek gerekli. Aslında çocuklarla spor yapmak satış ekibini yönetmek gibi. Sürekli motivasyonlarını ayakta tutmak gerekiyor.
Gelişimleri için şart
Her türlü spor çocuklara öncelikle özgüven kazandırıyor. Ayrıca fiziksel olarak da çocuğa çok önemli katkıları var. Vücudun merkez kaslarını çok kuvvetlendiriyor. Kas yapısı gelişiyor. Hem mental hem fiziksel olarak çok önemli faydaları var. Tırmanmanın ise bazı özel avantajları var. Örneğin tırmanmada vücuda çok ciddi bir esneklik kazandırılıyor. Yine tırmanmaya özgü bir kazanım, kendi güvenliğini sağlama konusu. Çocuk ilk iş kendi güvenliğini sağlamayı öğreniyor. Aksi halde düşeceğini biliyor."


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz