Her akşam kitap sefası

P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun kitaplarla iç içe geçen hayatı...

20.04.2014 19:21:310
Paylaş Tweet Paylaş
Her akşam kitap sefası
Tam bir kitapsever olan P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, her gün mutlaka birkaç saatini kitap okumaya ayırıyor. “Eskiden tek bir kitaba odaklanmayı severdim. Oysa bugünlerde aynı anda 3, hatta 4 kitabı bile okuduğum oluyor” diyor.

Özellikle tarih, biyografi ve iş kitapları okumayı tercih ettiğini söyleyen Turnaoğlu, “Başarı hikayelerini sevdiğim kadar başarısızlık hikayelerini de okumayı seviyorum. Bu hikayelerde de öğrenilecek

çok şey var” diyor.&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, tam bir kitap kurdu. Eskiden tek bir kitaba odaklanmayı seven yöneticinin bugünlerde aynı anda 3, hatta 4 kitabı bile okuduğu oluyor. Kitapçı gezmeyi çok seven Turnaoğlu, Türkiye’ye dönmeden önce Singapur’da görev yapıyordu.

Bu eşsiz güzellikteki küçük ada ülkesinde kültür ve sanat hayatının standartlarının oldukça yüksek olduğunu belirten Turnaoğlu, “Singapur’da görev yaparken her cumartesi eşimle birlikte kitabevlerini gezer, beğendiğimiz kitapları alırdık.

O kitapları bitirdikten sonra da birlikte oturur tartışırdık. Ama İstanbul’un yoğunluğundan bunlara pek vakit bulamıyoruz. Yurtdışı seyahatlerimde, özellikle Amerika’ya gittiğimde, mutlaka kitapçı gezerim, beğendiklerimi alırım” diyor.

Neredeyse her alandan kitap okumayı seven Turnaoğlu, şu sıralar Haluk Özdemir’in Boğaziçi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “Avrupa Mantığı” adlı kitabını okuyor. “Bugün artık Avrupa Topluluğu’na girişin sadece ekonomik değil, önemli bir beşeri gelişim projesi olduğu anlaşıldı.~
İşte bu kitap, bugünün Avrupalılarının düşünce yapısını anlamak açısından oldukça faydalı” diye konuşuyor. Son dönemde okuduğu en etkileyici iş kitabının ise Claudio Fernandez-Araoz’un yazdığı “Great People Decisions” olduğunu söylüyor.

Onu en çok etkileyen kitabı ise kendisi gibi bir P&G yöneticisi kaleme almış. P&G’nin global CEO’su A.G Laf-ley’in, yönetim profesörü Roger Martin ile yazdığı “Playing to Win/Kazanmak İçin Oynamak” adlı kitap, iş dünyasında kazanmak için gerekli stratejilerin kalbine iniyor.

Turnaoğlu, kitabı şöyle anlatıyor: “Kitapta Lafley, kazanmanın amacını, neye hizmet ettiğini ve hangi seçimleri gerektirdiğini anlatıyor. Adeta bir yönetim ve liderlik okulu olan P&G’nin içinden ilgili çekici hikayelerin paylaşıldığı kitap, yeni işe başlayanlardan yöneticilere kadar herkese çok önemli ipuçları sunuyor.” İşte P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun kitaplarla iç içe geçen hayatı...

Kitap okumaya ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Her gün kitap okuyabiliyor musunuz?
Türkiye’ye döndükten sonra sadece akşamları kitap okuyabiliyorum. Ancak kitap okumak için daha çok vakit yaratmaya çalışıyorum. Önceliklerinizi ve isteklerinizi iyi belirledikten sonra insanın istediği her şey için vakit ayırabileceğine inanıyorum.

Bazıları aynı anda 3-4 kitap okur. Sizin de böyle bir alışkanlığınız var mı?
Eskiden aynı anda birkaç kitap okumayı hiç sevmez, sadece bir kitaba odaklanmayı isterdim. Ama şimdi vakit azlığından ve birbirinden farklı birkaç alanda okumak istediğimden aynı anda birden fazla kitap okuyorum.

Şu sıralar da birden fazla kitabı aynı anda okuyorum. Bunların ilki Haluk Özdemir’in Boğaziçi Üniversitesi yayınlarından çıkan “Avrupa Mantığı” adlı kitabı. Kitabın Avrupa Topluluğu’na girişin sadece ekonomik değil, önemli bir beşeri gelişim projesi olduğunun anlaşıldığı günümüzde Avrupalıların düşünce yapısını anlamak açısından faydalı olduğunu düşünüyorum.~
Diğerleri ise Boğaziçi Üniversitesi kurucusu Cyrus Hamlin’in kaleme aldığı “Among the Turks/Türkler Arasında”, Fred Feldman’ın “Etik Nedir?” adlı kitabı ve Al Gore’un yazdığı “Gelecek”.

En sevdiğiniz tür hangisi? Bu türe ait tavsiye edeceğiniz yazar ve kitapları hangileri olur? Neden bu türü seviyorsunuz? Bu türe ilginiz ne zaman başladı? Bir hikayesi var mı?
En çok tarih ve iş dünyasıyla ilgili kitapları okumayı seviyorum. Öğrencilik yıllarımda da tarih en sevdiğim dersti. Tarihi anlamanın bugünü anlamak için çok önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum.

Gerçekten de bir şekilde, tarih tekerrürden ibaret olduğundan geçmişi incelemek, şu anki sorunları ve fırsatları daha kolay görmemizi sağlıyor. Ayrıca, biyografi ve otobiyografi okumayı da çok seviyorum.

Edebiyat okur musunuz?
Pek tercih etmiyorum. Genellikle tarih kitapları ve iş dünyasıyla ilgili kitapları okumaya zaman ayırabiliyorum. Bir de gündemdeki konularla ilgili kitapları okumayı seviyorum.

Son dönemde okuduğunuz ve tavsiye edeceğiniz bir iş kitabı var mı? Kitapta özetle ne anlatılıyor?
Son dönemde okuduğum en etkileyici iş kitabı Claudio Fernandez-Araoz’un yazdığı “Great People Decisi-ons/Mükemmel insanların kararları” oldu. Doğru çalışanı nasıl bulup, işe alacağınızı ve nasıl doğru yerde görevlendirebileceğinizi anlatan, çok güzel bir kitap. Yöneticiler ve yönetici adayları için çok faydalı ve okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.~
Hayatınızda sizi en çok etkileyen ve iş insanlarına tavsiye edeceğiniz kitaplar neler?
İş dünyası için önerebileceğim kitapların başında “Playing to Win/Kazanmak İçin Oynamak” geliyor. P&G’nin global CEO’su A.G Lafley’in, yönetim profesörü Roger Martin ile kaleme aldığı kitap, iş dünyasında kazanmak için gerekli stratejilerin kalbine iniyor. Kitapta Laf-ley, kazanmanın amacını, neye hizmet ettiğini ve hangi seçimleri gerektirdiğini anlatıyor.

Kitapta, adeta bir yönetim ve liderlik okulu olan P&G’de yaşanan gerçek hikayeler ve stratejinin temel dinamikleri anlatılıyor. Tarihi boyunca karar almadan marka ve pazarlamaya, insan kaynaklarından liderliğe dek iş dünyasının her alanında başarı örneklerine imza atan P&G’nin içinden ilgili çekici hikayelerin paylaşıldığı kitap, yeni işe başlayanlardan yöneticilere kadar herkese çok önemli ipuçları sunuyor.

Sizce sosyal medya kitap okuma alışkanlığını olumsuz mu etkiliyor?
Sosyal medya Türkiye'de hızla gelişen bir mecra. Doğru kullanıldığında insanın sevdiği konular ve gündemi yakından takip etmesi için çok etkili. Bu anlamda, sosyal medyayı da verimli ve seçici bir şekilde kullanmanın yollarını öğrenmemiz gerektiğine inanıyorum.

Gereğinden fazla zaman ayrıldığında, bunun kitap okuma alışkanlığını da olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyorum. Sosyal medyada kendi fikirlerini oluşturup düzgün şekilde ifade edebilen kişileri takip etmeyi seviyorum. Bunun için de kişinin çok kitap okuması gerektiğine inanıyorum.

Dijital kitap okuyor musunuz?
Doğrusu dijital kitap okumayı pek sevmiyorum. Ben kitabı elime almalı, sayfalarını çevirmeli, kitapla fiziksel bir bağ kurmalı ve kitabı bitirdiğimde kütüphaneme koymalıyım.~
"Bir kitap çok satılıyor diye almam"
KİTAPÇI GEZMEYİ SEVERİM

Çok satılan kitaplar eğer ilgi alanıma giriyorsa okurum ama bir kitabı sırf çok satılıyor diye almam. Yurtdışı seyahatlerimde, özellikle Amerika’ya gittiğimde, mutlaka kitapçı gezerim. Beğendiğim kitapları hemen alırım.

SİNGAPUR’DA OKUYUP TARTIŞIRDIK
Hatta Singapur’da görev yaparken her cumartesi eşimle birlikte kitabevlerini gezer, beğendiğimiz kitapları alırdık. O kitapları bitirdikten sonra da birlikte oturur tartışırdık. Ancak İstanbul’un yoğunluğundan bunlara artık pek vakit bulamıyoruz. Vakit buldukça yine yapmayı çok istiyorum.

KİTAP YAZABİLİRİM
Kitap yazmayı ciddi olarak düşünmedim ama verdiğim eğitimlerde kullandığım, uluslararası pazarlama ile ilgili kapsamlı bir derleme çalışmam var. İleride, daha fazla vaktim olduğunda, belki bunu geliştirebilirim.

"Başarısızlık öykülerini okumayıda çok severim"
BİYOGRAFİ OKURUM

Biyografileri ve başarı öykülerini okumayı çok seviyorum. Örnek olarak “Playing to Win/Kazanmak İçin Oynamak”ı verebilirim. P&G’nin global CEO’su A.G Lafley’in, yönetim profesörü Roger Martin ile kaleme aldığı kitap, iş dünyasında kazanmak için gerekli stratejilerin kalbine iniyor. Kitapta Lafley, kazanmanın amacını, neye hizmet ettiğini ve hangi seçimleri gerektirdiğini anlatıyor.~

COMEBACKS’İ TAVSİYE EDERİM
Başarı hikayelerini sevdiğim kadar başarısızlık hikayelerini okumayı da seviyorum. Bu hikayelerde de öğrenilecek çok şey var. Örneğin Andrea Redmond ve Patricia Crisafulli’nin yazdığı “Comebacks/ Yeniden Dönüş” adlı kitapta çok değerli dersler içeren öyküler vardı.

Dönemlerinde zorluklarla karşılaşan hatta “başarısız” olarak değerlendirilen 10 büyük şirketin 10 CEO’suyla yapılan röportajları içeren kitabı, bence yöneticilerin ve yönetici adaylarının mutlaka okuması gerekiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz