Zor anların müzikleri

İş dünyasının önde gelen yöneticilerinin pek çoğu sakinleşmek için müziğe başvuruyor...

9.03.2016 13:46:210
Paylaş Tweet Paylaş
Zor anların müzikleri
Müzik, hayatımızın her anında bizi rahatlatan, duygulandıran gerçek bir terapi. Stresli zamanlarda da hepimiz için eşsiz bir sığınak. İş insanları da stresli ve gergin oldukları dönemde sakinleşebilmek için çareyi müzikte arıyorlar. “Müziğin ritmi stresin ritmine eş değer özellikler gösteriyor” diyen Sun Holding’in yönetim kurulu başkanı Sabri Ünlütürk, bu anlarda rock dinlemeyi tercih ediyor. Avivasa CEO’su Meral Eredenk de sakinleşmek isterse klasik, isyan etmek isterse rock müzik dinliyor. Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani, Index Grup CEO’su Erol Bilecik ve LAV’ın genel Müdürü Tuğrul Baran da rock müzikle rahatlıyor. Mudo’nun CEO’su Barış Karakullukçu, stresli olduğunda kendisini yatıştıran şarkının Stevie Wonder’dan Don’t You Worry ‘Bout a Thing olduğunu söylüyor ve bu şarkıyla her şeyden uzaklaşabildiğini belirtiyor. The Beatles, Pink Floyd, Queen, U2, Leonard Cohen gibi klasik isimler CEO’ların ortak tercihleri arasında öne çıkıyor. Biraz daha düşük ritimli müzikler tercih eden Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, stresli anlarında caz müziğin tınılarından hoşlanıyor. Müziği hayatının vazgeçilmezi haline getirmiş yöneticiler, stresli oldukları anlarda dinledikleri müzikleri Capital’e anlattı:
“ANDRÈ VE COHEN FAVORİM”
Stresi ve negatif enerjiyi üzerinden atmak için güçlü müziklere ihtiyaç duyanlardan biri Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani. “Rock müzik tutkularımdan biri” diyen Giuliani’nin kişisel müzik evrimi Elvis Presley’den Beatles’a, Bob Dylan’dan Rolling Stones’a, Neil Young’dan Bruce Springsteen’e uzanıyor. Top 10 listesini oluşturan sanatçılar ve şarkılarıysa şöyle sıralanıyor; Leonard Cohen-The Sisters of Mercy, Fabrizio De Andrè-Fiume Sand Creek, Rod Stewart-You’re in My Heart, The Who-Love Ain’t for Keeping, Bruce Springsteen- Factory, Mike Ness-Long black Veil, Neil Young- Thashers, Iron Maiden-Run to the Hills, Beatles-Hey Jude,Tom Petty-Wildflowers. Giuliani, en sevdiği müzisyenler hakkında ise şunları söylüyor: “Elektrogitarın pasajları stres atmanın en mükemmel yolu. AC/DC, Social Distortion, John Cougar Mellencamp uzun zamandır favorim olan isimlerden bazıları. Fabrizio De Andrè ve Leonard Cohen’i, 20 yıl önce olduğu gibi hala seviyor ve dinliyorum. Fabrizio De Andrè benim için kesinlikle en iyi İtalyan şarkıcı ve daha da önemlisi gerçek bir şair. Şarkılarındaki her bir kelime derin bir manaya sahip ve bir hikaye anlatıyor. Hayatta gerçekten önemli olan konular ve bizi strese sokan şeylerin aslında ne kadar göreceli olduğu üzerinde düşündürüyor. Leonard Cohen ise eşsiz zarafete sahip müthiş seslerden biri.”
“İSYAN ETMEM GEREKİRSE…” 
Sun Holding’in yönetim kurulu başkanı Sabri Ünlütürk gerginliğinden rock müzik türünde şarkılar dinleyerek kurtulmayı tercih ediyor. Bunun nedenini “Müziğin ritmi stresin ritmine eş değer özellikler gösteriyor” olarak açıklıyor. Ünlütürk, dinlemeyi tercih ettiği gruplar hakkında, “Özellikle Red Hot Chili Peppers, U2, Pink Floyd dinlemeyi tercih ederim. Müzikalite olarak güzel tınılarda ve kaliteli müzik yapan kült gruplar olması nedeniyle bunlar favorilerim arasında. Son zamanlarda özellikle Spotify uygulamasıyla ruh halime göre yaptığım listeleri dinliyorum” diyor. Stresli zamanlarda rock müziği tercih edenlerden diğer bir iş insanı ise Avivasa’nın CEO’su Meral Eredenk Kurdaş. Müzik tercihlerinin o anki gerginliğinin türüne göre değiştiğini belirten Kurdaş, sakinleşmek istediğinde klasik, isyanını dile getirmek içinse rock tercih ettiğini şöyle dile getiriyor: “Aslında dinlediğim müzik de beni neyin sinirlendirdiği ve stres yaptığım konuyla alakalı. Eğer isyan etmem gerekirse Pink Floyd, Queen, Amy Winehouse dinliyorum. Klasik müzik türünde son zamanlarda favorim Stravinsky’nin Second Valse’i. Bach ve Chopin de favorilerim arasında.” 
~“SMOOTH CAZ OLMAZSA OLMAZIM”
Müziğin iş stresi ve yoğunluğunda ilk kaçış alanlarından biri olduğunu söyleyen Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, arabesk dışında tüm müzik türlerine yakın durmaya çalışıyor. Smooth caz, Yüngül’ü en çok rahatlatan müzik türü. Smooth caz tarzı parçaların playlist’inde olmazsa olmaz eserler olduğunu belirten Yüngül, dinlediği diğer müzik türlerini ise şöyle anlatıyor: “En beğendiğim ve dinlemekten hiç bıkmayacağım sanatçılar Abba, Pink Floyd, Beatles, Freddie Mercury… Bu isimlerin yaptığı şarkıların efsaneleşmiş ve yıllarca hiç bıkmadan dinlenebilecek şarkılar olduğunu düşünüyorum. Günümüz gençliğinin bile bu şarkıları ezbere CAPITAL 1 / 2016 197 söylediğini görüyoruz. Kaliteli yapılan işler zamandan bağımsız her zaman beğeniyle takip ediliyor. Bunlar, benim de gençlik yıllarımdan bu yana hayranı olduğum ve eserlerini dinlemekten büyük keyif aldığım sanatçılar.“
“DANS ETMEK İSTİYORUM�� 
Rahatlayabilmek için sevdiği şarkılara dans ederek eşik eden Mudo’nun CEO’su Barış Karakullukçu, o terapi anlarında yaşadıklarını içtenlikle şöyle anlatıyor: “Stresli olduğumda beni yatıştırmayı başaran parça, Stevie Wonder’dan Don’t You Worry About a Thing. Kulaklığımı takıp son sese kadar açıp bu şarkıyı dinlemeye başladığımda, stresten uzaklaşıp kafamı boşaltarak sadece dans etmek istiyorum. Bu şarkının Latin ezgileri, Stevie Wonder’in muhteşem sesi ve şarkıya kattığı duygu her seferinde beni daha çok motive ediyor. Rahatlamak istediğim zaman Elvis Presley, Frank Sinatra, The Beatles, Dean Martin gibi efsaneleri dinliyorum. Üniversite son sınıfta, Bilkent Üniversitesi’ne ait Bilkent Radyo’nun kurucularından biriydim ve haftada 10 saat radyo programı yapıyordum. O günlerden beri sakladığım Stand by Me, U2- One, Blues Brothers ve soundtracklerden oluşan listem benim için bir meditasyon aracı niteliğinde.” 
“MODERN CAZ TERCİH EDERİM” 
Intel Türkiye’nin genel müdürü Burak Aydın ise huzuru ve dengeyi caz ile nasıl yakaladığını şöyle anlatıyor: “Stresin düzeyinin arttığı zamanlarda ritmi daha düşük, dengeli olan müzik türlerinden keyif alıyorum. Modern caz bu anlamda tercih ettiğim müzik türlerinden. Etnik öğelerle zenginleştirilmiş caz eserlerini dinlemeyi de seviyorum. İngiliz Jazz toplulugu GoGoPenguin (One Percent), veya New York Gyps All Star (Cross Winds)’ı ilk sıralarda sayabilirim… Bu şarkılar son dönemde bana her neyi düşünüyorsam arasına girerek bir süreliğine başka yerlere götürebildiği için büyük keyif veriyor. GoGoPenguin’i geçen sene İKSV’de dinleme şansına da eriştim. NY Gypsy All Star ise 3 yıldır müzik arşivimin değerli bir parçası. Müzik aplikasyonlarının da önerisiyle her geçen gün genişleyen bir arşiv oluşturuyorum. Yeni müzikler ve eserler dinlemek benim için deneyimsel bir keşfetme yöntemi.” 
“COUNTRY VE ROCK RAHATLATIYOR” 
İçinde bulunduğu durumla dinlediği müziğin her zaman aynı olmadığını, kalıplaştırmalar yapamadığını ifade eden LAV’ın genel müdürü Tuğrul Baran, ruh haline göre klasik müzik de heavy metal de dinlediğini söylüyor. Phil Collins ve Enigma’nın listesinin başında geldiğini, bunları Adele, Zaz ve Taylor Swift’ in izlediğini belirtiyor. Bu sanatçıların tüm albümlerini saklayan Baran, şöyle konuşuyor: “Müzik, insanı bu dünyadan alır düşler diyarına götürür. Bazen gerçeklerden uzaklaştırır bazen gerçeklerle yaşamayı öğretir. En çok kendimi bulduğum ve beni rahatlatan müzik türü country ve rock. Electro Swing’in de ayrı bir köşede her zaman yeri vardır. Müzik direkt ruhumuzla bağlantı kurduğu için insan üzerinde oldukça etkileyicidir. Son dönemde özellikle Detektivbyran ve Jehan Babur’u dinlemek bana iyi geliyor.”~ENVER YÜCEL / BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI
TÜRK SANAT MÜZİĞİ FAVORİM
TÜRKİYE KLASİKLERİ

Genellikle Türk sanat müziği ve halk müziği dinlemeyi tercih ediyorum. Coşkun Sabah’ı çok eskilerden beri dinler ve beğenirim. Özellikle “Baharı Bekleyen Kumrular Gibi” eserini seviyorum. Zara’dan “Beyaz Giyme Toz Olur”u dinlemekten keyif alıyorum. Eşref Vakti grubunu da özellikle yakın dostlarımla bir arada olduğumuzda, yemeklerimizde tercih ediyoruz.
ŞARKILAR RAHATLATIYOR
Bunların dışında, Neşet Ertaş ustanın tüm eserlerini ve Türk Sanat Müziği’nin ender yetişmiş seslerinden Yaprak Sayar’ı da beğenerek dinlerim. Bu saydığım eserlerin tamamının bende duygusal bir etki bıraktığını zaman zaman maziyi, eski dostlukları ve gençliğimi, çocukluğumu hatırlıyorum. Bu şarkıların hepsi bende rahatlatıcı etki yaratıyor. 

ANADOLU ROCK'U ÇOK SEVİYORUM
EROL BİLECİK / INDEX GRUP CEO’SU
GİTAR VE ROCK SEVGİSİ
 
Index Grup’un CEO’su Erol Bilecik’in müziğe ve enstrümanlara karşı ilgisi lise yıllarında başladı. “Müzikle kendi aramda bir enstrüman olarak gitarı ve gitar çalmayı hep bir araç olarak gördüm” diyen Bilecik, klasikten sonra son zamanlarda elektrogitara karşı daha çok sempati duymaya başladığını söylüyor. 
TÜRK MÜZİĞİ VE TÜRKÜ ZEVKİ 
Kendisini en çok rahatlatan müzikleri, 70’li ve 80’li yıllardaki şarkılar ve Anadolu Rock olarak ifade ediyor. Türk sanat müziği ve türküleri dinlemekten de keyif alıyor. En çok dinlediği şarkıcıların Cem Karaca, Barış Manço, Ersan ve Dadaşlar, Erkin Koray, Üç Hürel gibi Anadolu Rock türünde şarkı söyleyen sanatçılar olduğunu belirtiyor. 
ANADOLU EZGİLİ ROCK ZİRVESİ 
Bilecik’in playlist’indeki parçalar ise şöyle: “Anadolu Rock tarzı listem: Ayna’nın Ceylan, Fosforlu Cevriye, Gittiğin Yağmurla Gel şarkıları, Haluk Levent’in Aşkın Mapushane’si, Erkin Koray’ın Fesuphanallah’ı, Cem Karaca’nın Islak Islak, Namus Belası, Resimdeki Gözyaşları eserleri, Üç Hürel’in Ağlarsa Anam Ağlar ve Ersen ve Dadaşların Tertip parçaları. 

GENİŞ BİR YELPAZEM VAR
ERDAL KARAMERCAN / ECZACIBAŞI CEO’SU
AYRIM YAPMAM 

İçinde bulunduğum ortama veya duygu dünyama göre rock müzikten klasik Batı müziğine, etnik müzikten klasik Türk musikisine, türkülerimizden arabesk müziğe kadar çok geniş bir yelpazem var. Stresli durumda dinlediğim özel bir tür yok. O an ne dinlemeyi istersem onu dinlerim. Playlist’imi de bu doğrultuda oluştururum. 
ECZA DOLABI 
Güzel bir klasik parçanın veya türkünün tempolu bir rock parçaya dönüşümüyle çok güzel soundlar yakalanabilir. Müzik türlerinin farklı enstrümanlarla icrasında da çok keyifli parçalar elde edilebilir. Topluluğumuz çalışanlarıyla kurduğumuz ‘’Ecza Dolabı’’ müzik grubumuzda da bu tür füzyonlara sıkça yer veriyoruz. 
FAVORİ SANATÇI 
Elbette benim de favori bir sanatçım var: Sir Elton John... Son derecede yaratıcı bir sanatçı. Gerek parçalarının liriklerindeki derinlik, gerekse mükemmel orkestrasyon yeteneğini, klavyeye olan hakimiyeti, sesi ve de sahne performansıyla birleştirebilen bir müzik dehası... 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz