Motosiklet rutini bozuyor

Serdar Sümer ile motosiklet ve diğer hobileriyle ilgili yaptığımız keyifli sohbetimizin devamı ise şöyle...

19.10.2017 11:49:000
Paylaş Tweet Paylaş
Motosiklet rutini bozuyor

Nil Dumansızoğlu

[email protected]

İstanbul’un trafik çilesinden bunalan Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, çareyi motosiklette buldu. Böylece ilk motosikletini aldı ve kendi tabiriyle “Özgürlüğüne kavuştu.” Motosikletini aldıktan sonra yolların da tadına varan Sümer, bir arkadaş grubuyla 2011’den beri her yıl yurt dışı gezilerine çıkıyor. Son olarak geçen mayıs ayında İtalya’dan başlamak üzere Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Sırbistan, Romanya ve en son Bulgaristan’dan Türkiye’ye dönerek uzun bir rota çizdiler. Sümer için aslında önemli olan yollarda olmak. Motosikletle giderken yolların kokusunun olduğunu hissettiğini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Hayat rutine bindiği zaman, zaman mefhumu kaymaya başlıyor. İnsanın hayatında mihenk taşlarına ihtiyacı var. Motosiklet, hayatıma renk katıyor, rutini bozuyor, zamanı kırıyor.” Serdar Sümer ile motosiklet ve diğer hobileriyle ilgili yaptığımız keyifli sohbetimizin devamı ise şöyle:

  • Motosiklete olan ilginiz nasıl başladı? 

 Benim motosiklet kullanmaya başlama nedenim çok pratikti: Trafik. İstanbul trafiği nedeniyle 9.00’da iş başında olmak için sabah 7.30’da yola çıkmak yaşam enerjimi azaltıyordu. Böylelikle 2010 yılında, 37 yaşımdayken ilk kez motosiklete başlamış oldum. Almışken biraz da karizmatik bir şey olsun istedim ve Harley Davidson aldım. Şimdi sabahları erkenden gelip sahilde koşuyorum ya da pilates yapıyorum. Eğer spor yapmayacaksam işe de motorla geliyorum.

  • Aldıktan sonraki süreçte motosiklet hayatınızı nasıl kolaylaştırdı? 

 Motosiklet, bir bakıma insanı özgürlüğe kavuşturuyor. Şiddetle herkese tavsiye ediyorum. İstanbul çok kalabalık bir şehir ve özellikle yaz aylarında herkes kendini sokağa atıyor. İstanbul içinde gezmeye çıkmak çok zor. Motosiklet kullanmaya başladıktan sonra örneğin artık Bebek’e gitmek istediğimde trafik ve park problemi nedeniyle vazgeçmiyorum. 

  •  Motorcu olarak trafikte sorun yaşıyor musunuz? 

 Türkiye’de hem yollar motor için uygun değil hem sürücülerin trafik kültürü çok zayıf. Uzun yollarda, yola yağ dökülmesi, kaza, mıcır gibi umulmadık şeyler olabiliyor. İnsan motordayken araçların yaptığı hataları çok daha iyi görebiliyor. Ben aslında yurt dışında kullanmaktan daha çok zevk alıyorum. Hem yolları motosiklete çok uygun hem de sürücüler daha saygılı. 

  • Peki motorcu olarak bu riskler karşısında nelere dikkat etmek gerekiyor?

 Öncelikle alkollü, yorgun ya da uykusuzken kesinlikle binmemek gerekiyor. Sıfır hata çok önemli. Motorda ufacık bir kaza bile yola devam etmenize engel oluyor. Bir de bence araba kullanmayı bilmeyen birinin motosiklet kullanmaması lazım. Araba kullanınca trafiğin nasıl aktığını daha iyi bildiğiniz için motordayken kendinizi daha iyi koruyabiliyorsunuz. Bunların dışında, ilk etapta sahil yolu gibi daha kolay parkurlarda idman yapılmalı ve mutlaka her zaman malzemeyi tam giymek gerekiyor. 

  •  Üye olduğunuz kulüpler var mı? 

 Hayır, kulübe üye değilim. Bankada çalışan arkadaşlarla bir grubumuz var. 2011-2012 yılından beri birlikte seyahat ediyoruz. Başlarda 6 kişiydik ama bir arkadaşımızı kalp krizi nedeniyle kaybettik. Bir arkadaşımız ciddi bir kaza yaşadıktan sonra motoru bıraktı. Şimdi 4 kişi seyahat ediyoruz. Her yıl gittiğimiz kilometreyi büyütüyoruz. 

  •  Seyahate çıkmadan önce nasıl hazırlıklar yapıyorsunuz? Nasıl bir iş bölümünüz var? 

 Ben hazırlık aşamasında tembellik hakkımı kullanıyorum. Bizim bu hazırlık işlerini yapan bir arkadaşımız var, o her şeyi büyük bir hevesle hazırlıyor. Yolda ise yer çok sınırlı olduğu için lüks yok, yanınızda sadece ihtiyaçlarınızı götürüyorsunuz. Rotayı takip eden arkadaşımızda GPS cihazı oluyor ve önden gidiyor. Bazı insanların doğal olarak merakı varsa görev onlara kalıyor zaten. Mesela bizim tarihe çok meraklı arkadaşımız var, tarihi yerleri o araştırıp bizi yönlendiriyor. Ben de yemeğe düşkün olduğum için genelde gideceğimiz restoranları seçiyorum. 

~

  •  Bugüne kadar motosikletle kaç ülke gezdiniz? 

 Balkanlar’da Arnavutluk dışında tüm ülkeler, Fransa ve en son İtalya’ya gittim. 

  •  Son gittiğiniz geziden bahseder misiniz? Hangi rotaları izlediniz? 

 Motorlarımızı Türkiye’den gemiyle İtalya’ya gönderdik. Daha sonra Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Sırbistan, Romanya ve en son Bulgaristan’dan Türkiye’ye döndük. 17-28 Mayıs arasında yaptığımız gezimizde 7 ülke gezdik ve her gece bir ülkede kaldık. 

  •  Sizin için nasıl bir yolculuk oldu? 

 Her gün o kadar güzel geçiyor ki tarih kavramı karışıyor. Her gün bir ülke gezdik. Hem coğrafya hem hava sürekli değişiyordu. İtalya’nın kuzeyi çok güzel. Como Gölü’nün kenarında, etrafı dağlarla çevrili, çok ufak ve şirin bir şehir olan Lecco’yu çok sevdim. Slovenya, yemyeşil ve kartpostal gibi bir ülke. Hırvatistan’ın sahil tarafı çok güzel ve aynı zamanda tarihi yerleri de var. Bosna’da Mostar’da kaldık. Bir tarafı Müslüman bir tarafı Katolik. O açıdan enteresan bir şehirdi. Daha önce hiç Sırbistan’a gitmemiştim, oraya da bayıldım. Hiç otoban kullanmadan ara yollardan gitmeyi tercih ediyoruz. Harika köyler var. Özellikle Romanya’nın köyleri çok medeni, tarihlerini çok iyi korumuşlar. 

  •  En çok hangi gezinizden keyif aldınız? 

 İlk motosiklet turumuzda Yunanistan Kavala’ya gidip gelmiştik. İlk olduğu için yaptığımız her şey yeniydi ve ayrı bir keyfi vardı.

  •  Motorla seyahat etmenin en çok hangi yönlerini seviyorsunuz? 

 Motora binecek olmak bu gezilerin en güzel tarafı. Bu gezileri arabayla ya da uçakla yapmak istemezdim açıkçası. Sürerken çok efor harcadığın için dinlenmek de ayrı bir keyifli. Yolu daha iyi hissediyorsunuz. Amaçsızca motora binmek de çok hoşlandığım bir şey değil. Bir amacı olduğu için bu tip geziler beni daha çok heyecanlandırıyor. 

  •  Sizce karakter özelliklerinizden hangileri sizi motosiklete yöneltti?

 En çok özgürlük hissini seviyorum. Bindikten sonra giderken bir anda atmosfer değişiyor. Kafada günlük dertler kalmıyor. Giderken vücuduma rüzgarın çarpmasını seviyorum. Motosiklet gitmek için yapılmış bir şey, durmaya uygun değil. Giderken yolun da keyfini alıyorsunuz. Yolların kokusunu hissediyorsunuz. Biz koklamayı bilmiyoruz. Arabada koku almıyoruz. Araba televizyon seyretmekse motosiklet tiyatro izlemek gibi… 

 İş yaşamınıza nasıl yansıyor? 

 Moralim çok iyi oluyor. Enerjimi ve motivasyonumu yükseltiyor. Hayat rutine binince, zaman mefhumu kaymaya başlıyor. Mesela tatile gittiğiniz zaman ilk gün çok uzun sürer. İlk işe başlayınca ilk gün çok uzundur. Sonra günler kısalmaya başlar. Aslında değişen bir şey yok ama artık otomatiğe geçip birçok şeyi algılamaz oluyorsun. İnsanın hayatında mihenk taşlarına ihtiyacı var. Motosiklet, hayatıma renk katıyor, rutini bozuyor, zamanı kırıyor. 

  • İş hayatıyla benzettiğiniz tarafları var mı?

 Her şey çok iyi giderken en ufak bir hata, her şeyi çok kötü bir hale getirebiliyor. Mesela motorla giderken çok kötü yağmur başlıyor, moraliniz bozuluyor ama sonra güneş açıyor. Aslında ikisi de hayatın bir parçası, bunu unutmamak lazım. Moralini çok bozmadan, çok da aşırı sevinmeden, “Dünyanın sahibi benim” demeden yola devam etmek lazım. Budizm’de şöyle bir düşünce var: Bir şey oluyor mutlu oluyorsun. Sonra onu kaybetme kaygısı başlıyor, aslında yine mutlu olmuyorsun. Ya da çok mutsuz oluyorsun, seni yiyip bitiriyor. Bunların hepsini yaşamın olağan akışı olarak kabul eder, hatta dışarıdan bakabilirsen mutlu olup aydınlanırsın. Motosiklet de iş de böyle. Hiçbir şeyi kendinle çok ilişkilendirmemen gerekiyor. 

 Bundan sonraki motosiklet rotanız neresi olacak? En çok nereye gitmek istiyorsunuz? 

 Bu gezileri her yıl yapıyoruz. Önümüzdeki yıl bu kez İtalya’nın kuzeyinden başlayıp Avrupa’yı dönüp gelelim istiyoruz. En çok Sicilya’ya gitmek istiyorum. Aslında şu an gitme imkanım var ama ben bazen yapmak isteyip de yapmadığım şeyleri seviyorum. Zaten güzel olan o istediğin süreç, tadını artıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz