"20 üreticiden biri olacağız"

Tosyalı Holding son yıllarda hızlı büyüdü. 2004 yılında 354 milyon dolar ciroluk bir grupken 2014 yılı sonunda 3 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı. Holdingin başkanı Fuat Tosyalı, tek sektöre odaklanarak elde ettiklerini belirttiği bu büyümeyi önümüzdeki günlerde de sürdürmek niyetinde. Tosyalı, özellikle yeni yurtdışı pazarlarıyla dünya liginde önemli bir oyuncu olmayı istediklerini söylüyor. 2015’te 3,5 milyar dolar, 2020’de ise 10 milyar dolar ciro hedeflediklerini söylüyor. Tosyalı, “2020’de dünyanın ilk 20-30 üreticisi arasına girmeyi planlıyoruz” diyor ve ekliyor: “Sıfırdan üretimle büyüyoruz, ancak satın almalara da açığız.”

23.06.2015 13:12:080
Paylaş Tweet Paylaş
"20 üreticiden biri olacağız"
TOSYALI HOLDİNG, SON 10 YILDA EN HIZLI büyüyen grupların başında geliyor. Sadece demir çelik sektörüne odaklanan grup, 2004’te 354 milyon dolarlık cirosal hacme sahipken, geçtiğimiz yıl 3 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaştı. Bu yılı da 3,5 milyar doları aşan bir ciroyla kapatmayı planlıyor. Bugüne kadar tek bir işe odaklanarak büyümeyi sağladıklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Yıllarca iyi zaman - kötü zaman demeden işimize yaptığımız yatırımlar bize bugünkü büyümelerimizi getirdi. Büyümede en etkili unsurlar odaklanmamız ve dağılmamamız oldu” diyor. Türkiye ekonomisinin özellikle seçim atmosferinde önünü görmekte zorlandığı bir dönemde Tosyalı Holding, büyüme planlarında iddialı, yatırımlarına devam ediyor. Sadece bu yıl 3 milyar dolarlık bir yatırıma başladıklarının altını çizen Tosyalı, piyasa değil hedef odaklı bir şirket olduklarını söylüyor. Ekonomideki dalgalanmalardan da etkilenmediklerine dikkat çekiyor. “Bizim için her şey yolunda. Bir B planına gerek yok. Ülkemizin ekonomi yönetimine çok güveniyoruz” diye konuşuyor. Özellikle ihracat pazarlarına odaklanarak büyüme konusunda yol alan Tosyalı Holding’in hedefleri net. 2020 yılına kadar 10 milyon tonun üzerinde üretim yapan 10 milyar dolar ciroluk bir dev olmayı planlıyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yeni dönemde oyun planını ve gelecek hedeflerini Capital’e şöyle anlattı: 
* Son 10 yılda en hızlı büyüyen gruplardan birisiniz… Sizi hızlı büyüten ne oldu? 
* Biz sadece tek sektöre, kendi bildiğimiz işe odaklı olarak yatırım yaptık. Yıllarca iyi zaman - kötü zaman demeden işimize yaptığımız yatırımlar bize bugünkü büyümelerimizi getirdi. Büyümede en önemli unsurlar odaklanmak ve dağılmamak oldu. 
* Yeni dönemde sektörünüzde büyüme nereden gelecek? 
* İhracat odaklı bir sektördeyiz. Demir çelik hala Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat kalemi. Bundan sonra yüksek teknoloji ürünlerine yapılacak yatırımlar ve bunların ihracata yapacağı katkı, sektördeki büyümeyi daha kalıcı ve sürdürülebilir kılacak. 
~
* Üretimin azaldığı bir dönemde üretime yatırım yapıyor olmanızın itici gücü nedir? 
* Biz ikinci ve üçüncü nesil olarak işimizin başındayız. Üç kıtada üretim yapıyoruz, ülkemizin global bir çelikçisiyiz. Bu yaptığımız işte çok büyük bir deneyimimiz var. Bunun yanında dünyada birçok otoriteden de destek alıyoruz. 
* Örneğin kimlerden destek alıyorsunuz? 
* Yönetimsel destekler ve görüşler alıyoruz. Çünkü bu işte sadece üretmek yetmiyor, pariteyi, ülkelerle politikaları yönetmek, ülkelerin büyüme planlarını bilmek gerekiyor. Üretmenin yanında, kaliteli üretmek, rekabetçi üretmek ve bunu uygun pazarlarda yoğun bir volümle satabilmek için iyi pazarlayabilmek şart. Tüm bu konularda biz de destek alıyoruz.
* Türkiye’nin ilk ileri teknolojili yüksek katma değerli yassı çeliğini üretiyorsunuz? Bunun için ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Bu yatırımın Türkiye ekonomisine yaratacağı değer ne olacak? 
* Biz bu yatırımın temelini Japon ortaklarımızla 3 Ocak’ta attık. 500 milyon dolarlık bu yatırımla beraber yüksek teknoloji ürünü soğuk çelikler, otomotiv çelikleri, gıda ambalajı çelikleri üretebileceğiz. Ayrıca kalaylı tenekeler ve yine yapı endüstrisine yönelik ürünlerimiz de olacak. Bunların birçoğu Türkiye’de ilk defa üretilecek ürünler. Yani ülkemize şu ana kadar ithal edilen ürünleri biz üreteceğiz. Bu hem ithalatı ikame edeceği gibi hem grubumuza yoğun şekilde ihracat imkanı verecek. Bununla beraber 500 milyon dolarlık yatırım özellikle İskenderun, Osmaniye, Gaziantep ve Adana bölgesinde müthiş bir sanayi kümelenmesi oluşturacak. Böylelikle 10 binlerce kişiye istihdam yaratılacak.
* Üretiminizin yüzde kaçı ihracat? 
* Türkiye’deki üretimimizin yüzde 40’ını 80’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Bu rakamda Cezayir üretimimiz yok. Çünkü Cezayir’deki üretimimizin tamamını Cezayir piyasasına satıyoruz. Cezayir’i de katarsak bu oran yüzde 60’ın üzerine çıkar. 
~
* Siz Afrika kıtasındaki potansiyeli ilk keşfeden gruplardansınız... Bölgeye ilk yatırımı ne zaman yaptınız? 
* Bizim Tosyalı Holding olarak Cezayir’le 20 yıllık bir geçmişimiz bulunuyor. 2013 yılındaki ilk yatırımımıza kadar bu ihracatçı seviyesindeydi. Orada güçlü bir pazar payı ve konum elde ettikten sonra ülkede yatırım yapmaya karar verdik. Cezayir başta olmak üzere Afrika’da Türk yatırımcılar açısından güzel fırsatların saklı olduğunu gözlemledik. Bu nedenle Cezayir’e yatırım kararı aldık.
* Bugüne kadar bölgede ne kadarlık yatırım yaptınız? Şu anda kıtadaki konumunuz nedir? 
* Bugün Cezayir’in en büyük çelik üreticisiyiz. 2013’te üretime başlayan tesisimiz için yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptık. Bu yıl mayıs ayında üretime başlayacak ikinci etap ile bu rakam 750 milyon dolara ulaşıyor. Yine 2 ay içinde temelini atacağımız üçüncü etap yatırımımızla 1,3 milyar dolarlık bir yatırıma daha başlıyoruz. Böylece Cezayir’e toplam yatırımımız 2 milyar doları bulacak. Yatırımlar tamamlandıktan sonra bugün günlük 3 bin 500 ton olan inşaat demiri üretimi 12 bin tona yükselecek. 
* Son dönemde Türk iş dünyasından birçok yatırımcının Afrika’ya ilgi gösterdiğini görüyoruz. Afrika Türk iş dünyası için nasıl bir potansiyel taşıyor? 
* Cezayir ve Afrika’nın daralan ihracat pazarlarına iyi bir alternatif oluşturacağı kanısındayız. Biz de Türk yatırımcıların Afrika’nın barındırdığı büyük fırsatları son yıllarda daha yakın takibe aldığını gözlemliyoruz. Tabii bu fırsatları sadece ürün alışverişi olarak değil, aynı zamanda sanayi ve üretim yatırımları olarak da değerlendirmeleri gerektiğinin altını çiziyoruz. Yeni pazarlar konusunda Türkiye’nin önündeki en büyük imkan Afrika kıtası. Afrika dünyanın en büyük yüzölçümüne ve en fazla nüfus yoğunluğuna sahip ikinci kıtası. Bu kıtayı iş insanlarımızın çok iyi değerlendirmesini öneriyorum. Tabii bu hemen bugünden yarına olacak bir iş değil. Afrika kıtasında 54 tane diplomatik ülke bulunuyor. Bunların her birinin ayrı kültürü ve dili var. Ben ülkemizdeki KOBİ niteliğindeki ya da daha büyük ölçekteki yatırımcılarımızın o bölgede çok sayıda fırsat bulacağını düşünüyorum. 
* Bu pazarda yatırım yapmak isteyenler nasıl hareket etmeli? Riskleri nasıl tartmalı? 
* Biz Tosyalı Holding olarak 3 farklı kıtada, Tosyalı Toyo ile birlikte sayıları 18’e varan tesisimizle üretim yapıyoruz. İş yaptığımız her ortamda, ekonomik göstergelerin yanı sıra bu bölgelerin kültürünü de tanımaya özen gösteriyoruz. Bu sadece Afrika için geçerli değil aynı zamanda Karadağ’da da üretimimiz bulunuyor. Japonya’nın lider çelik üreticisi Toyo ile birlikte Osmaniye’de yüksek teknolojiye sahip çelik üretimi için temel atıldı. Bunun dışında Amerika’dan Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya ürünlerimiz 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Her bir bölgenin kendine has kültürü ve iş yapma alışkanlıkları olduğunu düşünüyoruz; ayrıca bu değerlere önem veriyoruz. Afrika’da yatırım yapacak Türk girişimcilere önerim, öncelikle buranın kültürünü tanımaya ve değerlerine dikkat etmeye özen göstermeleri olur. 
~
* Yılda 3,5 milyon ton çelik üretiyorsunuz. Bununla dünyadaki yeriniz nedir? 
* Cezayir’deki üretimimiz 30 ay sonra 4 milyon tona çıkacak. Şu anda 1,5 milyon ton üretim yapıyoruz. Mayıs ayında temelini atacağımız yatırımımızla 2,5 milyon ton ilave gelecek. 2020 yılına kadar 10 milyon tonun üzerinde üretim yapan bir çelik şirketi olacağız. Bu rakamlarla dünyada ilk 20-30 üretici arasına gireriz diye tahmin ediyorum. 
* Farklı sektörlerdeki fırsatlarla ilgileniyor musunuz? 
* Hayır, sadece işimize bakıyoruz.
* Bu dönemde riske bakış açınız değişti mi? 
* Yok, biz planladığımız yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Sadece bu yıl 3 milyar dolar yatırıma başladık. Bundan sonra da hedeflerimiz doğrultusunda gideriz. Biz piyasa odaklı değil, hedef odaklı bir şirketiz. Hedeflerimiz belli, hedeflerimize de sektirmeden yürüyoruz. 
* 2020 yılında 10 milyon tonun üzerinde üretim yapan bir çelik şirketi olacağınızı söylediniz… Bu hacme ulaştığınızda Türkiye’deki cironuz ne olur? 
* Tosyalı Holding olarak 2014’ü 3 milyar doların üzerinde bir ciroyla kapattık. 2015 hedef ciromuz ise 3,5 milyar doların üzerinde. 2020 için öngördüğümüz rakam 10 milyar dolar. 
* Yeni dönemde hangi fırsatlara ilgi duyuyorsunuz, satın almalar olacak mı? 
* Fizibilitesi yüksek ve bizim gücümüze güç katacak yatırım fırsatlarını çok dikkatlice değerlendiriyoruz. Daha çok sıfırdan yatırım fırsatları ilgimizi çekiyor; ancak Karadağ’da olduğu gibi yapılabilir olduğu sürece alım da olabilir. Kuşkusuz planlarımız sadece Afrika’yla sınırlı değil. Örneğin Doğu Bloku ülkelerinden çok teklif geliyor. Amerika’da çok ciddi yatırım imkânları olduğunu gözlemliyoruz. Bölge önemli değil; önemli olan yatırım yapacağımız pazarın ihracat kapasitesine sahip olması.
~
"Özkaynak ilişkisini iyi yönetmek lazım^"
BİZİ ÇOK ETKİLEMEDİ
Dolardaki hareketlilik bizi çok etkilemedi. Diğer şirketlerin pozisyonunu bilemeyiz. Ancak ihracat ağırlıklı çalışıyoruz. Neredeyse üretimimizin yarısına yakınını ihraç ediyoruz. Hem Euro hem dolar piyasalarına ihracat gerçekleştirdiğimiz için büyük bir etkilenme söz konusu değil.
GENEL FOTOĞRAF Tabii ki piyasanın tek oyuncusu değiliz, bizim tek başına etkilenip etkilenmememiz de çok önemli değil. Müşterilerimizin, tedarikçilerimizin pozisyonlarına genel bir fotoğrafta bakıp yönetiyoruz. Ama şu an için öyle dikkat çekici bir etkilenme söz konusu değil. 
EKONOMİ YÖNETİMİNİN UYARISI Tabii şirketler hep dolar olarak borç almışsa maliyeti artacak. Ona göre bu tür şirketlerin özkaynak ilişkisini iyi yönetmesi lazım. Eğer bütün gelirleriniz TL ise ve döviz borçlanmışsanız borçluluğunuz artar. Her zaman ekonomi yönetimimiz, eğer dolar geliriniz yoksa dolarla borçlanmayın diye uyarıyor. 
BU İŞİN KIŞI DA GELİR… Bu iktisadın kuralıdır, dövizle borçlanıyor ve TL ile satış yapıyorsanız bu işin bahar ayları olur ama kışı da gelir. İhracatınız varsa, o oranda borçlanmışsanız borcunuz artmaz da düşmez de… Bunu yöneten şirketler için bir sorun söz konusu değil. 

"Bizim için herşey yolunda"
ÖNÜMÜZE BAKIYORUZ
Bizim için her şey yolunda. Bir B planına gerek yok. Ülkemizin ekonomi yönetimine çok güveniyoruz. Planlarımızı onların bize tuttuğu ışık doğrultusunda yapıyoruz. Çünkü bir oraya bir buraya bakarsak yönümüzü şaşırırız. Biz önümüze bakıyoruz. İşimiz yatırım, üretim yapmak. 
BAĞIRACAK BİR DURUM YOK Ekonomi yönetimimiz de her şeyi gayet başarılı götürüyor. Bugünkü dalgalanmalar sadece Türkiye’ye has değil. Her şey paralel yürüyor. Dolar kuru artıyor, emtiaların fiyatları düşüyor. Bir taraftan da öyle bakmak lazım... Her şeye kötü yandan bakmamalı. Bir yandan enerji faturamız düşüyor, onların maliyetleri düşüyor. Genel olarak bas bas bağıracak bir durum söz konusu değil.

“BİR AYAĞIM AFRİKA’DA” 
ZAMAN SEYAHATTE GEÇİYOR
Zamanımın ciddi bir kısmını seyahatlerde geçiriyorum. Zaten bir ayağım sürekli Afrika’da. Bunun dışında Avrupa ve Amerika’ya da çok sık seyahatlerim oluyor.
FARKLI VİZYON KAPISI Tabii ki farklı ülke ve farklı kültürlerde bulunmak hem iş hayatı hem kişinin kendi gelişimi açısından önemli bir artı değer. Öğrenmenin ve deneyimlemenin yaşı ve yeri olmayacağı kanısındayım. Tanıştığım her yeni kültür bana aynı zamanda farklı bir vizyonun da kapısını açıyor.
~
TOSYALI’NIN BÜYÜME STRATEJİSİ
Sadece tek sektöre, kendi bildiğimiz işe odaklı olarak yatırım yaptık.. 
Biz piyasa odaklı değil, hedef odaklı bir şirketiz. Hedefe de sektirmeden gidiyoruz.
Farklı sektörlerle ilgilenmiyoruz, sadece işimize odaklanıyoruz.
Bu yıl 3 milyar dolarlık yatırıma başladık. Yatırımlara devam edeceğiz.
Afrika'da büyük potansiyel var, o nedenle Cezayir'den bu kıtaya girdik.
Yeni yatırımlarla 2020’de dünyada ilk 20-30 üretici arasına gireceğiz. 
Ortadoğu’dan teklifler geliyor, potansiyeli yüksek ABD pazarı da ilgimizi çekiyor.
Üretimimizin yüzde 40'ını 80'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz.
Daha çok sıfırdan yatırımlarla ilgiliyiz, ancak fırsat çıkarsa satın alırız.
2015'te 3,5 milyar dolar, 2020'de ise 10 milyar dolar ciro hedefliyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz